29 mei 2020, door Imara Milatz

Kastelendag: de mooiste kastelen van Nederland

29 mei 2020, door Imara Milatz

Kastelendag: de mooiste kastelen van Nederland

Ooit sliepen er koningen, hertogen, ridders, prinsen en prinsessen. Nu is het aan ons om er vorstelijk de oogjes toe te doen. Such a shame dat we er nooit eerder bij stil stonden. Maar voor alles is een eerste keer, bij deze: naast dat we de terrassen weer als vanouds admireren, is het vandaag óók de nationale dag van het kasteel is.

Niets meer dan de mooiste kastelen en landgoederen om een dagje rond te mogen neuzelen óf zelfs als een ware prins(es) te mogen overnachten. Want, zoals we eigenlijk allemaal weten, heeft Nederland een hele hoop moois te bieden. Van natuur tot aan historie. En als het om historie gaat, dan komen we al snel bij indrukwekkende kastelen en waanzinnige landgoederen uit. Enne, niet onbelangrijk: deze buitenplaatsen hebben uiteraard de meest geweldige, totally coronaproof, buitenplaatsen!

Noord-Holland

Noord-Holland

Landgoed Duin & Kruidbergmogen we een momentje? Want lord (flauw, sorry) wat is dit een knap Nederlands kasteel. Plus hotel, plus restaurant, plus spa. Kan het nog beter worden?! Niet-nor-maal mooi met die luikjes, geinige geveltjes, trappetje en torentjes. Om nog niet eens te beginnen over het land(goed) wat er aan de kasteelmuren grenst. Er was eens een landgoed Duin en een landgoed Kruidberg, even de twee samenvoegen, et voila. Zo geschiedde een benoemens- en bezienswaardig plekje om te bewonderen.

Kasteel Radboudeen lief klein kasteeltje piept onverwachts aan het puntje van de Medemblikse haven op. Ook leuk, ridderlijk lunchen doe je in het Kasteelcafé met een lekker terras met uitzicht op het Ijsselmeer. Or shall we say Zuiderzee, om in historische sferen te blijven.

Kasteel Muiderslot muiderslot is de homebase van Floris. Ons eigenste -was het geen ridder- graaf slash historisch held. Alleen daarom mag een bezoek aan Muiderslot niet ontbreken. Met z’n machtige torens, joekel van een ophaalbrug en strategisch aangelegd grachten is het woord fascinerend hier niet misplaatst. Enne, mogen we alsjeblieft ook nooit meer vergeten dat er zo een knappe tuin verstopt zit. Zou je bijna overheen kijken met het mega slot in beeld.

Zuid-Holland

Zuid-Holland

Kasteel Oud-Poelgeest  Kasteel Oud-Poelgeest bevindt zich in een sprookjesachtige omgeving. Niet alleen wanneer je gaat trouwen is dit de perfecte locatie ook wanneer je een speciaal nachtje weg wilt geniet je hier. Combineer het bijvoorbeeld met een dagje leiden.

Kasteel Duivenvoorde– Omringd door heel veel groen en een romantische vijver, staat het prachtige Kasteel Duivenvoorde. Allemachtig wat een kasteel. Statig en trots staat het al decennia te pracht. Dit is er een om een dagje rond te snuffelen en genieten van het moois op je netvlies. In de buurt is het Hof van Duivenvoorde een haaks contrast met het moderne terras. Leuk om een dagje van te maken!

 

Kasteel Keukenhoftsja, de keukenhof. Daar hoeven we niet heel veel meer over kwijt. Wel leuk om te weten dat een bezoekje, ook buiten het bloemenseizoen, het waard is. Want er staat een pracht tuin met een eveneens prachtig kasteel op het grondgebied.

Het Kasteel van Rhoon ’t is not your usual castle. Hier in Rhoon staat het meest strakgetrokken, wit gepleisterde, kasteel waar we ooit ons oog op legde. Daarom ging ‘ie meteen de lijst in. Want wat bijzonder is deze plek. Er is een restaurant, er zijn bedjes om te mogen blijven slapen én het oog krijgt veel cadeautjes. Knappe uitzichten en tal van verrassende hoekjes. Kan ook niet anders, sinds het kasteel uit de dertiende eeuw dateert.

Limburg

Limburg

Kasteel Hattem – we willen er spontaan (opnieuw) van in het huwelijks bootje stappen. Kasteeltje Hattem is –you guessed correctly– een lief kasteeltje (funfact: kleinste van Nederland) in het leuke Hattem. Je kunt er slapen, trouwen if you want, je kunt er dineren én heerlijk terrassen. Met het zonnetje erbij is het heerlijk toeven tussen de eeuwenoude bomen.

