23 november 2022, door Margaux van der Mieden

Favoriete kerstfilms die je gezien moet hebben

23 november 2022, door Margaux van der Mieden

Favoriete kerstfilms die je gezien moet hebben

De decembermaand is pas net begonnen en de kerstfilms komen weer massaal uit de kast. Het is onze guilty pleasure, sorry very much not sorry. Hoe cliché sommige films ook mogen zijn, we worden er steevast vrolijk van. De muziek, het romantische tintje en de altijd good endings. Popcorn en play. Maar er zijn tegenwoordig zóveel kerstfilms dat je door de bomen het bos niet meer kunt zien, toch? Daarom een lijst met onze favoriete kerstfilms op een rijtje. Van een goede klassieker tot een dijk van een nieuwkomer. O, en we pakken meteen nog wat extra december-huisvertier mee.

 

Meer inspiratie voor kerst: Kerstmis doe je zo!

thank you for the music

thank you for the music

Eerst even wat soundtracks: hier luister je onze Spotify lijst, En… onze vrienden van Sonos Radio komen met het Country Christmas Station! Dat vinden we op z’n zachts gezegd nogal leuk (we love kerstmuziek en we love country muziek). En er is meer: naast het populaire Holidaze en Holiday Concerto, zijn er vanaf 17 november ook Thankful, Tanz, Mistletoe, Joyous Kwanzaa en dus het Country Christmas Station. Een station voor iedereen! En dat is nogal leuk, want als big fans van Sonos Radio (tientallen met de hand gecureerde stations, waarvan een deel door wereldberoemde artiesten) raak je nogal geïnspireerd om the good stuff te luisteren, zonder uren op zoek te zijn naar de verzameling van een eigen lijstje. Lees hier meer over waarom we zo’n fan zijn van de Sonos (en van de Sonos Roam, de kan-altijd-en-overal-speaker).

Kerstfilms

Kerstfilms

It’s a Wonderful Life

Er zijn maar weinig films die zoveel Kerst uitademen als de fantasie van Frank Capra uit 1946 met Jimmy Stewart als George Bailey. Hij staat op het punt zelfmoord te plegen en wordt dan bezocht door een engel die hem het ware belang van zijn leven laat zien.

A Christmas Story

Negen jaar na ‘Black Christmas’ maakte regisseur Bob Clark weer een kerstklassieker – zij het van een heel ander soort – met deze geliefde, nostalgische sage van de negenjarige Ralphie Parker (Peter Billingsley), die voor Kerstmis niets liever wil dan een luchtgeweer.

Home Alone

Jeugdsentiment ten top. Macaulay Culkin wordt door zijn familie vergeten en moet rond Kerstmis een paar sukkelige dieven (Joe Pesci en Daniel Stern) bevechten in dit altijd-goed kinderavontuur.

Scrooged

Bill Murray is een arrogante en onnadenkende tv-manager die, terwijl hij van plan is om een ​​live productie van A Christmas Carol (een extra tip in the slipstream deze) op te voeren, uiteindelijk een gekke variant van datzelfde verhaal beleeft in de grappige update van Richard Donner.

The Muppet Christmas Carol

Jim Henson stierf tijdens de pre-productie van deze film uit 1992, maar zijn geest leeft voort in de naadloze mix van zaniness en hart – die beide helpen om deze muzikale Dickens-bewerking tot een onderschatte triomf te maken.

The Nightmare Before Christmas

Over opvoeden gesproken: is The Nightmare Before Christmas, meer een Halloween-film dan een kerstfilm, hoort erbij. Meesterlijk werk van Tim Burton op een griezelige manier die alleen hij kan bereiken.

While You Were Sleeping

Nadat Sandra Bullock een man heeft gered die op eerste kerstdag voor een L-trein is geduwd, bevindt ze zich in een moeilijke situatie. Nadat ze de man van een afstand heeft bewonderd, mompelt ze: ‘Ik ging met hem trouwen’, wat een verpleegster ten onrechte oppakt als dat ze zijn verloofde is. Kort daarna raakt ze bevriend met zijn familie die haar met open armen ontvangt. Het enige probleem is dat ze uiteindelijk valt voor de broer van de man. Huil.

