Nederland, Leiden29 september 2022, door Maartje

Barts Best of: 12 x Leuks in Leiden

Nederland, Leiden, 29 september 2022, door Maartje

Barts Best of: 12 x Leuks in Leiden

Leiden (en omgeving) is heus niet alleen dikke pret tijdens het Leids Ontzet. Ben je mal: er valt volop te eten, drinken, winkelen en stappen. Van lekkere koffie tot een mooie boetiek of een heerlijke restaurant. Ben je op zoek naar een leuke citytrip in Nederland? Leiden is de trein of autorit waard. En dan mogen onderstaande tips op je wandelroute.

 

Ben je enkel op zoek naar een restaurant in Leiden? Bij deze vijf eet je heerlijk en zit je gezellig.

Café Visscher

Café Visscher

Op zoek naar een spot waarbij je heel de dag kan aanschuiven op het terras, in de serre of aan de bar? Dan je bij Café Visscher op het goede adres. Je kunt hier genieten van eenvoudige gerechten, maar toch bijzonder zijn door de ingrediënten en smaken. De gerechten die Arie Visscher op je bord tovert zullen verschillen van Eggs Benedict, oesters tot aan een samengesteld driegangen Chef’s menu met bijpassende wijnen. Een hotspot voor de echte levensgenieters zullen we maar zeggen. Over het interieur is ook nog iets te zeggen, de warme en uitnodigende kleuren maken het een modern, kosmopolitisch restaurant. Leuke tip dus, voor elk moment van de dag (als je zin hebt in een happie of drankie).

Café Visscher

Borgman Borgman

Borgman Borgman

But first… koffie. Of een kanelbulle. En daarvoor wandelen we langs Borgman Borgman. Hier serveren ze specialty coffee met bonen van eigen branderij. Deze bonen komen van boeren die een eerlijke prijs voor hun werk krijgen. Een eerlijk bakkie dus. Behalve die kaneelbroodjes hebben ze ook een menu voor ontbijt en lunch. Met verschillende granola’s, oats, sandwiches en tosti’s op de kaart. Een mooie start van je dag.

Borgman Borgman

Vooraf en Toe

Vooraf en Toe

Als ze iets niet zijn is het voor af en toe. Vooraf en Toe is ervoor elk moment van de dag. Voor een momentje koffie met lekkers, voor een borrel op het terras, voor een romantisch of juist een feestelijk diner en – of course – ook voor toe. Op het ontbijtmenu vind je gebakken eieren, croissants en cinnamon buns. Voor lunch snack je salades, baguettes en klassiekers als croques, kroketten en club sandwiches. En sinds dit jaar eet je hier ook in de avond met een kleine menukaart met ook weer die klassiekers als steak tartare, vega quiche, maaltijdsalades en vis van de dag. En dan mag je ook nog kiezen wat je toe neemt. Misschien wel een van de kunstwerken aan de muur. Die zijn van jonge kunstenaars die bij Vooraf en Toe exposeren.

Antraciet

Antraciet

Waar de een zegt geen citytrip zonder koffie. Zegt de ander geen stadsbezoek zonder winkelen. En daarvoor moet je bij Antraciet zijn. Hoewel de winkel niet super groot is, zijn de merken werelds; 7115 by Szeki, âme Anwerp, Skall en Soeur om er enkele te noemen. Antraciet durft net de bijzondere stukken en kleuren in te kopen. En daardoor doet deze Leidense winkel niet onder voor een winkel in een mondaine stad als Parijs of Londen. Antraciet bestaat dit jaar 10 jaar en ter ere hiervan hebben ze een eigen collectie gelanceerd. Gris heeft mooie wollen truien en vesten, gemaakt op een duurzame en eerlijke manier. Een bezoekje waard dus. Red je het niet naar Leiden te reizen, ze hebben ook een gevaarlijk mooie webshop.

Bar Lokaal in Leiden

Bar Lokaal in Leiden

Bar en bistro Bar Lokaal is altijd goed in Leiden. Voor drinken, eten en alles daartussenin. En voor pannenkoeken en de platenspeler plus bewonderenswaardige collectie aan lp’s die bij Bar Lokaal overuren draait.

De kleine mee? Of beter nog: juist niet? Lees dan ook even deze: 5 x Mom & de Mini in Leiden (onderaan ook leuke horeca voor met-zonder kroost)

Lot en de Walvis in Leiden

Lot en de Walvis in Leiden

Een jonge klassieker in Leiden en het is en blijft een van de leukste opties in de stad. Vlak voor de opening van café-restaurant-bar-paviljoen-clubhuis-aan-het-water Lot hingen er verspreid door de hele stad pamfletten met ‘Hallo, ik ben Lot’. Dat begon al goed en die eigenzinnigheid behield de club. Lot betrok een monumentaal pand waar vroeger stoombootmaatschappij De Volharding zat – dat staat nog steeds met grote letters op de gevel. Het belangrijkste, tijdens de zomermaanden dan, is het gigantische terras verdeeld over drie platformen en een steiger met picknicktafels aan het water, maar ook in de winter is het heerlijk dankzij de haarden. Doe je één ding, doe dan Lot.

