Marokko, Essaouira19 februari 2020, door Maartje

Off to the beach: 6 van de beste adressen in Essaouira, Marokko

Marokko, Essaouira, 19 februari 2020, door Maartje

Off to the beach: 6 van de beste adressen in Essaouira, Marokko

De Marokkaanse strandstad heeft een mooi en pittoresk centrum waar je uitgebreid kunt shoppen (de souk is ook veel meer 'voor dummies' dan de souk van Marrakech die vaak als heftig wordt ervaren). De stad is aanzienlijk kleiner en er zijn als gevolg daarvan ook aanzienlijk minder toeristen en dus is de kans op goed onderhandelen, de mooiste spullen scoren en een mega zware koffer mee naar huis zeulen ook aanzienlijk groter...

Ocean Vagabond

Ocean Vagabond

Ocean Vagabond is de chillheid zelve. Pal aan het strand met ligbedden, strandstoelen, tafeltjes, the works. Kies een plek en blijf de hele middag hangen; boek en een wijntje binnen handbereik. Want ja, het is nog altijd luid en duidelijk dat alcohol niet vanzelfsprekend is in Marokko maar bij Ocean Vagabond merk je daar niets van. En daarmee heeft de zaak nóg een streepje voor. De keuken is Westers, wat van ons niet perse had gehoeven maar hé, de kipspies was zalig (cultuurbarbaren jaja, dit is later helemaal goed gekomen). Eén tip: kijk niet naar links. Daar zitten opschoten jochies op hun motor heel gaaf te zijn. Kijk maar naar rechts, het strand op: daar lopen een stel vrolijke kamelen te paraderen. Marrokaans genieten aan het strand.

Taros

Taros

Het Moulay Hassan plein is het centrale plein van de stad en het is niet moeilijk om daar restaurant Taros te spotten. Het wit gekalkte pand met daarop in blauwe koeienletters Taros nodigt absoluut uit om een stop te maken. En waar het eenmaal binnen vaak tegenvalt met dat soort plekken, is dat hier nu eens niet het geval. Er zijn meerdere terrassen bij het café waarvan er twee mooi uitzicht bieden over de zee. Perfect zonsondergangsmateriaal. Een drankje of twee, muziek op de achtergrond, de benen omhoog en even bijkomen. Dat is precies waar Taros goed voor is. Let wel: het eten is niet je van het! Geen zorgen, daar hebben we weer andere plekken voor.

Essaouira, Marrakech voor dummies. Heerlijk vinden we dat, maar wil je toch Marrakech (combineren is het allerleukst!), pak dan ál onze Marrakech tips er ook even bij! Barts Boekje x Marrakech

The Loft

The Loft

The Loft is een geinig tentje om een stop te maken voor de lunch of een verse muntthee. De stijl van The Loft is modern met een knipoog naar de ’70s met eindeloos veel oude televisies die als kunst aan de muur hangen. De keuken is simpel maar lekker en om de hoek zit een fantastische winkel met kleden waar je sowieso niet zonder aankoop wegloopt.

Triskala

Triskala

Let op want je loopt er zó voorbij: Triskala. Van buiten een niet opvallend zaakje maar van binnen een geweldige plek met een ratjetoe aan meubels. In het restaurant kun je gewoon aan tafel maar er zijn ook knusse zitjes; het hoekje op een kleine overloop vonden we o zo leuk. Moet je alleen wel even een lullig houten trappetje op. Kniesoor. Op dat overloopje laat je je zakken in de kussens en wringt de bediening zich in de meest onmogelijke bochten om je eten op tafel te krijgen. De keuken is vooral vegetarisch en er is een menu wat regelmatig wisselt. Voor zowel lunch als avondeten een aanrader.

Adwak

Adwak

Het beste paard van stal. En dan bedoelen we echt het allerbeste paard van stal. Want als je één avond hebt in Essaouira, en je zoekt één plek waar je geweest móet zijn, dan is het restaurant Adwak. In tijden hebben we niet zo lekker gegeten. Adwak voelt alsof je bent belandt in een Marokkaanse woonkamer. Klein en knus. Er is slechts plek voor (hebben we goed geteld?) 12 gasten en er staat steevast een rij hongerige mensen voor de deur. En terecht. De keuken is Marokkaans en er staan volop tajines en couscousgerechten op het menu. Tip: kies een tajine en een couscous met eenzelfde hoofdingrediënt. Wij gingen voor kip. Zo kun je de twee combineren. Werkelijk. Te. Lekker. Een driegangenmenu kost je zo’n 10 euro, er is geen wijn dus een fles water uit een goed jaar, en je hebt een top avond. Niet overslaan!

Dar Beida

Dar Beida

Dar Beida is een modern Marokkaans sprookje in een 200 jaar oude Joodse woning. De witgepleisterde villa Dar Beida ligt op een a-locatie: vlakbij de oude medina van Essaouira en toch is het de perfecte terugtrekplek is voor de hele vakantiecrew.

Origineel, creatief en the coolest kid on the block. Dat is boutique vakantievilla Dar Beida. Engelse eigenaresse Emma had diverse vintage interieurwinkels in Londen voordat ze het roer omgooide en samen met haar man Graham twee riads in Essaouira – waaronder Dar Beida – omtoverde tot een modern sprookje getiteld Castles of the Sand. Aan de spierwitte muren hangen vintage schatten, Marokkaanse kunstwerken en geweien. Overal staan funky meubels en lampen uit de sixties. Alles is persoonlijk door Emma bij elkaar gezocht en dankzij haar bijzonder goed ontwikkelde gevoel voor stijl perfect in balans. De vier kamers van gasthuis Dar Beida zijn plaatjes op zich en hebben stuk voor stuk een fenomenaal uitzicht over de stad.