12 februari 2020, door Maartje

Dé hotspots van Mallorca – The Ultimate Mallorca List

12 februari 2020, door Maartje

Dé hotspots van Mallorca – The Ultimate Mallorca List

Soms gaat er hier op Bart HQ iets niet helemaal goed. Of juist wel natuurlijk. Dat zit zo: al een paar jaar mogen we graag naar Mallorca gaan voor even-helemaal-niets. Wat we dan Bart-waardig en geheel gedegen uitvoeren. Lees: we mogen het eiland for fun graag uitkammen op zoek naar de beste plekjes. So far so good horen we je denken. Klopt. Waar het mis gaat is dat we door dat ultieme vakantie-gedoe tot nu toe vergeten zijn om het gros van onze lievelingsadressen op te tikken. Shame! Ach, beter laat dan nooit: The Ultimate Mallorca List, het beste van Mallorca.

Slapen in Sollér

Slapen in Sollér

Wat mij betreft is het stadje Sóller aan de westkust de beste uitvalsbasis voor een verblijf op Mallorca. Het is er zowel authentiek als een beetje toeristisch (een beetje mag) en de westkust heeft uiteraard de mooiste zons- ondergangen. Sóller is goed te bereiken vanaf Palma en heeft volop hotels maar na een beetje strepen in de keuzes steekt het hippe Bikini Hotel  er toch met kop en schouders bovenuit.

tekst gaat verder onder de afbeelding

HOTEL CAN MOSTATXINS Mallorca

HOTEL CAN MOSTATXINS Mallorca

Mocht je iets zoeken in het heerlijk rustige noordoos- ten van Mallorca, dan is Hotel Can Mostatxins een tip. Er zijn slechts een handjevol slaapkamers en mocht je toch naar buiten willen, of het o zo fotogenieke zwem- bad uit, dan sta je meteen in het hart van de historische oude binnenstad van Alcúdia. Hotel Can Mostatxins huist in een 15e-eeuwse voormalige olijfpersfabriek wat een aantal prachtige, authentieke muren oplevert rond de binnenplaats met het zwembad. Twee keer per week is er een te leuke (onontdekte!) markt waar je Spaanse goodies kunt scoren. NB: kinderen onder de 12 jaar zijn niet welkom in het hotel (voor de rust en de veiligheid).

Ook waanzinnig is Finca Flor de S’Almonia, een logeerboerderij midden in een palmbomen-, pijnbomen- en exotische plantenpark. De finca staat op een steenworp van wat de mooiste baai van het eiland was: Calo des Móro. Die baai werd echter door een storm verwoest, eind 2019, maar het kan niet anders dat-ie weer terugkomt, lijkt ons. Een baai is immers een baai, toch?

LOLA MALLORCA

LOLA MALLORCA

Lola Mallorca is geen adres waar je aan het begin van de dag aanschuift, maar het speelse stekkie ligt bij het strand van Cala d’Or en ook Cala Sa Nau, beide mijn favoriete stranden op het eiland, is niet ver. Bij Cala Sa Nau vind je overigens ook een hele prima chiringuito, maar dat terzijde. Wil je in het hoogseizoen een dag spenderen bij een van de kleine stranden, dan kun je er maar beter vroeg bij zijn, wil je een lekker plekje hebben. Om tegen de tijd dat het bier-en-pintxos-uur is aangebroken, aan te haken bij het gezellige Lola Mallorca. Bij de buitenplaats in het centrum van het kleine dorp worden de barkrukken afgewisseld met plastic flamingo’s en komen er cocktails met een parapluutje over de helgroene bar. Hoewel het personeel je nog liever een van de lokale en internationale bieren aanbiedt. Dat personeel is – het hele seizoen door – goedgemutst. Hè, lekker.

Dat het dan soms wat langer duurt, geeft niks; bij Lola is het een vrolijke bedoening. De tapasgerechten variëren van superstandaard (hele lekkere hamkroketten) tot verrassend innovatief (een bao bun met crispy kip), alles bereid in de open keuken die aan het terras grenst. Lola is lekker low key en dat is nou precies wat een vakantieadres mijns inziens moet zijn.

Osa Major Mallorca

Osa Major Mallorca

Een niet te missen logeeradres op het eiland is Osa Major van de Nederlandse Brenda Ooteman, ooit advocaat in Nederland. Toen de kinderen uitvlogen, besloten zij en haar man hun (yoga)droom te volgen en zich te vestigen op Mallorca. Hier wonen ze het hele jaar rond en verhuren zeven kamers van hun droom van een finca, eveneens in het midden van Mal- lorca. Yoga was al ver voordat het überhip was een belangrijk onderdeel van Brenda’s leven en al jaren organiseert ze retreats op haar eiland.

