De mooiste kastelen van Nederland
Ooit sliepen er koningen, hertogen, ridders, prinsen en prinsessen: nu is het aan ons om er vorstelijk de oogjes toe te doen.
Een verzameling van de mooiste kastelen en landgoederen om een dagje rond te mogen neuzelen óf zelfs koninklijk te overnachten. Want, zoals we eigenlijk allemaal weten, heeft Nederland een hele hoop moois te bieden. Van natuur tot aan historie. En als het om historie gaat, dan komen we al snel bij indrukwekkende kastelen en waanzinnige landgoederen uit.
Op slechts enkele kilometer van Hotel Gaia vind je in Olst (van de zelfde eigenaren) Kasteel de Haere. Verscholen in het groen en op loopafstand van de IJssel vind je deze parel met Engels aangelegde tuin. Heerlijk om een dagje rond te wandelen in de nabije natuur, de grootste zonnewijzer van Europa te aanschouwen of de bunkers van de na-oorlogse IJssellinie te bezoeken. Naar het kasteel keer je terug voor een high-tea, glas wijn of een vorstelijk arrangement. Turend vanaf het terras over de slotgracht plan je gewoon direct die toekomstige bruiloft.
Om te slapen als een prins(es) om vervolgens te ontbijten als een koning(in) zijn Bilderberg hotels de place to be. En dan vooral de hotels die zich in een kasteel bevinden. Bilderberg heeft twee kastelen, beide in Limburg. Château Holtmühle ligt in Tegelen, in de buurt van Venlo. Ook de Kasteeltuinen van Arcen en Designer Outlet Roermond zijn makkelijk te bereiken. Het kasteel heeft twee restaurants – Die Alde Heerlickheijt en d’Orangerie – en meer dan voldoende kamers. Op het menu staan vooral gerechten uit de Franse keuken met Limburgse en Oosterse invloeden. Bilderberg Kasteel Vaalsbroek ligt nog een stukje zuidelijker, op een landgoed van maar liefst 18 hectare tussen de heuvels van Vaals.
Van wijngaard tot baroktuin en van mergelgrot tot chique salons: Château Neercanne heeft alles. Letterlijk, want sinds maart 2024 kun je nu ook overnachten in één van de zeven niet-normaal-luxe suites. Ook fijn: alle ruimtes zijn exclusief te reserveren of in combinatie met elkaar. Trouwen op Neercanne is een experience an sich, waarbij jij je gasten steeds een ander stukje cultuur en gastronomie kunt laten beleven. Juist, je valt er van het ene in het andere wauw-moment. Zo ook aan tafel in het met een Michelinster bekroonde ‘Restaurant Château Neercanne’ of het met een Bib-Gourmand bekroonde L’Auberge. De sfeervolle mergelgrotten vol kaarslicht zijn de kers op de (bruids)taart: een unieke plek
Van sommige plekken wéét je gewoon dat het een klassieker gaat worden. In dit geval zit ‘m dat zeker ook in het feit dat het een kasteel betreft – dan sta je in de categorie klassiekers natuurlijk meteen een punt voor. En wat voor een kasteel: Baexem werd in de zeventiende eeuw gebouwd en was het stamhuis van een echte riddersfamilie. Een sprookje, dat is het. Een jong (en enorm gastvrij) stel kocht het kasteel en verbouwden met eigen handen, bloed, zweet en tranen, én veel smaak, de hele boel. We noemen een botanische kasteeltuin, inclusief een eigen kapelletje, gigantische open haard, zwemvijver, een verscholen pipowagen met hottub, een (bijen)kas, kippen scharrelend over het terrein (voor de verse eieren bij het ontbijt) en een buitengym. En, last maar zeker niet least, een heuse wijnkelder, daterend uit de twaalfde eeuw. O, en de orangerie! Vergeet de orangerie niet – betoverende zomeravonden beloofd.
Landgoed Duin & Kruidberg – mogen we een momentje? Want lord (flauw, sorry): wat is dit een knap Nederlands kasteel. Plus hotel, plus restaurant, plus spa. Kan het nog beter worden?! Niet-nor-maal mooi met die luikjes, geinige geveltjes, trappetje en torentjes. Om nog niet eens te beginnen over het land(goed) wat er aan de kasteelmuren grenst. Er was eens een landgoed Duin en een landgoed Kruidberg, even de twee samenvoegen, et voilà. Zo geschiedde een benoemens- en bezienswaardig plekje om te bewonderen.
Kasteel Radboud – een lief klein kasteeltje piept onverwachts aan het puntje van de Medemblikse haven op. Ook leuk: ridderlijk lunchen doe je in het Kasteelcafé met een lekker terras met uitzicht op het IJsselmeer. Or shall we say Zuiderzee, om in historische sferen te blijven.
