Duitsland, Hamburg27 oktober 2022, door Nina van Hilst

Citytrip Hamburg, met de trein naar klein New York

Duitsland, Hamburg, 27 oktober 2022, door Nina van Hilst

Citytrip Hamburg, met de trein naar klein New York

Bij Hamburg zeggen veel mensen klein Berlijn. We doen er graag een schepje bovenop: bij Hamburg krijgen we een klein New York gevoel. Heus! Hamburg heeft oude pakhuizen, indrukwekkende nieuwbouw, volop cultuur, restaurants, koffiezaakjes, shopping en gezelligheid. Hamburg slaapt dan weer wel 's nachts maar na een leuke dag door de stad wandelen is dat ook erg welkom. Hamburg als citytrip is een go!

 

Wanna spend the night in Hamburg? The Fontenay Hotel is een héérlijk, luxe hotel (mét spa!) aan het Außenalster meer. Zo'n hotel waar je eigenlijk de deur niet meer uit wilt.

Hoe kom je er? En waar moeten we heen?

Hoe kom je er? En waar moeten we heen?

First things first: how to get there? In iets meer dan vier uur rijd je vanuit het midden van Nederland met de auto naar Hamburg. Per trein duurt Hamburg vijf uur vanuit Amsterdam. We deden het laatste en wat een aanrader. Vliegen kan ook. Voor net iets meer dan €100 vlieg je binnen een uur naar Hamburg.

Eenmaal in Hamburg is een fiets – of elektrische step – goed te doen. In de meeste gebieden zijn fietspaden. Bij StadtRAD huurt je een deelfiets die je via de app kunt lokaliseren en meenemen. Of slaap in The Fontenay Hotel (komen we op terug) waar ze fietsen ter beschikking hebben.

Klein New York

Klein New York

Hoezo klein New York? De historische pakhuizen in Speicherstadt zijn een must om te bezoeken en doen qua stijl denken aan de warehouses in Meatpacking District in NYC. Bij Wasserschloss viewpoint kijk je uit op het mooie Water Castle waar nu een prima theezaakje met terras en winkel in zit.

De naastgelegen wijk HafenCity is nieuw en futuristisch. Aan de kade van Versmannkai vind je knusse horecazaakjes. Klim HafenCity Aussichtspunkt omhoog voor een knap uitzicht over het water, op de haven, Lighthouse Zero en de moderne gebouwen.

Een must is Elbphilharmonie (aan rivier de Elbe). Dit architectonisch hoogstandje is te bezoeken met een (klassiek) concert of een los ticket van €2 om op Plaza viewing point over de stad en havens uit te kijken. Een sunset view en je hartje zit wel vol voor de dag.

Neustadt & Aldstadt

Neustadt & Aldstadt

Neustadt en Aldstadt zijn een mix van oude rivierhuisjes, grootste staatsgebouwen als het Rathaus en alle grote winkelketens, maar ook kleine koffiebarretjes, wijnzaakjes en restaurantwijkjes. Where to start? Aan de “achterkant” ligt de Kunstmeile. Dé vijf grote kunstinstellingen van Hamburg op een rij. Voor €25 heb je een 3-daagse pas met toegang tot deze musea. Maar tijd voor één museum? Fotografiemuseum Deichtorhallen vonden we tof.

In het midden van de wijken ligt het niet te missen meer Inner Alster; hét downtown van Hamburg. De stad ligt net als Amsterdam (New Amsterdam, New York, snap je?) rondom de stadskern. Waar je ook heen gaat, vaak beland je toch weer rondom de fontein. Qua looks niet zo bijzonder als andere delen van de stad maar het is er relaxed met het water en de mensen die rond het meer wandelen. Een rustgevend, veilig downtown.

Verder naar de Elbe en je komt uit bij Portugiesenviertel. Een levendig wijkje met Portugese restaurantjes. Een gezellig druk, tikkeltje toeristisch stukje Hamburg.

