17 april 2020, door Imara Milatz

Fleur Kuipers van het leuke Fleur des Fleurs blijft ook Binnen

17 april 2020, door Imara Milatz

Fleur Kuipers van het leuke Fleur des Fleurs blijft ook Binnen

Bart Blijft nog even wat langer Binnen. En daarom stampen we dat Bart Blijft Binnen van ons lekker vol. Waarmee? De (soms letterlijk) lekkerste binnenblijftips, het gezelligste thuisentertainment, leuks om het kleine spul mee zoet te houden en de best of the best tips om wat extra bonustijd mee in te vullen. Of juist, als je het nu drukker dan ooit hebt, een beetje (hele boel! Want hallo self-care) van het goede voor je eigen verwenmomentje. Nu Even Niks. Ook dat is Bart Blijft Binnen.

Tijd om experts in te schakelen, de alleskenner om raad te vragen en ook 'gewoon' (want dat is stiekem het allerleukst) een kijkje nemen hoe de coronacation een ander af gaat. Want hé, we doen allemaal maar wat en that's ook okay. We klommen in onze nieuwsgierige rol, trokken de 'stoute' schoenen aan en luisterden naar alles wat Fleur Kuipers, de gezellige lady in kwestie én illustrator achter het te leuke Fleur des Fleurs, te zeggen heeft.

The woman behind the brand

The woman behind the brand

Even over Fleur Kuipers, dé Fleur achter Fleur des Fleurs. Als klein meisje was de illustrator al veel aan het tekenen en was ze een echte dromer. Na de middelbare school stond de kunstacademie hoog op het wenslijstje maar durven, een angst om niet goed genoeg te zijn, deed ze niet. Dus werd het de VU in Amsterdam waar Fleur er sneller dan snel achter kwam dat ze toch echt moest creëren om een gelukkig en een voldaan gevoel te krijgen. En godzijdank, zijn wij even blij, is ze tijdens haar studie blijven schilderen en heeft ze her en der exposities gegeven.

De echte eyeopener kwam toen ze na haar studie terecht kwam op de Zuidas en ze al snel keihard tegen die welbekende muur opliep. Nooit eerder, en hopelijk voor het laatst, heeft ze zich zo gedesoriënteerd gevoeld als toen. Het roer ging om, de rollen werden omgedraaid en het besluit werd gemaakt: het was hoog tijd om cursussen te gaan volgen en zichzelf storten op, super cliché maar waar, haar passie. Het begon met zelfgemaakte kaarten: vrolijk, kleurrijk & natuurlijk. Toen popte, als vanzelf, de naam: Fleur des Fleurs bij haar op. En dat is het nog steeds: kleurrijk, vrolijk & fantasievol. Dé reden waarom Fleur des Fleurs zo ont-zet-tend tof is. Vinden heus niet alleen wij hoor!

Inspiratie ver te zoeken? Helemaal niet!

Inspiratie ver te zoeken? Helemaal niet!

Het allerleukste van Fleur? Kunnen we niet zeggen, want alles wat uit Fleur haar handen komt is weer net even anders, op maat gemaakt of regelrecht uit het inspiratiepotje in Fleurs hoofd. Dus de vraag waar ze haar inspiratie vandaan haalt was, zoals U begrijpt, al snel gesteld.

Dat stukje inspiratie op doen gaat geheel op zijn Fleurs, en ook daar valt best nog een puntje aan te zuigen. Ze vertelt in eerste instantie overal, all day long, inspiratie vandaan te halen. Dat moeten we letterlijk nemen. Van de Disney en tekenfilms uit haar jeugd tot veel en ver reizen. Of gewoon, want Fleur is soms ook heel gewoon (don’t worry), een ommetje door het Vondelpark. Als je goed om je heen kijkt zie je overal wel iets moois, zelfs een rondje Albert Cuyp kan interessant zijn. Het liefst illustreert ze dan ook flora & fauna van over de hele wereld omdat het zo puur is, dit in tegenstelling tot de samenleving waarin we nu leven. En daar heeft ze een punt. Alles is gehaast, moet snel snel snel, we kennen het allemaal. Hoewel Fleur aangeeft af en toe ook zichzelf kwijt te raken binnen de Nederlandse go-with-alle-drukte-mee-flow probeert ze af en toe bewust dit uit te zetten. Een fantasiewereld creëren waarin alles in harmonie is. In plaats van ’Slow food: ‘Slow nature of Slow living’ zoiets.

Fleur's binnen blijf werk tips

Fleur's binnen blijf werk tips

Als de inspiratie op is gedaan en er een idee voor iets nieuws is ontstaan, begint het echte werk. Tenminste, niet helemaal als het aan Fleurs werkwijze ligt. Hoe gaat ze dan te werk? Slordig (niet onze woorden)! Iets met ergens aan beginnen en op hetzelfde moment iets anders nog afmaken. Tegelijkertijd dat ene tegenkomen om aan te beginnen of juist iets compleets nieuws maken. Kortom: allesbehalve logica, rust en regelmaat.

