Spanje, Menorca20 september 2022, door Maartje

Het leukste van Menorca, Spanje

Spanje, Menorca, 20 september 2022, door Maartje

Het leukste van Menorca, Spanje

Menorca? Is dat een typo? Nee nee, we hebben het hier écht over 'dat andere Spaanse eiland'. Het ondergeschoven kindje. Niet ons geliefde Ibiza, Formentera of Mallorca maar Menorca. Want Menorca is, eerlijk is eerlijk, best wel een nieuwe favoriet. Precies omdat 'men' denkt dat je er niks te zoeken hebt. Mis! Menorca is cool. En heeft de allerleukste, mooiste, lekkerste, on-ontdekte plekjes van Spanje. Ha! Een tipje van de sluier... Het leukste van Menorca, een kleine speak peek uit het boek Los Little Escapos

CASA TELMO Menorca

CASA TELMO Menorca

Eigenlijk had ik besloten om Menorca niet mee te nemen in Los Little Escapos – een mens moet immers keuzes maken. En toen stuitten we op Casa Telmo. Tsja. En mán, wat een goede keus! Want hoewel veel mensen menen dat Menorca als eiland (nog) niet helemaal de hier-moet-je-echt-heen-factor heeft die Mallorca, Ibiza en Formentera wel hebben, brengen adressen als Casa Telmo hier rap verandering in. Oké, eerst de aanstichter van onze nieuwe Menorca-liefde: Casa Telmo. Het boetiekhotel schuilt in een historisch herenhuis in het oude centrum van het stadje Mahón (of Maó, dat is hetzelfde), slechts zes kilometer vanaf het vliegveld in het zuidoosten van het eiland. Handig wel.

Er zijn vijf slaapkamers en die zijn stuk voor stuk om van te watertanden: door het hele huis vind je referenties naar de fictieve ‘Telmo’, een fanatieke wereldreiziger die souvenirs van over de hele wereld naar Menorca sleept: van klassieke Britse snuisterijen tot Afrikaanse memorabilia, alles even uniek (en prach- tig). Klinkt als een flinke hap uit je budget maar dat valt mee. Casa Telmo heeft geen receptie (na je boeking ontvang je een deurcode waarmee je jezelf binnen kunt laten), er is geen restaurant en er zijn geen minibars; dat scheelt in de kosten. Wat er wel is, naast die prach- tige kamers? Een lommerrijke tuin, allerlei hebberig- makende hoekjes en een buste van Cervantes in de hal. O, en Netflix de klok rond, en meer van dat soort gemakken als je deur niet uit wil, wat begrijpelijk is. Wel even opletten: Casa Telmo is adults only. Kroost mee? Hotel Jardí de ses Bruixes en Cas Alberti zijn hele goede alternatieven in de buurt.

Casa Telmo, Carrer d’en Deià 27, Maó, Menorca casatelmo.com

BODEGAS BINIFADET Menorca

BODEGAS BINIFADET Menorca

Niet ver van Maó, de hoofdstad van Menorca, in een rechte lijn naar het zuiden, het binnenland in, is de Binifadet-wijngaard met patio-restaurant niet te missen – het lijkt wel Zuid-Afrika! Ja, we stuitten op veel te gekke restaurants, barretjes en meer van dat op Menorca maar dit was het hoogtepunt. Dat begint al voordat je ‘binnen’ (want het leukste van Binifadet is buiten) bent: vanaf de kant van de weg stap je zo de wijngaard in waar je mag gaan en staan waar je maar wil. Lekker in je eigen tempo. Doe dat ook vooral; vanaf het moment dat de wijnen op tafel komen, kom je voorlopig niet meer overeind. Het familiebedrijf Binifadet is de grootste wijnleverancier van het eiland; in 1979 plantte Carlos Anglés de eerste druiven voor de deur van zijn huis. Een hobby, leuk voor familie en vrienden was het idee. Dat ging mis.

Vanaf de eerste oogst ging het balletje rollen; in 2000 had Carlos tien hectare onder handen en vandaag de dag produceert de familie 55.000 flessen per jaar. In 2014 ging de gaard voor het eerst open voor publiek en was de familiedroom compleet. En die van ons: het lichte tapasstijl eten is fantastisch, de wijnen van hetzelfde en de omgeving magisch – de gaard wordt omsloten door die typische muren van wit, kalkachtig gesteente. Wat er niet alleen schilderachtig uitziet, maar de wijnstokken ook beschermt tegen de beruchte ‘Tramuntana’-wind die vanuit het noorden waait. Er kwamen aantrekkelijke zitjes, klassieke Eames-stoelen en rotan lampenkappen binnen en buiten. Kortom: perfect voor de lange vakantielunch, hoewel er ook niks mis is met het hier afkoelen na een hete zomerdag. Als je maar gaat! En de rosé proeft. Heerlijk.

