Zuid-Afrika, Kaapstad25 december 2019, door Maartje

tipje van de sluier: 5 x het leukste van Kaapstad City uit Cool Cape Town Kids.

Zuid-Afrika, Kaapstad, 25 december 2019, door Maartje

tipje van de sluier: 5 x het leukste van Kaapstad City uit Cool Cape Town Kids.

We zijn er maar wat trots op hoor, op ons tweede Kaapstad boek. Zo trots dat we hier op de site éigenlijk niks delen uit het boek. Want je moet het schrijven eigenlijk gewoon aanschaffen om alle tips & tricks te lezen  zoals we het bedoeld hebben: op papier en  met de allermooiste foto's. Maar ach, we zijn de beroerdste niet: tipje van de sluiter met 5 x het leukste uit Cool Cape Town Kids. Smaakt naar meer? Snappen we! Hier shop je het boek (en hier lees je nog even rustig waar we het ook alweer precies over hebben, mochten er geen Cool Cape Town bellen rinkelen)

JESSY’S WAFFLES

JESSY’S WAFFLES

Welkom in de hemel voor zoetekauwen van kids. Alle kids dus eigenlijk (oké, een enkele uitzondering daargelaten). Het pandje op een hoek in de wijk Gardens is bovendien niet alleen leuk voor kinderen, maar eigenlijk gewoon heel erg goed en lekker voor iedereen. Eigenaresse Jessy serveert namelijk verrukkelijke vegan en glutenvrije wafels in haar knusse zaak waar de bloemetjes op tafels staan en er altijd een gemoedelijk deun- tje uit de speakers komt. Dat deed ze voorheen op de bekende Kaapse foodmarkten, totdat het succes zo groot was dat het tijd werd voor een vaste, eigen zaak. Kinderen mogen, als het niet te druk is, helpen om hun eigen (vegan) waffle of pancake te maken, en ze kunnen te allen tij- de he-le-maal los met de toppings zoals glazuur van vegan pindakaas, hazelnootsaus en huisgemaakte karamel. Er zijn zelfs een paar hartige opties, smoothies en vegan roomijs. Het eten is niet het enige dat er be- wust en duurzaam is: alle verpakkingen zijn biologisch afbreekbaar, aan rietjes doet Jessy niet en alle planten worden gevoed met het restwater van de koffie.

Alles kan to go, en dat is fijn want de wafels zijn perfect voor een gezellige picknick op het strand of in het park. Dat wil zeggen: als je je zolang in kunt houden. Kun je dat niet, dan is blijven plakken ook een goed idee, zeker op vrijdag: het zou zomaar kunnen dat je ook nog een akoestische sessie meepikt van een van Jessy’s vrienden die er regelmatig een moppie komen spelen. Bovendien is de zaak mooi, licht en perfect gestyled. Kortom: een Instagram-post waiting to happen.

Slapen? Boek hier Mooibaai, een van de mooiste plekken in de hele omgeving

Slapen? Boek hier Mooibaai, een van de mooiste plekken in de hele omgeving

Hoewel de omschrijving op de website misschien niet helemaal leest als kiddie proof, is Mooibaai dat zeker wel. Sterker nog: wij willen niets liever dan hier (weer) een (romantische) getaway met de baby. Mooibaai ligt in Hout Baai, vlak bij Kaapstad en werd geopend door een stel Belgische ondernemers naar ons hart. Zij deden wat we (bijna) allemaal wel zouden willen: een succesvolle ‘ik vertrek’. Ze openden een bed and breakfast op een van de mooiste plekken op aarde en genieten daar overduidelijk zelf het meest van.

