Nederland16 september 2020, door Jorien Thijs

Kids to go: de lekkerste horeca in de Nederlandse natuur

Nederland, 16 september 2020, door Jorien Thijs

Kids to go: de lekkerste horeca in de Nederlandse natuur

Nergens is het zo lekker koffiedrinken als midden in het groen terwijl het kleine grut buiten kan aanrommelen. Tuurlijk, we zijn dol op cafeetjes in de stad en terrassen in het park, maar echt blij worden we van een plek in het bos, op de hei of aan de rand van de duinen. En als het helemaal mee zit, serveren ze er ook nog homemade limonade en de lekkerste stukken taart. Dit zijn de fijnste horecaspots in de natuur:

Oranjerie Joure

Oranjerie Joure

Okeoke, hier smokkelen we even, want deze ‘orangerie’ bevindt zich in Joure, maar wél omgeven tussen water en het groen. Dus het mag, vinden we. Rondom de tent kun je neerstrijken op één van de drie terrassen die de zaak telt. Het ene terras met uitzicht op rust en natuur, aan de andere kant iets meer ‘bewoonde wereld-sferen’ met zicht op de passantenhaven. Best of both worlds. Binnen vind je een prachtige serre waar je ook voor een diner of lunch aanschuift.

De Oranjerie

Landgoed Kasteel Limbricht, Limburg

Landgoed Kasteel Limbricht, Limburg

Mogen we een momentje? Want lord (flauw, sorry) wat is dit een knap Nederlands kasteel. Plus hotel, plus restaurant, plus eten uit groentekas en kruidentuin. Kan het nog beter worden?! Niet-nor-maal mooi met die, geinige geveltjes, trappetje en torentjes. Om nog niet eens te beginnen over het land(goed) wat er aan de kasteelmuren grenst. Zo geschiedde een benoemens- en bezienswaardig plekje om te bewonderen, in het Limburgse plaatsje Limbricht.

Landgoed Kasteel Limbricht

Mariënweardt

Mariënweardt

Tussen Den Bosch en Utrecht vind je het prachtige landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt, duidelijk aangegeven vanaf de snelweg (missen kan echt bijna niet). Je kunt in de shop je lol op met alle (zelfgemaakte) moestuinjams, chutneys, curds maar ook heerlijke landgoedkazen, verse sappen en nog veel meer (h)eerlijks van het eigen landgoed. Beroemd en befaamd? De walnotentaart van barones Van Verschuer. Krijg je geen spijt van.

Er worden verrukkelijke kazen gemaakt bij Mariënwaerdt, met al even leuke namen; Jonker (licht en pittig), Even Gelegen (belegen), Mooi Gelegen (pittig pikant), Heerlijk gelegen en Oude Adel (oud). Daarnaast zijn er nog verschillende kruidenkazen; die mogen ook pardoes op je boodschappenlijstje.

Mariënwaerdt

De Veldkeuken, Utrecht

De Veldkeuken, Utrecht

Net buiten Utrecht, in Bunnik eigenlijk, een heerlijk stukje op de fiets vanaf Utrecht centrum, vind je De Veldkeuken. Lees meer: De Veldkeuken

De Jachthoeve, Veluwe

De Jachthoeve, Veluwe

Eén ding is zeker: bij De Jachthoeve is altijd wat te doen. Naast zorgboerderij is het ook een winkel waar je verschillende verse sappen, jams, noten, eieren, seizoensfruit en meer koopt. In diezelfde winkel meld je je als je fruit gaat plukken in De Fruithof, wat van juni tot november kan. Je krijgt dan plukbakjes mee en gaat op zoek naar onder andere honingbessen, pruimen en frambozen. Ook voor een pitstop (of ingeval van een gesloten pluktuin vanwege een beperkte oogst) is De Jachthoeve een prima plek. Je krijgt dan huisgemaakte taart op het terras – alles wat je nodig hebt om weer met volle kracht vooruit te kunnen. Mocht je de koters meegenomen hebben, dan willen ze hier waarschijnlijk niet meer weg, al is het alleen al om de speciale speurtochten inclusief opdrachten in De Fruithof, of de mogelijkheid om tijdens kinderfeestjes een eigen taart te maken. Het lieve personeel weet van de hoed en de rand en vertelt maar al te graag over alle fruitsoorten die de tuin rijk is.