Ook een aanrader om te slapen: The Pink Pepper Tree (maar niet voor met het kleine grut)

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Santa Maria del Camí Mallorca

Santa Maria del Camí Mallorca

Wanneer je vanaf Pink Pepper Tree heen en weer rijdt, het eiland rond en van kustlijn naar kustlijn (want daar toeven we toch het liefst, aan de kust), dan komt er altijd een moment dat je ergens in het midden van het eiland trek krijgt. Is oké. Ook daar zijn prima oplossingen voor. Zo is het plaatsje Santa Maria del Camí een goede tip voor een pitstop. Hier vind je Celler Sa Sini (het restaurant zit in een oude wijnkelder), je uitvalsbasis aan het begin van de dag, dat moment dat je koffie en taart niet uit je kop krijgt. Wat vreemd is aangezien de zaak eigenlijk een pizzeria is. Hebben ze ook, maar de uit verschillende etages opgebouwde tafels in het midden van de zaak vol met huisgemaakte taart lonken nog net iets meer.

Ben je later op de dag in het knappe stadje Santa Maria del Cami, dan is Bistro 19 je uitvalsbasis, een restaurant in de meubelshop van Living Dreams (waar je evengoed een tijdje lang rond wil dwalen). De winkel met het restaurant is gevestigd in een oud, typisch Mallorcaans huis. Je kunt binnen zitten of op een van de ter- rassen, al wil je het liefst vertoeven in de tuin: een prachtige oase met uitnodigende zithoekjes. Uit de keuken komen fantasierijke mediterrane gerechten waaronder tapas (gefrituurde inktvisringen met limoen- mayonaise), sandwiches (met Iberische Bellotaham uit Salamanca), salades (met sla), wok- en pastagerechten (aardappelgnocchi met shiitakes of saffraanrisotto met geroosterde kerstomaatjes en courgette) en, favoriet, zelfgemaakte kroketten (met van alles). De wijnkaart is beknopt maar precies goed, bier komt enkel en alleen van de tap en voor wie wil wordt er enthousiast een cocktail geshaket.

Hotel Cort Mallorca

Hotel Cort Mallorca

Toch wel echt het allerleukste hotel van Palma de Mallorca, de hoofdstad van het eiland. Misschien wel van het hele eiland (I know, het is lastig kiezen). Je zit midden in de stad dus een hele andere ervaring dan de andere toppers uit dit rijtje, dus laten we het maar op de leukste van Palma houden (tip: wij ‘hoppen’ het eiland altijd over, een beetje van alles). Afijn, Hotel Cort dus, en Hotel Cort is fantastisch. Dat zit ‘m in de blauw-witte-knapheid die overal terug komt, van de douche via het restaurant tot de verschillende terrassen op de verschillende niveau’s door het hele hotel dat gebouwd is tegen een heuvel. Er is een dakterras met een zwembad en een bar – uiteraard en het beste van de stad vind je meteen naast de voordeur. Hotel Cort

RESTAURANTE QUADRAT

RESTAURANTE QUADRAT

Op chique in een witte kelder in de Oude Stad. In vijf-sterren hotel Sant Francesc zit restaurant Quadrat – perfect voor na een bezoek aan de Basilica Sant Francesc; daar zit het tegenover. Binnen zit je heerlijk koel in die witte catacombe maar er os ook een elegante binnentuin (of eigenlijk: alles is elegant hier. Een beetje vrouwelijk, een beetje Frans, met van die instant rust) met een gigantische horizontale plantentuin. Niet voordelig, wel een fancy aanrader. Restaurante Quadrat

La Molienda

La Molienda

By far de leukste koffiebar van het eiland. Klein en cute met de lekkerste limonades, toast met avocado’s natuurlijk en meer van dat een tikkie hipsterfood. Want dat is het: de meest hipster-achtige plek op Mallorca. Vinden we leuk. Plus: insta-galore. Vanaf het moment dat het kleine zaakje op een hoek met een ruim plein voor de deur, is het er een drukte. Groot plein, weinig tafels. So you know. La Molienda

