8 juni 2018, door Maartje

Minimeesterkoks x Smaaksafaribox

8 juni 2018, door Maartje

Minimeesterkoks x Smaaksafaribox

We hebben het op Barts Boekje 'senior' nogal regelmatig over het Bredase drietal achter restaurant Breda en het nieuwe Maris Pieper in de Amsterdamse Pijp. Onder andere, want ze doen nog veel meer, die drie, maar daarover zometeen meer. Omdat we het gewoon hele goede restaurants vinden. En leuke lui. Denken we. Want nee, we kennen ze niet en aandelen hebben we ook niet. Maar Johanneke, Guillaume en Freek maken carnavalskrakers en krokodellen en tsja, dan heb je ons. En er is meer. Andersoortige projecten, zoals de jongste van Freek die de jongsten onder ons aan de groente helpt.

In een aantal filmpjes (zie hier) laat Freek van Noortwijk met een aantal om op te vreten kids zien dat het misschien lastig is, je kind aan de groente krijgen, maar dat het wel kán. Op een leuke manier kan zelfs. En dat je heus geen Freek van Noortwijk hoeft te heten (of zijn kookkunsten hoeft te hebben) om dit voor elkaar te cheffen: er is namelijk ook nog eens een handige tool: de Smaaksafaribox, een initiatief van Smallsteps kinderopvang (want hé, als ze het op de opvang kunnen, dan kun jij het thuis ook toch?)

Even terug. Smaaksafaribox? Ja. Dat is een box die Smallsteps ontwikkelende in samenwerking met voedingspartner Madaga. En hoe het werkt laat dus Freek zien (en de kids Freek) in een drietal filmpjes: dede Smaaksafari battles zijn leuk om te kijken en je snapt meteen hoe alles werkt, speciaal voor team ongeduld.

De eerste 1000 dagen van een kind zijn bepalend voor de smaakontwikkeling. En wist je dat na 10 tot 15 keer proeven kinderen een nieuwe smaak pas accepteren? In comes de Smaaksafaribox: een proef-, kook- en activiteitendoos met leuke dierenverhalen waarbij telkens een groente centraal staat.

Even wat feitjes / met je neus op de feiten: uit onderzoek blijkt dat maar liefst 80% van de kinderen tot 12 jaar niet voldoende groente eet. Omdat het veel tijd en geduld vraagt om jonge kinderen aan smaken te laten wennen… Helaas. Maar die eerste 1000 dagen zijn wél cruciaal aangezien in deze periode de smaak wordt ontwikkeld. Opgeven is dus geen optie. In comes de Smaaksafaribox: een proef-, kook- en activiteitendoos met leuke dierenverhalen waarbij telkens een groente centraal staat.

Kinderen gaan met de eerste box op wortelsafari in de moestuin, waar ze zien hoe wortels groeien. Om échte wortelhelden te worden ruiken, kijken, voelen, proeven en koken ze de groente in de vorm van wortelcakejes, -smoothie’s en plakjes regenboogwortel.