De Jachthoeve

Landgoed Heerdeberg

Landgoed Heerdeberg

Ooit gehoord van het Nederlandse Cadier en Keer? Nee? Ach, we vertellen het een keer en je vergeet het never nooit niet meer. Maak kennis met Cadier en Keer, een vergeten dorp op steenworp afstand van Maastricht en de plek waar Landgoed Heerdeberg te vinden is. En dat landgoed is hetgeen wat Cadier en Keer zo leuk maakt. Want mensen wat is dit een prachtplek! Een buitenrestaurant welteverstaan, maar ook een slager en een buitenkeuken. En een vakantiewoning. En een streekmarkt. En en en. We kunnen nog zoveel vertellen, maar in the end komt het er op neer dat Landgoed Heerdeberg altijd een goed idee is. Al is het maar om het lekkers uit de (buiten) keuken te proeven. Landgoed Heerdeberg kookt en leeft op het ritme van de seizoenen. Dat wat het landgoed biedt, vind je vers op het bord terug. Groente en kruiden geplukt uit eigen tuin, een scharrelende en wandelende beestenboel tussen alle festiviteiten door en je bent -voordat je het doorhebt- een hele middag onder de pannen.

Landgoed Heerdeberg

De Houtzaagwerf

De Houtzaagwerf

Is het Zuid-Frankrijk? Is het een droom? Nee! Het is de Uitspanning de Houtzaagwerf! Aan de rand van het Zeeuwse Kortgene, tussen de landerijen. Pal achter een nog altijd in bedrijf zijnde houtzagerij opende een Franse buitenplaats met knus, warm (donker) binnenrestaurant. Vooral in de zomermaanden is een middag of avond hier een on-Nederlands cadeau: er scharrelen kippen rond het allegaartje aan tafels en klapstoelen, overal liggen zacht gekleurde kussen en dekens en het kleine menu. Het kleine menu bestaat uit verser dan verse producten en wordt met een fikse Franse slag bereidt. En alles zo, zo zoooo goed. Vakantie uit de boekjes, al is het maar een dag. Genoeg ruimte voor de kids, schommelen, spelen, ravotten, het kan allemaal.

Welgelegen, Groenlo

Welgelegen, Groenlo

Welgelegen in Groenlo zal je bij binnenkomt meer dan blij verrassen. Een tuin en veranda met uitzicht over de gracht van het historische vestingstadje. In de tuin ook een kas voor de eigen verse kruiden (het is dezelfde als bij het Rijksmuseum maar dan nog groter, ha!) Kinderen kunnen er spelen in de oevertuin, eigen pizza’s bakken of marshmallows roosteren in de tuin. Voor ons een menu met fijne klassiekers. Je proeft de zon in je glas. Vier het leven en geniet is wat ze willen overbrengen bij Welgelegen, nou geloof ons maar dat is meer dan gelukt, hulde! Ook leuk na de lunch of borrel samen met familie bootje varen. Leuk detail: de schipper vertelt je alle ins en outs over het vestingstadje.

Hier meer Achterhoek tips

Buiten in de Kuil, Lage Vuursche

Buiten in de Kuil, Lage Vuursche

Hét voorbeeld van een perfecte buitensetting voor die welverdiende koffie met het kroost, dat is Buiten in de Kuil in Lage Vuursche. In de kuil van drakesteyn heb je een instant vakantiegevoel te pakken en dat het hele jaar door. Houtkacheltje in de winter, buitendouche in de zomer, aan alles is gedacht. Hondjes mee, paard mee en zeker ook de kindjes mee. Op de kaart voor de jonkies een tosti of broodje kroket (ook vega) en ’s avonds krokante kip of chef’s ribs van de big green egg. Voor de grote mensen te veel lekkers om uit te kiezen. Check ook vooral de website voor de activiteiten bij Buiten in de Kuil en vergeet als het winter is de slee niet, want dan is de kuil de allerleukste plek om te glijden.

Heidezicht, Bussum

Heidezicht, Bussum

Bij Heidezicht aan de Bussumerheide is het elke dag feest; als je kind voor de 24e keer van de glijbaan roetsjt, geniet jij van een stuk versgebakken appelkruimel en een kop koffie. Er is een waanzinnig terras dat uitkijkt over de speeltuin en als het kouder is, zit je binnen net zo lekker. Gratis parkeerplekken in de buurt en je trouwe viervoeter neem je gezellig mee.

Wintertuin Experience, Baarn

Wintertuin Experience, Baarn

All year round een heerlijke stek om thee te drinken en te lunchen. En om het kind lekker te laten ravotten, want zowel binnen als buiten is er genoeg ruimte. Qua looks is het Naturalis in Leiden meets de hortus in Amsterdam en een vleug van de Plantage van Artis. Groen en goed dus. De Wintertuin ligt in het Cantonspark van Baarn en dat is vier seizoenen lang een prachtige setting. Speelhoek check, de lekkerste huisgemaakte cheesecake én kindercocktails. Ook leuk: je kunt er samen met je uk een speurtocht door het park doen.

Theehuis 't Bluk, Laren

Theehuis 't Bluk, Laren

Nog zo’n leukerd in ’t Gooi: theehuis ’t Bluk in Laren. Middenin het bos en aan de rand van de hei ligt dit kneuterige lieve plekje. De appeltaart met slagroom is het omrijden waard en je koter maak je blij met de knakworstjes die op het menu prijken. Qua inrichting heeft het iets weg van een boerderij, met binnen en buiten oude rotan stoeltjes. Buiten staat een speelhuisje, een glijbaan en een schommel en als de zon ook maar even schijnt, vind je hier altijd wel een plekje op het terras.