Vanuit hier rol je zo door naar de Landungsbrücken in de wijk St. Pauli. Toeristisch ja, maar ook niet te missen. Vroeger de passagiersterminal voor de scheepvaart maar tegenwoordig ook de opstap voor een rondvaart door de haven met uitzicht op de stad. Ga bij het mooie oude gebouw van de passenger terminal zeker naar de Alter Elbtunnel. Met vier historische houten liften word je naar beneden gehesen en wandel je door de St. Pauli Elbtunnel (uit 1911) onder de Elbe door.

Wil je ontladen van al die drukte? StrandPauli is een gezellige beach bar à la Woodstock Bloemendaal (beetje scheepswrak gevoel) waar je kunt lunchen en dineren aan het water.

Een über heerlijk hotel wat temidden van al deze wijken ligt? The Fontenay it is.

The Fontenay Hotel

The Fontenay Hotel

Ben je op zoek naar een hotel wat temidden van al deze toffe wijken ligt? Waar het zo fijn vertoeven is dat je ook best een middag of avond (of heel de dag als je wilt) in je hotel kunt blijven. Met een spa, een restaurant, een tweede restaurant met Michelin ster en een rooftop bar. Zie hier The Fontenay met uitzicht over heel Hamburg. Het hotel ligt naast het Außenalster meer in een luxe wijk (zeg maar het Upper East Side van Hamburg) waar je rustig langs het water wandelt of fietst. Qua interieur zijn het hotel en de kamers rijkelijk ingericht. Op het dak vindt je de spa met binnen- en buitenzwembad, sauna, stoombad en massages. De vriendelijkheid van de crew, het luxegevoel, de spa en het waanzinnige uitzicht zorgen er samen voor dat je citytrip Hamburg ook meteen een weekendje bijkomen wordt.

Schanzenviertel & Karolinenviertel

Schanzenviertel & Karolinenviertel

Voor het Oost-Berlijn (of Williamsburg NYC) gevoel moet je naar de naast elkaar gelegen wijken Sternschanze en Karoviertel. Hier tref je veel kleine restaurantjes en barretjes, de hipste koffieplekken, kleine winkeltjes van lokale makers en veel graffiti. Een levendige wijk zowel overdag als in de avond. Geen echte culturele must-see hier maar de hele wijk is een vermakelijke plek. Wandel door de Marktstrasse, langs de Flohschanze (op sommige dagen flöhmarkt) en rondom de Sternstrasse en Schanzenstrasse richting het voormalige slachthuis waar Bullerei en de roastery van Elbgold zit (beetje Westergas-gevoel). Neem vooral je tijd voor koffie, om te lunchen of s’avonds uit te gaan. Het is hier leuk!

Planten un Blomen

Planten un Blomen

Een aparte vermelding krijgt dit stadspark Planten un Blomen. Nu hebben we altijd al een voorliefde voor stadsparken als groene baken van rust in de drukke stad. Maar ook dit park deed ons denken aan Central Park. Veel groen, mooie wandelpaadjes, overal bankjes om te zitten en zo nu en dan (iets minder dan de NY variant) piekt er een hoog gebouw achter de bomen vandaan.

Laat die drukte van de stad maar even voor wat het is en kom tot rust in deze groene oase. Planten un Blomen is een grote botanische tuin met bijzondere planten, een Japanse tuin, de oude overdekte botanische tuin (glazen kas) en meerdere restaurants waar je iets kunt eten of drinken.

Eppendorf en Außenalster

Eppendorf en Außenalster

De verrassing wat ons betreft is de wijk Eppendorf. Het is een stukje weg van het centrum maar met een wandel- of fietstocht langs het Außenalster meer is dat een aangename bezigheid. Langs het meer liggen grote statige (voormalige) huizen waardoor dit stadsgroen een upper class vibe heeft. Eenmaal in Eppendorf vind je leuke koffietentjes, lekkere lunchplekjes en restaurantjes en een gezellige drukte met jonge mensen die hier uit gaan. Winkelen, eten en drinken doe je rondom de Lehmweg en Eppendorfer Baum.

Hoewel er meerdere leuke winkeltjes te vinden zijn, geven we als Tip-van-Flip toch Hello Love waar je leuke accessoires voor jezelf en je huis kunt vinden.