Amsterdam14 december 2023, door Nikki Nederhorst

Uiteten met kerst: deze restaurants zijn open in Amsterdam

Amsterdam, 14 december 2023, door Nikki Nederhorst

Uiteten met kerst: deze restaurants zijn open in Amsterdam

Omdat uiteten gaan met kerst altijd extra leuk is (en voor wat minder stress kan zorgen), hebben we nog even een lijstje voor je in elkaar gedraaid met restaurants die open zijn in Amsterdam. Jansz. in de gezellige Negen Straatjes bijvoorbeeld (en die zijn ook op NYE open!), of bij Taiko voor een Aziatisch geïnspireerd zes-gangenmenu (wij noemen oesters, kaviaar)... Of het prachtige restaurant de Mark in hotel De Durgerdam? Een on-Amsterdams uitje. Om er maar een paar te noemen. En ja, dat zijn inderdaad alledrie restaurants in een hotel - een goede tip voor uit-eten op 'gekke' dagen (en ook voor een uitgebreid ontbijt; hotels zijn immers altijd open). Maar er is meer...

 

Snel reserveren om zeker te zijn van een tafeltje, Christmas 2023 here we go!

Hotel de l'Europe: Marie, Flore en Trattoria Grazielle

Hotel de l'Europe: Marie, Flore en Trattoria Grazielle

Het prachtige hotel de l’Europe aan de Amstel heeft maar liefst drie restaurants waar we terecht kunnen tijdens de kerstdagen. Schuif aan bij Marie voor een Noël Français. Je drinkt hier de lekkerste Franse wijnen terwijl je een oester weg slurpt en de Franse keuken proeft. Bij Flore eet je de groente van het moment. Bij Flore geen saaie bordjes, maar Michelin-waardige (ja, ze hebben er twee) gerechten. En tot slot zijn de deuren van Trattoria Grazielle geopend voor een kerstdiner (of lunch) vol Italiaanse gerechten. Geniet van antipasta to share of een bord pasta met Italiaanse wijn. Deze drie restaurant hebben hun eigen kerstmenu, deze volgt nog dus stay tuned…

Reserveren bij de Restaurants van Hotel de l’Europe doe je hier. 

Café Restaurant Amsterdam

Café Restaurant Amsterdam

Café Restaurant Amsterdam is echt de familieklassieker der klassiekers. En kerst draait natuurlijk om familie. Wij zijn al jarenlang fan van dit restaurant, dus wees snel met reserveren, want voor je het weet zijn ze vol! Café Restaurant is namelijk de plek die áltijd feestelijk is. En als we zeggen altijd, dan bedoelen we ook echt altijd. Café Amsterdam is gedurende de hele kerstperiode geopend.

Maak hier je reservering voor Café Restaurant!Bar Bellini

Bar Bellini

Aan de Ferdinand Bolstraat vind je deze gezellige plek: Bar Bellini. Het menu bestaat uit allemaal kleine gerechten, ideaal voor de sharing lovers onder ons. Voor de niet sharing lovers onder ons: de gerechten kunnen ook in gangen worden geserveerd. Tijdens de kerst kun je hier heerlijk genieten van een gezellige lunch of diner. Bar Bellini heeft ook net een prijs gewonnen voor beste restaurant van Amsterdam (hier zit je dus sowieso goed). Ze zijn 24 en 26 december geopend! Maak je reservering hier.

Lees hier meer over Bar Bellini!

Café Verlan

Café Verlan

Dit is onze persoonlijke favoriet aan de Prinsengracht en gelukkig zijn ze op beide kerstdagen geopend. De chef heeft een speciaal kerstmenu samengesteld,  zo is er een 4-gangen (€60) en 5-gangen (€70) diner samengesteld. Natuurlijk is ook à la carte een optie!

Reserveer hier voor Café Verlan!

Restaurant Thuis met dank aan SOUS

Restaurant Thuis met dank aan SOUS

Oke oke, een beetje flauw, maar het is wel zo: thuis restaurantje spelen blijft een goed idee, vooral als je zelf niet (echt) hoeft te koken. Wil je? Weet dan dat SOUS je man is.

Weet je nog, dat we tijdens de welbekende pandemie en masse aan de kook gingen met thuis-kook-boxen van fijne restaurants? Fast forward naar 2024: SOUS levert inmiddels de menu’s van tientallen toprestaurants en chefkoks in Nederland en Vlaanderen en biedt met de SOUS Market een scala aan curated topproducten. Ha! En dat is dus, zeker als we een (klein) feestje (of grote fuif) te vieren hebben, precies waar we op zaten te wachten.

