30 september 2021, door Maartje

5 heerlijke adressen in eigen land (waar je die kleine zo naar binnen rolt)

30 september 2021, door Maartje

5 heerlijke adressen in eigen land (waar je die kleine zo naar binnen rolt)

We mogen hier op Barts Boekje nogal graag een lans breken voor een zomer in eigen land: er is immers echt nog zoveel leuks te ontdekken! En dat niet alleen: het blijkt echt appeltje-eitje te zijn om je door Nederland te verplaatsen nu iedereen eigenlijk (stiekem) heel relaxed is. Pas op de plaats en rollend vooruit.

 

MONDRAGON, ZIERIKZEE, ZEELAND

MONDRAGON, ZIERIKZEE, ZEELAND

Wie aan Zeeland denkt, slaat gek genoeg het pittoreske Zierikzee vaak over. Zonde! De kleine en zodoende overzichtelijke Zeeuwse stad is beeldschoon, heerlijk om doorheen te struinen en ondanks het water in de stad (er is op de meeste plaatsen een hoge omheining) is het er ontzettend kindvriendelijk. Heerlijke plek om het hoofd te rusten is Hotel Mondragon, een plaatje van een logeerverblijf hartje Zierikzee. Het luxe hotel is zowel romantisch als kindvriendelijk, de kamers zijn ruim genoeg voor een extra bed en ook hondjes zijn welkom. Wie het kroost op bed heeft gelegd, schuift zelf aan in het restaurant van het hotel, Cristó, ook een aanrader voor wie geen kamer gereserveerd heeft. De volgende ochtend staat het ontbijt klaar in het knusse stadscafé aan de voorkant van Mondragon. 

mondragon.nl

PLANTAGE ROCOCO, VELSEN, NOORD-HOLLAND

PLANTAGE ROCOCO, VELSEN, NOORD-HOLLAND

Nog geen twintig autominuten van Amsterdam openden de mensen achter Buitenplaats Plantage Vogelenzang (eveneens een aanrader) op een onontgonnen en idyllische plek het Plantage Rococo, een hotel met restaurant, bar en gigantisch buitenverblijf waar je hem niet verwacht had. Parkeer bij de paarden, loop om het eerste huis heen en je kunt niet anders dan met verbazing kijken naar het statige pand dat Plantage Rococo genoemd is. Binnen een weelderige mix van vintage meubels, veel planten, tal van bohemian snuisterijen en prachtige originele muurschilderingen en wand-ornamenten – vandaar de link naar het Rococo-tijdperk. Het menu is allerminst gedateerd: net zoals bij Buitenplaats Plantage Vogelenzang is er veel aandacht voor vegetarische gerechten en komen alle groenten en kruiden van lokale producenten die iedere dag vers leveren: vlees van boerderij de Lindenhoff in Baambrugge, vis van Jan van As in Amsterdam en de taarten zijn in huis gemaakt. Wandelen? Dat doe je in de prachtige en verrassende omgeving, en als het kleine spul wil rennen, dan kunnen ze in de enorme tuin voor het hotel hun lol op.

plantagerococo.nl

B&B HUIZE DRUIVELAAR, BREDA, BRABANT

B&B HUIZE DRUIVELAAR, BREDA, BRABANT

Huize Druivelaar is een reden op zich voor een Brabantse mini break in Princenhage, vroeger een dorp maar tegenwoordig onderdeel van de stad Breda. Een ruim honderd jaar oude druivenkas van 36 meter lang vormt de opgang naar een gastenverblijf dat grenst aan een even oude boerderij. Na een fikse verbouwing haalden de nieuwe eigenaren de bezem door Huize Druivelaar heen, deden wat aanpassingen, gaven de B&B een upgrade en toen was het zover: Huize Druivelaar is back in business. Eigenaresse Chantal is een gastvrouw in hart en nieren: met een Surinaamse moeder en een Javaanse oma kreeg Chantal zowel een fikse dosis ‘reisbloed’ mee als de liefde voor koken. Alles wordt in Huize Druivelaar altijd vers gemaakt, alle ingrediënten komen van boeren en tuinders uit de streek en wie het geluk heeft aan te mogen schuiven zal dat niet snel meer vergeten. Mocht je voldaan zijn na de smooties, açai bowl, vers brood, eggs benedict en wat niet meer, schuif dan stiekem toch een paar van de verrukkelijke verse patisserie items onder je servet en in je tas.

