België, Antwerpen11 januari 2023, door Maartje

De fijnste hotels van Antwerpen, België

België, Antwerpen, 11 januari 2023, door Maartje

De fijnste hotels van Antwerpen, België

Altijd een goed idee, ieder moment van het jaar en bovendien om de hoek? Antwerpen. Altijd volop nieuws te ontdekken op eet- en shopvlak (dat lees je hier) en historisch beeldig genoeg zodat alleen wat rondslenteren of cultuur snuiven ook volstaat. Allez, om het nog makkelijker te maken: Meer dan 20 x de fijnste hotels in Antwerpen, want slapen moet sowieso. Stuk voor stuk puike opties om de Vlaamse stad (weer) eens goed te gaan verkennen.

Hotel Flora

Hotel Flora

O boy, how we love a colorful, quirky cool hotel. En laat Hotel Flora nou exact in dat rijtje passen. Het hotel werd ontworpen en vooral ook ingekleurd onder leiding van interieurontwerper Gert Voormans. Hij maakte van de 15de-eeuwse koopmanswoning een parel van een boutique hotel met zeven unieke kamers – mocht je ze alle zeven kunnen vullen, hoor dan vooral het hele hotel; de droom! Kleur voert door het hele hotel de boventoon, en dat is echt om te smullen. Kleur, en kunst. In de vorm van schilderijen en beeldhouwerken maar ook kunstenaar Nils Verkaeren sloot zich een paar weken op achter de imposante deuren van het eeuwenoude pand om de muren en plafonds te voorzien van zijn werk. De kamers zijn stuk voor stuk mooi, al wordt het lastig om jezelf weg te rukken uit de roze bibliotheek, de exotische salon of de schattige tuin(kamer)… Ons enthousiasme is in elk geval aan. Hotel Flora

Beeldcredits @ Gert Voormans

Hotel August Antwerpen

Hotel August Antwerpen

In het voormalig Augustinessenklooster in Antwerpen opende August, een ‘hedendaags toevluchtsoord’ zoals de eigenaren zelf zeggen. Ofwel een bijzonder hospitality project met hotel, bar, restaurant, wellness en shop, ontworpen door Vincent Van Duysen, gerund door de mensen achter boetiekhotel Hotel Julien.

Hebben we het ‘wie’ (Vincent Van Duysen + de luitjes van Hotel Julien) en het ‘wat’ (heel wat) gehad, dan volgt nog het ‘waar’. Want ook dat is een leuke: het voormalig Augustinessenklooster en dus August, zit op het terrein van het vroegere Militair Hospitaal in Antwerpen. In de wijk Berchem, tegenwoordig ook het Groenkwartier genoemd. Precies. Daar zit ook The Jane. Balletje rond.

Hotel August

Graanmarkt 13, Antwerpen centrum

Graanmarkt 13, Antwerpen centrum

De allerprachtigste en bovenstebeste tip – ook voor wie met zijn viervoeter in Antwerpen logeren wil (handjes op elkaar!) is het beeld- beeld- beeldschone Graanmarkt 13, vernoemd naar het adres; het is precies die ogenschijnlijke maar o zo goed gekozen eenvoud die Graanmarkt 13 tot topfavoriet maakt. Alles, maar dan ook echt alles klopt en toch lijkt nergens al te lang over nagedacht te zijn. Alleen… om maar meteen met de dooddoener te komen: goedkoop is dat niet. Met zo’n 1200 euro voor een nacht in het appartement moet je wel even in de buidel tasten.  Maar: je kunt er wel met zes volwassenen terecht. En 1200 gedeeld door 6 is alweer een heel stuk minder. Honden en al het andere kroost mee, je instellen op 24 uur de deur niet uit (minstens) en heus: het is bijna voor niks. Dus mocht je jezelf nu willen pamperen, doe dat dan hier: Graanmarkt 13 van de Nederlandse Ilse en Tim, een totaalconcept uit de stijlboeken in een klassiek pand waar het drie verdiepingen een stijlvol feest is.

