Nederland, Cadzand10 januari 2023, door Sanne Carbaat

Een rondje groente halen en fruit plukken in West Zeeuws-Vlaanderen

Nederland, Cadzand, 10 januari 2023, door Sanne Carbaat

Een rondje groente halen en fruit plukken in West Zeeuws-Vlaanderen

Wat is er nu leuker dan je groente direct bij de boer te halen of die bos bloemen zelf te plukken? Nou, er zijn vast wat dingen leuker, maar pluktuinen en standjes met groente en fruiten op het boerenerf zijn top. Heel leuk voor met het kroost, maar we stoppen ook als die er niet bij zijn. Hier vind je een greep aan juist dit soort goede, lokale plekken in West Zeeuws-Vlaanderen.

 

Plukwandelingen, verse groente en fruit van het land en pluktuinen zijn natuurlijk wel seizoensgerelateerd, dus check altijd even de website (of bel) als je je zinnen erop hebt gezet om te kijken of ze open zijn. 

Kulderzipke, Retranchement

Kulderzipke, Retranchement

In Retranchement, vlakbij de grens met België, vind je Kulderzipke (de naam herken je misschien van de gelijknamige Vlaamse tv-serie), middenin de Zeeuwse polder en daarom de aangewezen plek om te wildplukken. Wilde planten worden vaak gezien als onkruid, maar je kunt er vaak heel goed mee koken of bakken en sommige hebben zelf medicinale werkingen.

Voor je zelf in het wild om je heen begint te plukken: loop eerst een keer mee bij Kulderzipke, zodat je weet wat je wel moet plukken, waar je het vinden kunt en wat je ermee kunt doen. Ingrid neemt je mee op wildplukwandeling en vertelt hoe het precies zit.

En ook heel leuk: je kunt op het terrein een huisje huren als je helemaal into het wildplukken bent geraakt.

Kulderzipke

Karin Voogd, groenten via een honesty box, Retranchement

Karin Voogd, groenten via een honesty box, Retranchement

Dat ultieme we-zijn-echt-de-stad-uit-gevoel is als je ergens heen rijdt en je ziet onderweg een onbemand standje waar je fruit, bloemen of groente kopen kunt. Niemand die je controleert, want he: ons benne eerlijk, toch? Precies dat vind je ook bij Carien Voogd. Hier haal je je groente en fruit die waarschijnlijk net die ochtend uit de grond zijn getrokken. Geld in de honesty box en weer door naar de volgende plek. Heerlijk authentiek plekje dit.

Meer plekken in Zeeland waar je rechtstreeks van de boer je spullen kunt halen vind je hier. Maar het allerleukste blijft rondrijden en ze zelf per ongeluk ontdekken.

(Bloemen)pluktuinen

(Bloemen)pluktuinen

We zitten al een beetje in de sferen, dus natuurlijk: ook pluktuinen vind je genoeg in West Zeeuws-Vlaanderen. Zo vind je in Cadzand Boerderij de Essenhoeve, waar je vanaf juli bloemen kunt plukken (en waar je ook een minicamping vindt, een soort van kamperen-bij-de-boer-idee). Of bezoek de Pluktuin in Aardenburg. Hier vind je naast bloemen ook allerlei soorten fruit die je kunt plukken en meenemen plus er is een klein terras voor een sapje of ijsje. Én en en: ze hebben sinds kort ook een vlindertuin! In Oostburg is Bloemenboerderij Hof Zjevernie. Ook hier bloeit een zee aan kleurige bloemen die je al voor 0,25 euro plukken mag. Ingang is bij het houten hek en dan gewoon het landweggetje met het schapenhek volgen. Trek gekregen na al dat gepluk? Op Koop Lokaal staan een hoop lokale adressen waar je lekkers kunt eten en drinken.

Fan van pluktuinen? Wij ook: hier vind je pluktuinen door heel Nederland.