5 november 2018, door Maartje

Barts Best of: 12 x Leuks in Leiden

5 november 2018, door Maartje

Barts Best of: 12 x Leuks in Leiden

Leiden (en omgeving) is heus niet alleen dikke pret tijdens het Leids Ontzet. Ben je mal: er valt volop te eten, drinken, happen en stappen. Sterker nog: de leukste winter pop-up van het land vind je van november tot maart in Leiden! Maar er is meer hoor, lees maar.

Bar Lokaal in Leiden

Bar Lokaal in Leiden

Bar en bistro Bar Lokaal is altijd goed in Leiden. Voor drinken, eten en alles daartussenin. En voor pannenkoeken en de platenspeler plus bewonderenswaardige collectie aan lp’s die bij Bar Lokaal overuren draait.

"

De kleine mee? Of beter nog: juist niet? Lees dan ook even deze: 5 x Mom & de Mini in Leiden (onderaan ook leuke horeca voor met-zonder kroost)

"

Lot en de Walvis in Leiden

Lot en de Walvis in Leiden

Een jonge klassieker in Leiden en het is en blijft een van de leukste opties in de stad. Vlak voor de opening van café-restaurant-bar-paviljoen-clubhuis-aan-het-water Lot hingen er verspreid door de hele stad pamfletten met ‘Hallo, ik ben Lot’. Dat begon al goed en die eigenzinnigheid behield de club. Lot betrok een monumentaal pand waar vroeger stoombootmaatschappij De Volharding zat – dat staat nog steeds met grote letters op de gevel. Het belangrijkste, tijdens de zomermaanden dan, is het gigantische terras verdeeld over drie platformen en een steiger met picknicktafels aan het water, maar ook in de winter is het heerlijk dankzij de haarden. Doe je één ding, doe dan Lot.

To stay: Paco Ciao in Leiden

To stay: Paco Ciao in Leiden

Het fantastisch aantrekkelijke ultra-instagrammable Pica Ciao. Tsja, moeten de mensen achter met stip de mooiste/ beste/ meest fotogenieke strandtenten van Nederland Tulum Tulum, Hippie Fish en de Branding gedacht hebben… Winter is coming, strandzaken staan op stal dus wat nu? Nou, Paco Ciao is nu! Een bohemian chic winterpop-up in het centrum van Leiden. En een reden op zich om naar de Zuid-Hollandse stad te trekken: het mag geen verrassing zijn dat de tijdelijke zaak voor de hele dag, elke dag van de week meer dan geweldig ingericht is. Knappe jongen die zijn smartphone in zijn zak weet te houden. Dear instagram, meet Paco Ciao… Lees verder: Paco Ciao

Tuin van de Smid net buiten Leiden

Tuin van de Smid net buiten Leiden

Leuk voor iedereen maar extra leuk voor wie even de stad uit wil, zin heeft om op de fiets te springen en/of voor wie met kleine ravottende smidjes (en trouwe viervoeters!) op pad wil: de Tuin van de Smid ligt net buiten het centrum van Leiden midden in het groen. Heerlijke horeca waar het op mooie (winterse) dagen het allerleukst is. Op het menu gezond bio-lekkers uit de buurt. En is het weer even wat minder, dan schuil je binnen ook prima.

Boutique Hotel D’OuDE MORsCH Leiden

Boutique Hotel D’OuDE MORsCH Leiden

Ooit was het boetiekhotel het wachtgebouw van de voormalige Morspoortkazerne in de Leidse binnenstad, vijf minuten van station Leiden Centraal. Tot 1940 verbleven er de infanterie en bereden onderdelen, daarna was het de plek voor de opleiding tot korporaalkok van defensie en tegenwoordig is het de trots van Yorick en Reanne Bakker, ook eigenaren van De La soul en Scarlatti in Leiden. Ze combineerden de historische context van de locatie met eigentijdse robuuste materialen zoals staal en beton en tegels in verschillende groen- en wittinten. Er zijn achttien kamers die allemaal anders zijn, maar onmiskenbaar één geheel. En prachtig, hadden we dat al gezegd? De deur uit hoeft niet, met dank aan het café op de begane grond.

