Nederland30 oktober 2023, door Jorien Thijs

kinderfeestjes voor feestbeestjes – 20 tips om een kinderfeestje tot een feest voor iedereen te maken

Nederland, 30 oktober 2023, door Jorien Thijs

kinderfeestjes voor feestbeestjes – 20 tips om een kinderfeestje tot een feest voor iedereen te maken

Pas nu we kinderen hebben, begrijpen we de fun van traktaties en partijtjes. We genieten als het jarige joppie stuiterend de klas in gaat omdat hij mag uitdelen en als de birthday babe het stralende middelpunt is op haar dag. Bij een kinderverjaardag, hoort een knaller van een verjaardagspartij en laten wij nou net dol zijn op een feestje. Maar, en die mag je dan meteen in je zak steken als eerste tip: hoe leuk is het om in de vakantie een 'verjaardagsfeestje' te mogen geven (terwijl je helemaal niet jarig bent? Juist, onvergetelijk vinden die koters van ons. Deze en dan nog wat meer ideetjes om er een onvergetelijke fuif van te maken, graag gedaan:

Uitbesteden die handel!

Uitbesteden die handel!

Het allerbeste idee is natuurlijk: uitbesteden die fuif! Ja, daar moet je natuurlijk wel net even de ruimte voor hebben (in iedere betekenis), maar als dat zo is, laat dan All Class Kitchen Art Events je antwoord zijn: bij een van de meest smaakvolle cateraars-plus (‘plus’, want ze hosten o..a het te leuke pop-up event Wet van Weber)  kun je namelijk ook thema kinderfeestjes boeken. En dat beste mensen, is de tip der tips voor jong en oud. Er is de mooiste verkleedkleding, er is muziek, er zijn knutselspullen (echt aan alles is gedacht en alles mag op), er is vermaak, er is (verrukkelijk!) eten en drinken en je hoeft zelf echt nérgens meer aan te denken (doe het!). Een dag voor het feestje kun je alle materialen ophalen in Zoeterwoude-dorp. Eerder kan ook: gewoon even aanvragen. Na het feestje breng je alles gewoon weer terug (je betaald een schappelijk borg voor de prachtige spullen). En als je wil uitbreiden, bijvoorbeeld door fotografe Danielle uit te nodigen, dan kan dat op aanvraag natuurlijk ook (wij zouden het wel weten). Hier boek je en lees je meer over de Circus feestjes van All Class

Flexibele ophaaltijden

Flexibele ophaaltijden

De eerste tip is er – uiteraard willen we zeggen – eentje waar je zelf écht wat aan hebt: flexibele ophaaltijden. Pardon? Ja, dat zit zo: geef aan de ouders aan dat ze hun kind tussen tijdstip X en tijdstip X op mogen komen halen, waarbij het laatste tijdstip het einde van het feestje is. Bijvoorbeeld in een tijdspannen van een uur. Niet alle ouders zullen dat doen en komen gewoon op de eindtijd, maar de ouders die het wél doen, leer je op een leuke, ongedwongen en ook lekker afgebakende manier een keer echt kennen. Plus: je vermijd dat moment waarop iedereen tegelijk voor je neus staat. Dus heel concreet kan het er zo uitzien dat je kleuter, peuter of pre-puber een feestje geeft tussen 14 uur en 16 uur en dat de ouders tussen 16 en 17 welkom zijn. Dat is een mooie tijd voor een drankje met de ouders terwijl de kids nog even lekker en leuk af kunnen ronden. Succes verzekerd!

hulp gezocht!

hulp gezocht!

Oke, deze geldt niet alleen voor het kinderfeestje, maar zeker ook wanneer je zelf een groot / grote mensen feest geeft: denk eens aan The Nanny Club! Want lord knows dat het hard werken is, het kroost bezig houden tijdens een feestje, helemaal als je zelf ook ‘nodig’ bent voor een gezellige babbel met je gasten (wel zo leuk voor jezelf ook). Welnu: het Amsterdamse The Nanny Club heeft speciaal opgeleide nanny’s paraat staan die je tijdens een dergelijke fuif kunnen helpen! Hoe slim is dat?! Lees meer: The Nanny Club

tijden en aantallen

tijden en aantallen

We kennen ze ook hoor, van die kids die de hele schoolklas uitnodigen voor hun fuif. Ons niet gezien. En het hoeft ook echt niet! Het is een hele normale, gangbare ‘regel’ dat je het aantal kids uitnodigt naar de leeftijd van de jarige: wordt je mannetje 4, dan komen er 4 kindjes. Je kleine meid 5? Dan mag ze 5 vriendjes en vriendinnetjes uitnodigen.

