20 oktober 2023, door Teun Tielen

Barts Boekenclub: een heerlijke leesboekenlijst met voor iedereen iets

20 oktober 2023, door Teun Tielen

Barts Boekenclub: een heerlijke leesboekenlijst met voor iedereen iets

Zoals je weet, lezen we bij Bart graag een boek. In de trein, in het vliegtuig, in de lobby. Of gewoon thuis op de bank of in bed, dat is eigenlijk de meest voorkomende plek. Maakt ook niet uit, met een goed boek zit je overal lekker. Lees gerust verder, dan ben je al op helft. Welkom bij Barts Boekenclub.

Easy read | de triller editie

Easy read | de triller editie

Natuurlijk is een boek met wat meer diepgang aan te raden. Maar truth be told helpt juist lezen van een easy to read boek ons met het spreekwoordelijk leegmaken van het koppie. Favoriet in die categorie? Een lekkere triller. Nou en of we tips hebben:

  • Vanuit de Scandi-hoek blijven de beste whodunnits komen. De favoriet uit die hoek is Bloedmaan van Jo Nesbo, een nieuwe binnen de reeks waarin de norse (en toch likeable) uit de gratie gevallen rechercheur Harry Hole de hoofdrol speelt. Smullen was-ie (en lees vooral alle boeken van Jo Nesbro – stelt eigenlijk nooit teleur)
  • De boeken van Harlan Coben vallen in dezelfde categorie van spannende page turners (al is Coben een Amerikaan – kniesoor die er op let, hetzelfde geldt overigens voor Hellen Fields)
  • Love loved LOVED Colleen Hoover: It Ends with Us, It Starts with Us – Elk einde heeft een begin, en dus is It Ends with Us het eerste boek dat je lezen moet, en daar meteen achteraan It Starts with Us.
  • Het eerste boek dat we lazen van Rachel Caine is meteen een hit: dikke kans dat het de eerste van velen eerst. Maar first things first: Stillhouse Lake. Het leven van een doodnormale huisvrouw verandert voor altijd wanneer een auto-ongeluk onthult dat haar man een seriemoordenaar is. Ze duikt snel onder en neemt een nieuwe identiteit aan, maar al snel, verrassing, vindt een nieuwe dreiging haar…

Alles van Taylor Jenkins Reid

Alles van Taylor Jenkins Reid

Mocht je een beetje bekend zijn in boekenland dan is de hype rondom de boeken van de Amerikaanse auteur Taylor Jenkins Reid je vast niet ontgaan. Ook bij Bart gaan we lekker mee met die hype en hebben we inmiddels al een hoop van haar historische romans verslonden. The Seven Husbands of Evelyn Hugo gaat over het leven (én de geheimen) van een hollywoodlegende – we durven zélfs te bweren dat als je niet van lezen houdt, je The Seven Husbands gaat waarderen.

Een andere Taylor Jenkins Reid is Malibu Rising en gaat over de surfers scene in de jaren tachtig. Daisy Jones & The Six is gebaseerd op het verhaal van Fleetwood Mac. Stuk voor stuk lezen én kijken ze lekker weg. De serie Daisy Jones & The Six is inmiddels aangekondigd en ook de filmrechten van Malibu Rising zijn verkocht. We kunnen niet wachten!

Barts Boekenclub | de editie's

Barts Boekenclub | de editie's

Aangezien we zelf nogal enthousiast zijn over Barts Boekenclub, en de lijst al snel on and on ging, delen we, los van deze lijst, de Club vanaf nu op in verschillende edities. Zoals deze met boeken over vriendschap. Misschien wel het belangrijkste thema van je leven.

En zo hebben we – uiteraard – ook een lijst met boeken over Liefde . Joh.

Maar ook duurzaamheid, self care en zelfontwikkeling komen aan bod. Net als ouderschapsboeken (helpt echt)

Barts Boekenclub

Easy read | de feel good editie

Easy read | de feel good editie

  • Oprecht ENORM verslavend is de Zeven Zussen serie van Lucinda Riley – heus, ook als je sceptisch bent: doe! Je zult genieten. Na het lezen van deze reeks waren we verzot op Lucinda Riley en lazen prompt (wel trillers) een heel aantal van haar andere boeken uit zoals De Liefdesbrief en Geheimen van de Kostschool.
  • Happy Place van Emily Henry is een ‘booktok’ hit en eerlijk is eerlijk: dat valt zelden tegen in de categorie feel good. Dit boek gaat over een koppel dat vijf maanden geleden uit elkaar ging, maar voor hun jaarlijkse vakantie van een week met hun beste vrienden, doen ze alsof ze nog samen zijn.

