19 september 2022, door Isa de Laat

Omarm langzaam en duurzaam reizen met deze luxe slaaptreinen wereldwijd

19 september 2022, door Isa de Laat

Omarm langzaam en duurzaam reizen met deze luxe slaaptreinen wereldwijd

Dat alles snel, snel, snel moet is duidelijk te zien bij treinreizen. Waar het eerst hot was om langer en langzaam te treinen, waren het de laatste twintig jaar vooral de budgetmaatschappijen die het vervoersmiddel gebruikten als een snelle manier om van a naar b te komen.

 

Zonde, want een treinrit kan juist zo romantisch en sprookjesachtig zijn. (Oké, misschien niet als je op een traject zit van de NS, maar dat bedoelen we ook niet). And in comes de pandemie die een einde maakte aan de mening dat het vervoersmiddel alleen maar snel moest zijn. We omarmen langzaam en duurzaam reizen. Hallo slaaptrein! En dit zijn de mooiste slaaptreinen wereldwijd.

 

Vaker met de trein? Wij zeggen doen! En lees dan vooral de categorie met de trein eens door. 

Nachttrein naar Bazel (Zwitserland)

Nachttrein naar Bazel (Zwitserland)

Op het drielandenpunt van Frankrijk, Duitsland en Zwitserland ligt Bazel. Deze knappe stad ligt net over de Zwitserse grens en is gemakkelijk te bereiken. Hoewel je er met de auto zo’n acht uur over doet, is de nachttrein niet alleen sneller maar ook praktischer. ‘s Avonds stap je in de trein vanaf Amsterdam en ‘s ochtends stap je uit in Bazel, bestemming bereikt. Voor je verblijf heb je de keuze uit  2-, 4- of 6-persoons coupe. Bazel is een prachtige stad met veel historie en vriendelijke mensen. Good to know: met de Baselcard heb je geen OV-kosten en reis je dus kosteloos de stad door (score!). Met de Baselcard profiteer je van nog meer benefits, zo krijg je bijvoorbeeld 50% korting op musea.

Je leest hier meer over de citytrip naar Bazel. 

Midnight Trains (Europa)

Midnight Trains (Europa)

Geen huisje op wielen, maar een hotel op wielen. Dat is het idee van de Franse start-up Midnight Trains. Een rijdende privé een-, tweepersoonskamers of vierpersoonskamer met echt goed eten. Geen standaard kamer hoor, maar een tikkeltje luxe met bijvoorbeeld superieur beddengoed en een uitgebreid filmprogramma. En waar we dan nog meer achterstaan is het achterliggende verhaal. Vliegen door Europa is inefficiënt (denk aan het gestress op het vliegveld bijvoorbeeld). Want wie dacht dat een vlucht van een uur ook daadwerkelijk maar een uur duurt, met alles wat erbij komt kijken… En de trein is natuurlijk veel duurzamer.

In 2024 wordt de eerste lijn vanuit Parijs gelanceerd. Uiteindelijk worden tien Europese bestemmingen met elkaar verbonden en kun je aan boord stappen voor een tikkeltje luxe tijdens het slapen.

Rovos Rail (Afrika)

Rovos Rail (Afrika)

Met de trein op zoek naar de Big Five, dat zien we niet elke dag. Vandaar dat we Rovos Rail de meest luxe trein op het zuidelijke halfrond mogen noemen. Een oldskool stoomtrein vanaf de buitenkant, maar binnen waan je je in luxe.

Verschillende treinreizen, beginnend bij twee dagen tot twee weken. Voor die twee weken moet je wel even sparen, maar een mens mag dromen.

Krijg je wel een vriendelijke service, topkeuken en een selectie van de beste wijnen van Zuid-Afrika. Zo kun je met deze trein een rondreis maken door de woestijn en de kust van Namibië, een aantal dagen naar de Victoria Falls of op safari door Zuid-Afrika.

Orient Express La Dolce Vita (Italië)

Orient Express La Dolce Vita (Italië)

Welcome back, La Dolce Vita! 2023 is het jaar van de goude oude Orient Express La Dolce Vita. Zo ongeveer 140 jaar geleden reden de eerste luxe Oriënt Express-treinen door heel Europa. De legende is herboren in het mooie Italië. Dit lijkt eerder op een rijdend boetiekhotel, dan op een trein; met kleurrijke tapijten, grote ramen en volop kunst.

In een van de zes treinen, elk met verschillende cabines, suites en een ´Honour´ Suite, krijg je een echte vijfsterren eetervaring en natuurlijk goede Italiaanse wijnen. Waar de reis heen gaat? Naar 14 regio’s en 131 steden in Italië en buurlanden.

Maharajas Express (India)

Maharajas Express (India)

Een luxe ritje door India: met de Maharajas Express reis je als een vorst door India. Komt er natuurlijk ook wel bij dat langs paleizen en tempels reist in het sprookjesachtige landschap.

Met de treinrit kunnen maximaal 88 gasten mee, verdeeld over 4 verschillende types compartimenten: 20 Deluxe compartimenten, 18 Junior Suites, 4 Suites en 1 Presidential Suite. En de keuze is reuze, want de trein rijdt op vier verschillende trajecten in India.

European Sleeper (Amsterdam- Europa)

European Sleeper (Amsterdam- Europa)

Of het echt de meest luxe trein van de wereld is, weten we niet zeker, maar het luxe aan deze trein is dat je in Amsterdam kunt opstappen. De European Sleeper legt vanaf 2023 verbindingen tussen landen en steden in Europa, met als eerste de nachttrein die van Brussel naar Amsterdam naar Berlijn en dan naar Praag rijdt.

In combinatie met Sunweb Group gaat European Sleeper ook rijden naar wintersport- en zonbestemmingen.