Bodegas Binifadet 

Nonna Bazaar

Nonna Bazaar

Nonna Bazaar is een farm-to-table restaurant concept. Dit roestkleurige pareltje schreeuwt multi-culti waarin familietradities en authentiek Mediterraans eten de show stelen. Nonna is een plaatje waar we niet uitgekeken raken door alle mooie hoekjes enne… omringd door 400 hectare land, zit je hier prachtig. Deze plek is daarnaast zó fijn voor de kleintjes! Met een scala aan boerderijdieren, buitenspeeltuinen en binnenspeelkamer komen de kids niets te kort. Waar overdag de slow life centraal staat, (lees: chillen op een loungebank met vers lekkers uit de houtoven), laat Nonna ’s avonds haar speelse kant zien. Met de goudkleurige sunset op je snoet (dit is trouwens een van de allerbeste zonsondergang spots op het eiland) en een lekker plaatje van de DJ in je oor, schuif je aan voor het diner (en misschien een klein dansje toe?).

Nonna Bazaar

Holiday in Spain

Holiday in Spain

Als je te veel wilt vertellen en niet meer ruimte hebt, dan moet je creatief zijn, toch? Dus gooien we een aantal van de fijnste visrestaurants van Menorca en de mooiste baaitjes op een hoop, toch wat je weten wil when on holiday in Spain. In Maó/Mahón is restaurant Anatea een modern visrestaurant met cocktailbar – het wordt hier bijna grootstedelijk. Het zaakje past zowat in je broekzak, dus kom vroeg.

Aan de oostkant van Menorca is Cap Roig een publiekslieveling. Het restaurant pal boven Cala Mesquida serveert visgerechten zo vers als maar kan, wat ervoor zorgt dat het altijd druk is. De garnalen zijn zo sappig dat je ze – echt waar – in zijn geheel op kunt eten. Ja, zelfs de kop (gezien, niet gedaan, iew). Op Bib Gourmand-niveau mag je restaurant Smoix in Ciutadella echt niet missen. Weer die ingetogen klasse. Blijven slapen kan hier ook.

Al die vis moet ergens vandaan komen, en dat is in het geval van Menorca niet ver weg. Een mooi bruggetje naar onze favoriete baaien: Cala Mesquida, Caló Blanc (rotsen), Cala del Pilar (wel even een half uur ‘afzien’ voordat je er bent. Er zijn mensen die dat een hike noemen). Cala Mitjana is het hoofdstrand maar Cala Mitjaneta om de hoek is kleiner en mooier. En Cala Escorxada en niet te vergeten. Of Platges de Binigaus waar je ook de leuke chiringuito Es Bruc vindt. Cala Macarellata is net een ansichtkaart.

Mooiste stranden van Menorca

Mooiste stranden van Menorca

  • Cala Santandria (foto links) – een plaatje en vooral een fijne uitvalsbasis om dat het stadje Ciutadella nog geen vier kilometer verderop ligt. Hier dobberen bootjes en eet je een eenvoudige sandwich. The good life. 
  • Cala En Turqueta – typisch gevalletje ‘hidden gem’ in het zuidwesten van Menorca. Hidden maar populair bij the ones in the know... En dat is begrijpelijk. Wit zand, helderblauw water en pijnbomen overal. 
  • Cala Macarellata (foto rechts) – al is de allermooiste baai van Menorca waarschijnlijk Cala Macarellata. Klein en prachtig. Niks meer aan doen. Ja oke, niet verder vertellen misschien. Cala Macarella ligt er naast, ook een goede tip!

COVA D’EN XOROI Menorca

COVA D’EN XOROI Menorca

Ooo, oke, nog eentje hier, maar er is nog veel meer leuks in Menorca! Daar moet je echt even het boek Los Little Escapos voor kopen ;-).

Alleen deze kon ik niet laten: Hiervoor noemde ik Bodegas Binifadet nog het hoogtepunt van Menorca maar Cova d’en Xoroi mag die titel eveneens dragen. Meer nog zelfs: dit is letterlijk een hoogtepunt en een spectaculairdere locatie ga je niet snel vinden. In een grot bovenop een steile klif aan de zuidkust van het eiland werd in wat ooit een woning was een bar gecreëerd. Hier heb je hoe dan ook de mooiste zonsondergang van heel Menorca. Wat heet: waarschijnlijk van heel Spanje. Een grot maar het grootste deel van de bar bevindt zich aan de buitenkant van de rots, gebouwd op houten steigers direct aan de rand van de Middellandse Zee. Klinkt eng, is geweldig!

Cova D’en Xoroi