PURO HOTEL PALMA

PURO HOTEL PALMA

De allereerste keer Mallorca sliep ik bij het Puro Hotel in het hart van Palma de Mallora. Niet slecht. Het hotel is niet voordelig maar staat wel op een van de leukste plekken van Palma de Mallorca vanwaar je zo de prachtige stad in wandelt. Alles mooi, alles duur. Heel eerlijk gezegd vond ik het een geweldige ervaring en houd je van luxe, wil je in het hart van Palma logeren en heb je wat te besteden, dan is het Puro Hotel een must. Maar anders zou ik een van de andere hotels doen: stukken voordeliger en origineler. Oeps. Puro Hotel

CALA CAP FALCÓ

CALA CAP FALCÓ

De allereerste stranddag op Mallorca wordt steevast gespendeerd in de kleine baai en bij de gezellige strand- tent die we in 2015 ontdekten: Cala Cap Falcó. Toen al een prachtige baai (trap af naar benee, en dat is een end maar heus, je wordt beloond) met een bijzonder gezellige, wat uitgebreidere dan anders, chiringuito. Tijdens de jaren die volgden, werd de chiringuito verder opgelapt. Er kwam een knus tikkiebar-stijl fruitshakes- en cocktailbarretje, een lampensnoer in de pijnbomen, loungebanken aan de randen van de baai, een goed toilethuis, meer tafels en een betere keuken.

En maar slechts één keer vonden we het er iets te populair wat de schuld was van een overenthousiaste dj, maar dat was de keer erna – alleluja – alweer verholpen. Maar god verhoede dat de mensen van Cala Cap Falcó het komende jaar in dezelfde valkuil trappen, want het is een plek die zomaar de verkeerde kant van het commerciële Ibiza-sfeertje op zou kunnen schieten. Blijven ze aan de goede kant, dan blijft het mijn persoonlijke topstrand favoriet van Mallorca waar eigenlijk niet al te veel mensen van zouden moeten weten (*schiet zichzelf in de voet*). De burgers zijn goed, de visgerechten beter, de wijn het best. Zo een voor de hele dag, de eerste dag, zodat je meteen het gevoel hebt: dit wordt weer een pracht van een vakantie.

Pollença/ Port de Pollença

Pollença/ Port de Pollença

Leuk stadje, leuke haven, prima strand in het hoge noorden. Als je er bent, is het licht strandretort-restaurant Argos een puike tip. Bovendien is het hotel, La Goleta, helemaal leuk – check het zwembad. Argos

Ponderosa Beach *

Ponderosa Beach *

Voor een strandtent als geen andere op Mallorca mag je all the way naar het noorden, naar Ponderosa Beach. Hier kom je aanrijden bij een groots opgezette zaak, opgetrokken uit door de zon en zee gebleekte palen en witte doeken, grenzend aan het brede en hagelwitte strand, Playa de Muro. Met je voeten in het zand tafe- len vanaf 9 uur in de ochtend. Rond 16 uur zet de muziek een tandje bij, al dan niet aangestuurd door een dj en om 19 uur worden de strandbedden weer opgedoekt.

Strand: Cala Sa Nau *

Strand: Cala Sa Nau *

Een goed begin is het halve werk vandaar first things first: onze meest favoriete baai van Mallorca. Wit strand, een gezellig strandtentje met pico-bello burgers, lichtroze wijn en een lekker vers visje. Cala Sa Nau

Strand: Cala D'or

Strand: Cala D'or

Of is Cala D’or favoriet? Ik vergeet het steeds. De twee baaitje liggen namelijk ongeveer naast elkaar en zijn een beetje vergelijkbaar. Eveneens heerlijk dus. Maar toch… Cala Sa Nau wint vanwege het relaxte strandtentje en die goede no fuzz vakantiehamburger. O, en Cala D’or is ook iets toeristischer/ kent meer gezinnen, vinden we toch iets minder.

Cala Figuera

Cala Figuera

Een klein strand, zo een met de mooiste parasols, een schattig traditioneel vissersdorpje en een prachtige met rotsen omgeven baai met kraakhelder azuurblauw water in het zuid-oosten van Mallorca. De lokale bevolking noemt het er ook wel Little Venice (klein Venetië) vanwege de schattige huisjes direct aan het water. Wij noemen het gewoon mega fijn en voor iedere dag, de hele dag.

Strand: Cala Agulla, Cala Mesquida (noord-oosten)

Strand: Cala Agulla, Cala Mesquida (noord-oosten)

Er zijn zoveel mooie stranden op Mallorca… Eigenlijk maakt het ook allemaal geen bal uit. Maar toch… Deze, met zijn roze-beige zand… Die mag er ook zijn. In het noorden zijn er deze twee zogenoemde Blue Flag stranden – beiden helemaal prima!