Kasteel Muiderslot – Muiderslot is de homebase van Floris. Ons eigenste – was het geen ridder? – graaf slash historisch held. Alleen daarom mag een bezoek aan Muiderslot niet ontbreken. Met z’n machtige torens, joekel van een ophaalbrug en strategisch aangelegde grachten is het woord fascinerend hier niet misplaatst. Enne, mogen we alsjeblieft ook nooit meer vergeten dat er zo een knappe tuin verstopt zit. Zou je bijna overheen kijken met het megaslot in beeld.
Kasteel Oud-Poelgeest – Kasteel Oud-Poelgeest bevindt zich in een sprookjesachtige omgeving. Niet alleen wanneer je gaat trouwen is dit de perfecte locatie, maar ook wanneer je een speciaal nachtje weg wilt. Hier geniet je. Voor een lekker drankje kun je de Kasteelbar of het wijnproeflokaal binnenwandelen. Combineer het bijvoorbeeld met een dagje Leiden.
Kasteel Duivenvoorde – omringd door heel veel groen en een romantische vijver staat het prachtige Kasteel Duivenvoorde. Allemachtig – wat een kasteel. Statig en trots staat het al decennia te prachten. Dit is er één om een dagje rond te snuffelen en genieten van het moois op je netvlies. In de buurt is het Hof van Duivenvoorde een haaks contrast met het moderne terras. Leuk om een dagje van te maken!
Kasteel Keukenhof – tsja, de Keukenhof. Daar hoeven we niet heel veel meer over kwijt. Wel leuk om te weten dat een bezoekje, ook buiten het bloemenseizoen, het waard is. Er staat een pracht van een tuin met een eveneens prachtig kasteel op het grondgebied. Je kunt na al dat moois te hebben bekeken in de hofboerderij een hapje eten. Altijd fijn.
Het Kasteel van Rhoon – ‘t is not your usual castle. Hier in Rhoon staat het meest strakgetrokken, wit gepleisterde kasteel waar we ooit ons oog op legden. Daarom ging ‘ie meteen de lijst in, want wat bijzonder is deze plek. Er is een restaurant, er zijn bedjes om te mogen blijven slapen én het oog krijgt veel cadeautjes. Knappe uitzichten en tal van verrassende hoekjes. Kan ook niet anders, sinds het kasteel uit de dertiende eeuw dateert.
Kasteel Hattem – we willen er spontaan (opnieuw) van in het huwelijks bootje stappen. Kasteeltje Hattem is – you guessed correctly – een lief kasteeltje (funfact: kleinste van Nederland) in het leuke Hattem. Je kunt er slapen, trouwen if you want, je kunt er dineren én heerlijk terrassen. Met het zonnetje erbij is het heerlijk toeven tussen de eeuwenoude bomen.
Kasteel Geulle – je valt in de ene verbazing naar de ander. Kasteel de Geulle is nog een versie van een indrukwekkend Nederlands kasteel (of eerder een burcht eigenlijk). Geulle is een lager, maar breder, model van het standaardkasteel formaat, maar daardoor niet minder naar ons zin vormgegeven. Qua looks is het oogverblindend wit, op de goede manier. Afgewerkt met zwarte details waardoor je bijna vergeet dat Geulle uit de zeventiendee eeuw dateert. Maar goed, een hoop restauratiewerk doet klaarblijkelijk wonderen. Slapen? Dat doe je er ook. Binnen (gelukkig) in een B&B met appartementen waar je met een klap in het gezicht terug de tijd in wordt getrokken.
Kasteel de Hoogenweerth – aan de oevers van de Maas rijst een ongelofelijk mooi kasteel op. Picture perfect is op zijn zachtst gezegd een understatement. Sprookjesachtig, zelfs. Het glas in lood is er in overvloed, brick walls open en bloot gelaten, zware trappen, ontelbare balkonnetjes: we raken er niet over uitgepraat. Vooral niet omdat je er ook een slaapadresje aan over houdt. En al helemaal omdat het hele kasteel privé af te huren is (voor 357(!) man). Dat gaat nu niet gebeuren natuurlijk. Maar onthouden en wie weet wat de toekomst brengt.
