29 april 2024, door Maartje

Een insectenhotel bouwen en bollen snoeien (go go go!)

29 april 2024, door Maartje

Een insectenhotel bouwen en bollen snoeien (go go go!)

Heb je een  tuin? Geluksprul. Heerlijk vinden we het, dat rommelen tussen het groen, en we zijn de enigen niet. Hoe dat allemaal moet, en wanneer vooral, om een zo mooi, gezond, groen en kleurrijk resultaat te krijgen? Dat weten wij ook niet. Maar gelukkig is daar moeders. Want die weet het dus wél. En hoe. Jarenlange ge-hobby en stapels (en stapel) aan boeken en magazines hebben haar tot een heuse specialist gemaakt. Dus kreeg ze een eigen Groene Hoek op Barts Boekje. Barts Buiten. Deze ronde een van haar eigen favorieten: het insectenhotel. Ook heel erg leuk voor met kindjes.

Daar over gesproken... Lees ook deze even: Hup, de tuin in met de kids (echt alweer een heel leuk artikel vinden we zelf).

insectenhotel

insectenhotel

Ja, een insectenhotel kun je kant en klaar kopen maar het is veel leuker om hem zelf bouwen! Hoe meer insecten, hoe beter de omstandigheden voor je planten. En daarnaast is het gewoon heel gezellig, dat gezoem in je tuin.

Hoe je dat doet, dat zelf bouwen? Simpel; met stokjes, dennenappels, houtjes, strooitjes, steentjes en meer spul dat je buiten gevonden hebt, en dan stapelen maar. Het gaat er namelijk om dat de beestjes ergens in kunnen kruipen en zich kunnen nestelen. Superleuk projectje en op maat te maken.

snoeien die bollen

snoeien die bollen

Alle bolbomen mag je, in april, gaan snoeien. Wat er dan bloeit en dus op zijn best is, en je nog even niet snoeit want doodzonde natuurlijk, is de Sneewbal, ook wel de De Viburnum tinus genoemd (wie kan het onthouden…). Deze plant heeft een prachtigmooi glanzend blad. Uitgebloeid? Snoeien die handel. Dan heb je volgend jaar weer het beste resultaat.

Die zag je niet aankomen: plant een kiwi!

Die zag je niet aankomen: plant een kiwi!

Oke, deze zag je vast niet aankomen maar kiwiplanten doen het heel erg goed in ons klimaat! Oke, er zit een addertje onder het gras: ze moeten wel ongeveer 5 jaar staan voordat de eerste kiwi eraan komt… Maar hé, dan heb je ook wat! Je hebt zelfbestuivende kiwiplanten, wat wil zetten dat er zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen aan éé plant zitten. Maar je kunt ook kiwiplanten die OF vrouwelijk OF mannelijk zijn – even goed opletten dus welke je kiest. Het zal geen verrassing zijn dat wij het liefst voor de zelfbestuivende gaan. Welke je ook kiest: ze moeten sowieso op een zonnige plaats staan. Gelukt en vijf jaar verder? Dan kan één plant zomaar honderden kiwi’s opleveren! En het mooie van het verhaal: je plant ‘m in april. Oja, geef je plant wel wat ruimte.

Ook leuk: er bestaat ook een kiwibes, de Issai) en ook deze plant is zelfbestuivend. De vruchten kunnen met schil en al gegeten worden en zijn lekker zoet. Het is een klimplant maar kan goed om een regenpijp kan draaien (mooi!). De plant wordt ongeveer 1 1/1 breed en 2 1/2 hoog. Maar  je kunt hem ook kleiner houden door te snoeien Natuurlijk. Maar heb je de plek, laat hem dan lekker klimmen. Is mooi!