De Franse Champagnestreek – een weekend getaway

Frankrijk, Champagnestreek, 1 juni 2023, door Barts Boekje

De Franse Champagnestreek – een weekend getaway

Uitgestrekte wijngaarden, pittoreske steden en champagne in overvloed. Dat kan maar één Franse regio zijn, de Champagnestreek. Op zo'n vijf uur rijden van Amsterdam ben je al in deze heerlijke regio. Niet ver, dus. Daarom dé perfecte regio om een (lang) weekend te vertoeven. Klinkt niet zo ingewikkeld maar vergis je niet: deze streek is - gek genoeg - niet doordrenkt met je-van-het adressen. Toch kunnen we alvast verklappen dat we de leukste plekjes van het gebied allemaal hebben gevonden. Inclusief wat extra tips om je dagen optimaal in te delen. Alles voor de ideale weekendtour door de Franse Champagnestreek. Santé!

 

Wil je nu echt alles uit die trip halen? De allerbeste tips voor de Champagnestreek vind je in het Frankrijk Barts E-Boekje.

Plannen is handig. Begin bij Lucien Leblond

Plannen is handig. Begin bij Lucien Leblond

Stel, je bedenkt dat je voor een lang weekend naar de Champagnestreek wil. Vrijdag heen, zondag weer thuis. Goed plan, en het gebied is ongeveer 4 uur rijden vanaf Noord-Holland dus dat is prima te doen. Al valt het wel aan te raden om de planning van je trip slim in elkaar te draaien: rijd bijvoorbeeld op vrijdag eerst helemaal door naar het dorpje Épernay. Een klein dorp met ontzettend veel leuke en kleine champagnehuizen! Klein is echt fijn in dit geval en Lucien Leblond is een van de leukste (it’s all in the name, spraken de blondines van team Bart, a.k.a. Marloes in dit geval). Leblond is een klein huis en Lucien een ontzettend aardige champagneboer die geen woord Engels spreekt. Geeft niks: hij praat met zoveel liefde over zijn champagnes, we begrijpen ieder woord. Belangrijk ook: de bubbels, laten we die vooral niet vergeten… We konden gewoon niet kiezen uit de vijf soorten champagne die we mochten proeven aan zijn primitieve keukentafeltje. Het resultaat? Vijf doosjes in de achterbak. En we waren pas net begonnen… Oja, bel wel even om aan te geven dat je langskomt.

Alle kleine champagneboeren zijn op vrijdag en zaterdag open voor proeverijen maar op zondag niet! Dus plan de grote champagnehuizen in voor de zaterdag en de zondag en de kleinere huizen voor vrijdag en zaterdag. Dat gaat je een hoop ‘aankloppen-voor-niets momenten’ schelen. Graag gedaan.

Manoir de Montflambert

Manoir de Montflambert

Wil je je echt even helemaal onderdompelen in het Franse buitenhuis-gevoel, en ja dat wil je, logeer dan een nacht bij Manoir de Montflambert. Via een slingerweggetje langs de wijngaarden kom je uiteindelijk bij de poort van deze mansion uit en vanaf dat moment kun je alleen nog maar denken: ‘stop de tijd’. Het landgoed is zó idyllisch. Er is een pracht van een tuin inclusief vijver, al valt die bijna in het niet bij de kamers. Want, jongens, die kamers. Alles is tot in de kleinste details volledig op z’n Frans ingericht en alles is prachtig. Een feest. Je bent meteen in je element, kan niet anders. Pop een flesje bubbels open en genieten maar. De volgende ochtend wordt het ontbijt in de balzaal geserveerd. Want ja, natúúrlijk is er een balzaal. Groots en toch heel intiem. Wandel door de openslaande deuren naar de tuin waar je van je croissant, pannenkoek of eitje kunt genieten. En nog een plus: het personeel is on-Frans vriendelijk. We zeiden het al: je wil het.

Richting Reims

Richting Reims

We zeiden het al: plan de grote champagnehuizen op zaterdag en vooral op zondag. Want dan zijn de kleintjes dicht. Vandaar dat we op zaterdag ‘terug’ rijden, en route richting Reims, de bekende champagnestad. Stop eerst nog even bij een groot champagnehuis in de buurt van Épernay, want je bent er nu toch en overslaan is zonde.