Landgoed de Wiersse – migthy pretty, indrukwekkend en imposant. Landgoed de Wiersse is meer dan een ‘kasteel’ alleen. Rondom het slot, welke pontificaal in het water lijkt te staan (zoals dat natuurlijk vaker is), is alles prachtig groen en met een goed oog voor knapheid aangelegd. Het voelt er bijna Engels aan met bloementuinen en strategisch aangelegde paden (psst: er is ook een bnb op het landgoed te vinden, kijk maar eens hier)
Landgoed Matanze – truth be told, het is geen slot. Maar wel een landgoed en dat telt ook, vindt team Barts Boekje. We willen deze niemand onthouden. Want de Matanze is een verdomd knap stukje Nederland. Uitgestrekte groene velden als canvas tegen strak witte muren. Dat is het in de essentie. Een hoofdgebouw, koetshuis, theehuis, monumentale kassen en een oude dienstwoning floreren het terrein. Maarrrr het allerleukst komt er nog aan: het is een bed & breakfast. Vorstelijk slapen it issss.
Kasteel Huis Bergh – ennn we gaan weer verder met een écht kasteel. En wat voor één. Huis Bergh doet de naam kasteel eer aan. Het is onbetwist één van de grootsten die ons land kent en daarmee al een bezoek waard. Omringd door een gracht en binnen de muren verstopt zich een binnentuin. Ook hier worden piepkleine kasteelramen versierd met luikjes en is het een verwondering om te zien hoe goed Huis Bergh overeind is gebleven na alle bestaansjaren. Extra leuk: je kunt er ook een nachtje over slapen. Letterlijk. In Huis Bergh.
Kasteel Ophemert – beter bekend als ‘t Hoge Huis: een uniek kasteeltje met een bed & breakfast én een appartement binnenin. Van binnen is het net zo leuk als van buiten en slaap je er in alle oude glorie. Dramatische gordijnen, giga kroonluchters en hetzelfde bloemetjes behang (maar dan de originele versie) als van je oudtante. We love’n het. Vooral omdat het zo knap afsteekt tegen de mooie natuur rondom het knusse kasteeltje.
Huis Der Boede – nog een ‘officieel geen kasteel, maar we vinden het te mooi om hier niet te benoemen’- verhaal. Huis der Boede is een historisch landhuis en bed & breakfast ineen, welke ieder moment haar deuren voor de gasten kan gaan openen. En dat for the first time in history, hoewel het pand al sinds een jaartje of 3000 bestaat. Afijn, Huis der Boede is vanaf de buitenkant in ieder geval al statig en mooi. Van binnen beloven de foto’s verschrikkelijk veel goeds. Het plafond lijkt eindeloos hoog te zijn, de ramen vormen een panorama view over het landgoed (met beestjes!) en de zee lijk je er bijna uit de lucht te kunnen grijpen (zo dichtbij is het). Hele, hele, hele mooie ornamenten en kunstwerken overal waar je maar kijken kunt. Huis Der Boede wordt er één naar ons hart, geloven we…
Kasteel Westhove – de verrassing van het lijstje is dit hostel in Oostkapelle. Een hostel in een kasteel? Het is echt waar. Geen woord aan gelogen. Een slotburcht, ooit in de dertiende eeuw compleet met torens en al afgewerkt. Een mega tuinpartij eromheen gevouwen en ta da: een magische slaapplek in Oostkapelle. Voor een drankje, een lekkere lunch of diner kan je terecht in de gezellige bar, in het sfeervolle restaurant en op het terras aan het water.
Wat vind je er op vijf minuten lopen? Ruik je al zilte lucht? De zee!
Kasteel Maurick – je kunt er bijzonder lekker eten, slapen, vergaderen én trouwen. Kasteel Maurick got it all. Onder de rook van Den Bosch, ergens verscholen tussen de bomen, staat dit te gekke kasteel. Via een heuse ophaalbrug wandel je de sfeervolle binnenplaats op. Hier vind je de brasserie ‘Catharina van Maurick’ en het a la carte restaurant ‘Hendrik van Maurick’. Niet zomaar een verzinsel, maar als een soort eerbetoon naar de vroegere bewoners van het kasteel in 1421 (!). Naast het gastronomische eten kun je zo het bed in rollen. In één van de drie sprookjesachtige suites kun je heerlijk slapen. Oja, niet alleen de suites zijn sprookjesachtig; de trouwlocatie (in kasteeltuin) heeft alles voor een ultieme droombruiloft.
Kasteel Kerckebosch – in de bosrijke omgeving van de Utrechtse Heuvelrug vind je Kasteel Kerckebosch. Voor een lekker ‘werelds’ hapje of drankje (of allebei, kan ook!) kun je aanschuiven bij Bistoria. Van Oosters tot Mediterraans; voor ieder is er wel wat wils. Liever beetje laidback genieten van een cocktail? Plof dan neer in een fauteuil in de Bar & Lounge. Genoeg (of iets te veel) gedronken? No worries! In het kasteel kun je ook slapen. En dat is een partijtje fijn. Aan ridderlijk comfort, beetje luxe en knusse inrichting geen gebrek.