10 december 2021, door Anna Sophie Wellink

Kerstsferen zijn on: van zelf kerstbomen graven tot aan de knapste kunstbomen

10 december 2021, door Anna Sophie Wellink

Kerstsferen zijn on: van zelf kerstbomen graven tot aan de knapste kunstbomen

Je kent het wel, dat ultieme feel good moment van een kerstboom halen. All the cheesy dolly good moments. En dan behoort het ook nog te gaan sneeuwen, kerstmuziek erbij en dan dan dan... nemen we die boom mee naar huis. Net als in de film. Grappig wel, waar 'vroeger' de boom plus lampjes pas ná de Sint in huis werden gehaald, kan het nu niet vroeg genoeg beginnen in onze ogen. Dus optuigen die boel. Lampen erin. Ballen omhoog. Et voilà, kerst is hier! En die boom? Daar kunnen we op verschillende (leuke) manieren aan komen.

 

We geven toe: een échte boom ruikt lekker, het uitzoeken draagt nogal mee aan de feestvreugde en hoort gewoon wel bij kerst. Maarrr kunstbomen zijn wél duurzamer en dat is ook belangrijk. Een kunstboom moet zo'n tien jaar meegaan voordat je de duurzame winst eruit heb en daar kom je zo aan hoor. Mits je investeert in een goede kwaliteitsboom. Toch liever met kerst een ‘verse’ kerstboom? Doe het dan zo duurzaam mogelijk. Hoe? Komt 'ie.

BeterBoompje

BeterBoompje

Dit is zo’n initiatief dat je niet anders dan leuk kunt vinden. BeterBoompje. Want wist je dat er jaarlijks 2,5 miljoen kerstbomen worden weggegooid? Is toch bizar eigenlijk. Dus toen kwam BeterBoompje met het idee om wegwerpkerstbomen te vervangen door kerstbomen die terug geplant kunnen worden. Én een knappe kerstboom in je huis én met een mooie kerstgedachte.

Er zijn dus twee methodes bij BeterBoompje. De ene kerstboom is zonder kluit. Voor elke verkochte kerstboom planten ze twee herbruikbare biologische adoptiekersboompjes voor terug. Waar? In hun eigen kerstbomenbos. Of BeterBoompje met kluit. Deze boom breng je na de feestdagen terug en dan plant BeterBoompje de boom terug in de natuur.

Lees hier meer!

Maak je eigen kerstboom

Maak je eigen kerstboom

Dit is me toch een parel van een boom. Anders, origineel, duurzaam en knap. Een hangende eucalyptus-kerststijl-achtige boom. Susan a.k.a @styling_heroes op the gram heeft zelfs een spiraal kerstboom gemaakt met eucalyptus en droogtakken plus lekker veel glitters! Vorig jaar verkocht ze tien exemplaren (geen idee of ze dit jaar weer aan de slag gaat?), maar voor de handige harry’s onder ons: je kunt ‘m ook zelf proberen te maken.

Kunstbomen

Kunstbomen

Zoals we al zeiden, zo’n kunstboom is duurzaam. Ieder jaar haal je ‘m van zolder af, stop je lampjes in het stopcontact en hup, zie die boom eens shinen dan! En dat ‘proces’ herhaal je jaarlijks. Het enige nadeel? Vaak zie je direct dat het een neppert is. Aangezien de (kunst)boom die wij in huis (lees: van de zolder) halen, er natuurlijk wel knap bij moet staan, willen we alleen het mooiste van het mooiste. Dit zijn good looking kunstkerstbomen die je ieder jaar, keer op keer kunt blijven gebruiken:

Kunstkerstboom van Royal Christmas. Deze is gewoon bijna niet te onderscheiden van een echte Nordmann. En very good gemaakt van 100% PP materiaal met bruine takken, groene naalden en lichtgroene uitgroei. En lekker simpel om op te zetten door de scharnierconstructie. Wil je er eentje met lichtjes? Kan ook! Te leuk om niet te benoemen: alle LED-bomen van dit merk hebben een Smart Adapter (hallo via je telefoon lichtjes bedienen!). Bestel hier een Royal Christmas boom.

Kunstkerstboom van Melinera. Met 1160 flexibel te vormen takken is deze neppert nét echt. De kunstkerstboom is gemaakt van twee verschillende soorten takken, die voor dat real Christmas tree-effect zorgen. Bestel hier een Melinera boom.

