Dé hotspots van Mallorca – The Ultimate Mallorca List
Mallorca is allang geen onbekende reisbestemming meer. Logisch ook: het Spaanse eiland heeft alles wat ons vakantiehart begeert en is van alle markten thuis: prachtige stranden, hippe horeca, geweldige chefs en beeldschone hotels. Het is, met dank aan de veelzijdige hoofdstad Palma de Mallorca, de vele familiestranden, kleine verstopte baaitjes en idyllische dorpjes zoals Deià, Sollér en Valldemosa, een stedentrip en strandvakantie in één. Op Mallorca op één plek blijven, is simpelweg zonde: je haalt alles uit het eiland door ten minste het noorden, het westen, het midden en natuurlijk Palma de Mallorca te bezoeken. Of je er óók nog een off the beaten track plekje kunt vinden? Absoluut!
In het centrum van Palma de Mallorca kom je wel, maar bezoek ook eens de wijk Santa Catalina: deze voormalige vissersbuurt is anno 2023 met stip de leukste wijk van Palma. De meest vernieuwende horeca-concepten vind je hier.
Een short cut: The Duke is een typisch surfers-restaurant en een favoriet van velen. Ook zit je bij Bar Ventuno of Rikito voor een drankje en pizza’s altijd goed. Voor trek in Mexicaans is El Aquanauta in deze wijk je antwoord. Plan zaterdag vooral een bezoek aan de Santa Catalina Mercat. Verse sushi en dim sum? Hier moet je zijn, net als voor oesters aan de oesterbar met een glas bubbels. Naan street food is het adres hier voor fantastische vistaco’s en kimchi salade.
Zoals bij…
* Elefante Santa Catalina: hele goede koffie, verse sappen en meer healthy stuff
* Mama Carmen: zoet en lekker zaakje voor ontbijt en lunch. Ze hebben een hele goede açai! Alles vegan.
* El Perrito: Spaans en perfect voor zowel ontbijt als lunch en een drankje
* Pleno: ook hier mag je aanschuiven voor lunch en koffie. Er hangt dat onmiskenbare Aussie vibe-je. Je kent het wel….
Danspasje wagen? Op naar Carrer de Sant Magí: daar zijn de meeste en beste cocktailbars en er is altijd wat te doen.
Restaurant Brutus, in Palma de Mallorca, is een nieuw Italiaans – een trattoria om precies te zijn – restaurant in de wijk El Terreno, één van de meest karakteristieke buurten van de stad die de afgelopen jaren nogal in verval is geraakt. Tijd voor nieuw leven hier, en dat werd (o.a.) Restaurant Brutus, geopend door de familie Fluxà (eigenaren van het Mallorcaanse schoenenmerk Camper). Brutus zit op de begane grond en is onderdeel van de renovatie van in totaal zeven gebouwen hier. En die naam? Die komt van de brutalistische architectuur van het pand. Aha. De pretentieloze ruimte die voornamelijk opgetrokken is uit beton wordt verzacht door veel hout en kleurspatten. En glas, Heel veel glas waardoor de rijke vegetatie op het buitenterras goed zichtbaar is. En zo is er dus ook groen, volop groen.
brutusrestaurante.com
(beeld via Yatzer)
Over echte favorieten gesproken, in het oosten van het bruisende Mallorca, ligt Café Parisien. Dit café heeft een gezellige en ontspannen sfeer, die wordt versterkt door de prachtige binnentuin. Tip, bij deze favoriet moet je zeker de Mediterrane gerechten proberen, ze zijn er heerlijk. Honger? Of gewoon zin? ze hebben er perfect bereide kaassalades, guacamole en sandwiches. Je kunt ook terecht voor een goed glas wijn, bier of sangria. Toch meer zin in thee, cappuccino of een kop koffie? Dat hebben ze ook. ‘S avonds is er livemuziek en het vriendelijke personeel verwelkomt bezoekers het hele jaar door. Als je een goede service wilt ervaren, moet je naar deze plek gaan, want het is er top.
