30 x de ultieme tips voor een weekend Kopenhagen

30 x de ultieme tips voor een weekend Kopenhagen

Maken we tijdens het voorjaar en in de zomer het liefst stedentrips naar Lissabon, Barcelona of Rome, bijvoorbeeld, vergeet dan Kopenhagen niet: is het koud, dan hebben de Denen het binnen goed voor de bakker, is het zonnig, dan scharen we ons het liefst tussen de locals in de parken en op de terrassen die Kopenhagen volop kent. En laten we nu zo'n local in de Deense hoofdstad hebben. Vandaar een verzameling van 30 x Kopenhagen; nieuwkomers en van die plekken die je in 2023 eigenlijk nog steeds niet zou mogen missen.

 

CAMINO

CAMINO

In de wijk Kødbyen, a.k.a. het Meatpacking District, hebben de slachterijen plaatsgemaakt voor tal van gezellige barretjes en restaurants. Bij  CAMINO worden gerechten uit de Spaans-Franse keuken bereid op open vuur. Hoewel dat in de meeste gevallen betekent dat er grote hopen vlees worden geserveerd en je zelf met een smokey jas – die je nog dagenlang herinnert aan je restaurantbezoek – de deur uitloopt, is dat hier niet het geval. Dat schijn (en de naam van de buurt) bedriegt, blijkt, want zelfs als vegetariër kan je hier uitstekend eten. Naast bescheiden porties vlees en vis worden er namelijk een hoop groenten gegrild. Gerookte amandelen, groene asperges, gefrituurde aubergine.. todo rico. Ook niet onbelangrijk: voor de liefhebber is de wijnkeuze reuze.

BUKA BAKERY

BUKA BAKERY

BUKA BAKERY ligt lekker centraal, tussen metrostations Kongens Nytorv en Marmorkirken. Zelfs wanneer je niet in de buurt bent kun je er dus relatief snel komen. Een bezoek aan deze bakkerij is je metroticket (of extra stappen) dubbel en dwars waard, want de pastries die ze hier verkopen zijn hemels. Achter de vitrine liggen onder andere kaneelbroodjes, pistache croissants, kardemom brioches en hun speciale spandauers. Binnen en buiten staan een paar tafeltjes zodat je meteen kunt aanvallen met een koffie of sapje on the side.

Folkehuset Absalon

Folkehuset Absalon

Folkehuset Absalon ligt op de populaire Sønder Boulevard in de hippe Deense wijk Vesterbro in Kopenhagen. Deze voormalige kerk is omgetoverd tot een hippe ontmoetingsplek waar altijd wel iets te beleven valt. Er worden dagelijks community dinners georganiseerd, bijna elk weekend is er wel een evenement en je kunt er yogalessen volgen. Er zijn fijne studieplekken, je kunt er koffie drinken én goedkoop ontbijten. Zo goedkoop (voor Kopenhagense begrippen), dat er zelfs om half acht ‘s ochtends al een korte rij stond.

Reffen

Reffen

Reffen doet een beetje denken aan Amsterdam Noord. Het terrein in de haven is rauw, industrieel en een lekker hippe sfeer. Het is de grootste street food markt van Kopenhagen en het staat er vol met gekleurde food trucks. Wijn en spijs in overvloed en zelfs wanneer je met een gezelschap vol picky eters bent kan iedereen iets vinden wat ie lust. Iedereen voorzien? Plof neer op het ‘strandje’ met je voeten in het zand. In het weekend en de avond is er regelmatig live entertainment en word de sfeer nóg beter.

La Banchina

La Banchina

Onderweg naar Reffen kom je langs La Banchina. Dit blauwe badhuisje heeft binnen slechts 14 zitplaatsen maar gelukkig kun je ook buiten terecht. Zelfs wanneer je je buik al vol hebt gegeten in Reffen (die kans is vrij groot) wil je hier eigenlijk nog even neerstrijken. Al is het maar om een duik te nemen, tussen de locals te zonnen op de steiger of vanaf het terras te smullen van het uitzicht (juist, die eerdergenoemde locals). Op het menu staan voornamelijk ontbijt- en lunchgerechten, groenten en zeevruchten. Alles wat er geserveerd wordt is lokaal en natuurlijk. Zelfs de wijn, bij een plek als La Banchina kunnen ze de natuurwijn niet achterwege laten. Oh ja, nog even over de historie van het restaurant(je). De sauna van het voormalige zwemhuisje is intact gebleven en iedere dag vanaf 8.00 te boeken.

