Nederland, Leiden13 april 2020, door Michel + Renske

7 x leuks in Leiden, leuk voor mom en voor de mini!

Nederland, Leiden, 13 april 2020, door Michel + Renske

7 x leuks in Leiden, leuk voor mom en voor de mini!

Een verrassende stedentrip met je kleintje? Plan eens een dagje Leiden. De stad is vanuit heel Nederland goed met de trein te bereiken (sowieso al een avontuur) en is, iedere keer als we er weer zijn, verrassend leuk. Waarom? Omdat er gewoon verdomd goede plekken te vinden zijn. Daarom.

Los van al het leuks dat we hier benoemen mag je ook alvast Paco Ciao en Lot en de Walvis niet missen. En er zijn volop fijne plekken waar je heen kunt (en wil) met de kids. Winkels voor jou en de mini, een pracht van een museum en een kidscafé op de koop toe.

HET VERNIEUWDE NATURALIS IS OPEN – AND WORTH A VISIT!

HET VERNIEUWDE NATURALIS IS OPEN – AND WORTH A VISIT!

Zin een dagje een verantwoord museum bezoeken met de kids? Doe een dagje Naturalis! Vorig jaar ging de bezem op zijn zachtst gezegd grondig door het museum in Leiden heen, om eind 2019 fris, nieuw en modern te (her)openen. Of het mooi is geworden? Jajaja!!

Het nieuwe museum heeft echt alles wat je wil: het gebouw waarin het huist is prachtig (alleen daarom al een bezoek en een bezichtiging waard) en er zijn enorm leuke exposities voor jong en oud. Daarbij heeft Naturalis een combinatie van ‘zien, doen en beleven’ voor ogen: goed gelukt!

Het museum is al leuk met kids vanaf 2 jaar. Zo loop je bij de eerste zaal al langs allerlei beesten die uiteraard herkent worden en het nodige enthousiasme oproepen (olifaaant, tijgeeeeer). Maar dé reden dat je naar Naturalis gaat, zijn en blijven natuurlijk de dino’s. Die zijn op een waanzinnige manier zijn neergezet – onvergetelijk, ook voor grote kinderen.
Naast het kijken naar al die bijzondere dieren, is er ook nog eens volop te beleven. Zo is er een dinokamer waar kids met bakken vol dino’s kunnen spelen. Er zijn verrekijkers om over de savanne (maquette) heen te kijken en in museumzaal (de ‘aarde’) kun je in een busje met een helm (met lampje) op de “grotten” in. Het is geen verrassing dat Naturalis ook voor de oudere kids te gek is: niet alleen te kijken en doen, maar ook daadwerkelijk wat leren. Er valt zoveel te speuren! Een enorme go, we kunnen er niets anders van maken.

Tokkelientje Leiden

Tokkelientje Leiden

Ze bestaan zeker nog hoor, de kinderwinkels waar je niet met lege handen de deur uit gaat. Tokkelientje in Leiden is de naam en alles is leuk. Wat extra knap is van Tokkelientje? Dat de zaak al 26 jaar bestaat (we kennen moeders van die leeftijd) en nog altijd hartstikke up to date en on point is. Applaus! Tokkelientje heeft precies die mooie merkjes als Tiny Cottons en Ammehoela maar ook grotere namen voor iets grotere kids zoals Scotch en Soda. Fijne regenlaarzen, dikke truien en de mooiste winterjassen – alles hangt allemaal in de rekken van Tokkelientje.

Tokkelientje 

Kleine Planeet Leiden

Kleine Planeet Leiden

Op werpafstand van Tokkelientje vind je de kindercafé-met-shop Kleine Planeet Leiden. Was je niet van plan veel uit te geven? Neem dan niet de winkeldeur maar meteen de cafédeur: dan skip je de schappen en duik je met een limonade de kleine kinderkroeg in. Kleine Planeet is een fantastische onderneming met aan de ene kant horeca (het kidscafe dus) en aan de andere kant van het pand een winkel met mooi duurzaam speelgoed. Het allerleukst? De babydraagzakken van Zarpar bébé, een prachtige en duurzaam merk uit Australië dat je hier in Nederland nog veel te weinig ziet. Ze zijn er voor kleine meisjes en jongens die er, net als papa en mama, een pop in mee kunnen zeulen. Het café is absoluut fijn. Een gezellig en schoon (niet geheel onbelangrijk met al die kinderplakhandjes) lokaal waar gespeeld kan worden, en appeltaart gegeten. Voor jouzelf is er een boekje en een kop koffie.

Antraciet Leiden (alleen voor mama)

Antraciet Leiden (alleen voor mama)

Deze is even alleen voor mama maar hij moet benoemd, aangezien Antraciet Leiden in onze top 5 van mooiste boutiques van Nederland voor vrouwenkleding staat. Want dat is het. Dat is ook te danken aan het lieve team van dames die precies snappen wat we zoeken, en uit het waanzinnige assortiment pakken wat we willen. Laarzen van Humanoid, mooie jurken van Baum und Pferdgarten en ook het wat meer betaalbare Selected Femme is om te smullen. Mooie items voor je garderobe. Daar schrijven we hier normaal niet over, maar ach, soms maken de uitzonderingen de regel.

Antraciet 

Meer Leiden? Zie hier

Jut & Juul Leiden

Jut & Juul Leiden

Tsja, alweer zo’n winkel waar je maar beter met je beurs diep verstopt in de tas naar binnen moet gaan. Anders is-ie zo leeg. Bij Jut & Juul hebben ze namelijk SMAAK. Met hoofdletters inderdaad. In de verkoop alleen maar mooie dingen voor kleintjes. Mooi beddengoed van Swedish Linen, mooie en heerlijke knuffels van Oyoy Mini, nog meer moois van Ferm Living en ook nog eens het, joh, hele mooie Liewood. Het allerleukst? De mooie (knipoog) dierenkoppen die handgemaakt zijn en aan de muur hangen te pronken.

Jut & Juul

Roos Leiden

Roos Leiden

Dorst van het shoppen? Snappen we. Nooit ver weg (Leiden is niet zo heel groot, fijn wel) is Roos te vinden. Bij Roos Leiden drink je goede koffie, eet je rijk belegde broodjes en heerlijke zoetigheden. Later op de dag kun je nog steeds goed terecht: vanaf een uurtje of vier mag je van Roos best aan de borrelhappen, de speciaal biertjes, nacho’s, quesedilla’s en meer. Just saying. 

 

Roos

WAAG

WAAG

Het is een feit dat een ongecompliceerd grand café het altijd goed doet wanneer je met je kleintje op pad bent. In Leiden is Waag je ‘man’. Het café restaurant huist in een prachtig monumentaal pand waar vroeger goederen werden gewogen (vandaar de naam) en is nu zaak waar je goed kunt eten en waar groot en klein zijn ogen uitkijkt. Win win.

Waag ligt in het centrum van Leiden en valt, ondanks de oude binnenstad, gelijk op. Het pand is statig en heeft een mooie entree. Je loopt een hoge, grote gang waar gelijk links een bar zit, met rechts wat tafeltjes. Loop je door, dan beland je in het eetgedeelte. De aandacht wordt gelijk naar binnen getrokken en wel naar de fantastische grote bar die aan het eind te zien is. Met hoge stoelen in het midden om lekker te borrelen en knusse eettafels rondom is het plaatje compleet. Dit is met zóveel smaak ingericht!