Nederland, Amsterdam31 oktober 2022, door Teun Tielen

Museumnacht Amsterdam 2022: deze musea wil je niet missen

Nederland, Amsterdam, 31 oktober 2022, door Teun Tielen

Museumnacht Amsterdam 2022: deze musea wil je niet missen

Musea saai? Think again. Zaterdag 5 november verruilen we de club voor het museum om tussen 19:00 en 2:00 los te gaan op de Museumnacht. Meer dan 60 locaties openen deze avond en nacht hun deuren. Daarnaast organiseren ze allerlei extra leuke activiteiten. Dit zijn de musea die je niet wil missen tijdens Museumnacht Amsterdam 2022.

Move

Move

I like to move it, move it. Bij Move doen ze altijd hun best om mobiliteit op een niet stoffige manier onder de aandacht te brengen. Best een uitdaging, al lukt het ze verdomd goed met hun ‘Night at the Moveseum’. Aan het begin van de avond ontdek je er de ‘Moving Art’ expositie, later op de avond kun je de dansvloer op om te dansen op de beats van Willie Wartaal, Dio & DJ Abstract. Daarnaast wordt er in Wils Bakery Café een speciaal Museumnacht-menu gekookt door sterren chef Joris Bijdendijk. De menukaart is ontworpen door street art kunstenaar Frankey en is zo mooi dat je hem thuis aan de muur kunt hangen. Dus een Museumnacht (avond) bij Move belooft er eentje te worden om niet te vergeten.

Move

Hortus Botanicus

Hortus Botanicus

Bij de Hortus Botanicus kun je een plant, boom of vlinder laten tatoeëren. Beeldend kunstenaar Nancy ter Hof zit de hele avond in haar botanische pop-up tattooshop. Plekken zijn beperkt, maar als je toch wel heul graag een tattoo wil, meld je dan aan voor de wachtlijst. Niet helemaal jouw ding? Je kunt ook kijken hoe kunstenares Claudy Jongstra haar werk restaureert of een themarondleiding krijgen over planten in films.

Hortus Botanicus

ARTIS

ARTIS

In ARTIS heb je maar liefst drie musea, grote kans dat er iets tussen zit wat jou aanspreekt. In het Groote Museum duik je helemaal in jezelf, in Micropia word je meegenomen op een reis door het onzichtbare en in het Planetarium kun je een Light Speed Astronomy Course volgen. Of gewoon een beetje sterrenkijken, you do you.

Tropenmuseum

Tropenmuseum

We blijven nog even in Oost om de weg te vervolgen naar het Tropenmuseum. Bij You Look Fantastic Without Plastic kun je je lippen laten beglitteren zonder microplastics. Hoe cool is dat. Niet alleen de lips maar ook de hips komen aan bod tijdens de Awasa dans workshop. Verder zijn er verschillende talks, expo’s en is er livemuziek.

Tropenmuseum

NEMO

NEMO

Dat spelen belangrijk is is een feit. Dat geldt óók voor volwassenen. In de praktijk schiet het er echter vaak bij in, dus grijp tijdens de Museumnacht je kans. Bij het NEMO Science Museum kan je innerlijk kind helemaal losgaan. Van good old touwtjespringen in de Turbo Touw Tornado tot Apenkooi-gym en pop-up ping pong. Plezier gegarandeerd.

NEMO

Fashion for Good

Fashion for Good

Ben je geïnteresseerd in mode, duurzaamheid en innovatie? Ga dan zeker even langs bij Fashion for Good op het Rokin. Hier leer je meer over de verhalen achter kleding en de invloed van jouw keuzes op de planeet. Om je alvast een beetje op weg te helpen in je duurzame reis kun je hier een upcycle workshop volgen om een afgedankt kledingstuk nieuw leven in te blazen. Want nee, je hebt écht niks nieuws nodig.

Fashion for Good

Foam

Foam

Bij Foam kun je, nadat je je hoofd hebt gevuld met inspiratie in het museum, je eigen portret maken. Ook kun je meedoen aan The Act of Sitting (hah, daar zijn we goed in), zijn er verschillende Flash Acts geïnspireerd op het werk in het museum, en wordt er de hele avond een lekkere playlist van Disco Arabesquo gedraaid.

Foam

Rijksmuseum

Rijksmuseum

Natuurlijk mag deze klassieker niet in dit lijstje ontbreken. Tijdens de Museumnacht kun je in het Rijksmuseum crawly creatures spotten, dansen in de mini silent disco of onder begeleiding van een gids een zaklantaarntour volgen door de tuinen van het Rijks. Night at the museum, anyone?

Rijksmuseum

Stichting NDSM-werf

Stichting NDSM-werf

Op de NDSM-werf worden een maand lang drie lichtkunstwerken tentoongesteld die tijdens de Museumnacht voor het eerst te zien zijn. Het doel van de makers is om letterlijk en figuurlijk on(der)belichte zaken in het licht te zetten. Het bekijken waard.

Stichting NDSM-werf