29 september 2018, door Maartje

Groot inslaan voor thuis @ ‘T Looiershuis in Chaam

29 september 2018, door Maartje

Groot inslaan voor thuis @ ‘T Looiershuis in Chaam

In Brabant, want daar stond de wieg. Als we daar dan zijn, in het Brabantse, dan willen we altijd ook even langs Chaam, een steenworp van Breda en het bijna buurdorp van mijn ouders. Niet omdat het daar nou zo niet-te-missen bruisend is, maar omdat je hier 'T Looiershuis vind, één van de fraaiste en meest uitgebreide interieurzaken van het land. Denk ik. In elk geval die ik ken.

 

'T Looiershuis Chaam

'T Looiershuis Chaam

Even terug: aan de Baarleseweg in Chaam begonnen de ouders van de huidige eigenaar, Ruud heet-ie, heel wat jaren geleden een kleine meubelzaak. In een oude looierij (aha) in het centrum van het dorp. Dat liep al snel storm. Dat wa niet zo gek want de collectie van ’t Looiershuis was toen al verfrissend en internationaal. Zo kenden we ze nog niet in het dorp. Een succes, dat mag duidelijk zijn. Er werd een gebouw bijgekocht, de zaak werd uitgebreid, er werd nog wat grond aan vastgeplakt, zoonlief (Ruud dus) nam een en ander over, zette die uitbreiding lekker door, begon, naast de inkoop vanuit Azië ook zijn eigen meubels te maken, de zaak werd nog wat groter tot-ie echt niet groter kon en toen was het ‘T Looiershuis zoals het dat vandaag is: een gigantische en smaakvolle meubelzaak van ruim 4000 min het kleine sympathieke Brabantse Chaam.

Zelf hebben we er, als er ooit (ooit…) wat groter wonen, een te gekke bank op het oog. En een van de kasten die Ruud zelf ontwierp en liet maken door inmiddels bevriende meubelmakers. Op grote schaal uiteraard, zodat jij ze ook kunt kopen. Nieuw zijn de meubels, maar gemaakt van oude materialen: verweerd hout, ruig zwart metaal en een vergrijsde wassing. Mooi.

Daarnaast wordt er wekelijks heel wat versleept van en naar Chaam: uit stad en land komen de mensen om hun interieur (privé of zakelijk) in te laten richten door “T Looiershuis. Letterlijk: toen wij er laatst weer waren vertelde Ruud ons dat een horeca-ondernemer vanuit Ibiza er onlangs een hele lading in had geslagen om naar het Spaanse eiland te verschepen – zo doen ze dat dus. En daar komen die lekkere Ibiza interieur-lookjes dus vandaan; gewoon uit Chaam! Inrichten vroeg je?Ja. Dat kan dus ook: geef de luitjes hier je sleutel en alles komt goed, aangezien vrijwel alles in huis is. Enorme familietafels en gezellige bijzetgevalletjes, rotan-stijl stoelen, industriele lampen, loungebanken en fauteuils die lijken op vintage klassiekers. Vinden we smullen. En voor de rest trekken ze andere bedrijven aan. 

Al is verdienen Ruud & co van “T Looiershuis vooral extra veren in het achterwerk dankzij de gewaagde collectie: ja, je koopt er prachtigmooi ingetogen spul voor in huis in de mooiste tinten beige, grijs, bruin, groen en blauw maar er is ook altijd een kleurrijke, spannende collectie. Op onze verlanglijst staat (ook) een Mad Man stijl zithoek van donkergroen dik leer gespannen tussen armleuningen van glimmend kersenhout. Zie hierboven. Nom.