The Grace Year door Kim Liggett

The Grace Year door Kim Liggett

Wederom een boek waarvan de verfilming in de maak is. The Grace Year, of ‘het schaduwjaar’ door Kim Liggett, gaat over een samenleving waarin vrouwen extreem worden onderdrukt. De hele maatschappij is ingericht op het vernietigen van de vrouwelijke kracht. Net voor hun 16e verjaardag worden meisjes verbannen naar de wildernis om gezuiverd te worden van hun zogenaamde donkere krachten. Klinkt duister en dat is het ook wel, maar toch leest het lekker weg. Als je The Hunger Games leuk vond past dit boek zeker weten in je straatje.

Het schaduwjaar, via bol.com

Zij van Jennifer Weiner

Zij van Jennifer Weiner

Nu zijn de boeken in dit lijstje sowieso al tips, maar als we je er eentje mogen tippen, dan is het deze. Zij van Jennifer Weiner. Zij gaat over twee zusjes, Jo en Bethie, die je volgt van hun kindertijd tot latere jaren. Allebei vertellen ze om beurten over verschillende periodes uit hun leven. Dat is best interessant, want zoals dat bij zussen betaamt hebben ze ieder een andere kijk op hun leven.

Jo en Bethie zijn namelijk heel close met elkaar, maar ook heel verschillend. Oudere zus Jo is de tomboy die op vrouwen valt, zusje Bethie is de brave schone die niets liever wil dan een huisje-boompje-hetero leven. Zodoende hebben de zusjes een andere kijk op dingen, maar delen ze ook dezelfde ouders en opvoeding. En het zijn typische zusjes: Jo heeft eigenschappen – al dan niet uiterlijk – die door Bethie worden bewondert en andersom voelt Jo steken van jaloezie naar Bethie toe omdat zij precies de dochter is waarvan haar ouders wensten dat Jo het zou zijn.

En beide zussen komen op hun weg naar het volwassen leven obstakels tegen. Van verwachtingen, rolpatronen en seksisme tot aan misbruik, Zij maakt alles bespreekbaar. Dat klinkt misschien wat zwaar – met meer dan 400 pagina’s is het ook een zwaar boek – maar het is vrij luchtig geschreven. Dat maakt het een vlot boek en, dit menen we, het blijft tot de laatste bladzijde verrassen. Zij dus.

Zij, via Boekerij (€ 19,90)

Wij zijn Angela, inleiding door Marcia Luyten

Wij zijn Angela, inleiding door Marcia Luyten

Als het Internationale Vrouwendag is en je nadenkt over internationale vrouwen, dan kom je vroeg of laat bij Angela Merkel uit. Zij is slim, sober, stevig en barmhartig. En laat niet met zich sollen, ook niet door boze mannen zoals die gekke oranjemeneer uit Amerika of die norse sjakie uit Rusland. Angela is niet bang en zeker niet hysterisch, een prima voorbeeld dat wat ons betreft lijdend mag zijn tijdens de women’s march in Amsterdam.

In Wij zijn Angela komen elf vrouwen aan het woord, die ieder iets schrijven over hun kijk op Angela. De een (Manon Uphoff) schrijft een brief aan de bondskanselier, de ander (Wilma de Rek) probeert haar bewondering voor deze vrouw onder woorden te brengen. Maar ook haar tenue, haar metamorfose van mutsige melkmeid tot ‘polished Powerfrau’ wordt onder de loep genomen, door natuurlijk de enige echte Cécile Narinx. En dan weet je stiekem eigenlijk wel dat het goed zit met dat boek.

