16 september 2020, door Jorien Thijs

Kids to go: de lekkerste horeca in de Nederlandse natuur

16 september 2020, door Jorien Thijs

Kids to go: de lekkerste horeca in de Nederlandse natuur

Nergens is het zo lekker koffiedrinken als middenin het groen terwijl het kleine grut buiten kan aanrommelen. Tuurlijk, we zijn dol op caféetjes in de stad en terrassen in het park, maar echt blij worden we van een plek in het bos, op de hei of aan de rand van de duinen. En als het helemaal mee zit, serveren ze er ook nog homemade limonade en de lekkerste stukken taart. Dit zijn de fijnste horecaspots in de natuur:

De Houtzaagwerf

De Houtzaagwerf

Is het Zuid-Frankrijk? Is het een droom? Nee! Het is de Uitspanning de Houtzaagwerf! Aan de rand van het Zeeuwse Kortgene, tussen de landerijen. Pal achter een nog altijd in bedrijf zijnde houtzagerij opende een Franse buitenplaats met knus, warm (donker) binnenrestaurant. Vooral in de zomermaanden is een middag of avond hier een on-Nederlands cadeau: er scharrelen kippen rond het allegaartje aan tafels en klapstoelen, overal liggen zacht gekleurde kussen en dekens en het kleine menu. Het kleine menu bestaat uit verser dan verse producten en wordt met een fikse Franse slag bereidt. En alles zo, zo zoooo goed. Vakantie uit de boekjes, al is het maar een dag. Genoeg ruimte voor de kids, schommelen, spelen, ravotten, het kan allemaal.

Welgelegen, Groenlo

Welgelegen, Groenlo

Welgelegen in Groenlo zal je bij binnenkomt meer dan blij verrassen. Een tuin en veranda met uitzicht over de gracht van het historische vestingstadje. In de tuin ook een kas voor de eigen verse kruiden (het is dezelfde als bij het Rijksmuseum maar dan nog groter, ha!) Kinderen kunnen er spelen in de oevertuin, eigen pizza’s bakken of marshmallows roosteren in de tuin. Voor ons een menu met fijne klassiekers. Je proeft de zon in je glas. Vier het leven en geniet is wat ze willen overbrengen bij Welgelegen, nou geloof ons maar dat is meer dan gelukt, hulde! Ook leuk na de lunch of borrel samen met familie bootje varen. Leuk detail: de schipper vertelt je alle ins en outs over het vestingstadje.

Hier meer Achterhoek tips

Buiten in de Kuil, Lage Vuursche

Buiten in de Kuil, Lage Vuursche

Hét voorbeeld van een perfecte buitensetting voor die welverdiende koffie met het kroost, dat is Buiten in de Kuil in Lage Vuursche. In de kuil van drakesteyn heb je een instant vakantiegevoel te pakken en dat het hele jaar door. Houtkacheltje in de winter, buitendouche in de zomer, aan alles is gedacht. Hondjes mee, paard mee en zeker ook de kindjes mee. Op de kaart voor de jonkies een tosti of broodje kroket (ook vega) en ’s avonds krokante kip of chef’s ribs van de big green egg. Voor de grote mensen te veel lekkers om uit te kiezen. Check ook vooral de website voor de activiteiten bij Buiten in de Kuil en vergeet als het winter is de slee niet, want dan is de kuil de allerleukste plek om te glijden.

Heidezicht, Bussum

Heidezicht, Bussum

Bij Heidezicht aan de Bussumerheide is het elke dag feest; als je kind voor de 24e keer van de glijbaan roetsjt, geniet jij van een stuk versgebakken appelkruimel en een kop koffie. Er is een waanzinnig terras dat uitkijkt over de speeltuin en als het kouder is, zit je binnen net zo lekker. Gratis parkeerplekken in de buurt en je trouwe viervoeter neem je gezellig mee.

Wintertuin Experience, Baarn

Wintertuin Experience, Baarn

All year round een heerlijke stek om thee te drinken en te lunchen. En om het kind lekker te laten ravotten, want zowel binnen als buiten is er genoeg ruimte. Qua looks is het Naturalis in Leiden meets de hortus in Amsterdam en een vleug van de Plantage van Artis. Groen en goed dus. De Wintertuin ligt in het Cantonspark van Baarn en dat is vier seizoenen lang een prachtige setting. Speelhoek check, de lekkerste huisgemaakte cheesecake én kindercocktails. Ook leuk: je kunt er samen met je uk een speurtocht door het park doen.

Theehuis 't Bluk, Laren

Theehuis 't Bluk, Laren

Nog zo’n leukerd in ’t Gooi: theehuis ’t Bluk in Laren. Middenin het bos en aan de rand van de hei ligt dit kneuterige lieve plekje. De appeltaart met slagroom is het omrijden waard en je koter maak je blij met de knakworstjes die op het menu prijken. Qua inrichting heeft het iets weg van een boerderij, met binnen en buiten oude rotan stoeltjes. Buiten staat een speelhuisje, een glijbaan en een schommel en als de zon ook maar even schijnt, vind je hier altijd wel een plekje op het terras.

