België, Antwerpen5 augustus 2021, door Maartje

Jean sur Mer Harbor Café, Antwerpen, België

België, Antwerpen, 5 augustus 2021, door Maartje

Jean sur Mer Harbor Café, Antwerpen, België

Aan de Antwerpse Groenplaats - al jaren onze vaste stek en vertrekpunt wanneer we Antwerpen gaan verkennen - huist het Jean sur Mer Harbor Café en die, lieve mensen, is echt niet te missen. Klinkt Jean sur Mer bekend in de oren? Dat kan kloppen. De tent, voorheen vooral bekend in de vorm van hun street food concept, neemt voor het eerst een wat permanentere rol aan in een (prachtig) hoekpand aan het plein. Het heeft misschien maar liefst tien jaar geduurd voordat Jean een vaste plek sur mer (bijna, het plein ligt op loopafstand van de Schelde) had veroverd, maar inmiddels is het dus wel mooi een must-stop plekje in de stad.

Jean sur Mer Harbor Café

Jean sur Mer Harbor Café

Verwacht er geen fine dining-sferen, maar een volkse kroeg waar street food en een fris getapte pint centraal staan. Just as we like it. Niet zo gek ook: de lui achter het Jean sur Mer Harbor Café hadden al een hele geschiedenis als street food experts toen ze nog enkel een foodtruck– en cateringbedrijf runden. Die free spirit hebben ze gelukkig ook in hun vaste zaak weten te behouden: de kaart is simpel doch precies wat nodig is om een fijne ervaring aan een avondje Jean sur Mer Harbor Café over te houden. Garnalenkroketjes natuurlijk (dat begint goed), er is keuze uit vier visburgers (plus een kip en vega optie) en er staat fish ‘n’ chips op de kaart. Verder vooral geen gedoe (plakkerige visvingers excluded). Weinig keuze geeft snelheid in de keuken, volgens Jean sur Mer. Bovendien focust het restaurant slechts op een aantal producten, waardoor de kwaliteit hoger ligt en de waste lager dan concepten die een uitgebreid menu aanbieden.

Een van die visburgers, de shrimpburger, van Jean sur Mer is uitgeroepen tot één van de beste burgers van Antwerpen. Dat móet worden geproefd.

Duurzame liefde voor de Noordzee - het MSC keurmerk

Samen met België (en een handvol andere Europese landen) maken we maar al te graag gebruik van de Noordzee. We zoeken verkoeling, trekken naar de kust om uit te waaien en deze Noordzee wordt ook gebruikt om te vissen, al eeuwenlang. Logisch ook, die Noordzee heeft nogal wat te bieden en dat snappen ze ook bij Jean sur Mer maar al te goed. Om de versheid, kwaliteit en eerlijkheid rondom de visserij (en daarmee het aanbod op de kaart) te kunnen waarborgen, maakt Jean sur Mer zich hard om zo duurzaam mogelijk hun visproducten op de kaart te kunnen zetten. En daarom sloot Jean sur Mer (al gedurende hun foodtruck en catering carrière) zich aan bij het MSC keurmerk (meer weten over het MSC keurmerk? We doken er in en verzamelden de facts). Met dit keurmerk belooft Jean sur Mer enkel en alleen wild gevangen vis in oceanen en rivieren te vangen, maar ook de afstand (de logistieke schakel) tussen de vangst en het restaurant zo klein mogelijk te houden. Want waarom in verre wateren vissen als de Noordzee letterlijk voor je neus ligt?

Jean sur Mer Harbor Café