Wij zijn Angela, via Uitgeverij Pluim (€ 19,99)

Onverwacht door Jenni Hendruks & Ted Caplan

Onverwacht door Jenni Hendruks & Ted Caplan

De oorspronkelijke titel luidde eigenlijk Unpregnant en die vinden we net iets beter dan Onverwacht. Dit boek gaat namelijk over Veronica Clarke, een Amerikaanse tiener die zich klaarstoomt voor een smetteloze studententijd aan ivy league universiteit Brown. Maar net voordat ze klaar is met haar highschool blijkt ze zwanger. Na lang nadenken kiest Veronica voor een abortus, want teen mom past niet in haar vocabulaire, noch in haar toekomstplannen, noch in de verwachtingen van haar ouders.

Onverwacht is een typisch young adult boek. Dus denk aan korte dialogen waarin heel veel gebeurd en makkelijke zinnen vol clichés. Máár, het gaat ook op een luchtige manier over abortus en daar mogen we best wat meer over lezen. Zeker in aantocht van Internationale Vrouwendag. Prima cadeau voor je nichtje dus.

Onverwacht, via Uitgeverij Gottmer (€ 17,99)

Negra (avonturen van een Hippie) van Guenter Lansink

Negra (avonturen van een Hippie) van Guenter Lansink

Dit dunne, maar leuke boek staat vol verhalen van het leven van Hippie Guenter Lansink. Samen met zijn ezel, Negra (aah vandaar de naam) en de rest van zijn beestenboel maakt hij avonturen mee. Vermakelijk en af en toe sneu. De verhalen spelen zich af in Marokko, Ibiza, Frankrijk en Afrika. Met vallen en opstaan zet hij zijn avonturen verder. Soms zonder een cent op zak en andere dagen genoeg om een huis te kopen. Om een voorbeeld te geven: op Ibiza kocht hij een oude boerderij en toverde die om tot zijn eigen stulpje waar kippen, geiten en zijn ezel rondliepen. Daar maakte hij verrukkelijke geitenkaas waar het hele eiland verliefd op werd. Zijn ezel Negra moest hij achterlaten toen Ibiza verleden tijd werd en had toen Baba (zijn hond) als nieuwe vriend. Baba vergezelde hem mee door de barre en spannende tocht door de Marrokkaanse woestijn. Ik kan door blijven schrijven over de leuke verhalen. Not going to. Zelf lezen is veel leuker! Het een feel good van begin tot het einde (ook al waren sommige momenten hartverscheurend) door de luchtige manier van schrijven. Het is een geboren verhalenverteller als je het ons vraagt.

Fitz en de Nar (Farseer Trilogy) van Robin Hobb

Fitz en de Nar (Farseer Trilogy) van Robin Hobb

Fantasyfans kennen deze reeks boeken misschien beter als Fitz and the Fool trilogy, maar voor de Nederlandse vertaling is het dus Fitz en de Nar. Ja, fantasy, maar op een heel natuurlijke manier. JA er zijn draken en ja er is magie, maar op een heel andere manier dan de Disney-eske uitdraging zoals je misschien gewend bent. Naast Fitz en de Nar heb je ook nog de Liveship Traders, Tawny Man en Rain Wild Chronicles trilogieën (meer dan vijftien boeken in totaal, dus genoeg leesvoer). Fitz is een soort van antiheld en held tegelijk, met goede dingen maar ook veel tekortkomingen. Gooi daar paleiselijke interige bij, bijzondere vriendschappen en een vleug van het bovennatuurlijke en je zit dagen aan deze boeken gekluisterd.

Shantaram van Gregory David Roberts

Shantaram van Gregory David Roberts

Een literair meesterwerk en gebaseerd op het leven van de schrijver a.k.a. Shantaram zelf. Pit en het tempo van een thriller, en vol avontuur, geweldige verhalen van all walks of life en met morele levenslessen zonder dat het belerig wordt. Acht jaar in de onderwereld van Bombay, na een ontsnapping uit een Australische gevangenis, en wonend in één van de grooste slums van Bombay, daar ontspeelt het verhaal zich. Hoofdpersonage Shantaram richt daar een gezondheidskliniek op en sluit zich ook nog even aan bij de maffia, waar hij witwast, vervalst en wordt ingezet als straatsoldaat. Uiteindelijk belandt ‘ie in de gevangenis, waar dit boek maar liefst drie keer geschreven is, omdat de eerste twee versies door de bewakers werd vernield. Het gaat over liefde, wilskracht, het onderbreken van toxic patronen maar ook het prachtige vinden in het verdrietige. Je moet er heel even inkomen, maar daarna leest Shantaram als een trein.