Nederland, Cadzand10 januari 2023, door Romy Weevers

8 x Horeca in West Zeeuws-Vlaanderen, Zeeland

Nederland, Cadzand, 10 januari 2023, door Romy Weevers

8 x Horeca in West Zeeuws-Vlaanderen, Zeeland

Wij komen er ook niet iedere dag: West Zeeuws-Vlaanderen in Zeeland. Met dit lijstje bij de hand willen we misschien toch iets vaker de stadse bubbel uit. Om al iets te verklappen: de meesten uit dit lijstje hebben zeezicht en ja, de meesten serveren oesters. Maar laten we eerlijk zijn, we lijken wel gek om daar moeilijk over te doen. Voor een kleine gemeenschap met relatief weinig inwoners en veel natuur heeft WZV een ongekend aantal fantastische restaurants en meer Michelinsterren dan bijna alle grote steden in Nederland. Bam, doe het ze maar na! Zal vast iets te maken hebben met al het aanbod van goede natuurproducten en dat bourgondische windje uit België.

 

Dus, bij deze: 8 x horeca in West Zeeuws-Vlaanderen in Zeeland.

 

Mocht je ze allemaal in één weekend willen proberen, dit zijn onze favoriete plekjes om te logeren in West Zeeuws-Vlaanderen. 

Brouwerslokaal, Groede

Brouwerslokaal, Groede

Bierliefhebber? Komt dat even goed uit. Brouwerslokaal in Groede brouwt eigen bier en doet dit seizoensgebonden. En nee, dit is geen lullig brouwerijtje. Lees: dertig tappunten, elf meter lange betonnen bar, drie nitro-tappunten en twee schenktanks. Klinkt als muziek in de oren? Er is meer! Wat namelijk (net zoals het bier) seizoensgebonden is zijn de wekelijks roulerende gerechten. Het hangt er maar net vanaf wat er op dat moment van eigen (ja, eigen) boerderij en pluktuin binnenkomt. Heb je ontzettende last van keuzestress? Bestel dan het chefs menu. Hier neemt (zoals de naam misschien al weggeeft) de chef je mee langs een selectie van gerechten.

Brouwerslokaal, Groede

Loods Tien, Breskens

Loods Tien, Breskens

Zei er iemand strandtent? Ja, wij! Voor een dagje strandtenten plof je neer bij Loods Tien. Een kleine (maar fijne) tent met prachtig uitzicht op de vuurtoren en de skyline van Vlissingen. Loungen staat hier centraal, chille muziek en fijne loungebanken. Je kunt hier vanaf de koffie al terecht, maar we begrijpen heel goed dat je niet meer wil opstaan als je hier eenmaal zit. Trek ‘m gewoon lekker door voor de lunch, borrel en ach waarom ook niet, het diner.

Loods Tien, Breskens

 

De Eetboetiek, Sluis

De Eetboetiek, Sluis

De Eetboetiek in Sluis is een concept waarin brunch, high tea en lifestyle samenkomen. Dat klinkt als een heel lekker mixje. En de lunchkaart is net zo lekker. Eggs Benedict met zalm op een brioche, een piadina (Italiaans platbrood) met Falafel of (voor de sjieke lui onder ons) een oesterplateau. Tijdens de lunch heb je alle tijd om te shoppen (zonder op te staan, prachtig). In de shop vind je beeldig servies, kussens, zepen en andere woonaccessoires. Als er niets voor je tussen zit (wat te betwijfelen is), kom je gewoon een ander keertje terug. Het aanbod verandert namelijk in een snelvaart.

De Eetboetiek, Sluis

Brasserie Loulou, Cadzand-Bad

Brasserie Loulou, Cadzand-Bad

Even geen zin in tierelantijntjes en poespas, dan presenteren wij u: Brasserie Loulou in Cadzand. Hier eet je goede en eerlijke gerechten voor eerlijke prijzen. Loulou is zo’n authentieke brasserie waar je gewoon goed eet. Veel focus op vega en vegan (dat kun je op meer plekken krijgen hoor), maar bij Loulou doen ze net een stapje harder. Er is hier voor ieder wat wils en het is ook nog eens een erg gezellig plekkie. Oh, en je zit hier wederom met overheerlijk uitzicht. Je kijkt namelijk uit op zee.

Brasserie Loulou, Cadzand-Bad

Bistro Beaufort Seafood & Winebar, Cadzand-Bad

Bistro Beaufort Seafood & Winebar, Cadzand-Bad

Een bistro met seafood en wijn als specialisatie, klinkt goed? Dan wil je jezelf laten zakken op de mega relaxte banken van Bistro Beaufort. Wederom, horeca aan het strand. Maar laten we eerlijk zijn, je hoort ons niet klagen en bij een weekendje Zeeland hoort nou eenmaal een oester (of twee, of drie). Doe maar strand, het hele jaar door. Oh, en met een seafood platter en wijn is het al helemaal een goed idee.

Bistro Beaufort Seafood & Winebar, Cadzand-Bad

Zilt & Zout, Retranchement

Zilt & Zout, Retranchement

Eentje die zich onderscheidt van de anderen uit dit rijtje. Deze hotspot Zilt & Zout zit namelijk niet direct aan zee, maar aan de Nederlands-Belgische grens en vrijwel direct aan natuurgebied ‘t Zwin (je loopt een paar stappen de dijk over en je bent er). Op de menukaart: Fruits de mer en verse Noordzeevis. De keuken is klassiek Frans-Zeeuws en lokale producten voeren de boventoon.

Zilt & Zout, Retranchement

Liefs Lies, Breskens

Liefs Lies, Breskens

Deze hotspot is net zo schattig als de naam: Liefs Lies. Dit restaurant is niet alleen heel erg mooi en gezellig, het eten is er (hoe kan het ook anders) top! Dit is weer zo’n concept waar wij heel blij van worden: ontbijt en lunch in combinatie met een winkel vol woonaccessoires. En, als klapper op de vuurpijl: ook dit pareltje ligt aan het water. Of het zonnetje nou schijnt of het met bakken uit de hemel komt: de enorme glazen schuifpui zorgt ervoor dat je altijd lekker zit!

Liefs Lies, Breskens

De Molen van Sluis, Sluis

De Molen van Sluis, Sluis

In de middeleeuwen had Sluis een tiental molens, waarvan er in 1920 nog slechts drie over waren. Deze molen is daar één van. In de brasserie kun je terecht voor een lekkere lunch, of een borrel op het terras in de binnentuin. De kaart is uitgebreid met die ouwe gouwe lunchklassiekers. Een goedbelegde pannekoek, een uitsmijter met ham en kaas of een Vlaams stoofpotje. Je kunt lekker wegzakken in de halfronde leren banken of op de stoelen met zacht kleedje.

Molen van Sluis