De aan SOUS verbonden restaurants en chef-koks combineren zowel traditionele en moderne kooktechnieken en creëren in samenspraak met SOUS een ultieme dinerervaring voor thuis. En ze spelen – uiteraard – slim in op feestdagen zoals kerst. De chef-koks bereiden de menu’s in hun eigen keuken, verpakken de componenten vers en luchtdicht, klaar voor verzending. Hoef jij thuis alleen nog maar de finishing touch te doen. Met 38 partners in totaal, waaronder namen als Ron Blaauw, Julius Jaspers en restaurants zoals Treeswijkhoeve**, Parkheuvel** en Daalder* een Heel Erg Goed Idee al met al. O, en naast complete menu’s is het ook mogelijk om de favoriete producten van de toprestaurants en chef-koks te kopen via SOUS Market. Kerstcadeautje misschien?  Eat SOUS

Restaurant de Mark in De Durgerdam, De Juwelier en Bistro de la Mer

Restaurant de Mark in De Durgerdam, De Juwelier en Bistro de la Mer

Aan de oevers van het IJmeer in Durgerdam (dan zit je dus heerlijk tussen de rietpluimen en gevelhuisjes aan het water) huist vanaf maart 2023 een boetiekhotel. Een boetiekhotel? Een hele mooie en rustgevende weliswaar en De Durgerdam is de naam. De locatie ging van herberg naar hotel naar café-restaurant en weer terug naar hotel. Geniet in alle rust bij De Durgerdam met als culinair middelpunt restaurant De Mark.

Of je er lekker kunt eten? Verdomd ja! Head Chef Koen Marees werkt er samen met Amsterdamse helden Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot van Michelin restaurants 212 en De Juwelier. 7 dagen per week kun je er terecht, en dus – duh – OOK met kerst.

Zowel De Juwelier als Bistro de la Mer zijn ook geopend tijdens de kerst. Deze etablissementen hebben dezelfde eigenaren en bevinden zich aan de Utrechtsestraat. Bij De Juwelier kun je op 25 en 26 december genieten van een ouderwetse à la carte maaltijd. Bij Bistro de la Mer kun je op dezelfde dagen heerlijke zeevruchten proeven.

Helling 7, Amsterdam Noord (en meer in Noord)

Helling 7, Amsterdam Noord (en meer in Noord)

Best we fan van restaurant Helling 7 in Amsterdam Noord. Ruige locatie, fantastisch eten, weergaloos uitzicht. En dan heb je ons. Laat het restaurant nou ook open zijn met kerst. Ha! Op 24, 25 en 26 december schuif je aan voor een 4-, 5- of 6-gangen menu. Alleen nog een kwestie van reserveren.x

Ook in Noord, ook een tip: restaurant Metro. Je kunt er alle kerstdagen terecht voor zowel lunch als diner. Die andere favoriet in Noord, Lazuur, is misshcien op Eerste Kerstdag dicht, maar kerstavond en tweede kerstdag zijn ze er wel! Precies hetzelfde geldt voor lievelingen in Noord Restaurant Europa en zijn buurman Europizza.

O, en een beetje in de stijl van Helling 7, is ook REM Eiland op kerstavond open. Alles word dan uit de kast getrokken voor een ultieme – 6-gangen diner – kerstbeleving.

Maurits at the Park: Brasserie Café Spring en VanOost Restaurant

Maurits at the Park: Brasserie Café Spring en VanOost Restaurant

Splinternieuw en nu al enorm naam aan het maken: we hebben het over Brasserie Café Spring én VanOost Restaurant in het net geopende Pillows Maurits at the Park. Met het hele gezin moet je sowieso bij Spring zijn, want daar kun je met de feestdagen koekjes bakken, schminken en op familiefoto (natuurlijk in een foute kersttrui!). Jullie een fijne lunch of diner in Italiaanse stijl, en de kids een feestelijk kindermenu. Bij VanOost schuif je ook aan voor een heerlijk georganiseerd diner. Tussen de twinkelende lichtjes uiteraard.

Wil je echt uitsloven met de kerst (zonder er zelf wat voor de doen), dan plak je er natuurlijk een overnachting aan vast in één van de kamers van Maurits at the Park.

Reserveren bij Brasserie Café Spring doe je hier en voor VanOost Restaurant reserveer je hier..

