21 april 2019, door Maartje

5 HIGHLIGHTS UIT COOL CAPE TOWN – CITY LIFE

21 april 2019, door Maartje

5 HIGHLIGHTS UIT COOL CAPE TOWN – CITY LIFE

Daarom ook dat we het boek Cool Cape Town schreven: aan de ene kant een verslag van meer niet te missen adressen in de omgeving van Kaapstad dan je in één vakantie aankunt, en aan de andere kant het beste van de stad zelf. Een greep uit Cool Cape Town Surroundings lees je via deze link, en hieronder 5 van de leukste plekken in de stad. Graag gedaan.

Het boek aanschaffen? Uiteraard! Dat doe je hier

Between Us Kaapstad

Between Us Kaapstad

Schuin tegenover SeeBreeze Fish & Shell openden de tweelingzussen Jasse en Jamie hun rustige, ingetogen, creatieve en sympathieke Between Us. Eenvoudig logo op de beige, onopvallende buitengevel, rust binnen. Lange bar, houten tafels, beige tinten. Hè. Lekker. Het leukst is het om een plekje op de patio te scoren; vanaf daar kun je mooi een stuk van de Tafelberg zien, en dat blijft indrukwekkend. De zaak is iedere dag van de week open van acht in de morgen tot vier in de middag (kun je daarna mooi aanschuiven voor het happy hour bij SeeBreeze, mocht je een dag bijna geen stap willen verzetten) en serveert een goed ontbijt met huisgebakken volkorenbrood (nog warm), een lichte lunch (met bloemen bezaaide salades) en koffie (kleine kunstwerken in een kopje). Ook zijn we smitten op het keramiek waarop de gerechten gepresenteerd worden. Piepkleine kanttekening: wat betreft de ervaring gingen we volledig voldaan weer naar buiten, wat betreft de innerlijke mens iets minder. De porties zijn niet zo mollig zoals je ze in Zuid-Afrika vaak gewend bent en je zou de zaak daardoor aan de prijs kunnen noemen. Voor Zuid-Afrikaanse begrippen.

Chinchilla Rooftop Cafe & Bar Kaapstad

Chinchilla Rooftop Cafe & Bar Kaapstad

Niemand wil dat de perfecte stranddag ten einde komt. Maar als de Kaapse wind opsteekt, dan wil je toch wel een trui aantrekken, of een plekje scoren waar de wind niet komen kan, maar waar je wel de zon nog in de zee kan zien zakken. Je zou verwachten dat dat niet zo moeilijk moet zijn in een stad als Kaapstad. Bijna altijd mooi weer, prachtige vergezichten en op zich plek genoeg. En toch is er geen overschot aan (dak)terrassen. Helaas. Maar ze zijn er zeker wel en een van de mooiste en gezelligste is met stip het nieuwe Chinchilla Rooftop Café & Bar. De bar zit aan de Camps Bay strip: het winkelcentrum van The Promenade Building in, naar de tweede verdieping en je bent er. Het interieur is stijlvol zonder in clichés te vervallen: lichte banken met gekleurde kussens, een gouden tafelblad boven op een stompje boomstam en een eenvoudig lichtsnoer dat de zaak van een glansje voorziet. Het café-stijl menu is kort, maar aantrekkelijk en kent vooral van die gerechten waar je altijd wel voor te porren bent. Een goede hamburger, garnalen, een Caprese salade en carpaccio vooraf. Dat alles komt eveneens café-stijl op tafel: geen gedoe bij Chinchilla, daar is het ook veel te druk voor. Wil je chiquer dineren, dan kun eeen verdieping lager aanschuiven bij Bilboa, een van de betere restaurants in Camps Bay (hoewel soms een beetje stijf misschien).

