Zuid-Afrika19 februari 2020, door Michel + Renske

5 x het leukste de universiteitsstad Stellenbosch, Zuid-Afrika

Zuid-Afrika, 19 februari 2020, door Michel + Renske

5 x het leukste de universiteitsstad Stellenbosch, Zuid-Afrika

De stad die vroeger Eikenstad heette, tegenwoordig Stellenbosch dus, wordt omringt door wijngaarden en eikenbomen en is  de oudste Europese Nederzetting van Zuid-Afrika. Kaapstad is de sowieso de oudste. De universiteit van Stellenbosch is befaamd, en om die reden is er - los van de wijngaarden rondom de stad - in de plaats zelf ook van alles te beleven. Waarvan  acte: 5 x het leukste van het de stad Stellenbosch. Meer Zuid Afrika lees je hier

Dreamland vintage Stellenbosch

Dreamland vintage Stellenbosch

De Garden Route aan het afleggen en zin in iets nieuws? We kunnen met zekerheid stellen dat het niet de uitgelezen plek is om een vintage winkel aan te treffen. En toch vind je een dijk van een adres in Stellenbosch! Dreamland Vintage Stellenbosch. Het leuke zaakje is aantrekkelijk voor het oog (roze muren en een knusse inrichting), maar verkoopt daarnaast ook nog eens mooie vintage items. Broekpakken en denim van Levi’s en Wrangler bijvoorbeeld. Maar ook voor een leuk Hawaii bloesje of tropisch jurkje ben je hier aan het juiste adres. Wellicht kun je je nieuwe (verantwoorde) outfit aanhouden: kaartjes eraf laten knippen en meteen door de stad paraderen.

111 Dorp St, Stellenbosch Central

Koffiebar Schoon, Stellenbosch

Koffiebar Schoon, Stellenbosch

Schoon is met stipt het leukste adres in Stellenbosch (dat vinden wij dan he). Buiten zit je op de mooie houten krukjes heerlijk onder het afdak. Binnen idem, maar je gaat toch niet binnen zitten als je Afrika bent?!

De koffie is zalig, om over de zoete koek nog maar te zwijgen. Overigens is er nog meer te krijgen: verrukkelijke broodjes, eigerechten, french toast en meer in die categorie. Maar voor de koffie alleen al is het de stop waard. Het mag nog een extra pluim: Schoon is seer schön. Mocht je daar geen genoeg van kunnen krijgen: er zit ook een Schoon in Franschoek. Tot slot: de broodafdeling van Zuid Afrikaanse supermarkt Checkers verkoopt ook Schoon brood! Met eigen kast en al. Mocht je niet langs de zaak zelf gaan, dan kun je het brood dus  kopen bij Checkers. schoon.co.za

Legado Coffee Roasters, Stellenbosch

Legado Coffee Roasters, Stellenbosch

Owwww… Eigenlijk is het maar wat moeilijk kiezen welke nou toch leuker is: Schoon of toch Legado? Legado zit om het hoekje van de universiteit en is daarom altijd druk gevuld met studenten die met neus in de boeken en koffie zitten gedoken.

Ook hier een knap interieur. Los daarvan zit Legado Stellenbosch in een populaire straat in het centrum van de stad. Niet te missen. Legado heeft bovendien een eigen roosterij iets verderop in de stad. Leuk is ook het verhaal achter Legado: de zaak is geopend door drie vrienden die goede koffie wilden maken en daar hun ziel en zaligheid in stopten. Sinds 2010  geeft het trio workshops in hun HQ. Leuk als je naast wijn eens wat anders wilt tasten in Stellenbosch! legadocoffee.com

Green Goose Eatery, Stellenbosch

Green Goose Eatery, Stellenbosch

In Stellenbosch is er, in en rondom Church Street, meer dan genoeg te vinden qua eettentjes maar loop ook eens even door tot helemaal aan het eind (of het begin, ligt eraan waar je staat). Daar vind je namelijk The Green Goose Eatery. Op het hoekje. Green Goose Eatery, Stellenbosch is een klein zaakje met te gek interieur (hallo groene visgraat bar!) en een simpele maar heerlijke menukaart. No-bullshit-haute-cuisine noemen ze dat hier. Wanneer het mooi weer is, kies dan een tafeltje op het terras. Dan kun je het pleintje tegenover de ‘eatery’ in de gaten houden en zit je te genieten van de avondzon terwijl je aan de heerlijke lokale wijn nipt.

Wij begonnen met een heerlijke ‘asian tuna ceviche’ en genoten daarna van een ‘prawn mac-n-cheese’ (simpel maaaar lekker!) en een baby chicken curry. De menukaart verandert snel dus je zal je eigen keuzes moeten maken ;-). Wel leuk: er is een speciaal menuutje voor kids (vraag wel even of die met je voorgerecht mee kan komen, is vaak net iets handiger).

SPEK & bONE Stellenbosch

SPEK & bONE Stellenbosch

Als stoere farm to table restaurants zoals De Klepel of de Gebroeders Hartering in Amsterdam, Au Passage in Parijs, The Pig at Combe in de Engelse Cotswolds of de restaurants van April Bloomfield in New York je ding zijn, dan mag je Spek & Bone in Stellenbosch ook niet missen. Het is een van de zaken van chef Bertus Bas- son, een gevierde Zuid-Afrikaanse chef die klassieke gerechten van zijn vaderland in een nieuw jasje steekt. Op het menu hier een kort en steeds wisselende selectie kleine gerechten (die stiekem behoorlijk fors zijn) met een, het kan geen verrassing zijn, focus op vlees. Al werd het restaurant vernoemd naar de huisdieren van Bertus en zijn vrouw Mareli: een hond en een huisvarken. Het restaurant zit behoorlijk verstopt: zoek naar het uithangbord van Oom Samie Se Winkel en duik daar de steeg in. Eenmaal binnen is de entourage misschien een beetje… eenvoudig. Verschoond van alle poespas. Maar het cleane klaslokaal dat Spek & Bone is, draagt juist bij aan de charme van de plek. Leuk weetje: op de binnenplaats zit je aan hippe marmeren tafels op glanzend zwart-witte tegels in de schaduw van de oudste fruit producerende wijnstok van de stad.

84 Dorp street, Stellenbosch, bertusbasson.com