22 april 2020, door Maartje

Kids to stay: 5 knutselwerkjes die je daadwerkelijk in je huis wil hebben

22 april 2020, door Maartje

Kids to stay: 5 knutselwerkjes die je daadwerkelijk in je huis wil hebben

We willen ze allemaal bewaren hoor, echt waar, al die knutselwerkjes die van school, de opvang, opa en oma mee naar huis worden gesleept. Maar... Het zijn er soms wel erg veel. En ze verdienen, eerlijk is eerlijk, niet altijd per se de schoonheidsprijs. Niet verder vertellen. Wat te doen? Het zelf beter aanpakken natuurlijk!

Gratis gezichtprints via merrilee liddiard shop

Gratis gezichtprints via merrilee liddiard shop

Het idee achter deze knutseltips is uiteraard om je ogen van het scherm te krijgen, en op die van je kids en de beeldige werkjes die je maken die jij, voor de verandering, ook in je huis wil. Maar toch… Kijk eerst heel even naar het instragramprofiel van Mer_Mag, ofwel Merrilee Liddiard, het brein achter @mer_mag_shop. In die shop verkoopt Merrilee namelijk de allerleukste handgemaakte poppen van stof. Mini-mensjes die altijd weer verrassend leuk zijn.

Zit je op de shop van Merrilee, klik je dan een weg naar de free prints. Daar vind je namelijk, het woord zegt het al, gratis tekeningen om zelf thuis uit te printen en popjes van te maken. Het resultaat? Een popje van papa, een popje van mama, een popje van opa, oma, broertjes, nichtjes, de buurvrouw… Uren lang knip, plak en kleurplezier (en zo nu en dan een schaterlach voor jezelf – het is meer dan lollig om te merken hoe kinderen naar anderen kijken en dit vertalen naar de poppetjes.

Leeg verpakkingsmateriaal doet het altijd goed! De blikjes waarin de NutriPops van NatureNes Bio zitten (lees ook even dit artikel over samen filmpjes kijken, dan snap je waarom we fan zijn) zijn hartstikke stevig, vormen uitstekend materiaal om losse kraaltjes en ander knutselmateriaal te bewaren en worden prompt nóg leuker wanneer je ze versiert met een van de andere printables van Mer Mag. De poezen zijn natuurlijk een 1-2-tjes, maar je kunt er ook een trekpopje aan bevestigen! De pinnen om armpjes en beentjes te laten bewegen scoor je online bij knutselwinkels zoals Pippo’s.

En als je dan toch aan het knutselen bent, pak er dan een knijpzakje van NaturNes Bio bij. Daar kunnen ze vanaf een jaar of twee gemakkelijk zelf mee overweg zonder te morsen en die van ons kan het zelfs tegelijk: snoepen van het zuivelzakje (superlekker) én knutselen.

Carlos Amorales-stijl

Carlos Amorales-stijl

Ooi van kunstenaar Carlos Amorales gehoord? De man is een multidisciplinaire kunstenaar die studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en de Rijksakademie in Amsterdam. Onlangs opende hij een dijk van een expositie in het Stedelijk Museum: inspirartie ten top! Zelfs zo inspirerend dat de leuke @marissa.curated er een behoorlijk ‘next level’ knutselproject van maakte met haar kindjes: een vlinderproject geïnspireerd op de actuele tentoonstelling van Carlos Amorales op de muren van huis. Vlindertjes knippen en plakken en dan samen wegdromen van het knstige resultaat (bepaal zelf even welke kleuren papier je klaar legt zodat het ook echt een mooi geheel wordt).

knappe kleurplaat

knappe kleurplaat

Een goed begin is het halve werk: zelfs als ze nog (niet zo goed) binnen de lijntjes kunnen kleuren loont het om een van de beeldschone kleurplaten van Alibabette aan te schaffen, onder andere verkocht via Archive Store. Posters noemen ze de kleurplaten daar, en dat klopt als een bus: de zwart-wit tekeningen om in te kleuren lenen zich voor aan de muur.

En, niet verder vertellen, als je slim bent, leg je het origineel eerst even onder het kopieermachine. Dan kunnen ze een paar keer oefenen / kun jij de mooiste uitkiezen die een plekje krijgt.

Het is overigens echt leuk om een mooi frame te kiezen voor deze kunstwerkjes, nog leuker met een chique passe partout, en deze een mooi plekje in huis te geven. Een dijk van een ego boost voor die kleine en gewoon mega leuk om te zien.

Schaduwspel

Schaduwspel

Instagram is en blijft een bron van vermaak en ook deze is een klein geschenk: leuk om te maken én om daarna mee te spelen: een mini theater om een schaduwpoppenkast van te maken. Extra bonus: je hebt waarschijnlijk alles al in huis!

Zo maak je het mini-schaduwtheater:

Knip een grote doos open, bijvoorbeeld een leeg pak ontbijtgranen. Vouw hem open en knip uit de grootste zijde een raam uit. Schilder (samen doen, is leuk!) als je wil het theater in een mooie kleur en plak vetvrij (oven)papier aan de binnenkant van het raam. Uit het restkarton knip je sterretjes, maantjes, diertjes – zover je eigen creativiteit reikt. Plak die op een stokje (of een pen), gebruik gewoon een plakbandje, dat werkt het best en zet het theater voor een zaklamp op de grond. Klaar!

De Portugese @bellacrusou doet het voor.

natuur in huis

natuur in huis

De beste projecten zijn die projecten die wat langer duren… Gris een knijpzakje NaturNes Bio mee, trek ze een jas aan en ga op zoek naar de mooiste stenen (lieft met ten minste één platte kant) en naar mooie bloemetjes. Neem een mooi mandje mee (handig ook voor als het zakje op is) – dat maakt een en ander nog net wat officiëler.

Verzameld? Deel 2 van het project is om mooie regenbogen en zonnetjes te gaan schilderen op de stenen. De mooiste krijgen een ereplekje in huis.

Deel 3 vergt iets meer geduld: droog de bloemetjes in een oud boek op een droge, donkere plaats. Een paar dagen later kun je er bijvoorbeeld onderzetters van maken, of een lief telefoonhoesje voor mama (dan moet mama wel even een doorzichtig telefoonhoesje kopen natuurlijk).

Beeld en ideetjes via LauraundKids