Love Actually

Deze met sterren bezaaide romantische komedie is waarschijnlijk even geliefd en verguisd. Zelfs als je een hater bent, kun je niet ontkennen dat de film met meerdere verhalen de afgelopen tien jaar invloed heeft gehad op komedies waarin de feestdagen centraal staan ​​- zo cheesy dat ie eigenlijk not to love is.

The Holiday

Deze romantische komedie is misschien wel haar meest warme en behaaglijke film ooit. Twee vrouwen – een in Londen (Kate Winslet) en een in Los Angeles (Cameron Diaz) – worden geconfronteerd met gelijktijdige romantische teleurstellingen, wat ertoe leidt dat ze tijdens de vakantie appartementen ruilen en op hun beurt nieuwe mannen vinden om in te zwijmelen.

Serendipity

Serendipity

O my, dit is misschien wel de grootste favoriet uit deze lijst die zowel de liefhebber van goede kitch als de ‘doe mij maar een klassieker’-mens bedient: Serendipity.

Zo’n kerstfilm die je in magie doet geloven – al is het maar voor een uur. De romantische komedie uit 2001, met John Cusack en Kate Beckinsale in de hoofdrol, draait allemaal om het lot en het lot alleen. Ofwel: precies waar we in deze tijd van het jaar in willen geloven.

Denk zwarte kasjmierhandschoenen, schaatsen in Central Park, Love In The Time Of Cholera, Aiden from Sex and The City en een rare fluit-spelende kerel. Eat your heart out. 

on the side

on the side

Wist je dat we tegenwoordig een soort van huis-sommelier hebben? Daar zijn we zelf nogal content over. We trokken aan de bel voor een lijst met de lekkerste kerstige / feestelijke wijnen: immers, kijken en luisteren kan zomaar dorstig worden. We blijven wél Barts Boekje…

Petillant – Geen champagne, geen cremant, maar petilant en dan wel met diepgang, niet zo van die ‘zwaardere perlage’ (sterke bubbels). Deze petilant heeft een lichte mousse, maar wel de complexiteit van een ‘klassieke’ methode met een neus van witte bloemen en honing, een body met brood tonen die het hout verraden.

Oktav – Een Magnum fles Grauerburgunder uit Baden, Een mooie samenkomst tussen de abrikoos tonen en amandel die je je mag verwachten van de druif, maar droog mineralig en lekker doordrinkbaar zonder zwaarte

Baumard Clos Saint Yves – Alleen drinken saai? Niet als je kleine flesjes koopt, en als je dan toch bezig bent dan maar meteen voluit toch

lees meer

Happiest Season

Happiest Season

Abby Holland en Harper Caldwell zijn een stel dat al bijna een jaar aan het daten is. Abby heeft een hekel aan Kerstmis sinds haar ouders zijn gestorven, dus nodigt Harper spontaan Abby uit om de feestdagen te vieren met haar familie in haar geboorteplaats. Abby ziet dit als dé perfecte gelegenheid om zichzelf voor te stellen aan Harper’s ouders en haar op kerstochtend ten huwelijk te vragen.

Op weg naar het huis van de Caldwells onthult Harper echter dat ze tegen Abby heeft gelogen over het eerder uit de kast komen voor haar ouders: uit angst dat dit haar vaders campagne voor het burgemeesterschap zou verstoren, wil ze pas na Kerstmis voor haar familie uitkomen. Ze vraagt ​​Abby om te doen alsof ze haar hetero-kamergenoot is voor de vakantie, waar Abby met tegenzin mee instemt. Of we ‘m steengoed vonden? Een klassieker? Nee, dat niet, maar eindelijk niet het geijkte mannetje-vrouwtje-kerstverhaal en dat verdient een pluim.

Slecht maar best lekker mits je in de juiste mood bent...

Slecht maar best lekker mits je in de juiste mood bent...