Banegaarden

Banegaarden

Banegaarden is de plek waar vroeger onderhoud aan treinen en treinmateriaal werd verricht. Het ‘erf’ ligt dan ook aan het spoor, tussen Sydhavn en Vesterbro. De verlaten DSB gebouwen werden gerenoveerd en in de houten schuren huizen nu verschillende (duurzame) eetgelegenheden. Twee van de negen; bakkerij Perron, waar de lekkerste zuurdesembroden worden gebakken en restaurant Ticket. Bij die laatste verandert de bestemming (en dus het menu) maandelijks. Gaat dat zien (en proeven).

Hotel Grand Joanne

Hotel Grand Joanne

Het onlangs (2023) gerenoveerde hotel Grand Joanne. is zo’n plek waar alles lijkt te kloppen. Dat komt in de eerste plaats door het 18e eeuwse hoekpand waarin ze huist. Ook vanbinnen mag ze er wezen. In de kamers staan comfortabele bedden met linnen bedrokken, crispy beddengoed en kussens waar je helemaal in verdwijnt. De verleiding om nooit meer je kamer uit te komen is groot, maar toch doe je er goed aan om dat wél te doen. Dat dat een goed idee is wordt al duidelijk in het trappenhuis – met glas in lood ramen en traplopers met zebraprint. In de kelder een minstens zo mooie gym waar je jezelf in het zweet kunt werken of een yogalesje kunt volgen, en op het dak een rooftopbar waar je kunt genieten van een drankje in de zon. Eten kan er ook (vandaar dat ze in deze lijst staat), bij in house restaurant Joanne’s.

Les Trois Cochons

Les Trois Cochons

Les Trois Cochons is een Parijse bistro in het Deense. Dat die twee heel goed samengaan hoeven we je vast niet te vertellen, maar we doen het toch. Op het menu vind je naast Franse klassiekers als moules frites ook gerechten met een Scandinavische twist. De avocado bijvoorbeeld, die wordt geserveerd op roggebrood in plaats van op toast. Ook wanneer je de deur uitstapt blijf je nog even in de Franse sferen. Het restaurant ligt aan de Værnedamsvej, een très Francais winkelstraat op de grens tussen Vesterbro en Frederiksberg.

Corsa Pizza

Corsa Pizza

Op slechts tien minuten lopen van het centraal station vind je de nieuwste vestiging van Corsa Pizza, waar je aanschuift voor antipasti en Napolitaanse zuurdesempizza. Vergeet vooral niet om even omhoog te kijken om het kleurrijke plafond te bewonderen. Als je dat hebt gedaan mag je je ogen weer op je bord richten zodat je extra van het eten kunt genieten.

Garden Café

Garden Café

Ga vooral op zoek naar het onwijs gezellige terrasje van het Garden Café Rosenborg Kopenhagen. Het Garden Café ligt verscholen bij het Rosenborg Slot middenin de stad in het grote bekende Kongens Have Park. Bekend, ja, en toch een zogenoemde hidden gem, dit tuincafé. Meer lezen doe je via bovenstaande link.

Hotel Sanders

Hotel Sanders

Zekers. Hotel Sanders is een hotel en daar hebben we heus eigenlijk een heel anders lijstje voor (lees: de fijnste hotels van Kopenhagen). Dat is waar. Maar Hotel Sanders heeft dus óók precies zo’n bistro-achtig restaurant waar je hoe dan ook graag aan wil schuiven, of je nu in het hotel verblijft of niet. Zo’n ingetogen precies goed kleurenpallet, een Frans terras, een serre waarvoor niet te zuinig werd ingekocht bij het lokale tuincentrum, kunst aan de muren, obers in gilets, heerlijk eten (Risotto! Buratta! Charcuterie!), nóg betere cocktails, chic maar nooit té… U snapt, Sanders, Hotel Sanders, wij zijn fan.

BÆST

BÆST

Potverdikkeme wat een topper is dit! Want ja, we moeten eerlijk toegeven dat die heel Nordic Kitchen top is natuurlijk, en dat je zo ongeveer nergens beter kunt eten dan tussen de Denen, maar dat we tijdens zo’n stedentrip ‘s avonds ook gewoon wel eens moe zijn. Moe gestreden dan, laten we het daar op houden. En dan willen we ‘gewoon’ een hap die vult en niet altijd ingewikkeld is. Maar we zijn wél in Kopenhagen en we willen wat! Welnu: BÆST is je gulden middenweg. Pizza’s-plus op het menu, alles organic en een lokaal dat op alle vlakken wedijvert met de beste restaurants. Nu jij weer.