To stay: Paco Ciao in Leiden

To stay: Paco Ciao in Leiden

Het fantastisch aantrekkelijke ultra-instagrammable Pica Ciao. Tsja, moeten de mensen achter met stip de mooiste/ beste/ meest fotogenieke strandtenten van Nederland Tulum Tulum, Hippie Fish en de Branding gedacht hebben… Winter is coming, strandzaken staan op stal dus wat nu? Nou, Paco Ciao is nu! Een bohemian chic winterpop-up in het centrum van Leiden. En een reden op zich om naar de Zuid-Hollandse stad te trekken: het mag geen verrassing zijn dat de tijdelijke zaak voor de hele dag, elke dag van de week meer dan geweldig ingericht is. Knappe jongen die zijn smartphone in zijn zak weet te houden. Dear instagram, meet Paco Ciao… Lees verder: Paco Ciao

Tuin van de Smid net buiten Leiden

Tuin van de Smid net buiten Leiden

Leuk voor iedereen maar extra leuk voor wie even de stad uit wil, zin heeft om op de fiets te springen en/of voor wie met kleine ravottende smidjes (en trouwe viervoeters!) op pad wil: de Tuin van de Smid ligt net buiten het centrum van Leiden midden in het groen. Heerlijke horeca waar het op mooie (winterse) dagen het allerleukst is. Op het menu gezond bio-lekkers uit de buurt. En is het weer even wat minder, dan schuil je binnen ook prima.

Boutique Hotel D’OuDE MORsCH Leiden

Boutique Hotel D’OuDE MORsCH Leiden

Ooit was het boetiekhotel het wachtgebouw van de voormalige Morspoortkazerne in de Leidse binnenstad, vijf minuten van station Leiden Centraal. Tot 1940 verbleven er de infanterie en bereden onderdelen, daarna was het de plek voor de opleiding tot korporaalkok van defensie en tegenwoordig is het de trots van Yorick en Reanne Bakker, ook eigenaren van De La soul en Scarlatti in Leiden. Ze combineerden de historische context van de locatie met eigentijdse robuuste materialen zoals staal en beton en tegels in verschillende groen- en wittinten. Er zijn achttien kamers die allemaal anders zijn, maar onmiskenbaar één geheel. En prachtig, hadden we dat al gezegd? De deur uit hoeft niet, met dank aan het café op de begane grond.

Ook leuk en niet te missen: De Waag

Lavendi Coffee Leiden

Lavendi Coffee Leiden

Een knappe kleurrijke koffiezaak, die had Leiden nog niet. Tot nu: tegenwoordig vind je namelijk in de Steenstraat Lavemdi Koffie, gerund door een koppel dat hun bed zelf weliswaar in Amsterdam heeft staan, maar die de stad toch op hun duimpje kennen. Koffie inderdaad, zoals ‘selfiekoffie’ (dat moet je zelf maar eens gaan testen), maar smoothies, taart, broodjes, salades, burgers, freakshakes…

Wet van Weber - op inschrijving

Wet van Weber - op inschrijving

Toegegeven, wet van weber is een wat lastige tip, want je moet maar net het geluk hebben om aan te kunnen schuiven. Het gaat hier namelijk om het rondreizende eet-‘circus’ van de kookgekke familie Reizevoort. Rondreizend, maar vooral in de omgeving van Leiden, de thuishaven van de familie. Circus zeg ik, maar dan wel een bijzonder smaakvol spektakel zonder ingewikkelde capriolen. Dat zit zo: vader (de chef), zoon, twee dochters (de een met een voorliefde voor drank, de ander voor fotografe, zo heeft ieder zijn taak in de familie) en, oké, één personeelslid runden al cateringbedrijf All Class Catering, een bovenste-beste tip voor ieder feest. Al die feesten brachten tal van ideeën voort en aan- gezien de creativiteit bij de familie kriebelt, ontstond zodoende het wet van weber-concept: uitgebreide culinaire bijeenkomsten op bijzondere locaties voor maximaal 24 man. Noem het een pop-upconcept dat ervaart als een intieme, o zo smaakvolle (boeren) bruiloft. Met live muziek, gelijkgestemde mede-tafelaars en een avondvullend, meer dan smakelijk programma.

Italiaan bij City Hall Leiden

Italiaan bij City Hall Leiden

‘Gewoon’ een lekker happie tijdens/ voor of na het struinen door Leiden? Het Italiaanse restaurant City Hall, juistem, ín het gemeentehuis, is je man. Een ontzettend lekkere zwarte tagliatelle met garnalen en chilipepertjes, een hele puike pizza, porties olijven die allerminst zuinig te noemen zijn, goede betaalbare wijnen en een immer gezellig sfeertje. Doet u maar gewoon hoor, kan niet mis.

Brasserie Buitenhuis (Valkenburg, net buiten Leiden)

Brasserie Buitenhuis (Valkenburg, net buiten Leiden)

Brasserie Buitenhuis in Valkenburg, niet te verwarren met het Limburgse Valkenburg maar met het mini Valkenburg bij Leiden. Wisten wij ook niet maar Brasserie Buitenhuis is een van de belangrijkste redenen om het bestaan van het dorp te onthouden. Brasserie Buitenhuis is namelijk een heerlijk buitenhuis aan het Valkenburgse Meer. Een pracht van een locatie met een terras waar je U tegen zegt, uitkijkend over het water en met lang en veel zon.

Beetje fris? Heaters aan. Nog frisser? Op naar de open haard binnen. Op de kaart van die gerechten die je bij een brasserie verwacht maar die toch niet saai en van het geijkte zijn. Tosti geitenkaas, pasta vongele en een heel prima kippetje.