2 maart 2023, door Isa de Laat

Internationale Vrouwendag: zo vieren we het!

2 maart 2023, door Isa de Laat

Internationale Vrouwendag: zo vieren we het!

Waar hang jij uit op 8 maart? Maar 8 maart is toch gewoon een standaard woensdag? Nee, nee. Sterker nog: voor veel landen is het een officiële feestdag. 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Who Run The World? Juist ja, de vrouwen. Op deze dag dag staan we over de hele wereld centraal om te vieren hoever we zijn gekomen, maar ook om te strijden voor gelijkwaardigheid (we zijn nog lang niet waar we zouden moeten zijn). Met het themavan dit jaar, 'Onbeperkt Leefbaar', vragen we ons bijvoorbeeld af hoe beperkt ons leven is en of vrouwen wel onbeperkt mee kunnen doen.

In veel landen is het dus een officiële feestdag, maar dat is in Nederland (nog) niet het geval. Wel zijn er tijdens en rondom Internationale Vrouwendag verschillende evenementen, van lezingen en online events tot protestmarsen. We tippen een aantal leuke:

Verhalenhuis Haarlem ‘Woman’

Verhalenhuis Haarlem ‘Woman’

All fun deze dag, maar we zijn nog lang niet waar we moeten en willen zijn. Sterker nog: de omstandigheden van vrouwen in veel landen zijn verre van ideaal en de film ‘Woman’, maakt dit duidelijk. Maar liefst 2.000 vrouwen uit 50 landen (van staatshoofden en schoonheidskoninginnen tot buschauffeurs) werden geïnterviewd over wat het voor hen betekent om vrouw te zijn op deze aardbol.

 

Op 8 maart draait de film Woman in het Verhalenhuis Haarlem.

Podcasts voor en door vrouwen

Podcasts voor en door vrouwen

Jep, 8 maart is dus nog geen vaste feestdag in Nederland, wat betekent dat we het hoogstwaarschijnlijk druk genoeg hebben. Dan kan dat vieren er nog weleens bij inschieten. Stilstaan bij deze dag willen we dan weer wel. Hoe dan? We gaan over naar de podcasts. Fijn om tussen de dingen door naar te luisteren, easy going en helemaal top als we er ook nog eens iets van opsteken. Oh, en dan natuurlijk allerliefst eentje waar we ons ook een beetje empowered door voelen. Of we het nu luisteren terwijl we ons klaarmaken, door de stad wandelen of op de bank liggen: dit zijn onze favoriete podcasts voor en door vrouwen. Graag gedaan.

Women in the Museum (Rijksmuseum Amsterdam)

Women in the Museum (Rijksmuseum Amsterdam)

Waar zijn al die vrouwen gebleven? Als er een sector is waar we ze weinig terug zien, dan is het in de kunst en musea. Tegenwoordig meer, maar in de geschiedenis van de kunst zie je vrouwen maar zelden. Al 50 jaar is de rol van vrouwen in de kunstwereld dan ook een onderwerp van onderzoek.

Op 7 maart (een dag eerder) geeft het Rijksmuseum een podium aan experts op het gebied van genderperspectief en duurzame inbedding van het vrouwelijke verhaal in de kunst.

Viva la Vulva festival Amsterdam | 11 maart

Viva la Vulva festival Amsterdam | 11 maart

Hoe staan we beter stil bij de vrouwen dan door te feesten? Laten we de Vulva vieren! Voor hen die streven naar een Vulva, een Vulva hebben of simpelweg fan zijn van de Vulva!

 

Een heel festival in het teken van… Je raadt het al. Alle schaamte opzij, want dit evenement staat in het teken van kunst, ambachten, muziek en verhalen geïnspireerd door de Vulva.

 

Viva la Vulva

Huisvrouwen bestaan niet (stadstheater Arnhem)

Huisvrouwen bestaan niet (stadstheater Arnhem)

“Het leven is soms net een vuilniszak, er kan altijd nog wat bij”, want wat er ook gebeurt, de was wacht nooit. En dat is zo voor het gehele huishouden. Liever willen we gewoon leven. En daarom gaan we naar de herkenbare en humoristische voorstelling Huisvrouwen bestaan niet. Een goede reden om met de vrouwen onder elkaar weer eens naar het theater te gaan, om stil te staan bij wat er wel niet allemaal van ons wordt verwacht. Hoe moeten we relatie, werk, kinderen, vrienden en familie combineren? Arnhem is waar je wilt wezen voor een fijn avondje uit tijdens deze belangrijke dag.