Rust

Rust

Het is een beetje een al te gemakkelijke inkopper maar hier komt-ie toch: naar Rust ga je niet voor je rust. Ha-ha. Afijn. Rust dus, in de wijk Nørrebro, een buurt waar je toch al heen mag voor livemuziek en nachtclubs. En dus ook voor Rust waar je heupwiegt (of los gaat, het is aan jou) op indie rock, indiepop, hiphop en electronica. Op vrijdag en zaterdag is Rust een nachtclub, de rest van de week een intieme bar voor livemuziek en een relaxt drankje in de cocktaillounge: bar Upstairs. Mag jij raden waar die zit.

 

beeld via pinterest

Baka d'Busk

Baka d'Busk

Vega(n) of geen vega(n), bij Baka d’Busk eet je gegarandeerd lekker. Bij dit vegetarische restaurant bestaat het menu uit ongeveer 50% vegetarische gerechten en 50% veganistische gerechten. Ze zijn alleen ‘s avonds geopend (behalve op zondag) en dan kun je er terecht voor verschillende snacks, diner, desserts en verschillende soorten kaas, waaronder plantaardige varianten. De gerechten zijn allemaal even kleurrijk, vers en lekker en bij dit lekkers schenken ze allerlei natuurwijnen. Binnen is het gezellig en casual. Later op de avond wordt de muziek harder gezet en ontstaat er een cocktailbar vibe.

 

restaurant Montergade

restaurant Montergade

Heel goed eten volgens het Deense principe? Beetje chic wel maar vooral erg leuk en lekker? Dat kan bij Restaurant Møntergade. Overdag serveren ze klassieke Deense lunches, in de avond komen de Deense en Franse keuken samen. Reserveren kan er dan trouwens niet, dus je kunt binnenlopen wanneer je wil.

Admiralgade 26

Admiralgade 26

Zin in chique dineren en even wat anders? Admiralgade 26, een restaurant vernoemd naar het adres, lekker makkelijk te onthouden, is een geweldig Nordic-Japanese restaurant in een oud theater in het hart van de stad. Nordic-Japanese inderdaad, de keuken waar de Denen zelf bekend om staan (Nordic Kitchen) in combinatie met Japanse goodness. En een Franse slag, want ook die eindje duidelijk terug in de verrassende, originele maar pure gerechten. Bovendien is de service om door een ringetje te halen. Kost een paar centen maar het is iedere euro waard. Moeten we een upscale diner favoriet benoemen, dan moet het Admiralgade 26 zijn.

Cantina (plus Pastis en Fishmarket)

Cantina (plus Pastis en Fishmarket)

Het aller (aller!) liefst mogen we ons, zowel in binnen- als in het buitenland voor een lange avond, die al einde middag begint, terugtrekken in een smaakvol bruin café-plus. Waarbij zowel dat bruin (lees: gemoedelijk en ongecompliceerd) als de plus (de innerlijke mens wil ook vertroeteld worden) belangrijk zijn. In Kopenhagen is Paté Paté al jaren top-favoriet in het Meatpacking District van Kopenhagen, en dat blijft de zaak in de haven van de Deense stad, maar we mogen ook graag aanhaken bij Cantina, in diezelfde stijl. Heerlijk Italiaans eten, vriendelijk in de service, goed qua locatie en binnen een uur weer de deur uit lijkt haast onmogelijk. Cantina wordt gerund door de mensen die ook Pastis bestieren, net als de Fishmarket. Voor die laatste, net als Paté Paté in de haven, is jevanhet!

Sonny

Sonny

Hi Sonny! Wat ben je een lekker licht en fris stekkie en wat ploffen we het liefst dagelijks neer op het bankje met het gestreepte kussen voor het met je gouden logo beplakte raam! Sonny had us at hello, met dank aan de no fuss mentaliteit van de koffiezaak met zoete broodjes. En met dank aan de fantastische avocado sandwich met gepocheerd ei, chimichurri, rode biet, noten en salade (maar heus, die is de bomb).

Gaarden & Gaden

Gaarden & Gaden

Aan de straat Nørrebrogade in het hart van de multiculti wijk Nørrebro zit Gaarden & Gaden, een klein café dat in zijn relatief korte bestaan de meest geliefde buurt hangout is geworden. Niet zo gek: knap is de zaak en de focus op de beste natuurwijnen en organic food legt de zaak ook geen windeieren. O, en gaat de zon schijnen, dan is het ruime terras voor de deur een toptip (ruimte, het fijnste aan adressen die zich misschien net iets buiten de gebade paden bevinden).

Restaurant Østergro

Restaurant Østergro

Een meer dan super-cuts glazen-kas-restaurantje boven op het dak van een oud auto-veilinghuis! Meer lezen doe je via de link: Restaurant Østergro

MENU Space

MENU Space

Voor de interieur-liefhebber: een café dat hoort bij het kantoor van de architecten van Norm Architects en hun eigen designlabel MENU. What’s in a name, nietwaar? MENU Space is het café dat daarbij hoort, met spot-on koffie op de spot-on marmeren tafels. Strak en rustgevend is de zaak, niet verrassend vooral bedoeld als co-working space: een plek voor meetings en rustig werken. En dus die koffie.

