Nederland, Rotterdam22 maart 2019, door Maartje

5 jaar going strong: HMB Restaurant Rotterdam

Nederland, Rotterdam, 22 maart 2019, door Maartje

5 jaar going strong: HMB Restaurant Rotterdam

HMB, wat staat voor hummingbird, een kolibrie, was het eerste restaurant in De Rotterdam, de verticale stad waar Hollands designtrots Rem Koolhaas voor tekende en waarin ook het Nhow Hotel in huist. Sjiekkig is de zaak met uitzicht op de Maas. En lekker is het er ook. Dat beetje sjiekkig geldt overigens vooral tijdens de avonduren (de lunch is laagdrempeliger) maar dichtgeknepen billen-materiaal is het zeker niet. Lekker Rotterdams nuchter. En gewoon lekker, dat ook.

HMB Restaurant Rotterdam

HMB Restaurant Rotterdam

The Hummingbird, zo heette de zaak voorheen maar er bleek in Engeland al een zaak te zijn die patent had op die naam vandaar dat eigenaren Rolph Hensens en Chantal de Raaf die titel gewoon afkorten tot HMB. Dat legde heus geen windeieren want de meningen zijn onverdeeld: HMB zou eigenlijk best een ster mogen hebben. Zo wordt gezegd. Eerlijk? Het zal ons geen vrienden opleveren maar wij vinden zo’n ster eerder een nadeel dan een voordeel. Want de drempel wordt met zo’n ding toch echt stukken hoger. Niet nodig, wel? Nee, doe ons maar zonder, dan gaan we tenminste. Al was het idee achter de zaak al vanaf het eerste moment helder: op ster-waardig niveau koken met een strakke prijs-kwaliteitverhouding. Een puik streven en wat blijkt: HMB doet dit al vijf jaar zonder uitzondering. Geen woorden maar daden. Hoewel het menu wel wat veranderde: in 2014 vooral kleine deelgerechten, tegenwoordig een menu.

Dat menu wisselt, maar wij hadden een perfecte langoustine – krokant van boven, zacht van binnen. En heerlijke  kalfstartaar en uitmuntende pata negra. Grote eters gaan voor het volledige 8-gangenmenu. Een aanrader maar het is zeg maar nogal wat en het tempo tussen de gerechten mag soms iets omhoog kunnen (anders vallen we aan het eind toch in slaap). Bonuspunten? Die zijn voor de fijne en correcte bediening.

Ook leuk overigens: de eigenaren van HMB openden afgelopen februari (2019) hun tweede zaak: Rolph’s Deli, de (zelf geclaimde) place to be voor ontbijt en lunch vrijwel pal aan de achterkant van HMB (Otto Reuchlinweg).