Nog zo’n favoriet in het oosten is Es Bellveret in de buurt van de steden Manacor, Sant Llorenç en Artà. Deze gezellige Mallorcaanse finca met groene openslaande luiken ligt op een perceel van bijna vier hectare, dus last van glurende buren zul je niet snel hebben. Dat wordt skinny dippen in het zwembad om vervolgens op te drogen en te verkleuren zonder tan lines. Onder de overkapping kun je tot in de late uurtjes buiten zitten in rieten stoelen, en ook binnen komt hier en daar rotan terug. Hoewel de inrichting het net-niet-helemaal is maakt dat hier weinig uit en heeft het ook wel weer zijn charme. De finca heeft twee slaapkamers en twee badkamers en is geschikt voor vier personen. Een verblijf boeken bij Es Bellveret kan via Airbnb.
Op stand uit eten zonder gedoe? Dan is El Txoko de Martín een goede optie. Verfijnd en toch toegankelijk. Bovendien krijg je er het beste van de traditionele Baskische keuken voor je neus, geserveerd door de Spaanse chef-kok Martín Berasategui. Je vindt het restaurant aan het Plaza del Puente in de buurt van Santa Catalina. Het is een donker restaurant met een ruim terras – beide 10 punten. Niet missen? De klassieke kreeft brioche en koolsalade of de delicate kabeljauwfilet met porrusalda, een traditionele Baskische preisaus.
eltxokodemartin.com
Maar wie slechts een paar uur op Mallorca heeft en niet kan kiezen, reserveert (tijdig!) zonder twijfel een tafel (of de bar, de leukste plekken) bij El Camino: een raszuivere favoriet. Het is een klein, upscale, typisch Spaans tapasrestaurant. Reserveren is, nogmaals, een must.
elcaminopalma.es
Wat betreft de betere restaurants & bars moet je natuurlijk in de hoofdstad van het eiland zijn, Palma de Mallorca. Waar? Hier!
Natuurlijk eten, drinken en slapen we ons het liefst een weg door Mallorca, maar dat is niet erg realistisch. En dus zwemmen we, slenteren we, en bezoeken we als het even kan een goede mercat. De leukste voor interieur-hunters? Mercat de Consell, de grooste vlooienmarkt van Mallorca. Hier meubels uit vergeten finca’s, oude platen uit vervlogen tijden en andere mediterrane vintage schatten voor thuis. Oke, de locatie is niet zo aantrekkelijk: midden in een onopgesmukt industrieterrein ligt de vlooienmarkt net buiten het centrum van Consell. Maar het is gunstig gelegen vlak naast de hoofdweg en je kunt het niet missen!
Het mooie van deze rommelmarkt: naast enkele grote professionele verkopers zijn er ook veel particulieren die spullen uit oude finca’s verkopen, antiek aanbieden of gewoon echte rommelmarktliefhebbers zijn. En: afdingen mag.
De vlooienmarkt van Consell ligt direct naast de hoofdweg M13-A. Neem vanuit Palma de snelweg MA-13 richting Inca, na Santa Maria del Camí de volgende afslag naar Consell. Volg de borden richting het dorp. De rommelmarkt ligt net buiten het centrum, vlak naast de weg. Elke zondag van 08.00 tot 14.00 uur.
Zoals gezegd, leent Mallorca zich bij uitstek voor een kleine road trip vakantie. Wie toch niet al teveel wil road trippen, kiest bij voorkeur voor een centrale locatie, hoewel we natuurlijk wél graag dicht bij het strand vertoeven. De beste middenweg? Ga bijvoorbeeld eens niet te ver van Palma, in de gemeente Campos zitten! Daar vonden we via Airbnb namelijk deze ontzettende parel (en hebben hem meteen geboekt voor de zomer van 2024 dus volg onze avonturen via @bartsboekje instagram!)
Check deze weergaloze Airbnb die alle boxen aantikt: die toplocatie (dichtbij zee en stad), een beeldschoon decor (kijk maar naar de plaatjes!), een top-host, een dijk van een zwembad en meer dan genoeg ruimte voor de hele happy family (mits deze familie bestaat uit twee volwassenen en twee of drie kids that is).
