Frankrijk, Parijs10 oktober 2019, door Barts Boekje

De musea du moment in Parijs in 2019

Frankrijk, Parijs, 10 oktober 2019, door Barts Boekje

De musea du moment in Parijs in 2019

Mais oui, Paris! Het Parijse leven biedt ons zo veel.. ovenverse croissantjes op elke hoek, wandelingen langs de Seine en cafés met de heerlijkste wijnen. En na de geweldige videoclip van Beyoncé rennen we natuurlijk meteen naar het Louvre om de Mona Lisa (weer) te zien. Maar tijdens ons laatste bezoek hebben we nog een paar Parijse museumpareltjes ontdekt. Dit zijn de musea du moment in 2019.

Musee National Gustave Moreau

Musee National Gustave Moreau

Eerlijk, wij hadden maar een enkele keer van kunstenaar Gustave Moreau (1826-1898) gehoord. Van het Parijse museum dat zijn naam draagt, nog minder. Maar na een bezoek aan het museum – zijn voormalig woonhuis en atelier – zijn we fan. Op de begane grond en eerste verdieping zijn veel kleine kamers volgepropt met kunstwerken. Dan bereik je de twee verdieping: een gigantische hoge en royale ruimte met een aantal grote kunstwerken van Moreau. Door deze groottes, stap je in zijn fabelachtige schilderstijl en ontdek je in zijn werken onder meer onaardse wezens en eenhoorns. En je blijft kijken. Het is zó anders dat het ons zelfs een beetje doet denken aan het werk van de veel latere surrealistische kunstenaar Salvador Dalí (1904-1989). In de begeleidende tekst, blijkt dat Dali ook fan was. In het reusachtige atelier staat ook een indrukwekkende, gedecoreerde wenteltrap: een ware stairway to heaven.

Fondation Monet, Giverny


Fondation Monet, Giverny


I must have flowers, always and always. Het zou zo een quote van ons kunnen zijn, maar we citeren kunstenaar Claude Monet (1840-1926). Die quote heeft hij levend gemaakt. En hoe… Je kan zijn tuin en woonhuis gewoon bezoeken. Vanaf treinstation Paris Saint-Lazare vertrekt er een trein naar Vernon. Daar tegenover het treinstation, jawel bij het cafeetje op de hoek, kan je voor tientje een fiets huren. Weggetje langs het café links, rechtdoor, brug over, naar rechts langs het water en opeens ben je er: de bloemenhemel. Je loopt tussen de duizenden bloemen, langs de wereldberoemde waterlelies en zelfs over het iconisch Japans bruggetje. Nadat je uren dwaalt in de tuin, fiets je terug en net voordat je het dorp Giverny verlaat, is daar La Dime de Giverny. Biologisch eten in een geweldige tuin. Na wat kletsen met de eigenaar, blijkt deze locatie ook een B&B en beschikbaar voor huwelijken (don’t forget our invite!).

Musée Rodin

Musée Rodin

Tot driemaal toe is Auguste Rodin (1840-1917) geweigerd aan de kunstacademie maar Rodin heeft gelukkig niet opgegeven. En nu staat het beeldhouwwerk De Denker van Rodin bijna in alle koffieboeken over de kunstgeschiedenis afgebeeld. Een versie van De Denker is te bewonderen in de grote sculpturentuin van Musée Rodin, met – niet te vergeten – uitzicht op de Eiffeltoren. Zeker naar dit museum dus gaan als het een prachtige herfstdag is. De grootse beeldentuin heeft een bijpassende villa genaamd Hôtel Biron. Rodin heeft hier een aantal jaren gewoond. En hoewel het er niet meer uit ziet als een woonhuis, stap je wel in de artistieke wereld van Rodin. Zaal na zaal, zien we zijn werk. Saai? Zeker niet. Wij dwalen graag door ruimtes met houtpanelen wanden, grote kristallen kroonluchters en sculpturen van Rodin. Gevaar is wel dat je na je bezoek marmeren sculpturen in huis gaat halen.