26 mei 2020, door Marloes van den Boogaard

De Franse Champagnestreek – een weekend get-a-way

26 mei 2020, door Marloes van den Boogaard

De Franse Champagnestreek – een weekend get-a-way

Alles voor de ideale weekendtour door de heerlijke regio in Noord-Frankrijk, de Franse Champagnestreek. Klinkt niet zo ingewikkeld maar vergis je niet: de Champagnestreek is niet doordrenkt met je van het adressen, gek genoeg. Maar we kunnen vertellen: het is weer gelukt hoor! De leukste plekjes van het gebied, allemaal gevonden. Inclusief wat extra tips om je weekend optimaal in te delen. Santé!

Plannen is handig. Begin bij Lucien Leblond

Plannen is handig. Begin bij Lucien Leblond

Stel, je bedenkt dat je voor een lang weekend naar de Champagnestreek wil. Vrijdag heen, zondag weer thuis. Goed plan en het gebied is ongeveer 4 uur rijden vanaf Noord Holland dus dat is prima te doen. Al valt het wel aan te raden om de planning van je trip slim in elkaar te draaien: rijd bijvoorbeeld op vrijdag eerst helemaal door naar het dorpje Eparney. Een klein dorp met ontzettend veel leuke en kleine champagnehuizen! Klein is echt fijn in dit geval en Lucien Leblond is een van de leukst (it’s all-in the name, spraken de blondines van team Bart, a.k.a. Marloes in dit geval). Leblond is een klein huis en Lucien een ontzettend aardige champagneboer die geen woord Engels spreekt. Geeft niks: hij praat met zoveel liefde over zijn champagnes, we begrijpen ieder woord. Belangrijk ook: de bubbels, laten we die vooral niet vergeten… We konden gewoon niet kiezen uit de vijf soorten champagne die we mochten proeven aan zijn primitieve keukentafeltje. Het resultaat? Vijf doosjes in de achterbak. En we waren pas net begonnen… Oja, bel wel even om aan te geven dat je langskomt.

Alle kleine champagne boeren zijn op vrijdag en zaterdag open voor proeverijen maar op zondag niet! Dus plan de grote champagnehuizen in voor de zaterdag en de zondag en de kleinere huizen voor vrijdag en zaterdag. Dat gaat je een hoop ‘voor niets aanklop-momenten’ schelen. Graag gedaan

Manoir de Montflambert

Manoir de Montflambert

Wil je je echt even helemaal onderdompelen in het Franse buitenhuis-gevoel, en ja dat wil je, logeer dan een nacht bij Manoir de Montflambert. Via een slingerweggetje langs de wijngaarden kom uiteindelijk bij de poort van deze mansion uit en vanaf dat moment kun je alleen nog maar denken: ‘stop de tijd’. Het landgoed is zó idyllisch. Er is een pracht van een tuin inclusief vijver, al valt die bijna in het niets bij de kamers. Want, jongens, die kamers. Alles is tot in de kleinste details volledig op z’n Frans ingericht en alles is prachtig. Een feest. Je bent meteen in je element, kan niet anders. Pop een flesje bubbels open en genieten maar. De volgende ochtend wordt het ontbijt in de balzaal geserveerd. Want ja, natúúrlijk is er een balzaal. Groots en toch heel intiem. Wandel door de openslaande deuren naar de tuin waar je van je croissant, pannenkoek of eitje kunt genieten. En nog een plus: het personeel is on-Frans vriendelijk. We zeiden het al: je wil het.

Richting Reims

Richting Reims

We zeiden het al: plan de grote champagnehuizen op zaterdag en vooral op zondag. Want dan zijn de kleintjes dicht. Vandaar dat we op zaterdag ‘terug’ rijden, en route richting Reims, de bekende champagnestad. Stop eerst nog even bij een groot champagnehuis in de buurt van Eparnay, want je bent er nu toch en overslaan is zonde. Wij kozen deze keer voor – je kent ‘m wel – Moёt & Chandon. Eerlijk is eerlijk: ja, het is hier commercieel en ja, je loopt met een groep van 20 man door de kelders.

Maar toch… Het blijft iets speciaals hebben, zo’n klassieker bezoeken, en je steekt er ook nog iets van op. Wist je bijvoorbeeld dat Moёt & Chandon, het grootste champagnehuis, een Nederlandse geschiedenis heeft?! Wij niet. Het komt er op neer dat zonder ‘ons’ er geen Moёt & Chandon was geweest. Kijk, dan loop je toch heel anders door die wijnkelders, en smaakt een glaasje Moёt nog net iets lekkerder.

Wat je ook doet: ga na de tour van Moёt & Chandon (of een ander huis) de Avenue du Champagne af. Prachtige huizen en tuinen liggen hier op je te wachten. Tijd voor lunch. Oh de keuzes! Stress. Wij kozen voor Champagne de Venoge. Een beeldschool hotel met restaurant met een menukaart waar je direct blij van wordt. Er staat o.a burrata op de kaart – perfect naast een glas bubbels. Er wordt champagne van ‘Princes’ geschonken, uit perfecte glazen. Precies want we voelden ons hier ook écht koninklijk. Hier blijven tukken kan ook, vast en zeker een aanrader, voor wie het kan betalen.

Reims

Reims

Eenmaal aangekomen in Reims, de meest bekende stad van de Champagne steek, is het zeker aan te raden om een middagje rond te dwalen door deze mooie plaats. Je vindt er gezellige pleintjes waar je uitstekend een coupe du champagne kunt bestellen.

Aanrader: loungebar Le Clos

Aanrader: loungebar Le Clos

Wijn- en loungebar Le los ligt een beetje verscholen in de stad maar heus, ga op zoek! Achter een ander café schuilt namelijk een te gekke binnentuin met mee dan gezellige zitjes, een (buiten)bar en street art aan de muren. Dit is precies waar wij van houden en bovendien wat behoorlijk uniek eigentijds (hip) adres voor Reims.

Bestel een borrelplank met, daar is-ie weer, een coupe du champagne en je wilt nergens anders meer naartoe. Hij zag dat het goed was, zeg maar.

Niet missen om 23.00 uur: Reve de couleurs

Niet missen om 23.00 uur: Reve de couleurs

Het maakt niet uit waar je bent of wat je doet, maar when in Reims, zorg dan dat je op zaterdagavond om klokslag 23:00 uur bij de kathedraal van de stad staat. Tijdens de zomermaanden (van mei tot oktober) vindt hier namelijk een 3D lichtshow plaats die je werkelijk een ‘ohhh’en ‘ahhh’ moment zal bezorgen. 25 minuten lang krijg je de mooiste kleurrijke projectiebeelden op de kathedraal te zien. Zien is begrijpen, geloof me.

En dan is het zondag. Een aantal kleine champagnehuizen in en rond Reims zijn in de ochtend nog open maar om 12:00 uur houden de boeren het echt wel voor gezien. Zondag rustdag. Gelijk hebben ze.

De grote huizen zijn nog wel te bezoeken en anders is de The Percing bar, waar we al eerder over schreven, zeker nog een leuk adresje om te spotten (eigenlijk niet te missen). Voor € 16,00 heb je hier een heerlijk glas champagne in de hand en een prachtigmooi uitzicht, zowel naar binnen waar het een architectonisch hoogstandje is, als naar buiten waar de wijngaarden zijn. Proost op heerlijk weekend en als het goed is op de volle achterbak met champagne voor heel wat gezellige avonden thuis.

Cheers!

xx Marloes

Bovenste foto is gemaakt bij Manoir de Montflambert door @Annekevst