13 oktober 2017, door Maartje

GEM Den Haag

13 oktober 2017, door Maartje

GEM Den Haag

Voor wie deze maand toevallig in de buurt van onze Hofstad is: Het GEM (het Haagse Museum voor actuele kunst) is de komende maanden een absolute MUST GO. Dat je het even weet.

Vanaf 14 oktober komen daar namelijk de decadentie en luxe van de o zo tot de verbeelding sprekende periode van de Art Deco tot leven. Tot en met 4 maart kun je in het Gemeentemuseum Den Haag in de wereld van de roaring twenties stappen, ofwel les années folles, verpersoonlijkt in Paul Poiret in de tentoonstelling ART DECO Paris. Love love love.

Barts-Boekje- GEM Den haag 1

Poiret wie? Paul Poiret was een van de grote vernieuwers van de mode aan het begin van de 20ste eeuw. Hij bevrijdde dames van het korset maar zijn invloed reikte veel verder dan de modewereld alleen. Hij was een van de eerste moderne couturiers die streefde naar een ‘totaalkunstwerk’. Poiret omringde zich met kunstenaars, vormgevers en architecten waaronder Man Ray, Kees van Dongen, Modigliani, Brancusi, Picasso, Robert Delaunay, Wiener Werkstätte en de Ballets Russes. Poiret creëerde een eigen stijl die van grote invloed zou zijn op de westerse kunstwereld. Deze stijl, en die van de kunstenaars met wie hij zich omringde, bleek de geboorte van de art deco. Poiret kan dan ook met recht de vader van de art deco worden genoemd. De tentoonstelling bevat mode, toegepaste kunst, schilderkunst, beeldhouwwerken, juwelen, prenten, fotografie en film.

Barts-Boekje- GEM DEn Haag 2_edited-1

Als je nog een extra maandje geduld hebt, dan is wachten tot 25 november zeker de moeite waard, want tot en met 2 april kun je genieten van grootheden González, Picasso en vrienden.

De Spaanse kunstenaar Julio González wordt samen met Constantin Brancusi en Pablo Picasso als een van de belangrijkste beeldhouwers van de twintigste eeuw gezien. In deze tentoonstelling met meer dan honderd werken, waarvan de meeste nog nooit eerder in Nederland te zien waren, wordt zijn persoonlijke ontwikkeling belicht: van metaalbewerker in de werkplaats van zijn vader in Barcelona tot avant-gardistisch beeldhouwer in Parijs. Ook komt de bijzondere samenwerking en vriendschap tussen González en Picasso uitgebreid aan bod. Deze samenwerking speelde een doorslaggevende rol in de ontwikkeling van González’ unieke en vernieuwende stijl en opende ook voor Picasso de deuren naar andere manieren van expressie.

Stadhouderslaan 43, Den Haag

x Maud