Nederland1 november 2023, door Maartje

Kerstmarkten in Nederland: hoppen maar!

Nederland, 1 november 2023, door Maartje

Kerstmarkten in Nederland: hoppen maar!

It's the most wonderful time of the year. Het is lang geleden dat we per se naar Duitsland moesten voor een beetje kerstmarkt hoppen (aangezien onze oosterburen patent hebben op alles wat te maken heeft met het woord kerst en markt, en worst en bier, onze andere favorieten). Dat is gelukkig verleden tijd: we blijven je voorlopig lekker vermoeien met kerst en kerstmarkten, want als je ook maar een klein beetje op ons lijkt, dat krijg je er vast geen genoeg van. De leukste kerstmarkten van Nederland alle vrije dagen van december (en een beetje januari).

Amsterdam

Amsterdam

De Duurzame Kerstmarkt bij De Ceuvel | 9 & 10 + 16 & 17 december 2023

We horen al even dat het doek binnenkort voor de Ceuvel gaat vallen. Dat ze er weg zouden moeten, Maar niet voordat er nog 2 weekenden kerstmarkten gevierd worden! Want gotta love Café de Ceuvel tijdens de zomermaanden als je zo pardoes het water in jumpt, maar vlak de winter hier ook niet uit! Dat bewijzen ze je graag met de Duurzame Kerstmarkt. Gaat dat zien. De Ceuvel

Maja Mercado Christmas Market bij Museum ‘t Kromhou | 10 December 

Voluit noemen ze het The MAJA MERCADO Christmas Market – Geef het beestje een naam want zowel de locatie, als de Maja Markt zelf, zijn 10 punten dus ga! Maja Mercado

Ice Village Amsterdam, Museumplein | 14 t/m 26 december 2023

Het is het meest toeristische dat je in onze hoofdstad kunt doen… En het leukste! Naar Ice Village Amsterdam, ofwel de bekende idyllische schaatsbaan op het Museumplein, het iconische Rijksmuseum op de achtergrond. Of de voorgrond, ook goed. Geen foto op de loopbrug is geen complete winter. Schaatsen onder, broodje worst, nog even over de kerstmarkt struinen en je vrije dag is compleet. Steek als je er toch bent even over naar de Spiegelgracht met al zijn antiekwinkels: een sprookje in de winter als de schemer valt! Ice Village is er tot en met 26 december.

Hermitage Markt Kerst Editie| 17 december

De zaterdag voor iedere kerst vind je hier een gezellige kerstmarkt. Je kunt hier de meest lekkere producten inkopen voor je kerstdiner. Last minute inkopen doen heeft toch wel iets fijns en knus vinden we hè. Deze kerstmarkt zit bij het oude Hermitage Amsterdam, in de binnentuin van het HART museum.

Kerstbraderij bij de VerbroederIJ – 16 december (Amsterdam Noord)

O men wat vinden we het leuk om met de koters naar Noord te gaan (alleen de pont is al feest) en dan de dag door te brengen bij de VerbroederIJ. Maar we gokken dat het nooit leuker was dan 16 dec aanstaande want dan is er een feestelijke Kerstmarkt met theater, Het Danspaleis, kampvuur en live muziek!

Wintermarkt van de Pure Markt, Park Frankendael | 17 december 2023

Een aantal weekenden per jaar sowieso een van de fijnste markten van de stad, en helemaal als Kerst is Coming. Doe jezelf een lol en maak meteen een reservering bij Restaurant De Kas, dan is je ultieme lekkere dag compleet.Funky Xmas Market – 18 december van de Sundaymarket mensen op het Westergas.

Funky Xmas Market, Westergas | 17 december 2023

De Sunday Markets op het Westergas mogen inmiddels bekend zijn. En terecht want immer leuk en lekker. Maar de leukste is toch wel de speciale Funky Xmas Market: originele kerstcadeaus en een funky kerstsfeer! Live muziek, glühwein overal en gezelligheid.