Anantara Grand Hotel Krasnapolsky

Anantara Grand Hotel Krasnapolsky

Dat het Anantara Grand Hotel Krasnapolsky is hip en happening. Is echt zo. Bovendien zit je er te gek OP de Dam. Daarom lopen we te popelen om daar de feestdagen door te brengen. Tijdens alle kerstdagen zijn er uitgebreide diners in het Grand Café Krasnapolsky en in het Michelinsterren-restaurant The White RoomOok is er een Nieuwjaarsparty op 31 december in Bar The Tailor met een DJ en overheerlijke cocktails. Als finish in touch is er tijdens de feestdagen, op 25 december, het Anantara Winter garden Gala Dinner met live-muziek en een line-up van alle grote genieën van het Anantara Grand Hotel Krasnapolsky

Anantare Grand Hotel Krasnapolsky

Brasserie OCCO in The Dylan

Brasserie OCCO in The Dylan

24, 25 én 26 december kun je bij OCCO terecht voor een compleet verzorgde, in-de-watten-gelegde kerst. Je kunt hier aanschuiven voor een feestelijke High Wine inclusief aperitief en amuse. Meer verklappen we niet, maar je glitterjurk mag zeker uit de kast getrokken worden. Kerst op de Keizersgracht, wij willen wel.

Reserveren bij OCCO doe je hier. 

 

 

Ron Gastrobar Oriental

Ron Gastrobar Oriental

Ron Gastrobar Oriental is alle kerstdagen geopend, van kerstavond tot en met tweede kerstdag. Dit restaurant is gelegen in de langste straat van Amsterdam: de Kerkstraat. En het liefst zouden we er elke avond een hapje eten. Super knap restaurant, compleet in de kerstsferen (echt!). Op de kaart staat hier Asian fusion.

Reserveren bij Ron Gastrobar Oriental doe je hier. 

Watergang

Watergang

Op de prachtige Weteringstraat schuilt table d’hote restaurant Watergang. Hier eet je een wisselend gangenmenu wat zich aanpast naar seizoenen en ingrediënten. Op kerstavond en eerste Kerstdag zijn ze hier open voor lunch en diner. De maand december staat bij hen in het teken van hun feestelijke menu met allerlei opties om hier en daar uit te breiden. Een groot feest dus!

Reserveren bij Watergang doe je hier. 

Restaurant Daalder

Restaurant Daalder

Een ster in de kerstboom en een Michelinster op je bordje. Dat zit bij Restaurant Daalder wel goed. We vinden dat iedereen wel een beetje sjiek uiteten verdient met de feestdagen dus zijn ultra blij (geluksdansje) dat Daalder de deuren openhoud tijdens kerstavond en eerste kerstdag. Je eet hier een zorgvuldig samengesteld chef’s menu, onder leiding van Dennis Huwaë.

Reserveren bij Restaurant Daalder doe je hier. 

Troef

Troef

Onze nieuwe favoriet in oost is Troef. En oh, wat zijn we blij dat ze open zijn heel de kerst. Net om de hoek van de Amstel vind je deze Franse plek. De mensen van Troef hebben hun à la carte menu een feestelijke touch gegeven.

Reserveren bij De Troef doe je hier!

Jansz in het Pulitzer, Amsterdam

Jansz in het Pulitzer, Amsterdam

Het mooie Pulitzer is natuurlijk niet te missen in dit lijstje. Niet alleen is dit dé perfecte plek om even helemaal tot rust te komen, maar het ook is een heerlijke kerstbestemming om te dineren en te overnachten. Er zijn twee samengestelde menu’s: een vegetarisch menu (€95 p.p) en een menu met vlees (€120 p.p.). Bekijk hier het volledige menu.

Jansz, die leuke zaak die valt onder het heerlijke Pulitzer hotel is geopend tijdens kerstavond, eerste én tweede kerstdag. En (voor als je er nog geen genoeg van hebt) ook met oudejaarsavond! We trekken voor Jansz sowieso graag wat feestelijks aan. Bij Jansz pakken ze uit met de Feestdagen. Zo maak je voor de lunch of diner de keuze uit een driegangen of viergangen menu. De prijzen zijn vanaf 120 euro en dan krijg je direct een glas bubbels bij binnenkomst.