Kasteel Geulleje valt in de ene verbazing naar de ander. Kasteel de Geulle is nog een versie van een indrukwekkend Nederlands kasteel. Of eerder een burcht. Geulle steekt is een lager, maar breder, model van het standaardkasteel formaat. Maar daardoor niet minder naar ons zin vormgegeven. Qua uiterlooks is het oogverblindend wit, op de goede manier. Afgewerkt met zwarte detail waardoor je bijna vergeet dat Geulle uit de 17e eeuw dateert. Maar goed, een hoop restauratiewerk doet klaarblijkelijk wonderen. Slapen? Dat doe je er ook. Binnen (gelukkig) in appartementen waar je met een klap in het gezicht terug de tijd, naar de 17e eeuw, wordt getrokken.

 

Kasteel de Hoogenweerthaan de oevers van de Maas rijst een ongelofelijk mooi kasteel op. Picture perfect is op zijn zachtst gezegd een understatement. Sprookjesachtig, zelfs. Het glas in lood is er in overvloed, brick walls open en bloot gelaten, zware trappen, ontelbare balkonnetjes… we raken er niet over uitgepraat. Vooral niet omdat je er ook een slaapadresje aan over houdt. En al helemaal omdat het hele kasteel privé af te huren is (voor 357! man). Dat gaat nu niet gebeuren natuurlijk. Maar onthouden en wie weet wat de toekomst brengt.

Gelderland

Gelderland

Landgoed de Wiersse migthy pretty, indrukwekkend en imposant. Landgoed de Wiersse is meer dan een ‘kasteel’ alleen. Rondom het slot, welke pontificaal in het water lijkt te staan (zoals dat natuurlijk vaker is), is alles prachtig groen en met een goed oog voor knapheid aangelegd. Het voelt er bijna Engels aan met bloementuinen en strategisch aangelegde paden (psst er is ook een bnb op het landgoed te vinden, kijk maar eens hier)

Landgoed Matanzetruth be told, het is geen slot. Maar wel een landgoed en dat telt ook, vindt team Barts Boekje. We willen deze niemand onthouden. Want de Matanze is een verdomd knap stukje Nederland. Uitgestrekte groene velden als canvas tegen strak witte muren. Dat is het in de essentie. Een hoofdgebouw, koetshuis, theehuis, monumentale kassen en een oude dienstwoning floreren het terrein. Maarrrr het allerleukst komt er nog aan. Het is een bed & Breakfast. Vorstelijk slapen it issss. 

 

Kasteel Huis Bergh –  eind goed al goed (nog lange niet hoor), we gaan weer verder met een écht kasteel. En wat voor één. Huis Bergh doet de naam kasteel eer aan. Het onbetwist een van de grootste die ons land kent en daarmee al een bezoek waard. Omringd door een gracht, verstopt zich binnen de muren een binnentuin. Ook hier worden piepkleine kasteelramen versierd met luikjes en is het een verwondering om te zien hoe goed Huis Bergh overeind is gebleven na alle bestaansjaren. Extra leuk: je kunt er ook een nachtje over slapen. Letterlijk. In Huis Bergh.

Kasteel Ophemertbeter bekend als ’t Hoge Huis, is een uniek kasteeltje met een bed & breakfast én een appartement binnenin. Van binnen is het net zo leuk als van buiten en slaap je er in alle oude glorie. Dramatische gordijnen, giga kroonluchters en hetzelfde bloemetjes behang (maar dan de originele versie) als van je oudtante. We love’n het. Vooral omdat het zo knap afsteekt tegen de mooie natuur rondom het knusse kasteeltje.

 

Zeeland

Zeeland

Huis Der Boedenog een ‘officieel geen kasteel, maar we vinden het te mooi om hier niet te benoemen’- verhaal. Huis der Boede is een historisch landhuis en bed & breakfast ineen, welke ieder moment haar deuren voor de gasten kan gaan openen. En dat for the first time in history, hoewel het pand al sinds een jaartje of 3000 bestaat. Afijn, Huis der Boede is vanaf de buitenkant in ieder geval al statig en mooi. Van binnen beloven de foto’s verschrikkelijk veel goeds. Het plafond lijkt eindeloos hoog te zijn, de ramen vormen een panorama view over het landgoed (met beestjes!) en de zee lijk je er bijna uit de lucht te kunnen grijpen (zo dichtbij is het). Hele, hele, hele mooie ornamenten en kunstwerken overal waar je maar kijken kunt. Huis Der Boede wordt er een naar ons hart, geloven we…

Kasteel Westhovede verrassing van het lijstje is dit hostel in Oost Kapelle. Een hostel in een kasteel? Het is echt waar. Geen woord aan gelogen. Een slotburcht, ooit in de dertiende eeuw compleet met torens en al afgewerkt. Een mega tuinpartij eromheen gevouwen en ta da: een magische slaapplek in Oost Kapelle.

Wat vind je er op vijf minuten lopen? Ruik je al zilte lucht? De zee!