Frankrijk3 juli 2021, door Imara Milatz

Net over de grens, de Kids to Go editie (België, Duitsland, Noord-Frankrijk)

Frankrijk, 3 juli 2021, door Imara Milatz

Net over de grens, de Kids to Go editie (België, Duitsland, Noord-Frankrijk)

We zaten er (en zitten er nog altijd) bovenop: het Europese reisadvies. Want hoewel er al enige tijd vliegtickets geboekt kunnen worden naar Portugal, de Spaanse eilanden ook weer good to go zijn en Griekenland her en der geel kleurt, doen onze buurlanden ook mee met een positiever reisadvies. Het gaat de goede kant op! Waarheen dan? Naast dat het Corona-wise de 'goede' kant op gaat, ga je ook de goede kant op met een reis naar Duitsland, België en we pakken meteen een stukje Noord-Frankrijk mee. Want een kidsproof vakantie met de auto is uiteindelijk toch de easy way out. Heus niet erg om voor 'gemak' te gaan. Maar áls je voor gemak bent, ga dan ook voor een well-prepped autoreis met de (o.a. plant based) tussendoortjes van NaturNes Bio ter voorbereiding. Bij voorbaat: graag gedaan!

Afbeelding @LeBarn (lees hieronder meer over deze prachtplek)

Duitsland

Duitsland

Duitsland? Jazeker! Het land is dichtbij huis en wie zegt er ooit nee tegen een bockworst en een potje bier. Bovendien trekt het gros van de Duitsers vast en zeker naar onze kust, dus hebben wij meer plek bij onze oosterburen.

Kijk maar eens naar Langenbachhof in het Zwarte Woud (Schwarzwald), een vakantiehuis waar je met het halve dorp (of de voltallige uitgebreide modern family) in kunt. En dat dan ook nog in Schonach im Schwarzwald, een van de mooiste gebieden in Europa.

Op vakantie zoals vroeger! Deze 200 jaar oude boerderij, met de naam Das Sternhagener Haus, wordt omgeven door oude fruitbomen en struiken en staat op een groot landgoed in het Uckermar. De eigenaren behielden de ouderwetse charme en Duitse degelijkheid.

Nog twee huizen – nee sorry, ‘zwei haüser’ – om uit te kiezen in het prachtige Duitsland. Respectievelijk Haus Pine en Haus Sand geheten, en neergezet aan de kust (jawel, ook dat kan in Duitsland), zomaar in de duinen en tussen de bomen. Met vier slaapkamers is Haus Pine de grootste. Haus Sand heeft er drie.

Schattig met een hoofdletter S, dat is Haus Steuermann in het dorpje Nieblum op een eiland helemaal in het noorden van Duitsland. Voor de duidelijkheid: dit huis is weliswaar één groot geheel, maar werd door tweeën gebroken, met een eigen vleugel in het westen en éénn in het oosten. In West passen maximaal zes personen en in Oost maximaal vier. Voor we verdergaan is hier even een disclaimer: mocht je van warme kleuren en dikke tapijten houden, van donker hout en donkerdere hoekjes, trek dan hard aan het stuur en rijd vooral ergens anders heen. De kernwoorden hier zijn open, licht, wit en glas. Een Scandinavisch gevoel waar je van moet houden. Doen we hoor, maar dan ben je alvast op de hoogte.

België

België

Hop, op naar de Zuiderburen. Wat was dat een gemis, vertoeven tussen de good old bourgondische belgen.

Friday Gent, mogen we hier wonen, a.u.b? Dat er in Gent op elke straathoek wel een leuke koffiebar, een toprestaurant of goed café zit, wisten we al, maar dat je er met kinderen zo goed terecht kunt met dank aan dit heerlijke huis, weten we nu ook. Het gasthuis kun je vinden in het historische Prinsenhof, een fijne, rustige buurt en toch centraal in de knusse stad. De binnenkant van het huis voelt een beetje als een klassieke Franse boerderij, maar dan modern – snap je? Houten balken, mooie tegelvloeren… Nou ja, zelf beleven is altijd beter. Ga je leuk vinden.

Soms is simpel al genoeg, en je kind merkt al helemaal niets van een kamer die wat kleiner is. Probeer het eens. De Cosy Cabins van Nutchel zijn namelijk relatief klein, maar heel erg fijn. Je vindt de hutjes verstopt in het bos van domein Het Warredal. Alsof je kilometers van de bewoonde wereld bent, en dat gewoon vlak over de grens, in België.

Bart(je) hartje Hotel August, in Antwerpen. De historische binnenstad voelt klein en vertrouwd en je kent de weg zo, terwijl het toch echt de grootste stad van Vlaanderen is. Lekker dichtbij ook, fijn sinds de gezinsuitbreiding. Hang de kleine in een draagzak en struin samen door de stad, al is Antwerpen leuk voor alle leeftijden (check in de zomer al het leuks in en rond Parkspoor Noord). Nog maar net geopend, in april 2019, en zeker een bezoekje waard is Hotel August. De naam verwijst naar de eerdere bestemming van het gebouw: een Augustinessenklooster. 

Noord-Frankrijk

Noord-Frankrijk

Tsja, Frankrijk. Trés romantique. Kronkelende weggetjes tussen uitgestrekte lavendelvelden, wijnen en champagnes alsof er een engeltje over je tong piest, pittoreske dorpen en… Zon! 

Over perfecte familieplekken gesproken: zet Hotel Le Barn bovenaan je lijstje als je in Frankrijk bent. Of ga er gewoon voor naar Frankrijk. Het grote groene terrein is een waar speelparadijs voor je kleine en het hotel zelf? Dat zullen jullie vast waarderen. Je kunt er badmintonnen, voetballen, paardrijden, volleyballen, en natuurlijk gewoon ravotten in de uitgestrekte weiden en bossen. Ook aan wandelroutes en fietspaden geen tekort. Weer eens iets anders dan de stadse parken. 

Op zoek naar het ultieme Zuid-Frankrijk gevoel? Lavendelblauwe luiken, met groen overwoekerde muren, een statige garçon die zijn pappenheimers kent? Hier moet je wezen. Bij Les Sardines des Yeux Bleus heb je de keuze uit drie appartementen en drie kamers maar je kunt ook het hele huis huren. Doe eens gek, trommel veertien mensen bij elkaar en maak er een feestje van. En zeg nou eerlijk, ‘sardientjes met blauwe ogen’, dat klinkt toch al te lief? 

Chateau de Massillan, landelijker, en Franser, krijg je het niet hoor. Het hotel is omringd door bomen en wijngaarden, en op het terrein zelf vind je een prachtige biologische moestuin die zich uitstrekt over 3500 vierkante meter. Om het feest compleet te maken zijn er ook nog dieren: kippen, konijnen en duiven. Wij houden het niet meer van enthousiasme, en je koter(s) waarschijnlijk ook niet.