Nederland7 juli 2020, door Jorien Thijs

HappySelf Journal: het liefste dagboek voor de kids

Nederland, 7 juli 2020, door Jorien Thijs

HappySelf Journal: het liefste dagboek voor de kids

Er gaat soms zoveel in kleine kinderkoppies om. Het is fijn om geregeld even met je uk de dag door te nemen en te praten over hoe hij of zij bepaalde dingen heeft beleefd. Maar hoe begin je zo’n gesprek? En hoe zorg je dat het niet te zwaar en complex wordt? Het HappySelf Journal is een dagboekje dat je samen met je kind in een paar minuten invult en dat helpt bij het benoemen van gevoelens en het ontwikkelen van positieve gewoontes. Getest en gekeurd: wij pakken het boekje er inmiddels elke avond even bij.

HappySelf Journal

HappySelf Journal

Kids hoppen de eerste jaren van de ene naar de andere ontwikkelfase en die sprongen gaan vaak hand in hand met bepaalde buien. ‘Twee is nee’ en ook de grootste engeltjes kunnen op die leeftijd compleet onredelijk doen over de verkeerde drinkbeker of bepaalde sokken die in bepaalde schoenen moeten. ‘Alles is een fase’, maar zonder iemand te ontmoedigen: ook na de kleutertijd zijn er nog genoeg hobbels om te nemen als het gaat om de emotionele ontwikkeling van je oogappel. De eerste verliefdheid, de overgang naar een volgende klas, willen presteren op de voetbal. En oja, een lockdown brengt ook van alles teweeg bij het kroost. Aan de hand van het knalgele HappySelf Journal kun je op een laagdrempelige manier met je kind kletsen over gevoelens en zijn of haar geluksgevoel een boost geven.

Wij pakken er sinds kort ’s avonds het HappySelf Journal bij; een dagboekje waar we samen drie leuke dingen van die dag invullen en met een emoji aangeven of mijn dochter blij, verdrietig of verlegen was. Op sommige pagina’s staat een korte checklist om kleine momenten te herinneren en steeds vinden we een citaat van de dag om te helpen positief en sterk te zijn. In het hele boekje staan leuke, lieve illustraties en er is genoeg ruimte om ook lekker zelf te tekenen. Als we klaar zijn gaat het elastiek om de kaft want het is tenslotte een dagboek, en daar mogen broertjes niet in lezen.

Na een paar avonden pakt mijn dochter zelf het HappySelf Journal en begint alvast met het omcirkelen van de emoji’s. Het is een leuke aanleiding om te praten over wat er die dag is voorgevallen. Dat kan ook iets vervelends zijn, maar aan de hand van de gezichtjes kan ze makkelijker terughalen wat ze voelde en bespreken we hoe dat kwam. Nog leuker is het om te ontdekken wat haar blij maakt; elke dag vind ik bij de dingen waar ze dankbaar voor is het spelen met klasgenootjes of haar broertjes. Als we praten over waar ze trots op is zie ik haar glimmen. En extra lief: na een paar keer vraagt ze ook steeds naar mijn top drie leuke dingen en als ik daarover vertel, vraagt ze door waarom ik ergens blij van wordt. Een flinke stap voor zo’n kleintje en mooi om te zien hoe een simpel dagboek kan helpen bij haar zelfbewustzijn. Het HappySelf Journal is ook leuk om cadeau te geven. Geschikt voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

Happyself Journal