Nederland6 maart 2021, door Imara Milatz

Kids to go: de leukste kinderboerderijen van Nederland, waar de liefste beestjes wonen

Nederland, 6 maart 2021, door Imara Milatz

Kids to go: de leukste kinderboerderijen van Nederland, waar de liefste beestjes wonen

Oink oink, béééhhhh, kukeleku en knor. Zodra de kleine ook maar één van deze geluiden weet na te bootsen, zit je eraan vast. Beestjes kijken! Want het blijft iets heel bijzonders in de ogen van die kinderkoppies. En dat vinden wij dan weer een schouwspel. Win-win. Maar als ouder hebben we het gelukkig nog wel voor het kiezen. We deden het speurwerk voor en vonden de allerleukste kinderboerderijen van Nederland - opgedeeld per provincie zodat overal waar je bent een kinderboerderij nooit ver weg is - waar vaker dan niet een lekker cafe, restaurant terras of op z'n minst een fijne boerderijwinkel te vinden is. Deze plekken zijn leuk voor de kids, maar ook voor ons. Káching, dubbel win! Op naar waar de schapen, kippen, varkens en de rest van de beestenboel wonen.

Noord-Holland

Noord-Holland

 • Riddammerhoeve, Amstelveen: Midden in het Amsterdamse Bos kan iedereen die wil kennis maken met het echte boerenleven terwijl de werkzaamheden gewoon doorgaan. Op de boerderij lopen wel honderd melkgeiten rond, dwars door de kippen, varkens, koeien, paarden (en bezoekers) heen. Naast de geiten voeren kun je hier ook op het terras een drankje drinken, de speeltuin in, een verjaardagsfeestje vieren of op zaterdag naar de boerenmarkt.
 • Juffrouw Jansen, Hilversum: een groot favoriet. Niet alleen om de gezellige grazertjes in de kinderboerderij (volop geitjes, schaapjes, maar ook kipjes en koetjes) maar ook -vooral- om het fijne terras van het Theehuis. Lekkere taart en een goede kop koffie om aan op te warmen. En ook al zo leuk, de kinderboerderij grenst aan een echte boerderij (melkvee) waar je ook een dagje mee mag spieken.
 • Het Spookbos, Eemnes: klink spannend, is het niet, mits de kleintje de beestenboel nog een beetje eng vinden. Het Spookbos is naast een kinderboerderij ook een fris neusje om en mocht je er geen genoeg van krijgen, dan is blijven logeren ook een optie. Vinden de kids vast een goed plan, kunnen ze de volgende ochtend meteen weer bij de konijnen, cavia’s, geiten, schapen, ezels en paarden kijken.
 • Het Ruiterhuys, Castricum: je verwacht het al: er zijn paarden. Maar ook loslopende varkens (heule grote) en kippen. Allemaal mag je ze knuffelen (graag zelfs). Papa en mama kunnen op het terras in de zon en kids kunnen rondrennen in het gras of in de megazandbak, waar die varkens ook vaak zijn. Die kippen lopen trouwens ook gewoon door het restaurant, dus pas op waar je loopt!
 • Stadsboerderij Darwinpark, Zaandam: ooit de grootste kinderboerderij van Nederland en nog steeds een lekker dagje uit met de kids. Kids de hele dag in de weer met de beestjes of in de speeltuin en jij bekijkt alles gebeuren vanachter je kop koffie op het terras. Of een lekkers ijsje, die hebben ze er ook. En voordat de dag voorbij is nog even langs de boerenwinkel om verse producten in te slaan. Heerlijk dagje.
 • Helderse Vallei, Den Helder: de stadsboerderij van Den Helder en eigenlijk ook een prachtig natuurpark waar je de hele dag zoet aan bent. Er is van alles te doen (wandelen, klimmen, fietsen en meer), maar voor de kleinste is de kinderboerderij met haart hertjes, koeien, watervogels en konijnen het grootste feest van de dag.
 • De Strubbert, Laren: nog zo’n heerlijke plek. Bij de Kleine Carroussel (ofwel Strubbert) is het lieve dieren kijken, (soms) aaien en vooral heerlijk lunchen in het restaurant…
 • Tuin van de smid, Leiden. een heerlijk landgoed met beestjes overal: we noemen lieve paardjes, pony’s, mekkerende schapen en vooral heel veel tokkende kippen.

Hup tassen volgooien met NaturNes bio maaltijdpotjes (want dat past zo lekker in het geheel en sowieso valt alles van NaturNes Bio aan te raden) en op naar de kinderboerderijen van Nederland. Die boerderijbeestjes verdienen immers ook wel een lieve aai van de kinderhandjes.