Stuk voor stuk van die plekken waar je het liefst ‘spontaan’ terechtkomt en er eigenlijk de hele dag wilt blijven plakken. Met de maaltijdpotjes van NaturNes Bio ben je altijd op zo’n situatie voorbereid en kun je zo lang blijven als het weer het toelaat (en tot de keuken sluit :))

Hof van Kijk-Uit, Castricum

Hof van Kijk-Uit, Castricum

Het is geen geheim dat we helemaal dol zijn op het strand van Castricum, maar stiekem is het complete duingebied én het bos de moeite van een flinke fietstocht waard. Een verstopt plekje en de droom voor ieder buitenkind is het Hof van Kijk-Uit, tussen de bomen en vlakbij camping Geversduin. Het oude jachthuis aan de rand van het Noord-Hollands duinreservaat heeft een heerlijk ruim terras waar je altijd wel een plekje kunt bemachtigen. De plek biedt mensen met een beperking de mogelijkheid van een zinvolle dagbesteding, of het nou in de moestuin is of in de bediening. Rest ons nog te zeggen dat de speciaalbiertjes hier heel ok zijn en dat je uk zich zeker een uur vermaakt op alle loopfietsjes en speeltractoren. Eén en één is twee.

Theetuin Overleek, Broek in Waterland

Theetuin Overleek, Broek in Waterland

How we love Broek. Op een kwartiertje rijden van Amsterdam scoor je een flinke shot frisse lucht én een heerlijke iced latte bij Theetuin Overleek. Op het terras aan het water eet je met je voeten in het gras verse scones terwijl je mini in de pruimenboom klautert of met de konijnen speelt. De smaak te pakken en een kind dat even stil kan zitten? Huur een fluisterbootje en ontdek het o zo mooie Waterland. Picknickmand mee en varen maar.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Kraantje Lek, Overveen

Kraantje Lek, Overveen

Eentje die hier zeker niet mag ontbreken: het onlangs vernieuwde Kraantje Lek in Overveen. Het historische pandje aan de rand van het bos is omgetoverd tot een café voor jong, oud en alles ertussenin. Bij die opknapbeurt hoorde ook een nieuwe kaart met behalve pannenkoeken, ook heerlijke broodjes hertenham of een salade met gegrilde tonijn. Buiten zit je pal aan een waanzinnige speeltuin en met je billen op een rotanstoel met schapenvachtje. Ons hoor je niet klagen. Sterker nog: kleintjes blij, wij blij, we blijven hier met gemak een paar uur plakken.

Hoeve Duin en Kruidberg, Santpoort

Hoeve Duin en Kruidberg, Santpoort

Ook in de buurt van Haarlem en ook onlangs flink verbouwd: Hoeve Duin en Kruidberg. Aan de duinen en op steenworp afstand van het plaatje van Landgoed Duin en Kruidberg, dat wel een picture perfect schommel heeft maar verder niet super kindvriendelijk is. De Hoeve daarentegen wel, want weinig plekken waar er én het beste ijs van de regio wordt geschept én er buiten zoveel vermaak voor het kroost is als hier. Zo kan je kind rondcrossen op een speelauto, is er een levensgroot schaakspel en slingeren er overal van die skippypaarden. Bovendien is het boeltje heerlijk no-nonsense en daardoor zo charmant. Het ideale vertrekpunt of dé plek voor een pitstop als je gaat fietsen door de duinen.

De Eendracht, Blaricum

De Eendracht, Blaricum

Begin juni opende aan de Tafelbergheide bij Blaricum restaurant De Eendracht, in wat voorheen bekend stond als de Tafelberg. Nieuwe naam, nieuwe look, maar op dezelfde magische plek met waanzinnige zonsondergang. Dikke tip is de houtovenpizza maar je kunt hier ook terecht voor een beker warme choco of een uitsmijter rond lunchtijd met een frisse huisgemaakte ijsthee on the side. Over de hei scharrelen de Schotse Hooglanders en schapen lekker rond en iedere zondag is de schaapskooi verderop open. Dé plek om in het voorjaar lammetjes te bewonderen.

Buitenplaats Plantage, Vogelenzang

Buitenplaats Plantage, Vogelenzang

Last but natuurlijk not least is Buitenplaats Plantage in het plaatsje Vogelenzang. In de prachtige kas (ooit onderdeel van een tuincentrum) huist nu een te gek restaurant dat zeven dagen per week steengoed eten serveert. In de tuin is het heerlijk picknicken, schommelen, lummelen en luieren in een van de hangmatten. Het uitzicht is fantastisch en de knorrende varkens maken het buitenplaatje helemaal af.