30 april 2024, door Rosa Ledel

Gordijnen… Waar te beginnen? Hier!

30 april 2024, door Rosa Ledel

Gordijnen… Waar te beginnen? Hier!

Als iedereen wel iets van 'hetzelfde' in huis heeft, dan zijn het gordijnen, zo denken we. Maar waar begin je als we het gaan hebben over nieuwe gordijnen? Lange, zware fluwelen gordijnen die langs je raam naar beneden draperen, of juist moderne strakke, precies afgemeten en zonder poespas? Wat zijn nou de beste tips?

We vroegen het Michelle van Interior Design Studio Even Eleven. Zij is, samen met haar partner Pieter, namelijk dagelijks bezig met dit soort interieurvraagstukken en heeft er op zijn zachtst gezegd wel wat over te zeggen.

 

Interior Design Studio Even Eleven

Interior Design Studio Even Eleven

Je kunt speuren wat je wil, maar als er iemand weet hoe je gordijnen ‘doet’, dan is Michelle van Even Eleven wel.

Pieter en Michelle van Interior Design Studio Even Eleven doen niet aan compromissen én geloven dat een interieur niet uit de grond gestampt moet worden (althans: het mag er nooit zo uitzien). Nee, de kracht van een goed interieur zit ‘m in een echt lekkere mix van elementen die samen iets unieks creëren dat bij jou/ jullie past. En je hoeft alleen maar naar hun portfolio te kijken om te zien dat wat ze beloven, waarheid wordt. Elk Even Eleven interieur is spannend, kleurrijk, perfect imperfect en altijd nét even anders.

De juiste stof

De juiste stof

Waar beginnen we met de juiste gordijnen uitzoeken? Eerst ga je opzoek naar de perfecte stof. Vraag je af welke uitstraling je wil creëren. Voor precies die uitstraling ga je op zoek naar een passende stof. Schreeuwt jouw huis beige, Stockholm en hout? Denk dan aan een dunne linnen stof. Meer kleur in je interieur? Ga voor een gewaagde keuze zoals velvet. Materialen zoals zijde zorgen voor een luxe uitstraling.
Overweeg of je een effen kleur wilt gebruiken of een print? Weet dan dat je met prints echt een statement kunt maken. Over statements maken gesproken… Gordijnen kleden je huis aan! Durf dus kleur en prints te gebruiken zou ons antwoord zijn.

Voeringen en plooien

Voeringen en plooien

Door naar het volgende punt: de voeringen. Je zou denken aan wit, beige of huidkleurige voeringen, toch? Nee! Die gaan we dus mooi vermijden. Kies voor een voering die bij de stof past of ga juist voor een contrastende kleur. Een print stof van polyester kan erg goed gebruikt worden als voering. Tegenwoordig zijn dim-out (google maar eens) voeringen te krijgen in alle kleuren van de regenboog.

Niet alleen de voeringen moeten gekozen worden maar ook de plooi. Ga je voor een moderne look? Kies voor een wave plooi. Ga je eerder voor een luxe uitstraling, kies een enkele of dubbele plooi. Als we toch bezig zijn, ga meteen voor de juiste railroede. De keuzes qua kleuren en materialen zijn weer eindeloos.

Tipje van ons: Houles heeft fijne en heel goed geprijsde dim-out voeringen in verschillende kleuren.

Pimp je gordijnen

Pimp je gordijnen

De lengte, sorry not sorry maar ‘hoogwater’ gordijnen daar zijn we echt allergisch voor. Zo’n gordijn die net een paar centimeter boven de grond hangt. Je kiest het beste voor een knikkend gordijn (3 cm) op de vloer of een slepend effect (8 cm) op de vloer.

Een slepend effect is vooral mooi bij linnen of zware luxe stoffen.

Wil je je gordijnen pimpen of je saaie gordijnen net even wat leuker maken? Gebruik dan passementen of bijv. franje aan de sluitzijdes. Wij noemen dit snorren en vinden het een heerlijke manier om op een budgetvriendelijke manier gordijnen om te toveren tot blikvangers.

Merken

Merken

Kortom: het kiezen van de juiste gordijnen is zo eenvoudig nog niet. En dan te bedenken dat er nog veel meer is dan alleen gordijnen… Maar ook hetzelfde geld voor daar, welk materiaal, welke kleuren en voor welke uitstraling wil je gaan.

Gave merken vinden wij: Pierre Frey, Dedar en Elitis. Maar kijk voor meer budgetvriendelijke stoffen eens bij Romo, of zoek op kamerhoge mooie linnen stoffen van Design of the Times of Pepe Penalver.