Utrecht

Utrecht

 • Geertjeshoeve, Utrecht: met zijn prachtige boerderij (hallo gezellige luikjes voor de ramen) en het geinige ‘boerenterras’ is Geertjeshoeve een sympathieke plek in het Utrechtse. Geiten en varkens struinen rond, terwijl je vanaf je luie stoel (en heerlijke appeltaart) het kroost -al rollend en dollen over het terrein- in de gaten houdt
 • De Brink, Zeist: nog zo’n sympathieke plek en dat zit ‘m in dat De Brink niet alleen een kinderboerderij, maar ook een zorgboerderij is. De grootste hit van Brink? Vanuit het winkeltje op het terrein koop je een zakje voer en de kids zijn door het dolle heen. De beesten voeren! Niets leuker op een kinderboerderij dan dat.
 • De Vechtse Hoeven, Maarssen: precies het soort kinderboerderij dat je wilt, namelijk midden in een parkje met een terras waar je ook een biertje en bitterballen kunt bestellen, terwijl de kinderen rauzen op het springkussen of op 1 van de 100 fietsjes.

Limburg

Limburg

 • Schutterspark, Brunssum: de allerliefste beestjes wandelen mak om het gezellige boerderijtje rond. En dat zijn niet zomaar je ‘standaard’ ezels, varkens en geiten, nee op Schutterspark spot je ook alpaca’s, baardagamen en wallaby’s. En zijn de kinderen de boederijdieren zat? Dan ontdekken ze vanzelf de groot opgezette speeltuin. En weg zijn ze, geen omkijken meer aan.
 • Boerderij Ophovenerhof, Sittard: deze (prachtige) boerderij is het huisje van een handvol lieve en zachte boerderijbeestjes. Er wonen schapen, geiten, konijnen, cavia’s, kippen, varkens, vogels, ezels, ganzen en bijen. Niets is leuker om de kleintjes helemaal verwondert naar de beestjes zien kijken. Kan je nog lang van nagenieten op het heerlijke terras van Ophovenerhof op het gezellige binnenpleintje.

Zeeland

Zeeland

 • Alpacafarm Kerkwerve, Kerkwerve: piepende cavia’s, mekkerende geiten en knorrende varkens; we hebben ze allemaal wel gezien. Stiekem vinden we die grappige Alpaca’s zelf helemaal leuk om in het echt te zien. Daarvoor is Kerkwerve the place to be. Hier opende nog niet zo heel lang gelee een heuse Alpacafarm, waar je met een gelukje ook een rondje met de zachte beestjes mag wandelen. Leuk! Net zo lief, hier wonen ook zogenaamde falabella’s, dat zijn de allerkleinste paardjes die op deze aardbol bestaan.

Zuid-Holland

Zuid-Holland

 • Dierendal, Waddinxveen: dit is niet zomaar ‘een kinderboerderij’. Dierendal is ten eerste een prachtige plek, inclusief aangelegde tuin voor wildgroeiende bloemen. En ook de beesten zijn er leuk. Er zijn katten, pauwen en de meer bekende boerderijdieren als geiten en schapen.
 • De Molenwei, Rotterdam: Aan de rand van het mooie Rotterdamse Zuiderpark in Charlois vind je kinderboerderij De Molenwei. Waar je zelf vooral onder de indruk bent van dit prachtig aangelegde park, vergeten de kinderen niet snel de boerderijdieren meer…
 • Pluk! Den Haag: de allerleukste plek van Den Haag om op een mooie (herfst) dag heen te gaan. Hier kom je niet alleen voor de beestenboel, maar is het ook heerlijk tussen de fruitbomen. Appels en kersen plukken en de gewonnen vondst mee naar huis nemen is een winner voor het kroost.
 • Buyten, Delft: kinderboerderij én waterspeeltuin, need we say more?!  Jazeker: belangrijkste om de weten dat het een hele mooie plek is, inclusief restaurant waar het ook echt lekker (toch verrassend van een kinderboerderij) is.

Gelderland

Gelderland

 • Het Hof van Eckbergen, Eibergen: mocht je in de buurt zijn, verwacht dan grootschaligheid. Het Hof van Eckbergen heeft behoorlijk wat boerderijdieren, maar op hetzelfde terrein vind je een heuse dierentuin met de wat wildere beesten. We hebben gewaarschuwd, desondanks is het een bezoek waard. De kinderboerderij is zorgvuldig aangelegd en echt geen straf om doorheen te wandelen.
 • Landerij de Park, Elst: liever trekken we toch door naar Elst, waar de boel iets lieflijker is en alle beestje zo mak als wat zijn. Zo mogen de allerkleinste meehelpen de dieren verzorgen, is het aanrommelen in de moestuin, klooien in de speeltuin en even op energie komen op schoot of in de wagen aan het terras van restaurant DROOM! Welke een heerlijke appeltaart belooft te hebben…

Meer beestjes spotten? Dat kan hier, gewoon allemaal in Nederland.

Brabant

Brabant

 • De Elzenhoek, Oss: vinden we ook al zo lief: hier mag je samen met de kids de gezellige geitjes borstelen. En alsof dat de mini’s niet enthousiast maakt, dan zijn er ook nog geinige ezels en vrolijke alpaca’s. Alleen niet te dichtbij komen, want er hangt niet voor niets een ‘pas op, ze spugen’ bordje…
 • Wolfslaar, Breda: oh wat een gezelligheid in het Theehuis van Charlotte. Warme kop thee en de moed verzamelen de herfstige buitenlucht te trotseren. Is oké, een klein rondje beestjes kijken en duik snel weer de warmte van Charlotte binnen.
 • Eigen Wijs, Eindhoven: vinden we ‘m leuke vanwege die naam? Zeker, maar ook vanwege de eigenwijze beestjes in de verschillende boerderij weides. In het Philips van Lenneppark. Hier wonen Brownie en Broes samen met de boerderijpoezen Trak, Tro en Coco, samen met de kakelste kippen, de liefste lammetjes, de vieste varkens, de prachtigste pauwen en de gekste geitjes. Vinden we de allergezelligste.

