Duitsland, Hannover14 oktober 2022, door Isa de Laat

Volop natuur kunst en cultuur tijdens een citytrip naar Hannover

Duitsland, Hannover, 14 oktober 2022, door Isa de Laat

Volop natuur kunst en cultuur tijdens een citytrip naar Hannover

Ooit van Hannover gehoord? Niet? Hmmm.... Hannover is een van de grootste steden van Duitsland en oh zo fijn. Maar begrijpelijk dat er niet meteen een belletje gaat rinkelen hoor, want lang niet zo bekend als steden als Berlijn of Hamburg. Maar go, go, go. Maar een paar uurtjes rijden, dus ideaal voor een weekendtrip (en ook een goede bestemming voor met de trein). Hannover is zo'n stad waar ze van alles wat hebben. Het oogt klein, maar in de stad heb je een knus historisch stadscentrum, een opkomende hippe wijk en vooral volop groen.

 

Meer met de trein? Het aanbod van leuke plekken met de trein blijft groeien.

Die Herrenhäuser Gärten

Die Herrenhäuser Gärten

Student meets gezin meets tijd voor jezelf meets iedereen die van groen houdt. Je kunt dit plekkie het best vergelijken met de tuinen van Versailles, maar dan een tikkeltje kleiner en  rustiger (winst). Die Herrenhäuser Gärten combineren met de stedentrip is een must en zo makkelijk: lopend vanaf de stad, met de tram (beste manier) of met de bus. Vier aaneenpassende tuinen vind je er, de Große Garten, Berggarten, Georgengarten en Welfengarten. Goed voor een aantal uur vermaak (lees: niks doen). Struin een beetje rond, neem iets lekkers mee voor een picknick en breng een bezoek aan de historische grot in de Großer Gar­ten. Dat is een kleine spiegelruimte met kunstwerken van Ni­ki de Saint Phal­le.

En mocht je Die Herrenhäuser Gärten gaan bezoeken, wellicht heb je nog meer geluk. Er vinden hier namelijk leuke evenementen plaats, zoals de vuurwerkwedstrijd. Check vooraf even deze site.

Wijk Linden

Wijk Linden

Leukste wijk van Hannover is met stipt de wijk Linden. Vroeger niet hoor, toen heerste er nogal een taboe op deze wijk. Het was er ‘lelijk’, vies en een tikkeltje gevaarlijk.

Vandaag de dag een hotspot voor studenten, academici, levenskunstenaars, excentriekelingen en iedereen van het zogeheten goede leven. Voor je morning koffie, een lekkere lunch, maar ook zeker voor de avond (feestdriehoek, hoppa). Sowieso leuk om te doen is een streetart en graffititour. Meer informatie daarover vind je hier. 

Eigenlijk zouden we je mee willen geven; dwaal een beetje rond.

Maar voor zij die zich toch liever aan een vaste planning houden een aantal hotspots voor je op een rijtje:

  • Cafe Fräulein Schlicht: je go to voor ontbijtjes, koffie en cake. Elke zomer opent de romantische binnentuin.
  • KaLi – Kaufhaus Linden: een warenhuis? Hm, iets anders, maar leuker. Kleinschalig en super gezellig. Je kunt er kleding en hebbedingetjes kopen. Maar er zit ook een café in het warenhuis en er worden vaak evenementen georganiseerd.
  • Café Centrum: grootouders huiskamer vibes, ha. En goede cocktails verzekerd.
  • Salon: een oude kapsalon (de stoelen staan er nog), maar nu een goedgevuld winkeltje met allerhande kleding en accessoires.
  • Corner: lekkere zitplek tussen het shoppen. Een klein aanbod, maar wel alles vers.
  • Ihme-Rauschen: een goed verstopte bar. Misschien niet de eerste plek waar je aan zult denken, maar er heerst een relaxte sfeer.
  • Lindenblatt Burger-Bar: de naam zegt het natuurlijk al… Burgers!

Centrum Hannover

Centrum Hannover

Vroeger kende Hannover een hele grote oude stadskern, maar door de bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog is er veel van de oude stad verloren gegaan. Wil niet zeggen dat er niks over is gebleven, integendeel. Enige wat je hoeft te doen is de rode lijn te volgen. Die is 4200 meter en brengt je zonder na te denken langs de bezienswaardigheden van Hannover.

Wat die bezienswaardigheden zijn? Het stadhuis Neues Rathaus. Ga met de curved elevator naar boven voor het mooiste uitzicht over town en meer. Dat meer heet de Maschsee en is vooral in de zomer heerlijk vertoeven. Jaarlijks zijn er de Maschsee feesten.

Natuurlijk barst dit deel ook van de horeca. De Markthalle is de plek voor een snelle hap, Teestübchen voor een romantisch drankje en GiG is het café voor je biertjes.

Slot Marienburg

Slot Marienburg

Mogen we dit een van de mooiste kastelen ever noemen? Het hele plaatje klopt met een romantische binnentuin, een bos eromheen en een sprookjesachtig interieur.

Slot Marienburg is een cadeautje voor een toerist in Hannover, maar was ooit een verjaardagscadeau voor koningin Marie in 1857.  Georg V van Hannover (haar geliefde) schonk haar dit sprookje.

Met rondleiding ben je voor een dagje koningin Marie. Van maart tot en met november stopt buslijn 300 uit Hannover bij Slot Marienburg. Andere optie is om met de trein naar station Nordstemmen te gaan en vanaf daar een stukje te lopen.

Meer informatie over Hannover en omgeving? Neem dan een kijkje op www.visit-hannover.com.