Graanmarkt 13

Boulevard Leopold, een beetje buiten het centrum

Boulevard Leopold, een beetje buiten het centrum

Net buiten de gebade paden van Antwerpen, maar een kippeneindje fietsen (lopen kan ook nog prima) zit een andere betaalbare lievelings die concurreert met de mannen van De Witte Nijl: Boulevard Leopold. Ook beeldig, maar dan anders. Hier is het een beetje terug naar vroeger met dank aan de vergrijsde groene ton-sur-ton inrichting van een monumentaal pand. Opgezette dieren, overal planten, oude spiegels en een keur aan potjes en pannetjes die de boel afmaken, een bad op pootjes natuurlijk en een plofbank. Fantastisch.

Boeken met Barts Boekje extra’s? Kan dus en je doet het hier: Boulevard Leopold

Yust Antwerpen

Yust Antwerpen

Yust is the place to be als je naast een weekend shoppen in Antwerpen ook graag nieuwe mensen wilt ontmoeten én eten, kunst of muziek wilt ontdekken. Of als je gewoon houdt van tentoonstellingen en inspirerende lezingen. Het mooie aan het concept van dit hotel is dat je zelf kiest hoe lang je er wilt blijven – van een jaar tot drie dagen, alles is mogelijk. Het hostel en het hotel zijn perfect voor reizigers, stellen en familie. En als je na een paar dagen totally in love bent met Antwerpen, kun je verblijven in het flexibele city loft (vanaf 1 maand tot een jaar verblijf). Gelegen in het mooie Berchem vind je Yust.

Yust

Sapphire House Antwerp

Sapphire House Antwerp

Bij Sapphire House Antwerp ga je terug in de geschiedenis van de Gouden Eeuw. In een 16e-eeuws gebouw dompel je je onder in een stukje Antwerpse geschiedenis. Niet zomaar een gebouw, maar Den Grooten Robijn”, verwijzend naar het lange erfgoed in de edelsteenhandel die in de jaren 1500 in Antwerpen begon.

Bij het Marriotthotel hoef je je hotel niet uit, naast ongeveer 139 kamers, vind je er ook nog een spa, gym en wellness, een cocktailbar en een gastronomisch restaurant.

 

Sapphire House Antwerp

SHWAY, ANTWERPEN

SHWAY, ANTWERPEN

SHWAY heeft verschillende fijne appartementen in Antwerpen, drie locaties om precies te zijn. Allemaal hun eigen charme maar allemaal knapper dan knap. SWAY28 heeft een tropische boutique stijl, met een huiselijk karakter. SHWAY60 appartementen zijn meer industrieel en verder is het hier simplicity is key in combinatie met een old styleredone achtige sfeer. Het derde appartement is modern met een mix van gedurfde kleuren en behang maar toch is de sfeer van elke studio bewaard gebleven en juist dat is dus zo leuk aan deze appartementen.

SHWAY

Lees meer over SHWAY

Zalig in Antwerpen

Zalig in Antwerpen

Je checkt in bij het statige herenhuis dat Zalig in Antwerpen heet, midden in de stad, een kwartier lopen vanaf het station – dat is te doen. Binnen is het een oase van rust. En het huis is een plaatje, en gigantisch. Er zijn maar liefst vijf verdiepingen en je kunt er met maximaal tien man logeren. Dat zijn zomaar twee gezinnen, of een gezellige modern family. Let wel: een lift is er niet, dus bereid je voor op het betere klimwerk. Maar er is dan ook volop ruimte om je terug te trekken, om verstoppertje te spelen, of om even een filmpje te kijken. De open keuken en de bar zijn ingericht als een eetkamer in bistrostijl: alsof je uit bent, maar dan thuis. Naar bed moeten is bovendien een keer geen straf, want de stapelbedden doen denken aan een moderne versie van de Flintstones-grotten. Yabadabadoe! En dan hebben we nog maar één huis besproken, er zijn er namelijk twee! Het andere huis, ook een aanrader, is geschikt voor veertien personen en vind je aan de Lange Ridderstraat. Mocht je nou echt geen genoeg krijgen van de smaak van eigenaresse Kathleen (snappen we): ze runt ook nog een aantal huizen in het mondaine Knokke, Heist, Damme, Zoute en Blanken- berge