Reserveren bij Jansz doe je hier

 

De Vergulden Eenhoorn

De Vergulden Eenhoorn

De voormalige stadsboerderij is een van onze lievelings in Amsterdam-Oost. We zijn dus erg blij dat we hier terecht kunnen voor de feestdagen. Wanneer dan? Eerste kerstdag vieren ze lekker zelf met familie. Snappen wij heel goed. Maar… op kerstavond en tweede kerstdag zijn we welkom, de hele dag door. Oh, en mocht je zin hebben om een nachtje weg van huis te zijn tijdens kerst. Je kunt hier ook slapen! Enne… de bedden zijn hier goddelijk.

Reserveren bij De Vergulden Eenhoorn doe je hier.

Het Conservatorium hotel, de Brasserie & Taiko

Het Conservatorium hotel, de Brasserie & Taiko

Het Conservatorium hotel in Kerstsferen, knappe non-Kerstliefhebber die zelfs daar niet een beetje voor zwikt. Met kerstversiering door het hele hotel en een grote Kerstboom in de lobby. Restaurants de Brasserie en Taiko hebben ook dit jaar weer een speciaal Kerstmenu samengesteld. Zo kun je bij de Brasserie proeven van Canadese kreeft en bij Taiko ga je voor een zes-gangenmenu (wij noemen oesters, kaviaar). Voor feestelijke culinaire hoogstandjes moet je in het Conservatorium hotel wezen.

Reserveren bij Het Conservatorium hotel doe je hier. 

Venus & Adonis

Venus & Adonis

Venus & Adonis vind je in hartje Jordaan en hier moet je zijn voor een goede surf & turf. Een ‘Venus steak met gegrilde Black Tiger’ bijvoorbeeld. Sharing is caring (voorgerechten op een plank voor de betere delers – aanrader!) en fijne voorgerechten zonder poespas zoals de Franse uiensoep. Ook voor de Vega is hier genoeg lekkers. Zo eet je hier bijvoorbeeld Vega spareribs (aanrader!). Vergeet vooral niet naar de prachtige tegels op de vloer te kijken en ook een plekkie aan de bar zit hier top. Geen Kerstmenu’s maar gewoon, zoals altijd. Doen waar je goed in bent, hoef je er ook niet van af te wijken.

Reserveren bij Venus & Adonis doe je hier. 

Bar Kantoor

Bar Kantoor

Bij Bar Kantoor in Westerpark (perfect dus, daarna een fijne kerstwandeling) kun je de hele godganse dag terecht en Bar Kantoor is echt voor iedereen. Lage drempel-galore, dat is het idee. Fijn. Ook – juist – met kerst. En laat deze allemansvriend nou net dit jaar weer open zijn voor de feestdagen. voor zowel de vega’s als de non-vega’s een mega fijne spot. Helemaal 100% bio en om van te watertanden. 

Reserveren bij Bar Kantoor doe je hier.

De Gouden Reael en Cantine De Caron

De Gouden Reael en Cantine De Caron

De Gouden Reael, een familie lid van de Franse Bistro Caron, heeft speciaal voor deze kerst een 3-gangenmenu (€53) en een 4-gangenmenu (€68) samengesteld, door niemand minder dan Chef Thomas Demuth. Er is voor ieder wat lekkers, dus laten we die smaakpupillen maar flink verwennen.

Ook is er tijdens deze decembermaand de PITHIVIER voor 2 weer aanwezig als hoofdgerecht. Benieuwd naar de keuzes op de kaart? Kijk hier. De Gouden Reael is geopend 24 en 26 december!

Reserveren bij de Gouden Reael doe je hier. 

Cantine de Caron kan natuurlijk niet achterblijven met kerst want zij zijn ook gelukkig open. Dit is een plek waar wij u tegen zeggen, een all time favorite! Dus reserveer snel een plekje!

Reserveer hier voor Catine de Caron. 

MR PORTER/THE DUCHESS

MR PORTER/THE DUCHESS

Ook bij The Duchess en het jongere broertje  MR PORTER mag je bij Kerstmis aanschuiven. Bij het fine dining steakhouse MR PORTER staat op 24, 25 en 26 december het a la carte menu voor je klaar. Wel kun je genieten van een speciaal Christmas dessert.

En de zoetekauwen sturen we rechtstreeks naar THE DUCHESS met Kerst voor een magische setting met een overvloed aan verschillende theesoorten, chocolade, petit fours en meer. Hoe leuk is een Christmas Afternoon Tea of een Christmas Chocolate Explosion? Voor zij die liever tijdens het diner uitpakken wordt tijdens de hele kerst een Christmas set menu georganiseerd. Voor de lunch kun je a la carte bestellen.