Ook een hardnekkig taboe is het dat zo’n feestje een hele (mid)dag duren moet. Ben je gek! Het is echt voor iedereen veel leuker, voor jullie maar ook voor de kids, als het een korte te gekke fuif is. Eén grote piek in plaats van die ingekakte kids die eigenlijk over hun kunnen heen zijn. Voor  4 en 5 (en 6 doet ook nog mee) jarigen is twee, tweeeneenhalf uur echt lang zat. En langer dan 3,5 of 4 uur zouden we het sowieso nooit maken.

Ah ja, die aandachtsspanne... Deze is voor de allerkleinsten fuifnummers

Ah ja, die aandachtsspanne... Deze is voor de allerkleinsten fuifnummers

Bij iedereen is het anders maar ‘die van ons’ was, met dank aan de vriendjes op de creche, 4 jaar toen-ie echt wel een feestje wilde geven. En daar ook stuiterend enthousiast over was. En laat nu dat stuiteren precies het hele ‘probleem’ zijn: die kleine koters van 4 of 5 jaar stuiteren vooral, of huilen van het overprikkeld zijn. Vandaar dat een feestje van 2 uur echt meer dan genoeg is. Daar bovenop willen we je graag meegeven om activiteiten van maximaal 15 minuten te verzinnen.

Dat wil dus zeggen dat je voor een feestje van 2 uur, 8 simpele activiteiten. Niet te moeilijk hoor! De eerste ‘activiteit’ is een taartje eten. Nummer 2 is de cadeautjes verstoppen voor de jarige die ze daarna moet gaan zoeken. Daarna kun je bijvoorbeeld kiezelstenen gaan zoeken (15 min) en die daarna schilderen (15 min). Dat waren de eerste vier. Daarna kwartiertje koekhappen, kwartiertje speeltuin, kwartiertje naar binnen om te drinken, kwartiertje… Een van onderstaande tips wellicht? Hoewel die ook vaak te leuk zijn om zo kort te doen (maar gelukkig komen er nog jaren aan kinderfeestjes voor koters die de aandacht er echt wel wat langer bij kunnen houden, dus houdt deze lijst de komende jaren vooral bij de hand!)

Knuffeldieren in de hoofdrol

Knuffeldieren in de hoofdrol

Gelijk eentje met een hoge aaibaarheidsfactor: laat alle kindjes een portret maken van zijn of haar favoriete knuffel. Koop een paar kleine ezeltjes, een stel schorten en wat potten verf en bouw de woonkamer om tot atelier. Omdat een allereerste partijtje best spannend kan zijn, is het fijn voor de jarige jet en voor alle gastjes dat ze hun lievelingsknuffel bij de hand hebben. Zo is iedereen gelijk op z’n gemak én je krijgt er leuke verhalen van. Bovendien zijn die koters zo vertrouwd met hun eigen knuf, dat ze beer/dino/pop graag mooi vastleggen. Onze ervaring is dat die kleintjes elkaar bij het schilderen graag helpen bij het mengen van een kleur of het tekenen van bepaalde details. Trotse snoetjes als ze worden opgehaald.

Net als Ariël

Net als Ariël

Ging je vroeger nog met je zwemspullen naar het subtropisch zwemparadijs en werd je daarna thuisgebracht, tegenwoordig kun je bij veel zwembaden een zeemeerminnenfeestje geven. De kids trekken een prachtige staart aan en leren van een instructeur de bijbehorende onderwatertechnieken. Na afloop mogen ze nog even vrij zwemmen en daarna gooi je er een lekker patatje mayo in. Sommige dingen zijn in al die jaren niet veranderd. Needless to say, maar deze is alleen geschikt als de hele feestbende in het bezit is van de nodige zwemdiploma’s.

Movie night

Movie night

Soms doet de setting al de helft. Geef ons een thema en we voeren ‘m door tot in de kleine details. Filmmiddag voor het feestvarken? Prima, maar dan verbouwen we de woonkamer ook compleet tot thuisbioscoop. Of de tuin, want een outdoor cinema met dikke kussens, warme kleedjes en lampjes aan de schutting is natuurlijk een fantastisch decor. Huur een beamer, regel een popcornmachine en laat de ster van de middag de film bepalen.

Lekker slijmen

Lekker slijmen

Samen klooien in de keuken is sowieso een feestje. Koekjes bakken kan, cakejes versieren ook, maar met het hele cluppie slijm maken is minstens zo knus. Draai van tevoren wel even een test, want het wordt al snel te waterig of juist te plakkerig. Wij deden er een lockdown over om hét recept te ontrafelen, maar het blijkt een magische formule met lenzenvloeistof, scheerschuim en baking soda. Google maar. Oh en investeer in een paar coole kleurstoffen of glitters, want doorzichtig slijm is saai. Hebben wij van horen zeggen.

