21 april 2020, door Jose Diepstraten

Perma-wat? Permacultuur. Dat is optimaal genieten van je kleine tuin

21 april 2020, door Jose Diepstraten

Perma-wat? Permacultuur. Dat is optimaal genieten van je kleine tuin

Nee nee, dit is geen In bed met Bart artikel! Dan zou er een S voor moeten. Nee, dit is een overduidelijk Barts Buiten artikel. Permacultuur is, aldus wikipedia (we hoeven het wiel immers niet altijd zelf uit te vinden): "een wetenschap voor het ontwerpen van de menselijke leefomgeving op een manier die ecologisch duurzaam en economisch stabiel is. Complexe ecosystemen in de natuur dienen hierbij als voorbeeld". Klinkt ingewikkeld? Mee eens. Maar het schijnt ook the easy way the kunnen! Eenvoudige tips voor permacultuur, at your service!

Permacultuur in je eigen (mini) tuin

Permacultuur in je eigen (mini) tuin

Heb je een klein tuintje en wil je er optimaal van genieten? Probeer er dan een ‘eetbare’ tuin van te maken! Plant zoveel mogelijk eetbare planten die jaren achter elkaar groente of fruit geven zodat je niet steeds nieuwe planten hoeft te kopen of opnieuw moet zaaien.

Wat ik er zeker in zou zetten? Een fruitboompje. Die kun je heel goed tegen een schutting laten groeien. Je maakt er een leiboompje van door ijzerdraad tegen de schutting te spannen, ongeveer 50cm boven elkaar. Daar bind je de takken aan vast. Bijkomend voordeel is dat er meer fruit groeit aan horizontale takken dan aan takken die verticaal groeien! Misschien kun je zelfs een amandelboompje planten. Die bloeit prachtig vroeg in het jaar. Er zijn zelfbestuivers maar je krijgt een grotere opbrengst door kruisbestuiving door perzik en nectarinebomen. Tip: kijk even wat de buren hebben staan, wie weet kun je samen een win-win situatie creëren. 

Permacultuur aanraders die het goed doen in Nederland: een Moerbei-boompje, de Vijg, Rabarber (rode stengels zijn zoeter dan de groenen), Aardpeer: plant de knol in maart/april. Deze knol groeit uit tot ongeveer een 1m hoge plant. Je kunt de knollen eten. Bewaar wat van de knollen om in het voorjaar weer te planten.

Kruiden (kom ik op terug), een Maggiplant, Kiwibes, rode, witte en zwarte bessen. Frambozen natuurlijk, en de Japanse wijnbes. Die laatste wordt groot en warrig en staat mooi wanneer je wens een wilde tuin is. 

Bij permacultuur maak je optimaal gebruik van water, zon en wind. Laat de bodem zoveel mogelijk met rust. Dus niet te veel wieden of ruimen zodat er meer kleine beestje in de grond komen, die voor een goede bodem zorgen. Zorg dat er niet te veel zwarte grond zichtbaar is want die droogt uit. Als bodembedekker kun je (bos)aardbeien planten. Het is overbodig om te zeggen maar toch: gebruik geen chemicaliën of kunstmest. Nooit. De natuur moet zijn werk kunnen doen. 

Zorg dat er onkruidhoekjes ontstaan met bijvoorbeeld brandnetels. Hang nestkastjes op en maak insektenhotels (hoe je dat doet lees je hier). Koop een regenton en gebruik je eigen compost als er lege stukken ontstaan.

Als de plant te groot wordt, kun je hem in stukken delen. Gewoon met de schop stukken maken. Zet een paar stukken in potten, dan heb je altijd een groen cadeautje voor iemand achter de hand! 

Wat ik nu aan het doen ben:

Wat ik nu aan het doen ben:

Vaste planten die op de verkeerde plek staan verzetten verzet ik nu (begin april). Als de plant te groot wordt, kun je hem in stukken delen. Gewoon met de schop stukken maken. Zet een paar stukken in potten, dan heb je altijd een groen cadeautje voor iemand achter de hand! 

Zet luizenpotjes bij je rozen tegen luizen. Ik gebruik eenvoudige terracotta potjes. Stop ze vol met hooi (gemaaid gras van je gazon, of van een plantsoen uit de buurt, enkele dagen laten drogen) en hang de potjes op zijn kop op een stokje en zet naast je rozenstruik. Dan zitten ze in korte tijd vol met oorwormen. Die slapen overdag en ’s-nachts eten ze de luizen van de plant.

Zaai (binnen) pronkerwt (lathyrus). Maak buiten een rekje met touw en stokjes, waar het aan kan klimmen. Hoe meer je ervan snoeit hoe harder het gaat groeien. Na de bloei ontstaan zaaddozen. Pluk ze, laat ze drogen en verzamel het zaad voor het volgend jaar (donker en koel bewaren) bijvoorbeeld in enveloppe een lade in je koelkast. Let op: muizen zijn in de winter dol op zaden in schuurtjes.

Je kunt ook zelf pesto maken van (on)kruid uit de natuur. Nu is het kruid nog fris. Verzamel zevenblad, brandnetel, paardenbloemen of look. Doe het in een blender met pijnboompitten, parmazaansekaas, knoflook, olie, peper en zout. En dan mengen. Probeer zelf uit wat je lekker vind – je zal jezelf verbazen!

Klimroos aanbinden: zorg dat de takken zoveel mogelijk horizontaal groeien, dan geven ze meer bloemen. Een klimroos hoef je niet te snoeien, maar kan wel als hij te groot wordt. Doe het na de bloei. Een prachtige sterke klimroos vind ik ‘New Dawn’ met lichtroze bloemen en een subtiele fijne geur.