LoveHard

Hopeloze romantische, maar eeuwig vrijgezelle LA-journalist Natalie denkt dat er dingen beginnen op te lopen als ze een dromerige man van de oostkust, Tag is de naam, naar rechts swipet op een datingapp. Ze neemt een sprong in het diepe en springt op een vlucht om haar verliefdheid te verrassen voor de feestdagen, maar ontdekt dat ze is opgejaagd door Tag’s jeugdvriend die even ongelukkig is in de liefde, Josh. Deze luchtige en romantische – maar hopeloos foute (just the way we like it) komedie beschrijft haar poging om verliefd te worden.

The Knight Before Christmas

Een lekker schandalig kerstsprookje: nadat een tovenares tijdens de feestdagen de middeleeuwse ridder Sir Cole naar het huidige Ohio heeft vervoerd, raakt hij bevriend met Brooke (Vanessa Hudgens), een slimme en vriendelijke wetenschapsleraar die gedesillusioneerd is door liefde. Brooke helpt Sir Cole navigeren door de moderne wereld en probeert hem te helpen ontdekken hoe hij zijn mysterieuze en ware zoektocht kan vervullen – de enige daad die hem naar huis zal brengen. Maar terwijl hij en Brooke nader tot elkaar komen, begint Sir Cole zich af te vragen hoe graag hij terug wil naar zijn oude leven.

Merry Happy Whatever

Merry Happy Whatever

Kerstfilms duren eigenlijk altijd iets te kort en er zijn er naar aanloop van de feestdagen gewoon iets te weinig. Want nadat we Love Actually voor de twintigste keer en The Holiday voor de achtendertigste keer (ze blijven leuk) hebben bekeken, inclusief de jaarlijkse nieuwkomers (en soms nog een favoriet van het jaar ervoor), dan zitten we nog maar op half december. Oplossing voor dit probleem? Merry Happy Whatever: deze kerstserie wordt opgenomen in het huishouden van de familie Quinn. Het verhaal volgt Don Quinn terwijl hij worstelt met de stressvolle feestdagen. Ze worden nóg een tikkeltje ingewikkelder als dochter Emmy, de jongste van het gezin, haar vriend Matt uit Californië mee naar huis neemt. Het stel vraagt ​​toestemming aan Don om te trouwen. De controlerende patriarch van de familie is niet blij, omdat Matt een worstelende muzikant is en dat voldoet in eerste instantie niet aan de eisen van Don. 

Single All The Way + Midnight at Magnolia

Single All The Way + Midnight at Magnolia

Single All The Way

All the single ladies (and man): niets vervelender om partnerloos aan het kerstdiner aan te schuiven en op de vraag te stuiten waar nou die liefdespartner blijft. Of je herkent het óf je kan je het wel inbeelden: vreselijk. Zo denkt de hoofdrolspeler van Single All The Way er ook over. Maar Peter bedenkt een list en vraagt zijn beste vriend mee naar zijn familie om als liefdeskoppel aan te schuiven en daar ontstaat wonder boven wonder iets romantisch…

Midnight at Magnolia

Een favoriet van vorig jaar. Deze uber-foutekerstfilm gaat over oude vrienden en lokale radiopresentatoren Maggie en Jack. Ze besluiten samen – met grote tegenzin – alsof ze een koppel zijn voor hun families en luisteraars (van het radiostation) in de hoop dat hun show een syndicaat krijgt. Hoe loopt dan nou af ;-).

Fout but good: The Princess Switch (deel één, twee en drie)

Fout but good: The Princess Switch (deel één, twee en drie)

Tsja, de eerste is en blijft de leukste, zoals dat altijd gaat met een trilogie, maar alle drie hebben ze de juiste ingrediënten voor een prima kerstfilm: flauwe humor, happy-endings, de juiste dosis foute romcom en je bent er wel. De eerste film begint met een banketbakker die tegen het lijf van haar dubbelganger loopt. Beide zijn niet helemaal gelukkig met hun dagelijks leven en samen smeden ze een plan om tijdelijk van levensstijl te ‘switchen’. Addertje onder het gras? De dubbelganger is een prinses. De prinses wordt een banketbakker en de banketbakker duikt in het prinsessenleven…

Filmplatform Cinetree geeft kerstfilms weg

Filmplatform Cinetree geeft kerstfilms weg

Filmplatform Cinetree van actrice Hanna Verboom geeft deze maand gratis kerstfilms weg. Leuk! Een kerstcadeau kun je het ook noemen. Ze geven ieder jaar, om de kerstgedachte rond deze moeilijke tijd extra te belichten écht leuke kerstfilms weg. Welke films er zoal te zien zijn? Dát weten we (nog) niet, maar soon meer daarover op de website van Cinetree. Een leuke verrassing zo met de feestdagen in zicht. Thank you Cinetree.

