9 juni 2023, door Maartje

Hallo (ommenabij de) 30 graden! Hallo Hitteplan Amsterdam

9 juni 2023, door Maartje

Hallo (ommenabij de) 30 graden! Hallo Hitteplan Amsterdam

Als je dan toch een nieuwe bikini/badpak/zwembroek hebt gescoord (en ook voor de kids: safety first maar niemand heeft gezegd dat dat er niet leuk uit mag zien. O, en daarover gesproken: vergeet je zonnebrand niet!), kun je 'm maar beter nat maken ook... Nu het kwik in Nederland weer tot belachelijke hoogte stijgt, en het in de Amsterdamse binnenstad bloedje heet gaat worden, mogen we graag opteren voor wat wildspringen in Amsterdamse wateren. Ofwel: Hallo (ommenabij de) de 30 graden, hallo hitteplan Amsterdam.

Niet verder vertellen maar pal voor het terras van Vessel (dat weer hoort bij Hotel Boat & Co) is een steiger én een mini-inloop-strandje waar het gewoon mega leuk en gezellig is tijdens een mooie dag. Het is er potdikkie zelfs net New York met dat ruige uitzicht.

Vergeet ook ‘t Twiske niet. Opdat ‘t Twiske nooit vergeten dient te worden.

Bij Pllek en achter het Noorderlicht wandel je zo het IJ in bij de NDSM-werf.

Lees vooral dit lijstje zwembaden in Amsterdam weer eens! Best of Barts Boekje: Buitenzwembaden in Amsterdam. Enne: de forever tip voor mooi weer op nog een 15 autominuten van de stad: Vrijhave Zwier natuurlijk.

Zwembadje veroveren en plons, het water in bij de Ceuvel.

Op naar het Noorderparkbad bij lievelings Pompet waar het vast druk is maar nooit zo druk als bij het bekende Flevoparkbad in Oost. Of op naar – want stiekem nog onbekender – het Brediusbad in West.

Het Stenen Hoofd aan het IJ, met uitzicht op de Adam Toren en filmmuseum Eye, staat vooral bekend als hondenuitlaatplaats, en een paar maanden per jaar als dé plek waar je op zijn allerleukst naar de buitenbios kunt. Maar tegenwoordig (sinds vorige zomer al) zit er in de kleine houten keet horeca-‘uitspanning’ Paaseiland. En dat is op mooie dagen echt een dijk van een tip!

Wist je ook dat Amsterdam een ‘echt’ strand heeft? Op naar de Sloterplas! Lees meer.

Er zijn een aantal officiële zwemplaatsen in Amsterdam, te weten: Strand IJburg, de Grote  Vijver in het Amsterdamse Bos, Gaasperplas in het Gaasperpark, Ouderkerkerplas (ver weg maar leuk en mooi), De Hoge Dijk (ook best ver, tussen het AMC en Abcoude), het strand in het Diemerpark,  en de Oeverlanden bij de Nieuwe Meer, vlakbij de Zuidas. 

Aan de overkant van Hanneke’s Boom (let op, dit is géén goede plek om in het water te springen), ligt het verstopte Marineterrein. Een favoriet vanwege zaken als Scheepskameel. In het water ligt hier een drijvend boardwalk waardoor de binnenhaven afgeschermd is voor, jawel, zwemmers!

Cross richting het jonge restaurant Bam Boa of de klassier Hesp aan het zuideinde van de Weesperzijde en spring bij roeicentrum Berlagebrug van de kant: beter in de Amstel kan niet. Het wordt hier niet voor niets ‘Costa del Weesper’ genoemd…

Over plekken die op zomerse dagen veranderen in iets waarvan je niet wist dat ze bestonden gesproken… Wel eens van Park Schinkeleilanden gehoord? Een groene oase achter het Olympisch Stadion! Vanaf de houten steigers duik je zo het Olympiakanaal of de Schinkel in.

Of van Park Somerlust? Dat is  bij het Amstelkwartier, waar o.a. ook George Marina zit (is leuk!). Hier klim je met een trapje het water in: niet diep en daardoor ook leuk met – en vooral geschikt voor – de kinderen. Met die koters is L’Osteria (giga terras!) overigens ook een hele puike tip. Lees hier over alle terrassen waar je met de kids wil vertoeven in Amsterdam.

 

Persoonlijke favoriet en op het prive program: met de boot (oke, het bootje) richting Ouderkerk aan de Amstel waar het heerlijk rustig en prachtig mooi is en waar het water van de Amstel behoorlijk schoon blijkt te zijn. Kun je aan het eind van de dag mooi een biefstuk van Loetje naar binnenschuiven of aanmeren bij tHuis aan de Amstel. Langs de Weesperzijde is overigens genoeg te doen en mag je overal zwemmen.

Geen boot? Geen punt. Die huur je gewoon bij Canal Motorboats aan de Zandhoek (vlakbij de Gouden Reael) in West, kun je mooi over de Prinsengracht naar de Amstel varen en onderweg je picknickmand van – bijvoorbeeld – Bluespoon on Board mee pikken.

En als dat niet kan, dan is er gelukkig ook nog altijd het park. En dus onze BBQ checklist!