Bijzonder overnachten in Amsterdam – Mot in Mokum

11 juli 2019, door Frank Bogaard
Bijzonder overnachten in Amsterdam – Mot in Mokum

Yes, we hebben er weer eentje in de categorie ‘bijzonder overnachten’ hoor. Aan de rand van Amsterdam-Noord kun je namelijk logeren in een klein observatorium midden in een vlindertuin. Hey Frits mocht een nachtje komen slapen.

“Je hoeft niet ver te reizen om toch het vakantiegevoel te hebben”. Dat gold voor mij nu wel écht, want voor dit tripje was ik ongeveer 1km van huis. Ik sliep een nachtje in Amsterdam-Noord, op het NoordOogst terrein – een hele coole plek aan de rand van de stad waar duurzaamheid centraal staat. Daarover zo meer, ik ga je eerst vertellen over het hele leuke plekje waar ik verbleef: Vlindertuin Mot in Mokum!

Mot in Mokum Amsterdam

Het concept van Mot in Mokum

We weten dat het slecht gaat met de bijen in Nederland, maar ook met de vlinders gaat het niet al te best. Al die tuinen die vol met tegels gelegd worden zijn echt wel een probleem. Daar wil Nicky van Mot in Mokum verandering in brengen.

Zijn vlindertuin is helemaal ingericht voor de Nederlandse vlinders, en hier kun je alles leren over hoe je je tuin zo ideaal mogelijk inricht voor vlinders. Je kunt er workshops volgen om meer te weten te komen over rupsen, vlinders en hun favoriete planten. En ook leuk: als je meteen de goede planten in je tuin wilt zetten kun je hier ook de juiste zaadjes daarvoor kopen. Verder kun je er vergaderen en dus, logeren!

Mot in Mokum Amsterdam-Noord

Logeren in het observatiehuisje

Het huisje is echt inimini, maar dat is juist heel erg leuk! Het voelt bijna alsof je in een hele grote tent stapt, zeker als je op het bed gaat liggen. Eigenlijk is het huisje bedacht als observatiehuisje: veel glas om lekker naar buiten te kijken en vlinders te spotten. Alles is aanwezig om bijzonder te overnachting in Amsterdam. Je kunt er slapen, koken, afwassen en naar het toilet. En om de experience helemaal compleet te maken … kun je (warm!) douchen in de buitendouche!

Mot in Mokum Amsterdam-Noord

Buiten douchen in de vlindertuin!

Overal vlinderdetails

In het huisje ligt een berg aan leuke informatie over rupsen en vlinders. Kaarten met afbeeldingen om alles te herkennen, als je dus net als ik een rupsen-en-vlinder-nitwit bent. Overal in het huisje kom je vlinderdetails tegen (fotolijstjes, tekeningen, hars specimen met vlinders), en ook kun je met de microscoop naar de vlinders en andere insecten kijken. Dus zelfs bij slecht weer hoef je je hier niet te vervelen.

Mot in Mokum Amsterdam-Noord

Als je nou wél goed weer hebt dan is het allemaal nog net ietsje leuker natuurlijk. In de tuin kun je op zoek naar rupsen, vlinders en allerlei andere insecten of je kunt ontspannen een boekje (of iets van de vlinderliteratuur) lezen in de zon. Als het donker wordt kun je ook nog even buiten blijven, je kunt namelijk in de tuin een speciale nachtopstelling klaarzetten, zodat je in het donker naar de nachtvlinders kunt kijken.

Het observatiehuisje in het donker

Wat kost slapen tussen de vlinders?

In de lente en de zomer is het mogelijk om te logeren in het observatiehuisje. Je kunt er verblijven met maximaal twee personen en per nacht betaal je 130 euro (tarief 2020). Reserveren kan op de website van Mot in Mokum. Een flesje wijn en een worstje van de Buitengewone Varkens zijn hierbij inbegrepen. Er is natuurlijk geen garantie op rupsen en vlinders als je komt logeren, je kunt de natuur niet dirigeren. Met een beetje geluk is er nog wel wat actie in een van de kweekkasten die buiten staan: mocht er uit een pop een vlinder komen dan mag je deze vrijlaten.

 

Mot in Mokum Amsterdam-Noord

Het NoordOogst terrein

En dan zou ik je natuurlijk nog iets vertellen over dat leuke terrein waarop Mot in Mokum staat. Het NoordOogst-terrein is dus die coole plek waar ik het over had. Ondanks dat het terrein aan de rand van Amsterdam zit en je letterlijk de ring kunt zien, waan je je hier toch even weg van de drukke stad. Daarom is het hier zo bijzonder overnachten in Amsterdam.

Je wandelt namelijk bij Mot in Mokum door een fijne vlindertuin, even verderop zie je imkers aan het werk bij hun bijenkorven en als je nog iets verder doorloopt sta je gewoon op een wijngaard of tussen de moestuintjes en kun je varkens zien wroeten in de modder. Ik bedoel maar …

Ook daar op het terrein zit Restaurant Pof. Een leuke plek om te eten (brunch of diner bijvoorbeeld tijdens je verblijf in het Mot in Mokum huisje) en om lekker biertjes te drinken (die worden gebrouwen op hetzelfde terrein!) 

pof amsterdam

Varkens op NoordOogst-terrein Amsterdam-NoordDe vlinder kassenMot in Mokum Amsterdam-Noord

Disclaimer: Ik verbleef in het observatiehuisje van Mot in Mokum in ruil voor een artikel. Je leest echter mijn eerlijke mening over het hotel/de overnachting.