De B&B staat in een pittoresk stuk Breda en vanuit je thuis voor even is het een leuke wandeling naar de vroegere dorpskern waar je nu ijsjes haalt en een terrasje scoort. Zoontje Dirk, 3 jaar, speelt zelf ook in de tuin van de B&B en zijn speelterrein is jaloersmakend… Kindvriendelijk is bijna een understatement.

huizedruivelaar.nl

HOTEL PARADIS EN BOULEVARD 5, ZANDVOORT, NOORD-HOLLAND

HOTEL PARADIS EN BOULEVARD 5, ZANDVOORT, NOORD-HOLLAND

Dit fraaie jonge hotel mag je eigenlijk ook echt niet missen: Hotel Paradis is de naam, een boutique hotel midden in het centrum van Zandvoort aan Zee. Precies: op een steenworp van de Zandvoortse boulevard waar je (met je Joolz Aer uiteraard) van strandpaviljoen Tijn Akersloot naar strandtent Hippie Fish wandelt – een hele prima dagbesteding als je het ons vraagt. Het hotel zit wat betreft looks in het hippe o zo fijne beach hoekje, de kamers zijn ruim en het strand is nog geen 300 meter ver weg. Just what the doctor ordered natuurlijk, al hoef je niet per se weg van het hotel: het terras is fraai en fijn. Liever een appartement, soms wel zo prettig met kleine kinderen? Zoek dan niet al te ver: Boulevard 5 is een aanrader aan het Noord-Hollandse strand. De eigenaren hebben bovendien zelf kleine kinderen en begrijpen dus precies wat je nodig hebt voor een relaxed weekend weg.
hotelparadiszandvoort.nl, boulevard5.nl

VILLA AUGUSTUS, DORDRECHT, ZUID-HOLLAND

VILLA AUGUSTUS, DORDRECHT, ZUID-HOLLAND

Wie op de website van Villa Augustus kijkt ziet meteen: dit is leuk! En: dit gaat het kroost ook te gek vinden. Missen mag je de klassieker in Dordrecht sowieso niet, in welke leeftijd het kleine spul zich ook bevindt, maar we zetten ‘m hier even op 5 tot 10 jaar omdat er in de moestuin, de kassen, de uitpuilende winkel, het restaurant en het hotel zelf zoveel te ontdekken, te doen en te leren is! Er wordt in het restaurant van Villa Augustus alleen gewerkt met pure, voornamelijk zelf geteelde ingrediënten en schromen niet om wie maar wil aan de hand mee te nemen in het proces. Er worden zelfs regelmatig workshops en pop-up events georganiseerd om precies dat te doen. De tuinen (we noemen een bloementuin, een moestuin, een boomgaard en een Italiaanse tuin) rond het fantastische oude pompgebouw van de Dordrechtse watertoren waar Villa Augustus gevestigd is, zijn al de moeite van het afreizen waard. Voor een dagje. Echter: blijf slapen! Dat is het leukst. Er zijn verschillende type kamers. Zo kun je slapen in de watertoren en in het waterreservoir: spannend! Of boek een van de familiekamers in de tuin. Drie van deze tuinkamers zijn ook als familiekamer te boeken en hebben een hemelbed waar bovenop (!) twee kinderen tot 12 jaar kunnen slapen. Ik bedoel maar. In het restaurant staat op schoolborden gerechten die in kleine hoeveelheden worden gemaakt en die van dag tot dag wisselen. Iedere ochtend wordt de op hout gestookte houtoven aangestoken voor het roosteren of bakken van vis, tomaten en bieten, maar favoriet blijft de pizza van het seizoen. 

Ook leuk: Villa Augustus heeft een aanlegsteiger en vaart met knusse bootjes door de wateren van de binnenstad van Dordrecht of door naar de Biesbosch. Wil je toch buiten de deur eten, rijd dan naar Post, een restaurant, brasserie, patisserie (pistache-Nutella-taart!) en gastrobar op maar liefst vijfhonderd vierkante meter met een eenvoudig idee: eigenaren Edwin en Alex moeten er zelf graag willen komen. De plek is heerlijk groot en hufterproof: perfect voor mini-mensen die even uit willen razen. Of rustig een spelletje willen spelen.
villa-augustus.nl

Dit artikel werd mede mogelijk gemaakt door de (fantastische!) nieuwe Joolz Aer. Wat ons betreft de fijnste kinderwagen ooit: super lichtgewicht, in een handomdraai heel klein op te vouwen (en handig over je schouder te gooien), neemt opvallend weinig ruimte in beslag en hij is – vinden we een mega pré – echt heel erg stevig. Bovendien past er, ook al zo opvallend, ontzettend veel in, van de grote zak-bak onder de billen van je kindje tot het kleine schuifvak voor je kleine goed. De rugleuning laat je door middel van een rits zo naar achteren zakken zodat je mini kan tukken, en je kunt een extra voetsteuntje plaatsen zodat hij of zij nog lekkerder ligt. Vastsnoeren gaat met een vier-punts-sluiting wat wij persoonlijk top vinden want ons vriendje zit niet graag vast dus voor kleine stukjes waar het niet druk is, maken we alleen de onderkant vast. Voor de veiligheid worden alle vier de punten vast gezet. Hadden we al gezegd dat we fan zijn? Voor al onze Nederlandtripjes en straks weer op reis (de Joolz Aer past in het bagagevak boven je hoofd in het vliegtuig en mag dus mee aan boord!).

Lees meer