24hrs in awesome Berlijn

6 november 2016, door Manon (Hey Frits)
24hrs in awesome Berlijn

Berlijn daar wil je zijn! Ja echt, geloof mij. Deze stad heeft zoveel hipheid en zoveel mooie plekken dat je nooit meer naar huis wilt. In 24 uur ontdekken? Laten we kijken of het je lukt.

Berlijn is een plek die je moet leren kennen en die steeds leuker wordt als je er keer op keer terug komt. De eerste ronde is sightseeing en selfies maken bij de Rijksdag, de Berlijnse Muur en Brandenburger Tor. Daarna kom je terug en ga je de wijken ontdekken. En dat is nou precies wat Berlijn zo mooi maakt en waarom je hier moet zijn. In 24 uur loods ik je door awesome Berlijn.

Berlijn Berlin citytrip stad europa duitsland

OCHTEND

7.00 uur Begin je dag lekker vroeg, je hebt tenslotte maar 24 uur de tijd! Lekker ontbijten gaat zeker lukken in Berlijn. Ze hebben een fantastische ontbijt-cultuur. Afhankelijk van waar in de stad je bent zijn dit een paar toppers.

Spreegold
Rosa-Luxemburg-Straße 2, Berlijn
Hufelandstraße 20, Berlijn
Stargarder Straße 82, Berlijn

Het beste ontbijt van heel Berlijn schijn je hier te kunnen krijgen! Check de foto’s op Instagram #spreegold en je gelooft het méteen. De mooiste van de drie is die op Stargarder Straße, bij Rosa-Luxemburg-Straße heb je uitkijk op de Fernsehturm.

Berlijn Berlin citytrip stad europa duitsland Berlijn Berlin citytrip stad europa duitsland

Der Milchladen
Dresdener Straße 20, Berlijn
ma – vr 8.00 – 19.00 – za 11.00 – 16.00 uur – zo gesloten

Om de hoek van de Oranienstrasse zit deze biologische, vegan en glutenvrije toko met delicious food en bijzondere drankjes.

10.00 uur Tijd om fietsen te huren en de stad rond te crossen. Je kunt er ook voor kiezen om alles met het openbaar vervoer te doen mocht het slecht weer zijn, maar de fiets heeft absoluut voorkeur omdat je overal veel sneller kunt zijn. Een fiets huren kost minder dan 10 euro per dag per persoon, dus ook nog goedkoop!

Berlijn Berlin citytrip stad europa duitslandBerlijn Berlin citytrip stad europa duitsland

Veel toeristische highlights liggen bij elkaar in de buurt. De Brandenburger Tor, het Holocaust Monument, de Berliner Dom en de Fernsehturn kun je allemaal na elkaar bezoeken omdat ze bijna in een directe lijn door de stad lopen. Super handig!

Berlijn Berlin citytrip stad europa duitsland Berlijn Berlin citytrip stad europa duitsland Berlijn Berlin citytrip stad europa duitsland Berlijn Berlin citytrip stad europa duitsland

MIDDAG

12.00 uur Na de toeristische attracties is het weer tijd om wat te eten (een echte Duitse hap!) en even te ontspannen. Fiets richting het Tiergarten park (erdoor heen is mooier dan langs de doorgaande weg) en fiets door tot de grote rotonde. Rechts vindt je de Englisher Garten en het Teehaus im Englishen Garten. Daar kun je in de zomer in de Biergarten terecht en hier kun je genieten van een lekkere koude halve liter bier en vlees van de bbq! Bradwurst, currywurst en gepofte aardappels.  Oke, niet echt een hele fancy instagramwaardige lunch, maar lekker én Duits is het wel. Moet je toch gehad hebben, zeker als je maar 24 uur in deze stad bent.

Berlijn Berlin citytrip stad europa duitsland

13.00 uur Terug door het park en ga op weg naar de rivier de Spree. Hier zitten een heleboel leuke tentjes langs het water dus als het lekker weer is zit je daar ook weer perfect voor een biertje. Fiets via de Oranienstrasse, een drukke en gezellige straat met winkeltjes, cafe’s en clubs. Via Oranienstrasse en Wiener Strasse sla je linksaf en fiets je een klein stukje langs het water. Bij het kruispunt vind je aan de overkant nog een aantal leuke plekken om te eten of drinken. Birgit & Bier is een biergarten en Freischwimmer is een leuke restaurantje aan het water.

Berlijn Berlin citytrip stad europa duitsland Berlijn Berlin citytrip stad europa duitsland Berlijn Berlin citytrip stad europa duitsland Berlijn Berlin citytrip stad europa duitsland

Mocht je langer de tijd hebben in Berlijn dan is het goed om te onthouden dat hier ook een heel gaaf zwembad in de Spree ligt; Badeschiff. De ingang ligt een beetje verborgen, maar eenmaal binnen loop je met je voeten over een stadsstrandje en zwem je op een bijzondere locatie. In de winter is het trouwens een winterdorp, dus lekker kneuterig knus.

