Zuid-Afrika, Kaapstad18 maart 2024, door Maartje

Kaapstad on a budget: dit zijn de leukste budget restaurants & things to do in de Zuid-Afrikaanse stad

Zuid-Afrika, Kaapstad, 18 maart 2024, door Maartje

Kaapstad on a budget: dit zijn de leukste budget restaurants & things to do in de Zuid-Afrikaanse stad

Toegegeven, in vergelijking met Nederland, met de randstedelijke grote steden voorop, is in Kaapstad eigenlijk bijna alles (relatief) voordelig. En toch... Toch is het extra leuk om Kaapstad on a budget te verkennen. Zeker, er zijn meer dan genoeg waanzinnige restaurants in de Zuid-Afrikaanse stad, en die benoemen we allemaal in ons Cool Cape Town XXL boek (shop), en dan is het wel zo leuk om ook een alternatieve lijst te hebben. Voila, hebben we! Kaapstad on a budget: zit zijn de leukste budget restaurants in de Zuid-Afrikaanse stad.

Mexicaans in Kaapstad

Mexicaans in Kaapstad

El Burro – In de wijk Greenpoint (leuk) en op Kloof Street (nog leuker) mag je linea recta naar El Burro voor Mexicaans en magarita’s, een bewezen concept voor verrukkelijk eten (en een kleine(re) portemonnee). De kleurrijke (want hallo Mexico) zaak is groot (er zijn twee verdiepingen) en aan reserveringen doen ze niet. Wat oké is: er is plek zat, al is het er wel altijd druk en gezellig. Dat geldt voor beide locaties. Een andere optie vind je in Seapoint en heet Una Mas Mezcaleria. Goddelijke taco’s én een rondje over de promenade van Seapoint (je weet wel, bij het beroemde buitenzwembad) staat gerand voor een leuke avond/ einde middag.

Aziatisch streetfood

Aziatisch streetfood

Can’t beat het betere street food wanneer je zin hebt in goed, snel, en vaak goed geprijsd. Nou en of je van zulks ook in het centrum van Kaapstad vindt. We noemen uiteraard onze favoriet Tjing Tjing House (staat ook in Cool Cape Town XXL), waar opperbest Japanese street food wordt geserveerd, en waar je een borrel op het dakterras ook eigenlijk niet missen mag. Al is aanschuiven in de kleurrijke, donkere zaak sowieso altijd een goed idee. Meer Japans? How’s Your Oni! Echt waanzinnig lekker (en gezond). Je vindt ze aan 47 Main road, in de wijk Green Point, en op woensdagavond staan ze ook op de Oranjezicht Night Market (is leuk!).

Je mag drie keer raden wat Yens Vietnamese Streetfood serveert… Juist. Anders dan Tjing Tjing, is Yens juist licht en fris en zelfs een beetje laagdrempelig studentikoos. Gezellig, en de gerechten zijn steengoed.

Aziatisch streetfood, deel 2

Aziatisch streetfood, deel 2

Voor ramen én buns: Downtown Ramen. Trap af naar benee. Daar is het donker, ja, maar je komt hier ook niet om úren te tafelen; voor je het weet sta je, geheel tevreden en goed gevuld, weer buiten.

Ook niet per se heel erg hot & happening qua look & feel, wél heel erg goed, en net als Una Mas Mezcaleria te vinden in de wijk Seapoint: Korean Chicken. Ga op zoek naar het oranje-blauwe bord dat roept ‘Korean Style’, aan Main Road, en je bent er.

En als je er toch bent, op de Main Road in Seapoint (let wel: die road is lang hoor), zet dan ook koers naar Bao Down. Een in roze en groene tinten gehuld restaurant waar je de lekkerste bao’s eet.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

thuisbezorgd

thuisbezorgd

En dan ook nog even een shout out naar de Curry Club, in de wijk Gardens. En niet echt vanwege het restaurant zelf, want dat is mwah, maar wel vanwege de curry’s (joh) en de optie om de curry’s thuis te laten bezorgen. Gaat razend snel, ze bezorgen in een groot gebied, en het staat garant voor feest in je vakantiehuis.

