Nederland, Amsterdam6 juli 2023, door Isa de Laat

Knapper dan ooit: het Jan Luyken boutique hotel in Amsterdam

Nederland, Amsterdam, 6 juli 2023, door Isa de Laat

Knapper dan ooit: het Jan Luyken boutique hotel in Amsterdam

Terwijl we nog altijd volop aan het ontdekken zijn, blijven we ook naar parels zoeken in eigen land en stad. Amsterdam zit niet stil, dus hop, fiets op, grachten over. En daar kwamen we tot stand, pal voor het gerenoveerde Jan Luyken Hotel. Job well done, want de beelden spreken voor zich: Jan Luyken is een knappert en dát op een niet minder knappe locatie: de Jan Luijkenstraat (verklaart meteen een hoop), midden in het Museumkwartier.

Perfect voor je nacht/weekend/week weg in Amsterdam.

Jan Luyken hotel

Jan Luyken hotel

Het boutiquehotel verschuilt zich onder het (punt)dak van een aantal Amsterdamse herenhuizen. Al sinds 1955 is het pand in gebruik als hotel en nu – vele jaren en renovaties verder – krijgt het een nieuw leven als (en je raadt het) Jan Luyken Hotel.

En zoals we inmiddels weten is Jan Luyken dus vernoemd naar die locatie. Die locatie is op zijn beurt weer vernoemd naar de once famous Amsterdamse meesterdichter en -etser Jan Luyken. Et voila, zo vind je logischerwijs en ‘touch of mr. Luyken’ himself in alle 31 kamers die het boutiquehotel telt. De kamers zijn daarmee smaakvol en eigenzinnig en zuchten een frisse zweem aan art deco uit.

Los van hoe het Jan Luyken Hotel eruitziet, moeten we het ook even kort hebben over de need to knows: het is immers niet geheel onbelangrijk om te weten dat het je er aan niets ontbreekt. Je thuis voelen is gemakkelijk: de begane grond is ingedeeld als een huiskamer met een grote keuken, gemeenschappelijke tafel, een ontbijthoek en bank, er hangt een geur die je doet denken aan een citrusboomgaard en de muziek in Jan Luyken is geïnspireerd door de omgeving (zo hoor je pianist Michiel Borstlap die regelmatig in het Concertgebouw optreedt). Mogen we ook even een momentje voor de proteïnerepen die je kunt pakken na het sporten in de sportschool van het hotel? De huiskamer vibes is het resultaat van de renovatie die het hotel heeft ondergaan.

De deur sluiten is echter een stuk moeilijker, want wat is die Franse binnentuin romantisch, wat willen we graag nog zo’n kaasplankje wanneer de klok vier uur slaat en de cocktails keren we ook liever niet de rug toe.

De service is waar we echter voor terugkomen. Tijdens het ontbijt en de borrel word je in de watten gelegd en wie hulp nodig heeft bij het regelen van het perfecte dagje rondstruinen in de stad, kan op de Jan Luyken-staff rekenen.

Zo blijkt: wie dacht dat Jan Luyken alleen maar ‘the looks’ is, had het mis.

Jan Luyken Hotel