24 juni 2020, door Maartje

Hallo 30+ graden! Hallo Hitteplan Amsterdam

24 juni 2020, door Maartje

Hallo 30+ graden! Hallo Hitteplan Amsterdam

Als je dan toch een nieuwe bikini/badpak/zwembroek hebt gescoord, kun je 'm maar beter nat maken ook... Nu het kwik in Nederland weer tot belachelijke hoogte stijgt, en het in de Amsterdamse binnenstad bloedje heet gaat worden, mogen we graag opteren voor wat wildspringen in Amsterdamse wateren. Ofwel: het beste hitteplan van Amsterdam.

(ik dacht er aan om dit artikel weer omhoog te halen toen ik op de radio de tip hoorde over Zwemwater.nl, een handige website aangezien er bij meren en stilstaand water het gevaar dreigt dat er blauwalg in het water zit).

* Vergeet ’t Twiske niet. Omdat ’t Twiske nooit vergeten dient te worden.

* Bij Pllek en achter het Noorderlicht wandel je zo het IJ in bij de NDSM werf.

Lees vooral dit lijstje zwembaden in Amsterdam weer eens! Best of Barts Boekje: Buitenzwembaden in Amsterdam

* (Bl)ijburg, is niet meer, maar de locatie wel hoor! Al jaren al wordt het iedere keer beter: en nu is Haas & Popi een feit!

* Zwembadje veroveren en plons, het water in bij de Ceuvel

* Op naar het Noorderparkbad bij lievelings Pompet waar het vast druk is maar nooit zo druk als bij het bekende Flevoparkbad in Oost. Of op naar – want stiekem nog onbekender – het Brediusbad in West.

Het Stenen Hoofd aan het IJ, met uitzicht op de Adam Toren en filmmuseum Eye, staat vooral bekend als hondenuitlaatplaats, en een paar maanden per jaar als dé plek waar je op zijn allerleukst naar de buitenbios kunt. Maar tegenwoordig (sinds vorige zomer al) zit er in de kleine houten keet horeca-‘uitspanning’ Paaseiland. En dat is op mooie dagen echt een dijk van een tip! Enne, in IJ mag, mits je goed uitkijkt voor boten –  blijf binnen de oude betonning.

Wist je ook dat Amsterdam een ‘echt’ strand heeft? Op naar de Sloterplas! Lees meer.

Er zijn een aantal officiele zwemplaatsen in Amsterdam, te weten: Strand IJburg, de Grote  Vijver in het Amsterdamse Bos, Gaasperplas in het Gaasperpark, Ouderkerkerplas (ver weg maar leuk en mooi), De Hoge Dijk (ook best ver, tussen het AMC en Abcoude) en de Nieuwe Meer, vlakbij de Zuidas. Bij de Noordoever en de Oeverlanden wil je hier wezen.

Aan de overkant van Hanneke’s Boom (let op, dit is géén goede plek om in het water te springen), ligt het verstopte Marineterrein. Een favoriet vanwege zaken als Scheepskameel en Pension Homeland (jajajajaja!). In het water ligt hier een drijvend boardwalk waardoor de binnenhaven afgeschermd is voor, jawel, zwemmers!

Cross richting het jonge restaurant Bam Boa of de klassier Hesp aan het zuideinde van de Weesperzijde en spring bij roeicentrum Berlagebrug van de kant: beter in de Amstel kan niet. Het wordt hier niet voor niets ‘Costa del Weesper’ genoemd…

Over plekken die op zomerse dagen veranderen in iets waarvan je niet wist dat ze bestonden gesproken… Wel eens van Park Schinkeleilanden gehoord? Een groene oase achter het Olympisch Stadion! Vanaf de houten steigers duik je zo het Olympiakanaal of de Schinkel in.

Of van Park Somerlust? Dat is  bij het Amstelkwartier, waar o.a. ook George Marina zit (is leuk!). Hier klim je met een trapje het water in: niet diep en daardoor ook leuk met de koters eerste stukje is ondiep en ook geschikt voor kinderen. Met die koters is L’Osteria (giga terras!) overigens ook een hele puike tip. Lees hier over alle terrassen waar je met de kids wil vertoeven in Amsterdam.

 

Persoonlijke favoriet en op het prive program: met de boot (oke, het bootje) richting Ouderkerk aan de Amstel waar het heerlijk rustig en prachtig mooi is en waar het water van de Amstel dat al behoorlijk schoon blijkt te zijn, kijk maar naar het rapport van Het Parool, nog schoner lijkt. Kun je aan het eind van de dag mooi een biefstuk van Loetje naar binnenschuiven of aanmerken bij tHuis aan de Amstel. Langs de Weesperzijde is overigens genoeg te doen en mag je overal zwemmen.

Geen boot? Geen punt. Die huur je gewoon bij Canal Motorboats aan de Zandhoek (vlakbij de Gouden Reael) in West, kun je mooi over de Prinsengracht naar de Amstel varen en onderweg je picknickmand van Bluespoon on Board mee pikken.

En als dat niet kan, dan is er gelukkig ook nog altijd het park. En dus onze BBQ zomerchecklist! (met de beste plekken om je BBQ op te bouwen)