Wij kozen deze keer voor – je kent ‘m wel – Moёt & Chandon. Eerlijk is eerlijk: ja, het is hier commercieel en ja, je loopt met een groep van 20 man door de kelders.Maar toch… Het blijft iets speciaals hebben, zo’n klassieker bezoeken, en je steekt er ook nog iets van op. Wist je bijvoorbeeld dat Moёt & Chandon, het grootste champagnehuis, een Nederlandse geschiedenis heeft?! Wij niet. Het komt er op neer dat zonder ‘ons’ er geen Moёt & Chandon was geweest. Kijk, dan loop je toch heel anders door die wijnkelders, en smaakt een glaasje Moёt nog net iets lekkerder.

Wat je ook doet: ga na de tour van Moёt & Chandon (of een ander huis) de Avenue du Champagne af. Prachtige huizen en tuinen liggen hier op je te wachten.

Tijd voor lunch. Oh de keuzes! Stress. Wij kozen voor Champagne de Venoge. Een beeldschool hotel met restaurant en een menukaart waar je direct blij van wordt. Er staat o.a burrata op de kaart – perfect naast een glas bubbels. Er wordt champagne van ‘Princes’ geschonken, uit perfecte glazen. Precies, want we voelden ons hier ook écht koninklijk. Hier blijven tukken kan ook, vast en zeker een aanrader, voor wie het kan betalen.

Reims

Reims

Eenmaal aangekomen in Reims, de meest bekende stad van de Champagne steek, is het zeker aan te raden om een middagje rond te dwalen door deze mooie plaats. Je vindt er gezellige pleintjes waar je uitstekend een coupe de champagne kunt bestellen.

Ook Hey Frits ging naar de Champagnestreek en in dit artikel lees je al haar tips. Zo zegt ze over Reims het volgende: “op warme dagen is het park Les Hautes Promenades een fijne plek- veel schaduw, veel locals en veel te doen. Ook Halles Boulingrin is leuk om even langs te lopen, deze oude overdekte markt is helemaal gebouwd in art-decostijl en (ondanks een klein beetje vergane glorie) nog wel prachtig om te zien. Tegenover zitten leuke restaurantjes en cafeetjes voor eten en drinken. Een paar tips hier in de buurt zijn: Le Clos (wijnbar), Brasserie Le Boulingrin (restaurant) en Le Marché (café).”

Aanrader in Reims: loungebar Le Clos

Aanrader in Reims: loungebar Le Clos

Hey Frits zei het ook al, maar Le Clos dus. Die geven we graag wat extra aandacht. Wijn- en loungebar Le Clos ligt een beetje verscholen in de stad maar heus, ga op zoek! Achter een ander café schuilt namelijk een te gekke binnentuin met meer dan gezellige zitjes, een (buiten)bar en street art aan de muren. Dit is precies waar wij van houden en bovendien een behoorlijk uniek en eigentijds (hip) adres voor Reims.

Bestel een borrelplank met, daar is-ie weer, een coupe de champagne en je wil nergens anders meer naartoe. Hij zag dat het goed was, zeg maar.

Niet missen om 23.00 uur: Rêve de couleurs

Niet missen om 23.00 uur: Rêve de couleurs

Het maakt niet uit waar je bent of wat je doet, maar when in Reims, zorg dan dat je op zaterdagavond om klokslag 23:00 uur bij de kathedraal van de stad staat. Tijdens de zomermaanden (van mei tot oktober) vindt hier namelijk een 3D lichtshow plaats die je werkelijk een ‘ohhh’ en ‘ahhh’ moment zal bezorgen. 25 minuten lang krijg je de mooiste kleurrijke projectiebeelden op de kathedraal te zien. Zien is begrijpen, geloof me.

Zondag

Zondag

En dan is het zondag. Een aantal kleine champagnehuizen in en rond Reims zijn in de ochtend nog open maar om 12:00 uur houden de boeren het echt wel voor gezien. Zondag rustdag. Gelijk hebben ze.

De grote huizen zijn nog wel te bezoeken en anders is The Perching bar zeker nog een leuk adresje (eigenlijk niet te missen). Met een heerlijk glas champagne in de hand heb je een prachtig mooi uitzicht, zowel naar binnen waar het een architectonisch hoogstandje is, als naar buiten waar de wijngaarden zijn. Proost op een heerlijk weekend en als het goed is op de volle achterbak met champagne voor heel wat gezellige avonden thuis.

Cheers!