Zalig in Antwerpen

SHWAY Maison Brederode Anvers

SHWAY Maison Brederode Anvers

Net over de leien van het zuidelijk centrum van Antwerpen vind je de nieuwse aanwinst van SHWY: het spiksplinternieuwe Maison Brederode. Een prachtig gerenoveerd herenhuis van maar liefst 250 vierkante meter en alleen al om deze reden dé ideale locatie om het hele huis te huren. Je kunt hier met maar liefst twaalf mensen in Maison Brederode terecht. Het leuke aan deze indeling van het huis: terwijl de groep beneden aan tafel tot in de late uurtjes keuvelt, doen de kids ongestoord een middagdutje boven of trek jij je even terug in je eigen appartement. Ook het interieur is prachtig: denk mooie kleden met mozaïek, meubels van Fest Amsterdam, moderne en kekke posters aan de muur, vintage lampen van textiel. Rustig, ingetogen met zachte kleuren en pasteltinten en hier en daar een in het oog springend detail.

SHWAY Maison Brederode Anvers is ook zeker per kamer te boeken hoor, maar een goede accommodatie voor grotere groepen is soms nog best lastig te vinden, dus hier zijn we gewoon extra blij mee.

Maison Brederode Anvers

De Witte Lelie, centrum

De Witte Lelie, centrum

Als we in Antwerpen íets meer uit willen geven aan een nachtje tukken, dan boeken we stante pede De Witte Lelie hartje Antwerpen. O, de heerlijke luxe. O, het in de watten gelegd worden, old school style. O, dat ontbijt. En o o o jaaaa, die tijgerprintbank. Bovendien zijn honden meer dan welkom.

De Witte Lelie

Lees meer: De Witte Lelie

Meer honden welkom? Zie hier

Hotel Julien

Hotel Julien

Geen top 5 nominatie (maar dat is persoonlijk) maar dan toch zeker op nummer 6: Hotel Julien is een heerlijke plek in het hart van de stad, vlak bij de Groenplaats en de Kathedraal. De binnentuin en bovenal de spa met de lekkere producten van Malin + Goetz in de gewelfde kelder van het hotel zijn kadootjes.

Hotel Julien

Hotel Le Tissu, Zurenborg, net iets buiten het centrum in de buurt van het Stadspark (is goed)

Hotel Le Tissu, Zurenborg, net iets buiten het centrum in de buurt van het Stadspark (is goed)

Laat je niet foppen: Hotel Le Tissu is misschien niet voorzien van metrotegels en hangplanten, het is mooi wel een onvervalste logeerparel in Antwerpen. Gelegen in Zurenborg, net iets buiten het centrum in de buurt van het Stadspark. Luxe, om door een ringetje te halen en ook nog eens betaalbaar. Doe dat maar eens na.

Hotel Le Tissu

Hotel Pilar Antwerpen 't Zuid

Hotel Pilar Antwerpen 't Zuid

Een hotel waarvan een heel aantal kamers uitkijken op het jarenlang verbouwde Museum voor de Schone Kunsten in Antwerpen? Die zat al jaren op de Leopold de Waelplaats, één van de alleraantrekkelijkste pleinen van de wijk ‘t Zuid (en dat is knap in een stad waar eigenlijk alles knap is), op een steenworp van de gezellige Marnixplaats (waar o.a. café De Vitrine en restaurant Fiskebar zitten, beide niet te missen nieuwe klassiekers). Dat is waar. Alleen tegenwoordig is dat Hotel Pilar. En alleen bij hotel Pilar willen we nog inchecken when in Antwerp. Hotel Pilar is namelijk een jong, eigentijds, aantrekkelijk en comfortabel hotel en daar zijn er in Antwerpen eigenlijk opvallend weinig van, van die jonge en eigentijdse hotels. De kamers van het hotel zijn strak meets Marrakech. Zo zijn de blauwwitte tegels in de open badkamers naar eigen design van de twee eigenaren (Sam en Christophe, de een van huis uit interieurarchitect, de ander een geboren horeca-man – de perfecte combinatie) in Marokko gemaakt. Uniek dus, en zó mooi.