Groningen

Groningen

 • Kinderboerderij de Eelderbaan, Groningen: de Eelderbaan is gelegen nabij de stad Groningen. De boerderij valt op door het moderne pand, midden tussen het groen. De mini’s kunnen de dieren aaien, knuffelen en voeren met bekertjes biks en jijzelf mag vooral gewoon lekker languit gaan op de stoelen van het terras. Deal? Deal! 
 • Kinderboerderij Stadspark, Groningen: middenin de gezellige stadspark van Groningen wonen allerlei leuke diertjes. Van schapen, tot herten, tot ezels en koeien. Maar dé showstopper van de boerderij is de pony-verhuur. Voor de tikkeltje grotere kids is dit natuurlijk het allerleukste, al mag een rondje op deze pony’s al vanaf heel klein.

Friesland

Friesland

 • Kinderboerderij Sneek, Sneek: een koe, een pony en een ezel, maar ook hangbuikzwijntjes en een knuffelweide met geitjes. Genoeg om te zien, maar er mag meer dan kijken. Ruiken, aaien en soms knuffelen. In de zomer is het ravotten in de watertuin en met minder mooi weer is er altijd nog de kabelbaan, de waterfietsen en het springkussen. Ons favoriete plekje? Het zonnige terras, waar je alles lekker in de smiezen kan houden. Onder het genot van iets te smullen natuurlijk.
 • Doniastate Stiens, Stiens: tsja, een kinderboerderij zoals waar ‘ie ooit voor in het leven is geroepen. De woonplek van schattige kinderboerderijbeestjes, waar het kroost al spelenderwijs over de dieren leert. Al is Doniastate niet verkeerd voor het oog hoor. De boerderij heeft iets knus en een beetje dat sfeertje van ‘back in the good old day’s’. Precies zoals een kinderboerderij hoort te zijn, zonder te veel poespas lekker dieren bekijken. Met de occasional aai.

Overijssel

Overijssel

 • Wezenlanden, Zwolle: de mooiste pauwen en tokkelende kippen lopen tussen je benen door. Zigzaggend waan je je bij Wezenlanden het pad over het grote terrein over. Waar geduldige geiten, kippen, varkens en schapen wachten om gevoerd en geaaid te worden. In in het voorjaar dartelen er met groot geluk ook babyversies van deze dieren rond. Deze kinderboerderij huist in het grootste park van Zwolle (de Wezenlanden) waar het op zich zelf al een lekker plekje is om een rondje te wandelen.
 • Eekhout, Zwolle: middenin de voormalige tuin van Villa Eekhout staan de kneuterige huisjes van deze kinderboerderij. Deze lieve plek neemt de allerkleinste apart om ze hun allereerste kennismaking met donzige beestjes te begeleiden, zonder angst te zaaien. Dan krijgen ze hun eigen momentje tussen de nieuwsgierig snuffelende beestjes. Zoet!

Drenthe

Drenthe

 • De Flintenhoeve, Orvelte: in dit pitteroske dorpje zijn boerderijen genoed. Van die knusse met kanten gordijntjes voor de ramen en gekleurde luikjes. Maar De Flintenhoeve is de allerleukste. De kinderboerderij is bijna een beetje sprookjesachtig opgezet, met zijn klinkerweggetjes en kronkelpaadjes. Tokkelende kipjes overal waar je kijken kunt en gezellige aaibare beestjes in hun eigen weides.
 • De Drentse Koe, Ruinerwold: naast dat er ontelbaar veel beestjes op het terrein van De Drentse Koe wonen, kan er vooral ook veel gespeeld worden. Overal attracties, je vergeet bijna dat het een kinderboerderij is.
 • Arends-Hof, Laar: eigenlijk net over de grens bij Duitsland, maar een prachtplek. Zonde om hem niet te noemen. Vooral als je al in de buurt bent… In een notendop is Arends-Hof een grote boerderij met overal lieve beestjes om tussen mogen te snuffelen en kijken. De kinderen kijken er hun ogen uit.

KOE IN DE KOST, OVERIJSSEL

Voor een portie vitamine N(atuur) voor de hele familie: op naar boer Frans en boerin Truus. Op logeerboerderij Koe in de Kost (topnaam natuurlijk) kun je origineel overnachten in het weiland tussen de koeien!

Je verblijft in duurzame en comfortabele Groundulows. Zonder televisie want dan kom je pas echt tot rust. Extra leuk: bij het vakantiehuisje hoort ook jullie eigen koe en mag iedereen mag écht van A tot Z meehelpen met alle boerderij-activiteiten.

Koe in de Kost