 

Huisvrouwen bestaan niet

Wijn drinken met Maud

Wijn drinken met Maud

Het vieren van Internationale Vrouwendag doen we natuurlijk met wijn. En wat is nou een beter idee om dit te doen met de wijnen van Made with Maude? Want ook in de wereld van de wijnen valt er nog veel te winnen voor de vrouwen als we het hebben over gelijke kansen en rechten (we hebben het natuurlijk niet over het drinken, daar winnen we van de mannen van denken we). Klein stukje geschiedenis: vrouwen werden namelijk in de wijnwereld tot de jaren 70 niet erkend en mochten vaak geen druiven stampen omdat je als vrouw menstrueert. Gelukkig is dit verleden tijd en zijn vrouwelijke wijnmakers in opkomst. Mede door Made with Maude komt er langzaam verandering  in de wereld van de wijnen voor vrouwen. Dus laten we daar, zeker op 8 maart, maar eens goed op proosten.

Made with Maude

Diva's in het tropenmuseum (Amstedam)

Diva's in het tropenmuseum (Amstedam)

Vanaf 8 maart 2023 moet je in het Tropenmuseum zijn voor een interessante tentoonstelling (het hele jaar door overigens leuk hoor).  De tentoonstelling Diva’s draait om de wereldwijde artistieke en maatschappelijke impact van vrouwelijke iconen uit de Arabische film en muziek. Leerzaam en leuk, waarin je wordt meegenomen naar de persoonlijke portretten van de artiesten. En natuurlijk wordt je ook nog bijgepraat over de sociale geschiedenis van de Arabische wereld.

De tentoonstelling Diva’s

Lekker lezen: WIJ ZIJN ANGELA

Lekker lezen: WIJ ZIJN ANGELA

Als het Internationale Vrouwendag is en je nadenkt over internationale vrouwen, dan kom je vroeg of laat bij Angela Merkel uit. Zij is slim, sober, stevig en barmhartig. En laat niet met zich sollen, ook niet door boze mannen, zoals die gekke oranjemeneer uit Amerika of die norse sjakie uit Rusland. Angela is niet bang en zeker niet hysterisch, een prima voorbeeld dat wat ons betreft lijdend mag zijn tijdens de women’s march in Amsterdam.

In Wij zijn Angela komen elf vrouwen aan het woord, die ieder iets schrijven over hun kijk op Angela. De een (Manon Uphoff) schrijft een brief aan de bondskanselier, de ander (Wilma de Rek) probeert haar bewondering voor deze vrouw onder woorden te brengen. Maar ook haar tenue, haar metamorfose van mutsige melkmeid tot ‘polished Powerfrau’ wordt onder de loep genomen, door natuurlijk de enige echte Cécile Narinx. En dan weet je stiekem eigenlijk wel dat het goed zit met dat boek.

Wij zijn Angela, via Uitgeverij Pluim (€ 21,99)

The Self-Made Summit

The Self-Made Summit

Oké, het valt niet helemaal op dezelfde dag, maar een ticket kopen op Internationale Vrouwendag kan wel. Dan hebben we het natuurlijk over The Self-Made Summit op 16 maart. The Self-Made wattes? Dat is hét carrière-event voor ambitieuze vrouwen, op zoek naar zakelijke groei, persoonlijke ontwikkeling en inspiratie. Mega gezellig, al die vrouwen onder elkaar, en je steekt er ook nog echt iets van op. Maakt niet uit hoe ver je bent in het maken van carrière, alle ondernemers, CEO’s en topvrouwen uit het bedrijfsleven zijn welkom voor een inspirerend en leuk programma.

 The Self-Made Summit kaartjes scoor je hier. 

"Uncover your sexy" met Christine le duc

"Uncover your sexy" met Christine le duc

Lingerie draag je voor jezelf, om je beter en sexy te voelen. En omdat 8 maart helemaal in het teken van vrouwen staat, heeft Christine le Duc een speciale collectie om dit te vieren. “Uncover your sexy” is een ode aan de vrouw en haar sexyness. De collectie bestaat uit items met Zwart kant en flatterende pasvormen die je helemaal sexy laten voelen. Naast lingerie zijn er bij Christine le Duc ook love toys te vinden. Met een ruime collectie kun je samen of alleen genieten van intieme momenten. Oh en ook leuk: ze hebben een winactie waarmee je samen met een vriendin een dagje op en top sexy voelt

Lees er alles over op Christine le Duc.