En toen, zo plots als we het allemaal ervaren hebben, was het ineens thuis blijven. Zo is dat ook bij huize Fleur niet anders. En dan veranderen er dingen. Bij de illustator pakt dat op z’n best uit, dat de hele dag binnen dezelfde muren zitten maakt dat ze iets strenger voor zichzelf wordt. De allerbeste tip van Fleur voor het Corona tijdperk: een collega/partner/huisgenoot om je heen die je goed in gaten houdt, je af en toe met beide benen terug op de grond plaatst, en aangeeft wat prioriteit heeft (wat nu door de crisis her en der lastiger is, ook voor Fleur). Tip voor nu, in het heden waar Corona bestaat en een echt ding is, dan wordt een handy lijstje met wat af moet (moet-mag) per dag een ding. Al sluipen hier nog wel wat vrije opdrachten links en rechts bij in, aldus Fleur. Bijvoorbeeld de wens om een kinderboek te maken (ja doen please, willen we!) staat, as we speak, op de to do om deze periode voor de bakker te krijgen. We wachten geduldig Fleur!

Fleur in een 24-uurse notendop

Fleur in een 24-uurse notendop

Wie heeft het niet, de continue trek in koffie? Als het aan Fleur ligt heeft ze ‘s avonds in bed al zin in de koffie van morgen. Dus uitslapen? Ha, dat bestaat niet in haar woordenboek. Wat dacht je van een respectievelijke wekker rond 06:00/07:00 om vervolgens, hoppa, uit bed te springen? En ja natuurlijk, van de eerste kop koffie van de dag genieten, het nieuws aan, de computer wordt opgestart en dan is het tijd voor de mail. Ultieme tip voor mede vroege vogels? Hardlopen in het Vondelpark (of any other park, ander uitgestippelde route). Is het zo lekker rustig en kan je met het grootste gemak 1,5 meter van elkaar vandaan blijven, easy breezy! Ook een YouTube sportlesje is aan te raden, het liefst de dag beginnen met de nodige beweging. Dan is het al goed. Daarna? Douchen natuurlijk en dan voor het ecchie aan de slag.

In Fleurs woorden: maak gebruik van de tijd die je hebt! Probeer zoveel mogelijk van ieder moment te genieten (hoe zweverig het ook klinkt). In het geval van Fleur gaat het dan vooral om onthaasten in de ochtend. Normaal sjeest de vrouw, het liefst binnen 30 minuten, de deur uit. Hup, door naar een sportklasje, een vroeg geplande afspraak, snel, snel. Altijd haast, haast, haast die er helemaal niet is maar die ze zelf creëert. Rustig aan doen is de regel van de dag. Het bewijs? Rustiger in het koppie en meer ruimte om nieuwe ontwerpen te maken. En het onmogelijke te doen: lezen op haar balkon, in het lentezonnetje.

Maar lieve Fleur, wat lees je dan onder die eerste zonnestralen?

Maar lieve Fleur, wat lees je dan onder die eerste zonnestralen?

Lastig, lastig, zo veel leuke boeken. Altijd blijven verbazen doet Fleur zich over de volledige boekenreeks van J.K. Rowling en dat heeft alles te maken met de eindeloze fantasie van de schrijfster. Fantasie, die hebben we al eerder gehoord. Het huis met de geesten is een hoogstaande favoriet. Yes please, alles wat met Paranormale activiteiten te maken heeft is wat betreft Fleur alleen maar spannend en bovenal interessant. Of de boeken van Paulo Coelho, die blijven altijd fijn om te lezen. Of ze een ultieme guilty pleasure mag noemen? Maar natuurlijk, graag zelfs. We like the juicy stuff. Twee dagen geleden nog gekeken en een ekte old timer onder the old timers, de Kleine Zeemeermin. Legends of the Fall moet ook goed zijn, helemaal grijsgedraaid en een stuk of 15 x gezien. Whoopsie!

Enne, hoe zet je jezelf dan creatief in tijdens deze periode?

Enne, hoe zet je jezelf dan creatief in tijdens deze periode?

Checken die handel. Fleur vertelt haar Instagram posts nu vooral in te zetten in de hoop mensen binnen vrolijkheid te brengen door lieve kleuren, dieren en teksten te delen. Duidelijk maken dat we (zolang we gezond zijn) het helemaal niet slecht hebben. Berichten van huishoudelijk geweld en kindjes die noodgedwongen thuiszitten of de kindertelefoon die op rood gloeien staat. Al dit is wat Fleur bezig houdt en doet beseffen dat ze meer moet doen voor kindjes die het minder goed hebben. En dat is mede nog zo’n reden waarom Fleur een tof persoon én merk is. Zomaar bedenken Fleur des Fleurs in te zetten en de samenwerking aan te gaan met ‘Het Vergeten Kind‘. Wat dit precies gaat worden houden we nog even geheim. Maar we tippen niet voor niets: checken die handel!