19 juni 2024, door Rosa Ledel

Huis kopen en verkopen voor dummies

19 juni 2024, door Rosa Ledel

Huis kopen en verkopen voor dummies

Ah, ja, laten we het vooral eens over de huizenmarkt hebben! Want yup, het is een nogal veelbesproken onderwerp... En iedereen vindt er wat van. Bovendien: ga er maar eens aanstaan! Eerste huis? Huis verkopen? Een overbruggingsperiode? Naar het buitenland zelfs? En ook: een huis kopen. Hellup! Waar beginnen we in hemelsnaam?

Kijk, en dan is het fijn om iemand te hebben die door iedere stap van het proces loodst. We vroegen de makelaars van Engel & Völkers Amsterdam het spreekwoordelijke hemd van het lijf. Een flink hemd hoor: Engel & Völkers heeft wereldwijd meer dan 1000 kantoren waardoor ze ook de internationale markt heel goed weten te bedienen. En in ieder land is het lokale kantoor precies dat: lokaal. Huis kopen en verkopen voor dummies? Hier heb je je vragenlijst, met dank aan Engel & Völkers Amsterdam.

 

Je huis verkopen - let's start

Je huis verkopen - let's start

Eerst een stukje voorwerk: pak je het huis wel of niet aan qua schilderen en kleine klusjes voordat je het gaat verkopen? Engel & Völkers raadt aan om dit toch echt wel te doen: “Zo krijgen de kopers het idee dat ze er zo in kunnen trekken”.

Check, en we begrijpen ook dat potentiele kopers zichzelf moeten kunnen zien zitten, maar moeten we dan meteen een appeltaart gaan bakken? Nee hoor, dat is echt niet nodig. Een goede roomspray doet vaak al het halve werk (de makelaars van Engel & Völkers hebben die dan ook altijd bij zich – slim).

Waar kijken de meeste kopers naar?

Waar kijken de meeste kopers naar?

“Als kopers een huis binnen komen dan kijken ze naar de locatie, het aantal kamers, naar het onderhoud (toch echt wel handig om dit aan te pakken dus, al is het maar oppervlakkig) en de indeling. Verder is de tuin vaak ook erg belangrijk en de ligging ten opzichte van de zon. Het energielabel is voor mensen ook vaak belangrijk. Ten slotte natuurlijk de sfeer van het huis.”

Al die dingen waar je aan moet denken… Is er niet iets van een checklist? Ja! Zeker! Engel & Völkers deelt deze altijd met hun klanten, maar belangrijker nog: ze kunnen die lijst zelf dromen en nemen eigenlijk alles van je over. Is er bijvoorbeeld styling nodig om het huis net nog even wat aantrekkelijker te maken, dan zorgen zij hier ook voor. Kijk en daarom neem je dus een makelaar in de hand. Het is niet dat je je huis niet zelf kúnt verkopen; dat kan en mag namelijk wel, maar dan zijn er dus wel erg veel punten waar je aan moet denken.

Wat is de toegevoegde waarde van een makelaar?

Wat is de toegevoegde waarde van een makelaar?

Juist ja, je kúnt je huis dus ook verkopen zonder een makelaar. Want wat nemen ze nou precies uit handen? Wat is de toegevoegde waarde van een makelaar? Hou je vast: het verkopen van een huis is een hartstikke emotioneel proces, trust us. En emoties hebben tijd nodig, check. Maar de Engel en Völkers makelaars weten, dankzij jarenlange ervaring, dat je de hoogste opbrengst kunt behalen in juist een zo kort mogelijke tijd. Gas erop = meestal een hoog bod. En dan helpen al die (uitstellende) emoties echt niet mee…

Neem nou kijkdagen: meestal zijn er de eerste twee weken na de aanmelding op Funda en de Engel en Völkers website drie à vier momenten waarop potentiële kopers kunnen komen kijken. Eventueel volgt daarna nog een ronde voor een tweede bezichtiging, of mensen komen deze keer samen met hun makelaar.

Daarnaast is de verkoop van je huis ook een inhoudelijk ingewikkeld proces. Neem nou een koopakte als voorbeeld. Nogal wat lappen tekst kunnen we je vertellen. Die neemt de makelaar van A tot Z met je door, regelt het contact met de notaris en VVE’s en eventueel ook de gemeente indien van toepassing. Particulieren weten vaak niet goed waar ze op moeten letten. Is ok dus, want de makelaars van Engel & Völkers begeleiden van A tot Z, ontzorgen, nemen alles uit handen, en bieden een hele prettige, persoonlijke ondersteuning.

Hoe gaat het proces met bieden?

Hoe gaat het proces met bieden?

“Afhankelijk van de belangstelling voor het huis volgt dan het proces van het bieden. Je kunt ervoor kiezen om iedereen een kans te geven door een voorstel te doen, zeker als er meerdere gegadigden zijn. Doe je het bieding-proces op deze manier, dan noem je dat ‘een inschrijving’. Doordat iedereen zijn voorstel kan doen voor een bepaald tijdstip, krijg je vaak een hogere opbrengst. Het proces van ‘ik besluit mijn huis te verkopen’, tot de sleuteloverdracht duurt in principe gemiddeld drie tot zes maanden. Uiteraard afhankelijk van de courantheid van het huis, de prijsstelling en de marktbewegingen.”

Waarom betalen we courtage en hoe hoog is die?

Waarom betalen we courtage en hoe hoog is die?

De courtages in Nederland wisselen nogal eens, maar je kunt stellen dat het gemiddeld rond de 1,5 procent is. Maar weet dat het per appartement/ huis/ situatie nog wel eens af kan wijken i.v.m. met de courantheid. “Bij Engel en Völkers krijg je het gehele internationale netwerk van het bedrijf erbij, inclusief dus de potentiële kopers in dat netwerk. Je betaalt de courtage zodat de makelaar echt voor jou optreedt, voor jou werkt, gedurende het hele verkoopproces. We nemen niet alleen alles uit handen; we zorgen er óók voor dat de courtage in de verkoopprijs dubbel en dwars terugverdiend wordt door vaak een hogere verkoopprijs te realiseren dan wanneer je alles zelf doet. Mochten er onverwachts toch problemen zijn met de koper, dan lossen we dit ook voor je op (juridische aspecten).” Het is van belang dat het proces met potentiële kopers en biedingen goed begeleid wordt; zo kun je als koper natuurlijk ook je eigen makelaar inschakelen. Dat noem je een aankoopmakelaar. Deze treedt dan op namens de kopende partij en zorgt ervoor dat bijvoorbeeld bouwtechnische problemen, conflicten of andere onjuistheden tijdig ondervangen worden. Een ander voordeel is dat makelaars onderling vaak sneller kunnen schakelen, goede deals onderhandelen, en eerder weten wat er op de markt komt.

Meer informatie? Op naar de site van Engel & Völkers Amsterdam. Op de instagrampagina van het makelaarskantoor vind je altijd het laatste aanbod.