VILLA SON FONT MALLORCA

VILLA SON FONT MALLORCA

Veel van de Barts Boekje-volgers hebben kids en willen er dus ook weleens met hen op uit (joh). Of ze zoeken een adres voor een getaway met vrienden al dan niet inclusief al het offspring. Dit is zo’n slaapplek die je als koppel niet snel zult boeken (of je moet de loterij gewonnen hebben), maar die met een aantal mensen ineens best oké is (of nog steeds niet; het boek is ook om een beetje te dromen). Zoals Villa Son Font, niet ver van Palma en het strand van Illetas aan de westkust van Mallorca. De villa is zo’n klassieke Mallorcaanse: enorm en dichtbij de kust. Het huis werd modern gerenoveerd en sfeervol ingericht: Mallorca meets Ibiza meets Scandinavië. Er zijn drie kamers en een suite. Lees meer

Finca Son Bleda

Finca Son Bleda

Als een hotel de titel ‘hidden gem’ mag dragen, dan is het Finca Son Bleda op Mallorca wel. Zo ‘hidden’ dat we hem, na heel wat haren liefde, gewoon vergaten toen we Los Little Escapos aan het maken waren. Maar hé, we are only human en gelukkig hebben we deze website ook altijd nog.

Het hotel staat aan de rand van het gezellige, toegankelijke en centrale Soller, aan de westkant van het Spaanse eiland Mallorca. USP? Het waanzinnige uitzicht op de bergen in de richting van de kust: als je heel goed kijkt zie je in de verte het water glinsteren. Meer over Son Bleda

Villa Bahía in Port de Sóller

Villa Bahía in Port de Sóller

Kost een lieve duit maar wie met een groep is (mannetje of acht, er zijn vier slaapkamers) kan de luxe villa in de baai van Sóller (ZO mooi) prima betalen. En dan loop je dus zo een wit-blauw-steengrijs-gekleurde instagramfeed in. Zo’n villa die laat zien dat luxe ‘m zit in slimme keuzes en mooie materialen.

Casa Alvaro

Casa Alvaro

Het probleem met cute looking stadjes op vakantie-eilanden, is dat je vaak ergens neerploft en dan je vingers gekruist mag houden dat het eten een beetje te doen is. Duik in Sóller een kleine steeg in (google maps erbij is geen overbodige luxe) en ga tafelen bij tapasbar Casa Alvaro. Topplan. Buiten zit je het leukst maar wie niet gereserveerd heeft, vind binnen altijd nog wel een plekje. Meer dan vriendelijke service, typisch Spaanse tapas en dito paella voor vriendelijke prijzen. Casa Alvaro

Boutique Hotel & Restaurant Ca's Xorc *

Boutique Hotel & Restaurant Ca's Xorc *

Bovenop een berg staat het romantische agro-boetiekhotel Ca’s Xorc. Hier een smaakvol maar ouderwets interieur en bovenal een exterieur om U tegen te zeggen: verschillende zwembaden en terrassen en uitzicht over de heuvels van Mallorca. Het is er ergens een beetje al te ouderwets en juist daarom komen we er steeds weer terug: je weet wat je krijgt en het altijd lieve personeel weet precies wat ze te bieden hebben. Een heleboel. Uitstekend voor het ontbijt, zeker gezien de klim die behoorlijk is, en het met kaar- sen verlichte diner, de lichtjes van het eiland ver onder je, is een verrukkelijke droom. Heerlijk honeymoonmateriaal. Lees meer: Ca’s Xorc

Restaurante Es Vergeret *

Restaurante Es Vergeret *

Jongens! Deze! Het kost je wel wat moeite (je moet een stuk lopen langs de prachtige maar ruige rotsachtige kust – you will love it) tot je bij de oude inca komt waarin het restaurant zit. De Mallorcaanse keuken is top, heerlijk, maar vooral het uitzicht is fenomenaal. Het authentieke restaurant zit in Cala Tuent, een zogenoemde ‘virgin cove’ in het noord-westen van het eiland. Onaangetast dus. Es Vergeret

B&B EcoCirer *

B&B EcoCirer *

En nog een meer dan heerlijk verblijf in Sóller, midden in het stadje staat het ‘huis van de kersen’. Lees meer: B&B EcoCicer

Restaurante Xelini

Restaurante Xelini

Helemaal leuk: tapas op het dakterras pal aan de ‘drukke hoofdstraat’ van Soller. View piekfijn in orde, eten meer dan piekfijn in orde, wijnen niks meer aan doen – eigenlijk moet je alleen zelf nog voor goed gezelschap zorgen. En een reservering. Restaurante Xelini