Oranjezicht City Market Kaapstad

Oranjezicht City Market Kaapstad

Ga je voor het eerst naar Kaapstad, en vraag je wat rond, dat krijg je vast en zeker te horen dat je op zaterdag naar de Old Biscuit Mill ‘moet’. Die dag is daar een bio- en vintagemarkt en ja, een paar jaar geleden was het ook een leuke, frisse zaterdagbestemming. Maarrrrr… Zoals dat wel vaker gebeurt bij populaire activiteiten is de zaterdagmarkt van de Old Biscuit Mill – in onze optiek – slachtoffer geworden van zijn eigen succes. Commercieel en geen Zuid-Afrikaan meer te bekennen. Veel (veel!) leuker, authentieker en bovenal lekkerder is de Oranjezicht City Farm aan de rand van de wijk Waterfront (V&A Waterfront). Hier doen de inwoners van Kaapstad tegenwoordig hun weekendboodschappen en proef je de lekkerste gerechten uit het zogeheten vuistje. Vinden doe je de Oranjezicht City Farm pal naast Grand Africa Café & Beach, één van de weinige strandtenten (lees: een tent die daadwerkelijk óp het strand staat) van Kaapstad met een zeer hoog Gordon-gehalte (veel te bruine blanke mensen met veel te strakke witte kleren. En glitters. Altijd en overal glitters). Dat laatste is leuk als dat je ding is, de Oranjezicht City Farm is altijd en voor iedereen een must.

 

Mulberry & Prince Kaapstad

Mulberry & Prince Kaapstad

Een typisch Bree Street-adres (want reuze hip) nu eens niet op Bree Street. Niet gevreesd, we blijven in de buurt, maar de fotogenieke, biggetjes-roze deuren tegen de antracietgrijze muur van Mulberry & Prince slaan open op Pepper Street, een blokje verder. Mocht dat bekend klinken, die restaurantnaam, dan zou dat zomaar kunnen: de zaak werd vernoemd naar twee populaire shop- en foodie-straten in New York, en dat is dan ook meteen de aantrekkelijke sfeer die werd neergezet: een kleine zaak met het smaakvolle gevoel van de grote stad waar iedere hoek (maar echt) instagrammable is. Zo’n adres waar we er in Nederland eigenlijk nog veel te weinig van hebben, want smaakvol op alle fronten. Weg met de metrotegels, opgezette dieren, plantenweelde en vintage vondsten. Bij Mulberry & Prince is ruimte en design. En een steengoed menu, ontwikkeld door twee jonge chefs die hun kunst- en vliegwerk opdeden bij het Culinary Institute of America. Oesters met zaden en chili-olie. Burrata. Een klassieke steak tartaar en een al even klassieke stapel pannenkoeken met poedersuiker en boter. Zalmtartaar met aioli en komkommer. Pasta en ribeye. Het liefst ga je hier avondeten (ergens tussen woensdag en zaterdag, want dan zijn ze open voor diner) of brunchen op zondag van tien tot twee.

 

Een van de ontdekkingen net nadat het boek uitkwam is deze: Cosecha at Noble Hill Estate

Wildsprout Kaapstad

Wildsprout Kaapstad

We zijn niet roomser dan de Paus en hoewel we graag gezond eten, roepen we niet ‘banaan!’ op de vraag waar je ons ‘s nachts voor wakker mag maken. Een broodje kroket en een glas champagne komt meer in de buurt… Ach. Maar áls we ’s nachts wakker gemaakt moeten worden voor een fruitig maal, mag het dan voor de conscious goodies van Wildsprout zijn? De kleine zaak aan het einde van Loop Street gaat iedere dag van de werkweek om zeven uur open en verkoopt tot vijf uur de betere benzine voor de werkdag. Of vakantiedag natuurlijk – een beetje stedentrippen is ook werken. Eigenaren Candice en Bryan stallen dagelijks een fijne collectie gezonde en voedzame gerechten uit voor de stroom aan lokale en vakantievierende hipsters. Van die gerechten die je een oppepper geven, in plaats van dat je er van in slaap valt. De ‘smashed avo and free-range on rye’ vliegen de toonbank over, wat hipstertaal is voor geprakte avocado met vrije-uitloopei op licht roggebrood. Dat je het weet. Het meeste van de ingrediënten die Candice en Bryan verkopen komt van een familieboerderij in Wellington, even buiten Kaapstad.

Alle beelden van Cool Cape Town werden geschoten door Criene Images