Hotel Pilar

Lees meer

Hotel Franq Antwerpen, centrum

Hotel Franq Antwerpen, centrum

Eveneens een dijk van een tip is Hotel FRANQ, een luxueus boetiekhotel met puik restaurant en bar in hartje stad op een steenworp van Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en de Meir. Dikke kans dat je meteen bij binnenkomst onder de indruk bent: waren we in Antwerpen of in Parijs? Het sfeertje is ‘urban chic’. Van nu dus. Met roze fluweel en open ruimtes. Mooi, gewoon heel mooi.

u eat & sleep Antwerpen, 't Eilandje

u eat & sleep Antwerpen, 't Eilandje

Reizen we met ons hondje (en dat doen we maar wat graag), dan is het altijd weer een speurtocht naar de beste en leuke plekken van de stad. In Antwerpen hebben we zo onze vaste adresjes hoor! The Soul is vaste prik: betaalbaar en een heerlijke locatie midden in ‘t Zuid. B&B Koto is ook leuk, zeker (vooral!) voor iedereen die met kinderen is. Of, en dat is eveneens een vaste klassier, Hotel Banks, om de hoek van de allerleukste Vrijdagmarkt (waar ook oesterbar BARDEAU zit). Maar we hebben een nieuwe die deze drie voorgaande hotels inmiddels al weer drie keer afgetroefd heeft: het hotel op ‘t Eilandje, tegenover de Felix pakhuizen en pal naast het MAS (museum aan de stroom). Op een geweldige en rustige locatie aan het water tref je het hotel dat precies doet wat het moet doen: heerlijke kamers en hele goede service beiden. En er ondertussen nog woest aantrekkelijk uitzien ook.

U Eat & Sleep

Couche Couche, Antwerpen Borgerhout

Couche Couche, Antwerpen Borgerhout

De wijk Borgerhout was vroeger een postcode in Antwerpen waar je niet zo snel kwam, al toerist of daggast. Maar dat is allang niet meer zo! De wijk is tegenwoordig de leukste van de stad, met dank aan het Groenkwartier bijvoorbeeld, het te leuke verzamelgebied PAKT. Afijn, terug naar Salon Couche Couche, Antwerpen, een logeeradres dat allang in Borgerhout zat voordat het er hip was. Perfect voor met vrienden en/of een groot gezin (de twee kamers van Couche Couche kunnen aan elkaar gekoppeld worden en dan heb je het hele pand, of in elk geval de hele woning, voor jezelf).

Couche Couche 

Aplace

Aplace

Een optelsom van pluspunten: ten eerste dus de locatie, meer dan centraal aan een verstopt en toch levendig pleintje in hartje Antwerpen, de Vrijdagmarkt. Je raadt het al: op vrijdag is hier dus markt. Een unieke veilingmarkt welteverstaan en dit al sinds 1549! Voor de rest is dit opmerkelijk pleintje een oase van gezelligheid en leuke plekjes en om de hoek van de Groenplaats, het MoMu (modemuseum) en de Kloosterstraat, de leukste route naar de Parijsachtige wijk ’t Zuid. Zo. Op nummer twee staat het feit dat de kamers en de appartementen zo uniek zijn ingericht dat je er nooit meer weg wil. Alles klopt – tot in de kleinste details – instant happiness! Op nummer drie prijkt de kleinschaligheid van dit etablissement. aplace/antwerp telt vier units (twee appartementen en twee suites) die met heel veel zorg door de eigenaresse Karin worden uitgebaat.

Hondjes zijn op (onder bepaalde voorwaarden & op aanvraag) welkom.

aplace Antwerp

Hotel Indigo Antwerpen

Hotel Indigo Antwerpen

 Maar de knappe Indigo hotelclub zit ook in Antwerpen! Je logeert er hartje stad, op een steenworp van de Zoo en het Centraal Station (die eerste werd een paar jaar geleden nog volledig vernieuwd en is een aanrader, de tweede, het station, is een van de mooiste die ik ken). Locatie top, snoepkleuren top, inrichting top en minstens zo belangrijk: het personeel is aardig en geduldig. In de brasserie zijn de signature dish van zalm en dille en de cheesecake met speculaas beide niet te missen! Niet onbelangrijk: met een gemiddelde prijs van 125,- euro per kamer per nacht is het ook nog eens een van de voordeligere (aantrekkelijke) hotels in Antwerpen centrum.