"

Ook leuk en niet te missen: De Waag

"

Lavendi Coffee Leiden

Lavendi Coffee Leiden

Een knappe kleurrijke koffiezaak, die had Leiden nog niet. Tot nu: tegenwoordig vind je namelijk in de Steenstraat Lavemdi Koffie, gerund door een koppel dat hun bed zelf weliswaar in Amsterdam heeft staan, maar die de stad toch op hun duimpje kennen. Koffie inderdaad, zoals ‘selfiekoffie’ (dat moet je zelf maar eens gaan testen), maar smoothies, taart, broodjes, salades, burgers, freakshakes…

Soso in Zoetermeer

Soso in Zoetermeer

Nee, Zoetermeer is geen Leiden maar het is wel dichtbij en in Zoetermeer opende Soso, een Surinaamse toko: een exotisch oord met soulfood, schaafijs en tropische drankjes; zelfs op het herentoilet lijkt het of je in de rimboe zit, terwijl de dames naar flamingo’s zwaaien. Soso staat, so to speak, voor onvoorwaardelijke liefde voor eten en drinken. Die liefde begint om zeven uur in de ochtend als eigenaresse Brigitta Kraal met haar moeder en zus aan de gerechten voor die dag begint. Dagvers en op is op.

Italiaan bij City Hall Leiden

Italiaan bij City Hall Leiden

‘Gewoon’ een lekker happie tijdens/ voor of na het struinen door Leiden? Het Italiaanse restaurant City Hall, juistem, ín het gemeentehuis, is je man. Een ontzettend lekkere zwarte tagliatelle met garnalen en chilipepertjes, een hele puike pizza, porties olijven die allerminst zuinig te noemen zijn, goede betaalbare wijnen en een immer gezellig sfeertje. Doet u maar gewoon hoor, kan niet mis.

Wet van Weber - op inschrijving

Wet van Weber - op inschrijving

Toegegeven, wet van weber is een wat lastige tip, want je moet maar net het geluk hebben om aan te kunnen schuiven. Het gaat hier namelijk om het rondreizende eet-‘circus’ van de kookgekke familie Reizevoort. Rondreizend, maar vooral in de omgeving van Leiden, de thuishaven van de familie. Circus zeg ik, maar dan wel een bijzonder smaakvol spektakel zonder ingewikkelde capriolen. Dat zit zo: vader (de chef), zoon, twee dochters (de een met een voorliefde voor drank, de ander voor fotografe, zo heeft ieder zijn taak in de familie) en, oké, één personeelslid runden al cateringbedrijf All Class Catering, een bovenste-beste tip voor ieder feest. Al die feesten brachten tal van ideeën voort en aan- gezien de creativiteit bij de familie kriebelt, ontstond zodoende het wet van weber-concept: uitgebreide culinaire bijeenkomsten op bijzondere locaties voor maximaal 24 man. Noem het een pop-upconcept dat ervaart als een intieme, o zo smaakvolle (boeren) bruiloft. Met live muziek, gelijkgestemde mede-tafelaars en een avondvullend, meer dan smakelijk programma.

Brasserie Buitenhuis (Valkenburg, net buiten Leiden)

Brasserie Buitenhuis (Valkenburg, net buiten Leiden)

Brasserie Buitenhuis in Valkenburg, niet te verwarren met het Limburgse Valkenburg maar met het mini Valkenburg bij Leiden. Wisten wij ook niet maar Brasserie Buitenhuis is een van de belangrijkste redenen om het bestaan van het dorp te onthouden. Brasserie Buitenhuis is namelijk een heerlijk buitenhuis aan het Valkenburgse Meer. Een pracht van een locatie met een terras waar je U tegen zegt, uitkijkend over het water en met lang en veel zon.

Beetje fris? Heaters aan. Nog frisser? Op naar de open haard binnen. Op de kaart van die gerechten die je bij een brasserie verwacht maar die toch niet saai en van het geijkte zijn. Tosti geitenkaas, pasta vongele en een heel prima kippetje.