Lees verder

COMPANY GARDENS

COMPANY GARDENS

Dit park hartje Kaapstad is als een zucht, een moment van rust in de soms (wat al te) drukke stad, zeker voor wie met kleintjes de hort op is: waar we vroeger onvermoeibaar de hele stad door crosten, is dat met een kleine (of twee, of drie, of meer) schier onmogelijk. De tuinen, voor- zien van stevige houten pergola’s, enor- me hangschommels, waterpartijen en goed onderhouden bloemperken (en het eeuwige, nooit vervelende uitzicht op de Tafelberg over de bomen en grasvelden heen), kent volop dingen om te doen voor kinderen. Sterker nog: de ruime buiten- ruimte lijkt gemaakt om te spelen, al is dat feitelijk niet zo bedoeld. De hangende rieten huisjes tussen de bomen zijn per- fecte kruip-door-sluip-door-attributen en er is een gigantisch schaakbord voor grote kids. Een café-restaurant is er na- tuurlijk ook, met een prima kindermenu. The usuals vooral, zoals tosti’s, kipreepjes en hamburgers, op zijn Zuid-Afrikaans bereid.

CAFé PARADISO

CAFé PARADISO

We beschreven Café Paradiso al uitgebreid in Cool Cape Town en ja, het is een van de leukste, oudste en nog steeds onovertroffen plekken in Kaapstad voor Jan en alle- man, maar het is dus óók de meest kindvriendelijke plek van de hele stad. Als je het ons vraagt. En dat doe je, uitgaan- de van het feit dat je op dit moment dit boek in je handen hebt. Dus: kids mee? Dan is Paradiso een must. Daar zegt de zaak namelijk zelf over: ‘Children are not only welcome, they are invited’ Dat uit zich in een meer dan uitgebreid kindermenu en de kleintjes mo- gen zelfs mee de keuken in om hun eigen pizza te bakken. Hoe leuk, en onderhoudend is dat? Wil je dat, en dat wil je, dan valt het wel aan te raden om even te reserveren. Vin- den je kindjes het uiteindelijk toch een beetje te spannend om de keuken in te duiken, dan mag er overal op gekleurden gekliederd worden, is het personeel steevast in voor een grap en een grol en kijkt niemand op van een gillend, onhandelbaar kleintje.

Verder is Café Paradiso eveneens perfect om de dag te beginnen, en een goed idee voor een uit- gebreide lunch (kan ook met pizza-maak-optie). De locatie, en dan met name de voortuin, is idyllisch, het publiek loyaal en de sfeer altijd goed.

beach life!

beach life!

Denk je Kaapstad, dan denk je strand. Toch? De zee is te koud om echt in te zwemmen, maar pootje baden, ravotten in de branding en zandkastelen bouwen is vakantie uit de boekjes. Stranden genoeg, al valt het kaf zeker van het koren te scheiden. Van de Clifton-stranden (de bordjes tellen af vanaf Kaapstad centrum) is Clifton 4 favoriet: een kleine baai met zacht wit zand. Een echt familiestrand is LLandudo, een half uur rijden vanaf het centrum. Niet alleen je eindstation, het strand, is prachtig; de weg ernaartoe is dat ook. Het brede strand wordt omringd door rotsen: een feest voor kleine snorkelaars en een waterspeeltuin voor iedereen die kan zwemmen (of zwembandjes heeft). Het strand van Camps Bay is niet het mooiste van Kaapstad, maar het is wel het strand met de meeste voorzieningen in de vorm van winkels, horeca en, belangrijk, toiletten. Doe je inkopen en ga daarna rondhangen in de buurt van de ‘Tidal Pool’, ofwel ‘Tide Pool’, aangezien de zee behoorlijk koud is. Veel te koud voor kinderlijfjes. Tidal pools zijn afgebakende zwembaden die bestaan uit zeewater opgewarmd door de zon. In combinatie met de faciliteiten van Camps Bay, zorgen ze voor een relaxte (voor iedereen) stranddag.

Wil je op de ietwat commerciële boulevard wat eten, kies dan voor Kauai: verrassend lekker en het kindermenu is net zo gezond als de keuzes voor volwassenen (vaak een utopie – hoe komt het toch dat kinderen keer op keer afgescheept worden met kipnuggets en groenteloze pasta?). Minder gezond (maar hé, het is vakantie) is Ocean Basket. Hier gefrituurde vis op een vet papier- tje in een plastic mandje – vandaar die naam. Klinkt mwah, is echt gezellig en lekker. Plus: een Kaapstad-klassieker pur sang, dus eigenlijk wel een must.

Al die prachtige beelden? Die zijn geschoten door Claudia Schotman!