Griekenland, Kreta26 mei 2021, door Barts Boekje

6x zo doe je Kreta goed

Griekenland, Kreta, 26 mei 2021, door Barts Boekje

6x zo doe je Kreta goed

Oh oh cherso, wat herinneren we ons de tijd van Starbeach en Chersonnisos nog goed. Heerlijk dobberen in de zwoele rivier van het waterpark. Langs het plebs, de lege bierflesjes en wat al dan niet meer. En dan een exotisch uitstapje naar het nabijgelegen Malia, vol van ordinaire Engelsen en kotsende pubcrawlers. Ja, het was Kreta op haar best. Maar niet heus. Want jij en wij weten natuurlijk dondersgoed dat Kreta veel meer is dan dat. Waar je moet zijn, en wat je daar wil doen? Wij zetten het voor je op een rij.

Villa Ippocampi

Villa Ippocampi

Soms… Soms vind je zo’n plekje dat je eigenlijk niet delen wil. Daar staan er een paar van op deze site, dat is waar, maar we proberen ze zo goed mogelijk te verstoppen. Geen idee of dat gaat lukken in het geval van het té leuke Villa Ippocampi op het verrassend leuke Griekse eiland Kreta maar we doen een poging. Kreta… Dat klinkt als een overbevolkt vakantie-eiland met teveel Nederlanders, toch? Zo zou je kunnen denken, en als iedereen dat denkt, dan is er meer plek voor ons. Bovendien is Villa Ippocampi Kreta een verstopte. Een ontdekjeplekje. Een parelte. En als je ‘m gevonden hebt, dan wil je nooit meer weg uit de frisse blauwwitte Griekse droom op een steenworp van de zee waar de creativiteit in de lucht hangt en het riekt naar kunstenaarsoord.

lees meer

zoek het roze strand van ELAFONISI op

zoek het roze strand van ELAFONISI op

Verstopt maar een begrip op Kreta is het roze strand van Elafonisi in de zuidwestelijke hoek van het eiland: ondanks de afstand van het drukste Kreta is het een geliefd strand en je bent hoogstwaarschijnlijk niet de enige die op hetzelfde moment bedenkt een bezoek aan het strand te brengen tijdens een zomerweekend. Een rauwe schoonheid is het, met glazig aquamarijnwater en pastelroze zand dat de kust kust – een natuurlijk fenomeen dat wordt veroorzaakt door duizenden schelpen die in de loop van de jaren zijn aangespoeld en het witte zand hebben gekleurd. Ligbedden en parasols zijn te huur verspreid over het strand en het ondiepe water is perfect voor gezinnen. Als je wat meer privacy nodig hebt, doe dan wat de naturisten doen en ga naar de baaien en duinen van het eiland voor een rustiger stukje zand.

Stella Island

Stella Island

Ja het is een resort, en nee daar zijn we normaal gesproken niet echt fan van (tenzij het Hillside Beach Club in Turkije is). Of Stella Island in Kreta is. Stella Island voelt en doet, zoals de naam doet vermoeden, als een eilandje. Terwijl het toch echt gewoon in de wijk Analipsi ligt, op 5 kilometer van Chersonissos.

Hoe doet Stella dat dan? Welnu, de hotelkamers – zegt u maar gerust cabana’s – liggen langs de oevers van het zwembad en dat zwembad lijkt eerder op een helderblauwe lagune dan op een chloorbak. Hierdoor heb je je gewenste privacy, maar zijn luxe, service en bediening binnen handbereik. Meer een strandmensch? 300 meter lopen en je staat met je voeten in het zand.

Overigens is Stella Island ook leuk genoeg om alleen te dineren, of louter het aperitief te nuttigen.

 

 

 

Samonas villas

Samonas villas

Nog verder van Chersonissos ligt Samonos, een pittoresk dorpje dat je in niets doet herinneren aan het massatoerisme van Cherso en Malia. Samonos heeft weinig inwoners, en veel sterren. Want het ligt in de bergen en dan krijg je dat soort sterrenhemels.

Als je hier dan toch bent, wil je verblijven in Samonas Villa’s. Dit zijn authentieke villa’s die uitzicht bieden op de bergen, de vallei en de zee. Klinkt heerlijk toch?  Elke villa is op een ander niveau gebouwd vanwege de steile helling van het grondstuk en voorzien van terrassen, balkons, veranda’s of verstopte tuinen. Hartstikke gezellig.

Cabana Mare beach club

Cabana Mare beach club

Meer behoefte aan het hip & happening sfeertje? Dan wil je naar Cabana Mare beach club. Een trendy hotspot, gelegen in Chania, waar je heen gaat om aan het zwembad te liggen, met van die hippe deuntjes op de achtergrond. Maar je kunt er ook natúúrlijk aan het strand liggen, met of zonder flesje bubbels. ‘s Avonds organiseren ze hier met enige regelmaat pool party’s en ook de sushi smaakt hier goed.

Barts Best of Kreta

Barts Best of Kreta

Maar eigenlijk moet je gewoon deze lijst lezen: al onze 2020/ 2021 avonturen op het Griekse eiland Kreta op een rijtje. Enjoy!

Barts Best of Kreta lees je hier

Domes of Elounda

Domes of Elounda

Mocht je nou lui zijn – wat je op vakantie mag zijn – dan heeft Domes of Elounda alles wat je wil. Dit betoverende toevluchtsoord ligt aan de rotsige oostkust van Kreta en kijkt uit op het eilandje Spinalonga. Dat uitzicht is leuk, zeg maar gerust bijzonder, maar ook het toeven is hier leuk. Want de Domes of Elounda zijn prachtig ingericht – met allemaal van die accessoires waar we bij Bart dol op zijn. En het eten is er lekker, en en en, de inhouse winkels zijn ook best aardig. Starbeach wie?