Oh, voor iedereen die zijn/haar aanrecht liever schoon houdt; er zijn genoeg plekken buitenshuis waar je samen de keuken in kunt duiken. Zo hebben ze bij restaurant Elo in Amsterdam leuke kinderactiviteiten.

Kleuren!

Kleuren!

Oké, deze vergt ietwat voorbereiding en creativiteit van het ouderlijke gezag maar dan heb je ook wat: maak zelf een giga kleurplaat in het thema van de fuif: via Pinterest kun je heel veel voorbeelden vinden maar zelf tekenen is natuurlijk nog leuker. Alle koters een A4-tje dat je aan elkaar kunt leggen (bijvoorbeeld een auto-route) en aan het eind van de middag kun je de hele muur behangen.

 

Showtime

Showtime

Dankzij de jaarlijkse Koningsspelen kent ieder kind wel een Kinderen voor Kinderen hit. En laten we eerlijk zijn, ons hart gaat ook nog altijd sneller kloppen als we een klassieker als ‘Waanzinnig gedroomd’ of ‘Op een onbewoond eiland’ horen. Is je koter gek op dansen, dan is een partijtje waarbij alle feestgangers de danspassen van een bepaald nummer leren zeker een succes. In Hilversum pakken ze het professioneel aan bij Beeld en Geluid, maar thuis aan de slag met de choreografie is minstens zo gezellig. Oma neemt de visagie voor haar rekening, zuslief helpt in de coulissen met de kostuums en aan het einde van een middag repeteren, geeft het hele soepie een spetterend optreden voor alle ouders.

Graffiti spuiten

Graffiti spuiten

Voor de cool kids is een graffiti workshop het einde. De koters gaan onder begeleiding van een echte graffiti artiest aan de slag met een eigen kunstwerk. Zoveel mogelijk in de frisse buitenlucht vanwege de verfdampen. Er zijn vaak lagedruk spuitbussen voor de echte jonkies en na afloop mogen de crea-kunstenaars nog even los op een echte speciaal daarvoor gereserveerde muur. Going all in.

Foto: @graffitifun

Body paint

Body paint

Dit is echt een kinderfeestje voor de creatievelingen, die er cool uit willen zien met heel veel felle kleuren en lekker willen dansen op hun lievelingsmuziek in het donker. Want UV body paint licht op als er blacklight op schijnt, en dat is een prachtig gezicht! Als je het professioneel aan wil pakken, kun je een schminker inhuren om de mooiste creaties te maken. Of je huurt een zaaltje af en doet het gewoon zelf (of laat de kids het doen). Wat je dus wel nodig hebt zijn blacklight en UV face en body paint.

Apenkooien

Apenkooien

Slingeren en klauteren alsof je leven ervan afhangt is toch wat ieder kind het liefste doet? Dus apenkooien als kinderfeestje is gegarandeerd een succes. De kids moeten zorgen dat de tikker ze niet te pakken krijgt door op alle speeltoestellen te klimmen. Leuk is bijvoorbeeld een gymzaal omtoveren tot jungle en er een wilde dieren thema van maken, of wat de jarige jobjes of jetjes dan ook maar bedenken. Alles is mogelijk. Oh en de vloer is natuurlijk van lava!

Rollerdisco

Rollerdisco

Houdt je kleine van disco, muziek en skaten? Regel een toffe DJ, huur een ruimte (of ga naar een indoor rolschaatsbaan), hang een discobal op en wat flashing lights, done! Natuurlijk wel alles op de lievelingsmuziek van de jarige. Hebben de vriendjes en vriendinnetjes geen skates? Geen probleem! Je kunt ze ook gewoon huren.

Poppenkast!

Poppenkast!

Een no brainer natuurlijk, een poppenkast regelen voor het hele spul. Dan is iedereen tussen de 2 en de 8 zo’n beetje wel entertaint voor even. Leuk ook voor een familiefeest waarbij de leeftijden varieeren. Wat blijkt: dat is makkelijker gezegd dan gedaan want waar vind je dan een leuke poppenkastspeler die bij je thuis komt, je al het werk uit handen neemt en die nog leuk is ook?

Fritsie Duikelaar is je antwoord.

Of duik zelf in het verhalen vertellen (leuk om om de kids eerst hun eigen poppen te laten maken; dat kan al met een oude sok waar ze op kunnen tekenen en schilderen: naai er bijvoorbeeld eerst zelf met donkere wol haren, een neus en ogen op, zodat ze de rest zelf kunnen doen). De poppenkast hiernaast is te koop bij WijsWest in Amsterdam.