Ca's Patro March *

Ca's Patro March *

Dat plaatje op de cover van dit boek? Dat is dus Ca’s Patro March, een andere favoriet aller tijden. Niet gaan is geen optie; hier komen we steevast. Het eenvoudige (maar steengoede) visrestaurant staat in de kleine fabelachtige rotsenbaai van Deia – de beste plek voor een verfrissende plons in de verre omgeving, zeker voor iedereen die niet van zand houdt (die mensen bestaan weet ik). Eenmaal aangekomen zijn er twee opties: naar rechts waar een meer cafetariastijl restaurant zit, prima voor een frietje en een drankje, en waarvoor de mensen ietwat ongemakkelijk (maar dat zal niemand ooit toegeven) op de rotsen liggen te zonnen. Of naar rechts, naar de parel die Ca’s Patro March heet. Al moet je, als je rond het lunchuur aankomt en geen reservering hebt, een wachttijd inlassen. In de zomer word je zelfs zonder pardon weggestuurd – je bent gewaarschuwd.

Béns d'Avall

Béns d'Avall

Op chique. Woest was ik op de echtgenoot dat we verkeerd reden en ik precies, PRECIES, de zonsondergang miste. Flauw van mij, I know… Maar hé! We gingen wel duur tafelen, ik had m’n best gedaan en verdorie, misten we het hoogtepunt. In mijn optiek dan. Je eet er prima-lekker (al waren we niet enorm onder de indruk) maar als je de zonsondergang toch gaat missen, doe dan iets simpelers. Heb je ‘m wel, dan kleurt alles prachtig mooi roze over de rotsen en de boten in de baai. Béns d’Avall

Restaurant Nama

Restaurant Nama

Bij toeval ontdekt toen de deuren net een paar dagen voor het eerst open waren. Heerlijk lila gekleurd adres waarvan je vanaf de straat misschien niet veel verwacht, maar achterin kijk je vanuit de grote ramen uit over de vallei van Deià. Perfect voor wanneer je een keer echt iets anders wil eten: op het menu een mix van de Thaise en Japanse keuken. Die wordt niet gek of vervelend misplaats op het zonnige Spaanse eiland – alles heerlijk. Restaurant Nama

Sumailla

Sumailla

Alsu zin in sushi hebt (wie niet), ga dan naar Port d’Andratx waar volgens velen de beste sushi-chef van Mallorca zijn Sumailla restaurant opende. Alles aantrekkelijk, alles heerlijk, ook het terras aan het water met – het begint bijna vervelend te worden – wederom een weergaloos uitzicht over de haven. Geen sushi? Er staat nog volop anders op het menu, wel alles Japans. Restaurant Sumailla

Restaurante Ca Na Toneta

Restaurante Ca Na Toneta

Als ik hier slechts tien adressen mocht beschrijven dan stond restaurant Ca Na Toneta er hoe dan ook bij. Het restaurant in Caimari, een klein, afgelegen dorp in het Tramuntanagebergte in het midden van het eiland heeft namelijk alles waar ik van houd: het voelt er beschermd en intiem, hoewel je buiten zit, in het midden van een eeuwenoude binnenplaats. De muren werden er beschilderd met quirky, kleurrijke tekeningen die de geschiedenis van het restaurant (ooit een klooster) vertellen. Het restaurant werd in 2001 opgericht door twee zussen, Maria en Teresa Solivellas, en wordt nog steeds volledig gerund door vrouwen (vrouwen met ballen hoor! Niks geen getrut hier) en er kon niet meer liefde zijn voor de biologische gerechten van het seizoen die hier gepresenteerd worden. Sterker: er komen alleen typisch lokale gerechten voor je neus, verdeeld over een zevengangenmenu en een handjevol te lekkere amuses. Al kom je twee keer in de week, het is altijd weer anders, dus navertellen heeft geen zin, als ik het al had kunnen onthouden.

De wijnen zijn biologisch en de sommelier vertelt in geuren en kleuren van welke wijnboer je volgende glas komt. Lekker? Dat is een understatement. Ook belangrijk: alles, maar dan ook echt alles, is smaakvol ingericht – van de winkel waar je niet met lege handen weer naar buiten wil tot aan de toiletten (waarvoor je naar buiten moet). Over dat ‘buiten’: het restaurant zit in een slaperig bergdorp, dus niet te jolig doen op weg weer naar huis. Doe je dat wel, dan hangt er in mum van tijd een boze Spaanse buur uit haar slaapkamerraam. Oeps.