 

The best man holiday + The night before

The best man holiday + The night before

The best man Holiday

Een komische film over vrienden die weer samenkomen na vijftien jaar tijdens de feestdagen. Eén van de vrienden, Harper, is beginnend schrijver. Hij confronteert zijn vriendengroep met een boek over gênante belevenissen en geheimen. Een reünie tijdens de kerstdagen loopt uit tot komische ruzies/conflicten rond vriendschap, liefde en vergiffenis. Een kerstfilm die je niet kunt missen.

The Night Before

Een Amerikaanse komische kerstfilm met hoofdrollen Seth Rogen, Anthony Mackie en  Joseph Gordon-Levitt. Drie beste vrienden met een kersttraditie, namelijk feesten met elkaar. Nu ze alle drie hun eigen leven hebben opgebouwd komt de traditie tot zijn einde. Ze sluiten de traditie af door te zoeken naar het ‘Nutcracka bal’. Hét feest waar iedereen wil wezen. Een film met humor en ook dat tikkeltje warmte van de feestdagen. Leuk!

Dolly Parton's Christmas on The Square starring Christine Baranski

Dolly Parton's Christmas on The Square starring Christine Baranski

Geen normale kerstfilm is deze Dolly Parton’s Christmas on The Square. Het is een kerstmusical. Kan ook niet anders met Dolly Parton als hoofdrolspeler. Het gaat over de succesvolle zakenvrouw Regina die haar kleine geboorteplaats verkocht heeft aan een ontwikkelaar van een winkelcentrum. Regina heeft slechte herrinneringen aan deze plek en vindt het daarom niet erg dat het dorp verdwijnt tot… Dolly komt. Dolly speelt een dakloze engel met een country-tintje die Regina doet nadenken over deze plek. Een mooie film met goede acteurs en zeker ook goede muziek.

Almost Christmas

Almost Christmas

De vier volwassen kinderen van weduwnaar Walter keren voor de eerste kerst na hun moeders dood terug naar hun ouderlijk huis. Walter heeft één wens voor kerst en dat is geen ruzie en dat iedereen lief is voor elkaar. Hoe moeilijk kan dat zijn? Makkelijker gezegd, dan gedaan. Een heuse beproeving. vijf dagen lang moeten ze door één deur kunnen. Dat gebeurd niet helemaal vlekkeloos… Ze brengen veel drama en onrust met zich mee. Almost Christmas gaat over de liefde voor familie op een humoristische manier. Een leuke, grappige kerstfilm dus.

 

Christmas Cartoons (zeker ook voor volwassenen!)

Christmas Cartoons (zeker ook voor volwassenen!)

Klaus

Een redelijk nieuwe kerstfilm (2019), maar wel zo eentje waarvan je nu al weet dat je hem ieder jaar weer gaat opzetten. Postbode Jesper wordt naar het allerverste en koudste puntje van de posthubs gestuurd: de Noordpool. Het is lachen, soms een traantje wegpinken, opnieuw lachen en echt heerlijk wegkijken.

The Polar Express

Met de fijne stem van Tom Hanks, prachtig artwork-achtige vormgeving en veel sneeuw en lichtjes is The Polar Express een hele goede om mee te nemen in je rijtje must-sees. Het vertelt het verhaal van een jonge jongen die op kerstavond een mysterieuze trein voor zijn raam ziet stoppen en door de conducteur aan boord wordt uitgenodigd. De jongen sluit zich aan bij verschillende andere kinderen terwijl ze op reis gaan om de kerstman te bezoeken om kerst voor te bereiden.