 

Dinner and a show - Labia Cinema

Dinner and a show - Labia Cinema

Wat vinden we het blauw geschilderde Labia Cinema toch iedere keer weer een verstopt cadeau. Vrijwel naast het Mount Nelson Hotel vind je in een hoek, achter een gietijzeren poort en een boog van groene bladeren een kleine, oldskool bioscoop. Zo een waar Pipi Langkous zelf zou gaan zitten. Houten panelen overal, een ouderwetse ticket booth, geen stoelen maar bankjes, affiches aan de muren en geen toeters en bellen. Als je uitgekeken bent, begint het kijken: voor een luttele drie euro kun je hier naar de nieuwste films, met name in de categorie art house (Labia is de oudste arthouse-bioscoop van het hele land), en je wijn of gin-tonic mag gewoon mee de zaal in. Als dat nog niet genoeg is, moet je ook nog weten dat Labia samenwerkt met een aantal restaurants in de buurt, zodat je om de hoek voor een gereduceerd tarief ‘dinner and a show’ hebt. Het keten-eske Ocean Basket doet bijvoorbeeld mee, geen adres dat je anders in dit boek zou terugvinden, maar de gefrituurde garnalen zijn onweerstaanbaar! Oorspronkelijk functioneerde de bioscoop als de balzaal van de Italiaanse ambassade in Kaapstad. Labia werd geopend door prinses Labia in 1949 als theater voor live optredens. Pas later werd het een bioscoop.

Zelf doen

Zelf doen

Een eeuwenoud recept voor het betere budget eten: gewoon zelf koken. Nu mis je binnen in je appartement of Airbnb natuurlijk all the views waar Kaapstad bekend om staat – zonde! Je bent in het land van de braai, dus natúúrlijk sla je zelf aan het barbecueën. Waar? Oude Kraal Beach is een heel goed idee. Dit strand tussen Llandudno en Camps Bay is een geliefde plek waar veel mensen zelf braaien bij een van de vele (vaste) braaiplekken. Of ga hiken op Lions Head of de Tafelberg. Dat is natuurlijk gratis, net als de sunset mee pakken op Signall Hill. Take-away (bijvoorbeeld van Giovanni’s, een topper!) en fles wijn mee; niemand die je iets maakt.

markthoppen

markthoppen

De Oranjezicht Market is een bekende in het weekend en op woensdagavond, en is heel leuk, maar echt niet per se de voordeligste van alle markten. Goede opties zijn o.a. The Food Lover’s Market die je op meerdere plekken door Kaapstad vindt. Echt top voor een lunch (to-go). Hier stel je zelf je eten samen, van salade en pasta’s tot sushi etc.
Of de St George’s Market, op alle donderdagen midden in de stad. Hele leuke sfeer en lekker eten! Nog eentje: de Time Out Market. Hier staan alle TOP-chefs van Zuid-Afrika. Eten van de sterrenchefs (in Zuid-Afrika worden geen Michelin sterren uitgedeeld, maar áls dat zo was, dan kregen deze chefs ze) voor veel minder en heel toegankelijk.

Handjevol no-brainers

Handjevol no-brainers

New York Bagels en Kleinsky’s Delicatessen (ook bagels en staanook op de Oranjezicht Market) zijn echte must-visit’s: ZO lekker! En we zijn fan van KAUAI. Voor gezonde, heel goed geprijsde smoothies, salades en wraps. Er zijn verschillende vestigingen in Kaapstad. In dezelfde vibe is The Poké Co. Ook een tip, midden in de stad. Tot slot, duh, pizza. Budget = pizza, overal ter wereld. NY Slice Pizza op Kloofstreet heeft grote pizza’s voor weinig.