Celia @ Kimpton de Witt

Celia @ Kimpton de Witt

Een Californian-style Christmas samen met de hele familie? Dat doe je bij Celia in het centrum van Amsterdam. Er liggen Christmas crackers op de tafel, de hele boel is versiert en ze hebben zelfs de menu’s met je eigen naam erop (voelt toch wel sjiek). Celia serveert een drie-gangen familiestijl menu met gerechten als voorgerecht burrata met truffel en champignons, hoofdgerecht kalfswangen met wortelgroentesaus en aardappelpuree en om de avond mee af te sluiten een chocolademousse. Voor 75,- euro per persoon breekt het de bank niet én natuurlijk hebben ze een goed vegamenu (pumpkin ravioli in een beurre noissette, yes please!).

Je kunt er ook aanschuiven voor een brunch! Op 24, 25 en 26 december heb je naast gerechten als de welbekende cinnamon buns met een glazuur van tonkabonen ook Eggs Royal met smoked zalm en gepocheerd ei. 

Reserveren bij Celia doe je hier.

Papa's Loft House

Papa's Loft House

Met kerst kaasfonduen en dat niet je hele huis ernaar ruikt? Het nieuwe Papa’s Loft in Amsterdam Noord (Gelderlandplein) biedt de uitkomst: lekker daar kaasfonduen. Niet alleen dat: je begint met een sharing platter met allemaal lekker, een spoom om het pallet weer fris te maken, dan de kaasfondue met alles erop en eraan en een feestelijk dessert. Op 24, 25 en 26 december kun je hier terecht. Voor de volwassenen betaal je €49,50 en voor de youngsters €24,50.

Reserveren bij Papa’s Loft House doe je hier

TOZI

TOZI

Authentieke smaken en Italiaanse gezelligheid: dat doe je deze kerst bij Restaurant TOZI! Speciaal voor de feestdagen heeft team TOZI op 24 en 25 december een 9-gangen Cichetti feestmenu samengesteld voor € 95,- per persoon. Oesters, Sint-jakobsschelpen, carpaccio van zeebrasem, verse tagliolini en tortellini, gestoofde lamsschouder, gegrilde octopus, rhum baba en natuurlijk Italiaanse panettone om hem af te sluiten.

(24 en 25 december 2023 open)

Reserveren bij TOZI doe je hier.

Rouhi

Rouhi

Hadden we al eerder verteld dat er op de begane grond van House of Rituals in Amsterdam ook een restaurant zit? Bij deze; Rouhi is de naam. Tijdens Kerst schuif je hier aan voor een 4, 5 of 6 gangen diner, maar het menu wordt doorgetrokken tot het eind van het jaar. Good to know wanneer je vierde, vijfde of tiende(!) kerstdag viert.

Reserveren bij Rouhi doe je hier.

Le French Café

Le French Café

Een telg van de 3WO familie: Le French Café. Je kan hier op tweede kerstdag óók aan kunt schuiven (eerste kerstdag niet, maar dan heb je genoeg keuze uit de rest van dit lijstje). Le French Café is een Frans geïnspireerde en eigentijdse brasserie, met een funky urban vibe op de altijd gezellige Javastraat, én aan de Admiraal de Ruijterweg in Amsterdam West, en nu ook op de admiraal de ruijterweg. De verse broden wenken je binnen en binnen een mum van tijd staat de tafel vol met Franse klassiekers: artisjok van de markt, klassieke tartare de boeuf, bouillabaisse, verse wisselende vis en een côte de boeuf. De wijnkaart is divers in kwaliteit en prijs. Ook vin nature wordt geschonken, gewoon naast de klassiekers uit
Bourgogne en Loire.

Reserveren bij Le French Café doe je hier.

IZAKAYA

IZAKAYA

De Japanse keuken, maar dan met een Zuid-Amerikaanse twist. Dat vind je bij IZAKAYA. En natuurlijk vliegen we het liefst naar Japan of Zuid-Amerika om de kerst daar door te brengen, maar met het Christmas menu van IZAKAYA op 24, 25 en 26 december kom je aardig in de buurt. Op het menu onder andere: Sashimi Tuna & Hamachi, IZAKAYA Roll, King Crab Tempurara of Chilean seabass. Owja, maar liefst 7-gangen inclusief dessert en cocktail.

IZAKAYA