Nederland28 juli 2021, door Dewy Brandjes

Op een onbewoond eiland… daar zou je willen zijn (en wel op forteiland Pampus)

Nederland, 28 juli 2021, door Dewy Brandjes

Op een onbewoond eiland… daar zou je willen zijn (en wel op forteiland Pampus)

Wie denkt dat je naar de andere kant van de wereld moet afreizen of een felbegeerde plek in Expeditie Robinson moet bemachtigen om op een onbewoond eiland te kunnen slapen heeft het mis. Sinds kort kun je namelijk - op een halfuurtje reizen vanaf Amsterdam - uniek overnachten op forteiland Pampus. En dat doe je in de gloednieuwe B&B Het Mistklokhuis of in een van de tenten op de Pampus Camping.

Heel heel vroeger… Aan het einde van de 19e eeuw, werd het eiland Pampus aangelegd, met als taak Amsterdam te beschermen tegen een aanval via de Zuiderzee. Omdat het eiland bij mist niet goed te zien was, werd een mistklokhuis gebouwd met als doel schepen te waarschuwen en aanvaringen te voorkomen. Anno 2020 was er van het gebouwtje nog maar weinig over en het idee ontstond om het houten huisje opnieuw te bouwen. Met dank aan het werk van 30 militairen is in 2021 B&B Het Mistklokhuis geboren, waar je sinds deze zomer in alle rust – zonder luidende klok – kunt slapen. Dat noemen we nog eens uniek overnachten!

De inrichting van het huisje is gemaakt van het hout dat overbleef van de bouw. Met die inrichting bedoelen we een tweepersoonsbed, twee stoelen en een klein tafeltje, meer is er namelijk niet. Waar je doucht? In het enorme ‘natuurbad’, beter bekend als het IJmeer, dat het eiland omringd! Dat wil zeggen… Zolang het sanitair gebouw dat as we speak (toen wij er waren) nog gebouwd wordt.

Voor een nachtje in Het Mistklokhuis moet je heel snel zijn, want de reserveringen vliegen de deur uit (voor de zomer van 2021 pak je waarschijnlijk mis, sorry). Iets meer kans maak je op een plekje in een van de tien tenten op de Pampus Camping. Heb je een plek bemachtigd? Dan is de tent alvast voor je opgezet en voorzien van een matras, kussen en beddengoed. Voordat je gaat slapen kun je met de gastheer een wandeling maken door het pikdonkere fort of tuur je naar de skyline van Amsterdam onder het genot van een drankje. ‘Niets hoeft, alles mag’ is het motto op Pampus. Oja, naar de wc gaan hoeft niet in het IJmeer, dat kun je doen in het Pampus Paviljoen.

Laat je een douchepartij in het IJmeer graag aan je voorbij gaan en zie je het eiland liever enkel en alleen bij daglicht (en blijf je dus niet slapen)? Dat kan ook. Het eiland is te bereiken per veerboot vanaf Muiden, in het weekend vanaf Amsterdam en iedere zaterdag vanaf Almere-Muiderzand. Je kunt op eigen gelegenheid op Pampus ronddwalen, de interactieve routes volgen of je laten rondleiden door een gids. Ook kun je neerstrijken op het terras van het paviljoen, waar je geniet van de gerechten die zoveel mogelijk bestaan uit ingrediĆ«nten die op het eiland groeien, zoals groenten, kruiden en eetbare bloemen. Wat we daarbij drinken? Eilandlimo of Pampusbier (let wel op dat je de laatste veerboot niet mist…).

 

Pampus