Hoe we deze Airbnb vonden wil je weten? Goeie vraag (en we zijn zelf ook nogal content over deze ‘ontdekking’): via de filter-optie via Airbnb kun je je voorkeuren aangeven. Scroll naar beneden en vink hier ‘favoriet van gasten’ aan, een soort Airbnb keurmerk waar je alleen de aller- aller- aller beste toppers terugziet die de site aanbiedt. Kaf van het koren noemen we dat. En zo kom je dus bij dit soort parels. Puh.
Hoewel het hele eiland de moeite waard is, hebben we nu eenmaal slechts een beperkt aantal vakantiedagen en moeten er keuzes gemaakt worden. Wie van kleine baaitjes, een ruige kust en creatieve horeca en winkels houdt, kiest voor de zuidwestkust. Het schilderachtige Deià is het thuis van (onder andere) De Moniö, een kleine winkel vol met het handbeschilderde keramiek, servies en glaswerk. Villa Rullan, ook in Deià, is een prachtige oude villa omgetoverd tot cocktailbar en bistro. Vanaf het terras nippend aan je cocktail heb je het allerbeste uitzicht over de vallei. Voor vertier mag je hier in de buurt naar Cafè sa Fonda, de lokale bar met vaak live muziek. Niet mooi, niet hip, wél leuk en heerlijk op en top Spaans. Iets te vieren? Ga dan eten bij restaurant El Olivo in het Belmond hotel, nog steeds in Deía. Niks kan tippen aan het uitzicht hier. Een goed alternatief is het restaurant Barretes van het waanzinnige hotel Cas Xorc. Alleen de weg erheen, een spannende bergpas op, is een beleving.
De zuidwestkust van Mallorca lijkt patent te hebben op de mooiste dorpen. Sollér is voor veel mensen geen onbekende plek, maar we kunnen het toch niet laten om hier Patiki Beach te benoemen: een strandtent zoals we ze het liefst hebben. Niet veel verder is Valldemosa wederom zo’n idyllische postcode. Het dorp bezoeken is een aanrader, en als je er toch bent, schuif dan vooral aan bij restaurant La Posada voor een waanzinnig uitzicht in een laagdrempelig restaurant. Hotel Mirabó de Valldemossa is misschien iets minder laagdrempelig, maar wie zichzelf wil verwennen, boekt er zeker een kamer.
Ga ook zeker een van de vele markten bezoeken; een uitje. De favoriet vind je aan de andere kant van het eiland, in het dorp Santanyí. De smalle straatjes zijn in het weekend bezaaid met kraampjes en de plaatselijke bevolking én alle toeristen komen massaal uit de naburige dorpjes. Een gezellige, gemoedelijke sfeer, met vers fruit en groenten, kaas en vleeswaren, prachtige bloemen en lokale producten. Via de website van abcmallorca kun je zien welke dag er markt is.
Een stukje verderop, richting het noordoosten, op zo’n vijftien kilometer afstand van de stranden van Pollença en Alcudia, ligt Campanet. In het dorp zelf valt niet veel te beleven (heerlijk!), waardoor het nog niet platgelopen wordt door toeristen. Good for you, want daarom is de kans dat er semi last-minute nog een kamer beschikbaar is in het Monnàber Vell Agrotourism Hotel best groot, ook al heeft dit hotel slechts vijftien kamers en suites.
De typische Mallorcaanse possesió heeft al verschillende functies gehad. De geschiedenis zullen we je besparen, maar wat je vast wel wilt weten is dat het er sinds het hotel in 1998 haar deuren opende alleen maar op vooruit is gegaan. Een oude stal werd verbouwd tot restaurant, er kwamen een zwembad, spa- en wellnessgebouw en de tuinen kregen een make-over. Hoewel authentieke elementen behouden zijn gebleven oogt ook het interieur gezellig en modern. Heb je de kans, boek dan een junior suite met hemelbed en jacuzzi.