Indigo

Raphael Suites Antwerpen

Raphael Suites Antwerpen

Suite 2 van de Raphael Suites vinden we de leukste van de twee suites die het adres telt. De city suite boven Bar Tabac Julien is een onbekende parel waar je je très zuidelijk en helemaal ‘van’ Antwerpen voelt. De combinatie van het (op zich al fantastische) tropenbehang, de kleurrijke designmeubelen en de heerlijke boxspring is eenvoudig en toch perfect op een manier die thuis op een of andere manier nooit lukt. De Franse balkonnetjes kijken uit over de drukke winkelstraat en twee verdiepingen lager sta je in het hart van Antwerpen. Overigens mag de andere suite en het appartement er ook heus zijn.

Raphael Suites

Hotel 'T Sandt Antwerpen

Hotel 'T Sandt Antwerpen

Een elegant 17e-eeuwse woning in neorococo stijl is omgetoverd tot een luxueus, eigentijds hotel met maar liefst 29 kamers. Het hotel ligt in het hart van het historische centrum en dichtbij het hippe Zuid en de vele funky restaurants. En met lekker weer kun je heerlijk vertoeven in de Italiaanse binnentuin en het terras met uitzicht op de kathedraal. De kamers zijn ingericht met oog op hedendaags comfort.

Hotel ‘T Sandt

BOUTIQUE HOTEL LIT D’ART

BOUTIQUE HOTEL LIT D’ART

Aida is de eigenaresse van het hotel. Toen dit art nouveau herenhuis vrij kwam, zag ze haar kans. Ze droomde ervan om haar passie voor kunst, design en architectuur samen te laten komen en een eigen boetiekhotel te openen. En óf dat gelukt is! Nog leuker dat het pand behoort tot ‘De vijf werelddelen’: het beroemde woningensemble van architect F. Smet-Verhas. Het pand is dus een architecturaal pareltje op een waanzinnige locatie. Je vindt het hotel namelijk in de bruisende Antwerpse wijk Het Zuid, op wandelafstand van het Museum voor Schone Kunsten.

Boutique Hotel Lit d’Art

Lees meer over Boutique Hotel Lit d’Art

A-Stay Antwerpen

A-Stay Antwerpen

Een chique hotel met allures waar je u tegen zegt! Gelegen in hartje Antwerpen met de Zoo, het station en Koningin Astridplein op loopafstand. Perfect voor reizigers die met de trein het mooie Antwerpen willen bezoeken. Het hotel heeft een terras waar je heerlijk kunt genieten van een biertje van de tap op een zomerse namiddag. De mooie kamers zijn modern ingericht met een tikkie luxe.

A-Stay Antwerpen

Botanic Sanctuary Antwerp

Botanic Sanctuary Antwerp

Bij het bruisende centrum van Antwerpen denk je niet snel aan een groene oase, een plek waar ultieme rust heerst. Maar amai, het bestaat toch! Hotel Botanic Sanctuary Antwerp is een vijf-sterren hotel in een oud monumentaal klooster op een centrale en toch verstopte plek in – verrassing – hartje Antwerpen. Op alle fronten een cadeautje. Dit vijftiende-eeuwse klooster heeft – na een groot restauratieproject – nog veel originele kenmerken, zoals oud metselwerk en houten balken.

In elke kamer of suite is de historische stijl en het karakter van het pand te zien. Maar dit is wel in een modern, tijdloos én luxe jasje gestoken. Denk aan een minimalistisch interieur met natuurlijke materialen, aardse tinten en gouden accenten. Enne groot pluspunt: vanuit de kamers kijk je uit op de groene binnenplaats, de oase van rust. Een échte sanctuary!

Botanic Sanctuary