The Coffee Collective

The Coffee Collective

Dit koffiecollectief is een begrip door heel Kopenhagen en de bakkies troost van de club worden door de hele stad geschonken, bij de beste adressen. Het dichts bij de bron zit je natuurlijk bij een van de vier eigen zaken die The Coffee Collective heeft, en die zijn allemaal top.

CUB Coffee Bar

CUB Coffee Bar

Sowieso aan koffie geen gebrek in Kopenhagen (met dank aan de noordelijke kou natuurlijk, vinden we niet erg). Mocht je je nog een keer terug willen trekken met een bakkie, zoek dan CUB Coffee eens op. Een knusse koffiebar hartje stad. De bonen worden achter in de zaak gebrand en de geur lonkt je dan ook van ver al naar binnen bij CUB.

Roberta

Roberta

Wie deze site een beetje volgt, weet dat we dol zijn op de keuken van het zuiden van Amerika. Barbecue slow food én het bijbehorende slome stijltje. Heerlijk. En dat vind je tegenwoordig ook in Kopenhagen. Roberta is onderdeel van Madklubben, een horeca-mini-keten, en zit aan het water van de wijk Nørrebro. Het restaurant neemt je mee op een exclusieve reis van Nørrebro naar zuid- en midden Amerika. Je word meegenomen naar een wereld met ceviche, taco’s, een schat aan groene bijgerechten en de lekkerste Latijns-Amerikaanse cocktails kunt uitproberen.

Atelier September

Atelier September

Bij conceptstore Atelier September is het bijzonder fijn vertoeven. Koffie, een goed ontbijt, een overheerlijke lunch… En het betere shoppen. Twee vliegen in één klap. Het atelier is opgericht door designer Jonas Trampedach, een bekende naam in de Kopenhagense design- en kunstscene. Een aantal ontwerpen van zijn hand zijn te koop in de winkel.

Wijnbar Nærvær

Wijnbar Nærvær

De meest chique wijnbar van Kopenhagen? Nærvær, wat zoveel betekent als ‘in het nu’. Aanwezig zijn, hier zijn. Weg van de gejaagdheid dus, en dat is precies wat de architecten van Norm hebben bereikt met hun serene wijnbar. Niet dat het ongezellig is hoor! Welnee. Maar de looks stralen een en al rust uit, voor een potje optimaal genieten van de enorme selectie (open) wijnen en goddelijke kleine barhappen. Strandgade 87 C

En als je dan toch aan het wijnen bent: sla ook de wat knussere wijnbar Ved Stranden 10 niet over, naast bar ook wijnhandel.

Almanak

Almanak

Zin in chique dineren in de haven? Dan moet je zijn bij Almanak. Met een ster en een van de beste restaurant van Kopenhagen, zeggen ze. Almanak zit in een oud douanekantoor aan het water en is onderdeel van het food imperium van chef Claus Meyers (google maar), een chefkok befaamd om zijn sublieme Nordic Kitchen. Eerlijk is eerlijk: wij vinden ‘m voor de lunch het fijnst. Minder prijzig en je krijgt ook nog wat mee van de locatie aan het water.

Glyptoteket (museum)

Glyptoteket (museum)

Even heel wat anders? Op naar Glyptoteket, het geesteskind van Carl Jacobsen, de man achter de Carlsberg brewery. De beste man mocht graag kunst verzamelen en presenteerde zijn collectie voor het eerst aan het publiek (dank u Carl) in dit waanzinnige pand in 1882. In het midden kwam een enorme palmentuin en uiteraard is er ook een café.

Väkst

Väkst

Goed om te weten: in Kopenhagen heeft de Cofoco groep een kleine monopolie positie in handen. Zo is bijvoorbeeld ook restaurant les trois cocons onderdeel en ook Väkst behoort tot het Cofoco imperium. Alle restaurants van de groep ademen die ongekende serene Nordic look en feel uit, en dat is mooi. Väkst werd geïnspireerd op een organische tuin (väkst betekent groei), het interieur werd volledig gebouwd met gerecyclede materialen en ook hier die heerlijke no fuss in de lucht. Sankt 

Kompa'9

Kompa'9

Dit café bestaat sinds 2014 en is vanaf dag een een prima uitwijkadres voor elk moment van de dag in centraal Kopenhagen. Op het menu bio-koffie, de wifi is snel en gratis en de zitjes huiselijk. Het mag geen verrassing zijn dat Kompa’9 geliefd is onder de ZZP’er van Kopenhagen.