Mochten er tóch geen suites meer beschikbaar zijn, check dan even in bij buurvrouw Monica. De ‘echte’ buurvrouw is het niet, maar de recencies van haar finca prijzen naast de finca zelf (die dus wel in de buurt ligt van het bovengenoemde Monnàber Vell Agrotourism Hotel) ook Monica en haar medegastvrouwen (en heren). De finca van Monica ligt aan de voet van het Tramuntana gebergte en op een kwartier rijden van Inca, waar je meer reuring en restaurants vindt. Selva en Caimari, twee minder bruisende maar minstens zo charmante dorpen, zijn nog dichterbij. In de finca, het zwembad en rond de pooltafel is plek voor vier personen. Dan heb je meer dan genoeg ruimte en hoef je in ieder geval niet bang te zijn dat je het met je reisgenoten aan de (pool)stok krijgt.
Het Mallorcaanse mañana mañana is heerlijk voor het ultieme vakantiegevoel, al zien we onze accommodaties wel graag piekfijn op orde. Zoals het geval bij Brenda, de Nederlandse eigenaresse van Osa Major, een uitzonderlijk heerlijk vakantieoord in het midden van het eiland. Het midden – dat klinkt vaak als ‘nergens dichtbij’ of ‘oef, dat is ver naar het strand’, maar niets is minder waar: het is juist een unicum om zo centraal te logeren. Bovendien leent Mallorca zich perfect voor een kleine roadtrip. De kamers van Osa Major zijn prachtig en wie een kleine, lichte lunch wil, mag mee tafelen met Brenda. Verder hang je dagenlang aan het heerlijke zwembad en/of op je yogamat: yoga was al ver voordat het überhip was een belangrijk onderdeel van Brenda’s leven, en al jaren organiseert ze retreats op haar eiland.
osamajor.com
Als we niet bij Brenda (Osa Major) slapen doen we dat ook graag bij Hotel Son Fogueró (adults only, goed om te weten). Wie op zoek is naar rust, ruimte en reinheid, zal het hier vinden. Ook hier veel aandacht voor yoga en een fenomenale, ultra gezonde keuken.
sonfoguero.com
Bij Mesquida Mora kun je ontzettend leuke wine tastings doen, tijdens een typisch Spaanse lunch in het wijnveld. Barbara, de eigenaresse, praat met veel passie over haar wijngaard – een feestje.
mesquidamora.com
Zonder al te veel te gaan vergelijken – Terragust verdient namelijk alle credits voor zijn eigenheid – is het lastig om niet de gelijkenissen met het befaamde Daylesford in de Engelse Cotswolds, of een van de vele smaakvolle wineries in Zuid-Afrika, te benoemen. Bij Terragust winkel je namelijk eveneens in de strakke, uit licht hout opgetrokken farm shop, én kun je (kijken even of je kunt reserveren) aanschuiven voor de regelmatig gehouden diners. Doe je dat, aanschuiven bij één van die landelijke diners, dan zit je samen met je disgenoten aan lange tafels midden in het land waar ook de ingrediënten van alles op je bord vandaan komen. Een feest, zoveel mag zeker zijn.
terragust.com
De vriendelijke Esperanza Nadal runt als vierde generatie deze bodega samen met haar vader en vertelt met veel passie over de Nadal wijnen. Hun liefde voor Mallorca proberen ze in elke wijn op een andere manier te vangen. Dit doen ze door smaken en aroma’s van specifieke plekken op het eiland te gebruiken, zoals een lokale markt met geuren van ‘Ramallet’ tomaat, kersen, granaatappel en vijgenbomen, of juist de kruiden van venkel en zoethout. De wijnen worden al sinds 12 jaar geproduceerd via een ecologische aanpak. Boek een wijnproeverij en kom tijdens het wijn drinken en Spaanse lunch alles te weten over deze winery die een van de oudste in wijnwalhalla Binissalem is. De albaflor (witte wijn) is overigens ook in Nederland te koop, bij ABOUT lifestyle op de Clerqstraat.