Het leukste uitstapje

Het leukste uitstapje

De Hoge Veluwe. Zagen, zagen, wiede wiede wagen… Wil je dit jaar geen ‘gewone’ spar, maar een échte scharrel-den? Dan moet je naar het Nationale Park De Hoge Veluwe. Hier kun je gratis een boom uitkiezen, zagen en meenemen Dit is niet alleen leuk (hallo familie-uitje), maar óók goed voor het park. We horen je denken: huh, met dat zagen? Ja, echt! De dennenbomen groeien namelijk op een open stuifzandgebied wat – je raadt het al – open moet blijven. Deze dennen groeien te snel, waardoor het gebied dichtgroeit en langzamerhand zal verdwijnen. Win-win-win. Maak hier je afspraak!

’t Hobbyveld in Doorneburg (Gelderland). We gaan het veld in met duizenden kerstbomen. Kijken, rondneuzen, verder kijken, beslissen, zagen (minder duurzaam!), met kluit uit de grond halen, afrekenen en hoppa, die heerlijk geurende boom mee naar huis. Liever snel en praktisch? Dat kan hier ook, er staat namelijk ook al een hele collectie bomen klaar, hoef je niet zelf te zagen of uit de grond te halen. Lees hier meer.

En graven maar!

En graven maar!

Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten (Zuid-Holland). Tradities zijn er om te behouden, en zo denken de mensen van Kasteel Duivenvoorde er ook over. Voor een Servische spar, Nordmann of Fijnspar, maar ook voor hulst, maretak en ander ‘kerstigs’ groen ben je hier aan het juiste adres. Extra leuk voor zowel de kids als voor jou: je kunt de boom zelf uitgraven. De boom mét kluit kun je na de kerstperiode weer terug brengen. In de tuin van het knappe landgoed wordt deze terug in de grond gezet: milieubewust én bijdrage aan de instandhouding van het landgoed. Meer vind je hier.

Het Kuinderbos (Flevoland). Een kerstboom uitzoeken is toch het allermooiste begin van de feestdagen. Bij het Kuinderbos mag je de boom zelf zagen óf – onze duurzame favoriet – met kluit en al uitspitten. Aangezien het Kuinderbos een boswachterij (zoals ze dat mooi noemen) van Staatsbosbeheer is, zal de de boswachter je de weg wijzen en helpen waar nodig. Heb je zelf een schop of zaag, neem die dan mee. En goed om te weten: je moet zo’n 700 meter lopen om op de zaaglocatie te komen. Boek hier een tijdslot.

"

Niet zelf uitspitten, maar wel uitzoeken? Dat kan in het Friese Garyp bij Elzinga Kerstbomen.

"

Oh dennenboom oh dennenboom...

Oh dennenboom oh dennenboom...

Buitengoed Kerstbomen in Bunnik (Utrecht). In Bunnik bij Buitengoed Kerstbomen is het één groot kerstbomenfeest. Achter de hoge dennenbomen vind je de ‘kerstboomgaard’ met kerstwinkeltje (hallo hebbedingetjes) en kerststal (hallo warme choco). De bomen zijn vers – gezaagd of gespit – en biologisch afkomstig van eigen veld. Zo worden de bomen op bewuste duurzame wijze gekweekt (lees: zonder kunstmest en/of chemische bestrijdingsmiddelen) én er zal voor iedere gezaagde of gespitte boom een jonge boom terug geplant worden. Meer informatie vind je hier!

Kerstbomenhof in Terheijden (Noord-Brabant). Op het hof van de boerderij van familie van Haperen zijn zo’n twintig jaar geleden de eerste kerstbomen geteeld en tot op de dag van vandaag kun je hier langs voor een mooi boompje. Voor ieder is er wat wils. Van grote bomen tot kleintjes in een pot, smalle of dikke bomen. Op de dennenakker kies je uit duizenden bomen. Ennn pluspunt: voor een fijn prijsje haal je er al eentje in huis. Meer weten? Lees dan hier verder.

Kerst = Familie

Kerst = Familie

De Kerstboomboerderij in Oldehove (Groningen). Als we aan kerst denken, denken we aan familie. Bij de Kerstboomboerderij is dat ook het geval. Deze boerderij is een echt familiebedrijf in Grûn. Al wandelend tussen de dieren kun je je kerstboom uitzoeken. Kies er vooral eentje met kluit, zodat je ‘m na de kerst in de tuin kunt planten. Lees hier meer!

Kerstboomgaard bij De Stadsboer in Zutphen (Gelderland). Zin in een duurzame kerstboom? Adopteren maar. Hoe dat in z’n werk gaat? Heel simpel. Neem dit jaar een boom mét kluit, haal ‘m op (of laat bezorgen) en plant op 8 en 9 januari 2022 de boom terug in de Kerstboomgaard. De Stadsboeren zijn er dan het hele jaar lief voor met water en mest, zodat jij volgend jaar weer dezelfde (of een andere) boom kunt (terug)halen. Meer informatie.

"

Het is niet alleen leuk om te doen, zo’n kerstboom uit de grond halen, het ruikt ook nog eens lekker in je huis.

"