Berlijn Berlin citytrip stad europa duitsland Berlijn Berlin citytrip stad europa duitsland

Ook nog even onthouden als je vanavond gaat clubben: in dit gebied vind je een aantal grote clubs. Arena, Ipse en Watergate.

15.00 uur Sla rechtsaf het water over en neem direct weer de eerste straat naar links. Je komt dan op een doorgaande weg waar je de East Side Gallery kunt aanschouwen. Dit is de langste ‘open air gallery’ ter wereld en maakte deel uit van de grens tussen oost en west Berlijn.

16.00 uur Vlakbij de East Side Gallery zit een hele toffe plek om even helemaal Jamaica-style te relaxen. YAAM staat voor Young African Art Market en op deze plek vind je een bar en club waar je kunt eten, drinken, dansen en relaxen op reggae muziek met je voetjes in het zand. Een plek met een hele relaxte sfeer en kunstzinnige plekjes.

Berlijn Berlin citytrip stad europa duitsland Berlijn Berlin citytrip stad europa duitsland Berlijn Berlin citytrip stad europa duitsland Berlijn Berlin citytrip stad europa duitsland

Mocht reggea nou niet zo je ding zijn dan zit aan de andere kant van de Spree ook nog een heel leuk tentje waar je echt een vakantiegevoel van krijgt. Het zit achter de Zalando-outlet aan de Köpenicker Strasse en heet Sage. In de zomer is Sage Beach een plek waar je met je voeten in het zand van het zonnetje kan genieten. ‘s Avonds kun je nog weleens een feestje meepakken.

Berlijn Berlin citytrip stad europa duitsland

18.00 uur Als je echt als een local wilt leven dan kun je een hip tentje opzoeken om te dineren diner, maar je kunt als het warm weer is ook lekker het park induiken om te bbq-en. Regel een wegwerp bbq en waar je dan ook zin in hebt en ga lekker de laatste zonnestraaltjes opzoeken. Volkspark Friedrichshain is een heel gezellig park om te bbq-en. Aan de noordkant van het park zit een grote supermarkt (Rewe) en als je daarna in het park helemaal omhoog loopt vind je een gezellig bbq-veld. Let wel op dat je niet overal mag bbq-en in het park!

Berlijn Berlin citytrip stad europa duitsland Berlijn Berlin citytrip stad europa duitsland Berlijn Berlin citytrip stad europa duitsland

En mocht het nou geen bbq-weer zijn of heb je daar gewoon geen zin in, dan hierbij nog een aantal leuke hotspots om te eten.

Zia Maria
Winsstr. 21, Berlijn
ma – zo 12.00 – 23.30 uur

“Bier en pizza is toch wel een gouden combinatie moet ik zeggen. Bij Zia Maria in de wijk Prenzlauer Berg heb ik heerlijk op het terras de zon onder zien gaan. Lekker dunne bodem en het beste van allemaal: je kan per slice bestellen. Ik kan nooit kiezen welke pizza ik wil dus dit concept is voor mij ideaal! Drie of vier verschillende punten en hoppa … nooit meer kiezen!”

Berlijn Berlin citytrip stad europa duitsland Berlijn Berlin citytrip stad europa duitsland

INTERNATIONAAL //Volta
Brunnenstraße 73, Wedding, U8 Voltastraße

OOSTERS // Miyaki
Boxhagener Straße 121, U5 Frankfurter Tor

FRANS // Les Valseuses
Eberswalder Straße 28, Prenzlauer Berg, U2 Eberwalder Straße

SPAANS // Bar Raval 
Lübbener Straße 1, Kreuzberg, U1 Görlitzer Bahnhof

ITALIAANS // Bosco
Wrangelstraße 42, Kreuzberg, U1 Schlesisches Tor

DUITS // Die Fabrik
Schlesische Straße 18, Kreuzberg, U1 Schlesisches Tor

22.00 uur Tijd om (weer, zijn we vandaag gestopt dan?) te borrelen! Veel plekken waar je vandaag geweest bent zijn zowel overdag als ‘s avonds erg leuk. In de Oranienstrasse (Friedrichshain-Kreuzberg) vind je wat alternatieve, goedkope barretjes en de Oranienburgerstrasse is wat toeristischer. De Simon Dach strasse in Friedrichshain is populair onder locals. De grote club Berghain is ook in die buurt te vinden.

De clubs in Berlijn hebben geen sluitingstijden. Je hebt tot 7.00 uur morgenochtend de tijd voordat de 24 uur aflopen, dus benut de tijd goed!