Dat plaatje op de cover van dit boek? Dat is dus Ca’s Patró March, een andere favoriet aller tijden. Niet gaan is geen optie; hier komen we steevast. Het eenvoudige (maar steengoede) visrestaurant staat in de kleine, fabelachtige rotsenbaai van Deià – de beste plek voor een verfrissende plons in de verre omgeving, zeker voor iedereen die niet van zand houdt (die mensen bestaan weet ik). Eenmaal aangekomen zijn er twee opties: naar rechts waar een meer cafetaria-stijl restaurant zit, prima voor een frietje en een drankje, en waarvoor de mensen ietwat ongemakkelijk (maar dat zal niemand ooit toegeven) op de rotsen liggen te zonnen. Of naar rechts, naar de parel die Ca’s Patró March heet. Al moet je, als je rond het lunchuur aankomt en geen reservering hebt, een wachttijd inlassen. In de zomer word je zelfs zonder pardon weggestuurd – je bent gewaarschuwd.
Nogal de ultieme strandtent du moment (zeggen en schrijven voorjaar 2021), dat is Patiki Beach in Port de Sóller. En Sóller, waar je uiteraard ook de haven van Sóller vindt (joh) en dus deze strandtent. De hele boel bestaat uit drie delen: binnen, waar het bijna op een groentewinkel lijkt (van het juiste soort). Het terras, waar de ultieme zomersets opgesteld staan en het strand met shotgun materiaal ligbedden. Tel uit je winst. En dus die toplocatie hè, want Sóller is een van de leukste stekken van het Spaanse eiland, beloofd.
Als we hier slechts tien adressen mochten beschrijven,dan stond restaurant Ca Na Toneta er hoe dan ook bij. Het restaurant in Caimari, een klein, afgelegen dorp – in het Tramuntanagebergte in het midden van het eiland – heeft namelijk alles waar we van houden: het voelt er beschermd en intiem, hoewel je buiten zit, in het midden van een eeuwenoude binnenplaats. De muren werden er beschilderd met quirky, kleurrijke tekeningen die de geschiedenis van het restaurant (ooit een klooster) vertellen. Het restaurant werd in 2001 opgericht door twee zussen, Maria en Teresa Solivellas, en wordt nog steeds volledig gerund door vrouwen (vrouwen met ballen hoor! Niks geen getrut hier) en er kon niet meer liefde zijn voor de biologische gerechten van het seizoen die hier gepresenteerd worden. Sterker: er komen alleen typisch lokale gerechten voor je neus, verdeeld over een zevengangenmenu en een handjevol té lekkere amuses. Al kom je twee keer in de week, het is altijd weer anders, dus navertellen heeft geen zin, als ik het al had kunnen onthouden.
In een omgeving met een super mooi uitzicht op de kristalheldere turquoise wateren van Cala Llamp, ligt Beach Club Gran Folies. Deze club is een van de oudste en meest exclusieve strandclubs van Mallorca. Een heus paradijs aan de zuidkust van Mallorca. De beach club heeft een restaurant dat heerlijke gerechten serveert uit de Mediterrane keuken. Maar ook voor de cocktailliefhebber is het hier feest. En als dat nog niet genoeg is, organiseert de club ook veel leuke events, zoals travel foodies night en een yogasessie waar na afloop een lekker ontbijt op je wacht. Dikke vette like!
Bij Bart houden we wel van een glaasje goede wijn (hallo understatement). Echte wijnkenners zijn we niet, maar we weten wat we wel en niet lekker vinden. Bij Mesquida Mora op Mallorca (dat klinkt alleen al prachtig) ben je aan het juiste adres om uit die bekende comfort zone te stappen. Je kunt er heerlijk vertoeven met typisch Spaanse tapas en de lekkere vino’s. Zitten doe je letterlijk tussen de wijnranken en de enthousiaste hostess Barbara Mesquida Mora is er een uit duizenden. De etiketten van de wijnen van Barbara vertellen allemaal een persoonlijk verhaal. Zo zijn de tegeltjes op het etiket van de rode wijn Trispol de tegeltjes van het ouderlijk huis van de hostess. Barbara vertelt graag en met veel passie over haar bedrijf waarin ze blijft vernieuwen en experimenteren op elke mogelijke wijze. Altijd met liefde voor de natuur.