We blijven in Amsterdam voor die andere leuke welbekende: het Amsterdamse Winterparadijs @ de RAI, van 14 december 2023 t/m 30 december 2023. Wij snellen de 14e van december dit jaar weer die kant op. Dit jaar pakt de organisatie flink uit met een nóg groter winterparadijs dat nóg langer gevierd wordt. Olé. Zo hebben we 6 (!) extra dagen gekregen om al het nieuws uit te proberen. Wat? Nou, bijvoorbeeld drie tube slides, een silent après-ski bar (grote kans dat je ons hier vindt), een ijs-racebaan met elektrische bikes en ook de schaatsbaan is twee keer zo groot. En zijn lekker actief op insta dus daar lees je alles: @amsterdamsewinterparadijs

Het Zuiden

Het Zuiden

Maastricht natuurlijk! Duh. Een van de leukste markten van het land moet die van Magisch Maastricht zijn. De binnenstad van Maastricht is in de winter nog net wat magischer (joh) en een wens doen in de grote boom is traditie. Net als het reuzenrad overigens. En de schaatsbaan. En… Nouja, op naar Maastricht (lees hier dan meteen wat je ter plekke eigenlijk ook  niet mag missen: Barts Best of Maastricht) De markt duurt nog tot de laatste dag van het jaar. magischmaastrichtophetvrijthof.nl

Je hebt het vast iemand ooit een keer horen roepen: met kerst moet je naar Valkenburg! En het is echt zo: de markt in de grotten van de Limburgse stad is gewoon echt bijzonder. Toeristisch en druk? Dat ook. En toch alsnog de moeite waard. Vakantie verpakt in een dag. Van 17 november tot 30 december 2023. kerstmarktgemeentegrot.nl

Winterdroom Sittard – 17 t/m 24 december

Oké, niet één kerstmarkt maar een hele stad (ja, je leest het goed) die wordt omgetoverd tot één grote lichtjesparade. Genaamd Wèntjerdruim (ofterwijl: winterdroom). In de historische, karakteristieke binnenstad van Sittard slenter je met een glühwein door de stad. Dat wordt nog eens overtroffen tussen 17 en 24 december, als je – jawel jawel – op bezoek kan bij de kerstman in zijn huis én er een grote, levende kerststal prijkt op het centrale plein in de stad.

Niet Nederland, maar ook niet ver weg: vorig jaar was het Belgische Luik nog kerststad van Europa en ook dit jaar doen ze weer hun best! De toon is immers gezet. Lees meer over kerststad Luik.

Noord- en Zuid-Holland

Noord- en Zuid-Holland

De grootste kerstmarkt van het land vind je in… Dordrecht! Doe zag je vast niet aankomen. Een goede gelegenheid om meteen onze andere tips in Dordt te testen: Barts Boekje x Dordrecht

Nog zo’n opmerking die we hier te pas en te onpas maken: winter? Ga uitwaaien! Op naar het strand. Den Haag en Scheveningen komen dan meestal direct oppoppen want het beste stad-strand twee in één pakket van het land. Mooi meegenomen dus dat in Den Haag, aan de Lange Voorhout, nog tot 23 december de Royal Christmas Fair te bezoeken valt. Is het meteen een drie-in-eentje. Meer Den Haag tips? Hebben we: Barts Best of Den Haag.

Of naar Leiden waar de Drijvende Kerstmarkt is! What’s in a name: een grote drijvende kerstmarkt  in het centrum van Leiden op de Nieuwe Rijn. Van vrijdag 13 december tot en met dinsdag 24 december staan er twaalf dagen lang 86 winterse chalets met kerstspullen, kersthapjes en drankjes. Er zijn optredens en natuurlijk is de kerstman aanwezig. Drijvende Kerstmarkt Leiden. Dichtbij Amsterdam hebben we gelukkig de Winter Village in Amstelveen (2 december tot 7 januari).

Dat geldt ook voor de kerstmarkt (8 tot 10 december 2023) in Haarlem, de leukste van het land volgens velen. En het traditionele Dickens Festijn in Deventer – onvergetelijk!

Het Oosten van het land

Het Oosten van het land

Zwolle: Van 16 december t/m 25 februari 2024 staat het grootste ijssculpturenfestival van Europa weer in Hanzestad Zwolle. De beste ijskunstenaars uit de hele wereld komen naar Zwolle waar ze in een grote vrieshal aan de slag gaan met 275.000 kilo ijs en 275.000 kilo sneeuw. Wanten aan en gaan!

Batavia Stad

Batavia Stad

Zeker een bezoekje waard is de kerstmarkt van Batavia Stad. Niet alleen knetter gezellig, maar in samenwerking met LINDA. shop je er op zaterdag 17 & zondag 18 december dat ene unieke designerstuk en al je last minute kerstcadeaus met kortingen tot wel 70%.

En een kerstmarkt zal een kerstmarkt niet zijn zonder activiteiten. Het plein naast La Place wordt omgetoverd tot hét LINDA. festival terrein. Geen typische kerstactiviteiten (ook lekker) maar je kunt er seminars volgen van ‘de Huismuts’, Janice en Pauline Wingelaar en kerstballen personaliseren. Daarnaast is er het LINDA. prijzenrad en opent er de LINDA. pop-up store.

Meer info op deze pagina.