Stuk voor stuk van die plekken waar je het liefst ‘spontaan’ terechtkomt en er eigenlijk de hele dag wilt blijven plakken. Met de maaltijdpotjes van NaturNes Bio ben je altijd op zo’n situatie voorbereid en kun je zo lang blijven als het weer het toelaat (en tot de keuken sluit :))

Hof van Kijk-Uit, Castricum

Hof van Kijk-Uit, Castricum

Het is geen geheim dat we helemaal dol zijn op het strand van Castricum, maar stiekem is het complete duingebied én het bos de moeite van een flinke fietstocht waard. Een verstopt plekje en de droom voor ieder buitenkind is het Hof van Kijk-Uit, tussen de bomen en vlakbij camping Geversduin. Het oude jachthuis aan de rand van het Noord-Hollands duinreservaat heeft een heerlijk ruim terras waar je altijd wel een plekje kunt bemachtigen. De plek biedt mensen met een beperking de mogelijkheid van een zinvolle dagbesteding, of het nou in de moestuin is of in de bediening. Rest ons nog te zeggen dat de speciaalbiertjes hier heel ok zijn en dat je uk zich zeker een uur vermaakt op alle loopfietsjes en speeltractoren. Eén en één is twee.

Theetuin Overleek, Broek in Waterland

Theetuin Overleek, Broek in Waterland

How we love Broek. Op een kwartiertje rijden van Amsterdam scoor je een flinke shot frisse lucht én een heerlijke iced latte bij Theetuin Overleek. Op het terras aan het water eet je met je voeten in het gras verse scones terwijl je mini in de pruimenboom klautert of met de konijnen speelt. De smaak te pakken en een kind dat even stil kan zitten? Huur een fluisterbootje en ontdek het o zo mooie Waterland. Picknickmand mee en varen maar.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Kraantje Lek, Overveen

Kraantje Lek, Overveen

Eentje die hier zeker niet mag ontbreken: het onlangs vernieuwde Kraantje Lek in Overveen. Het historische pandje aan de rand van het bos is omgetoverd tot een café voor jong, oud en alles ertussenin. Bij die opknapbeurt hoorde ook een nieuwe kaart met behalve pannenkoeken, ook heerlijke broodjes hertenham of een salade met gegrilde tonijn. Buiten zit je pal aan een waanzinnige speeltuin en met je billen op een rotanstoel met schapenvachtje. Ons hoor je niet klagen. Sterker nog: kleintjes blij, wij blij, we blijven hier met gemak een paar uur plakken.

Hoeve Duin en Kruidberg, Santpoort

Hoeve Duin en Kruidberg, Santpoort

Ook in de buurt van Haarlem en ook onlangs flink verbouwd: Hoeve Duin en Kruidberg. Aan de duinen en op steenworp afstand van het plaatje van Landgoed Duin en Kruidberg, dat wel een picture perfect schommel heeft maar verder niet super kindvriendelijk is. De Hoeve daarentegen wel, want weinig plekken waar er én het beste ijs van de regio wordt geschept én er buiten zoveel vermaak voor het kroost is als hier. Zo kan je kind rondcrossen op een speelauto, is er een levensgroot schaakspel en slingeren er overal van die skippypaarden. Bovendien is het boeltje heerlijk no-nonsense en daardoor zo charmant. Het ideale vertrekpunt of dé plek voor een pitstop als je gaat fietsen door de duinen.

De Eendracht, Blaricum

De Eendracht, Blaricum

Begin juni opende aan de Tafelbergheide bij Blaricum restaurant De Eendracht, in wat voorheen bekend stond als de Tafelberg. Nieuwe naam, nieuwe look, maar op dezelfde magische plek met waanzinnige zonsondergang. Dikke tip is de houtovenpizza maar je kunt hier ook terecht voor een beker warme choco of een uitsmijter rond lunchtijd met een frisse huisgemaakte ijsthee on the side. Over de hei scharrelen de Schotse Hooglanders en schapen lekker rond en iedere zondag is de schaapskooi verderop open. Dé plek om in het voorjaar lammetjes te bewonderen.

Buitenplaats Plantage, Vogelenzang

Buitenplaats Plantage, Vogelenzang

Last but natuurlijk not least is Buitenplaats Plantage in het plaatsje Vogelenzang. In de prachtige kas (ooit onderdeel van een tuincentrum) huist nu een te gek restaurant dat zeven dagen per week steengoed eten serveert. In de tuin is het heerlijk picknicken, schommelen, lummelen en luieren in een van de hangmatten. Het uitzicht is fantastisch en de knorrende varkens maken het buitenplaatje helemaal af.