Cala Llombards is een heerlijk klein (en populair, dat ook) strand (met een aangrenzend resort) aan de zuidoostkust van Mallorca in de gemeente Santanyí. Populair, ja, maar toch is de plek, en het naastgelegen dorp Es Llombards, relatief onbekend bij toeristen.
Ook fijn:
Cala Pi – pretty pretty pretty picture perfect in het zuiden van het eiland. Voer de Cala Pi Beach Bar in op je navigatie en alles komt goed.
Illetas Playa – groot en befaamd maar toegegeven: het is en blijft hier fijn.
Cala S’Almunia – Als je dan toch bij Cala des Moro bent, sla dan meteen ook even af naar deze. O, en neem je waterschoenen mee, ga je blij mee zijn.
Met een bad op pootjes scoor je punten, met een bad op pootjes dat onder de overkapping op een terras staat, scoor je er nog heel veel meer. Twee kilometer buiten Es Llombards staat een kleine finca genaamd Son Salom, waar je met zijn tweeën ongestoord kunt badderen en schommelen. Bij een retro-bad hoort uiteraard ook een retro schommelstoel. In de boom hangt een moderner exemplaar voor je plus one zodat niemand iets tekort komt. Binnen is het klein maar fijn, buiten op de veranda is het nog fijner.
De allereerste stranddag op Mallorca wordt steevast gespendeerd in de kleine baai en bij de gezellige strand- tent die we in 2015 ontdekten: Cala Cap Falcó. Toen al een prachtige baai (trap af naar benee, en dat is een end maar heus, je wordt beloond) met een bijzonder gezellige, wat uitgebreidere dan anders, chiringuito. Tijdens de jaren die volgden, werd de chiringuito verder opgelapt. Er kwam een knus cocktailbarretje (plus tikkiebar-stijl fruit shakes), een lampensnoer in de pijnbomen, loungebanken aan de randen van de baai, een goed toilethuis, meer tafels en een betere keuken.
En maar slechts één keer vonden we het er iets te populair, wat de schuld was van een overenthousiaste dj. Dat was de keer erna – alleluja – alweer verholpen. Maar god verhoede dat de mensen van Cala Cap Falcó het komende jaar in dezelfde valkuil trappen, want het is een plek die zomaar de verkeerde kant van het commerciële Ibiza-sfeertje op zou kunnen schieten. Blijven ze aan de goede kant, dan blijft het ons persoonlijke favoriete strand van Mallorca waar eigenlijk niet al te veel mensen van zouden moeten weten (*schieten zichzelf in de voet*). De burgers zijn goed, de visgerechten beter, de wijn het best. Zo een voor de hele dag, de eerste dag, zodat je meteen het gevoel hebt: dit wordt weer een pracht van een vakantie.
En toch óók nog even een hele dikke vette shout out specifiek naar Café Drac, pal aan de baai van Santanyí. Het kleurrijke, kleine café gebouwd tegen de schuine kade van de baai, uitkijkend over de baai, bestaat al sinds 1969 en doet sinds die tijd wat het goed doet: eenvoudige maar goede maaltijden serveren, de hele dag door. En drankjes natuurlijk. Echt zo’n fijne, niet te missen vakantiestek.
Voor een strandtent als geen andere op Mallorca mag je all the way naar het noorden, naar Ponderosa Beach. Hier kom je aanrijden bij een groots opgezette zaak, opgetrokken uit door de zon en zee gebleekte palen en witte doeken, grenzend aan het brede en hagelwitte strand, Playa de Muro. Met je voeten in het zand tafelen vanaf 9 uur in de ochtend. Rond 16 uur zet de muziek een tandje bij, al dan niet aangestuurd door een dj en om 19 uur worden de strandbedden weer opgedoekt.