Nederland, Arnhem1 april 2022, door Sanne Carbaat

Voor een blind-date met een kunstwerk en ravotten in de beeldentuin moet je bij het Kröller-Müller Museum wezen

Nederland, Arnhem, 1 april 2022, door Sanne Carbaat

Voor een blind-date met een kunstwerk en ravotten in de beeldentuin moet je bij het Kröller-Müller Museum wezen

Als je denkt aan een museum, denk je misschien aan een groot gebouw met veel leegte waar iedereen heel stil en statig in de rondte loopt. Kan hoor, maar hoeft niet als je het juiste museum uitzoekt. Een favoriet? Het Kröller-Müller Museum in Otterlo, want kunst, natuur én architectuur ineen. Meer een museumhuis dan museum, waar iedereen welkom is en kunst gedeeld kan worden. En dan kunnen we een bezoek meteen combineren met fietsen door de Veluwe, een middagje Arnhem of (én?) een bak koffie en taart bij het nieuwe De Wever Lodge. Burgers' Zoo is vlakbij en dare devils nemen de glazen lift in de Eusebiuskerk. Midden in het land, dus (semi)dichtbij voor iedereen. Fijn voor een dagje, een heel weekend en natuurlijk helemaal voor tijdens de voorjaarsvakantie, want dan maak je er natuurlijk een gezellig midweekje Veluwe van.

Kröller-Müller Museum

Kröller-Müller Museum

Zelfs de absolute kunstleken onder ons hebben wel gehoord van een Mondriaan, een Monet, een Picasso en onze eigen Van Gogh. Kijk, die vind je dus allemaal bij het Kröller-Müller Museum, makkelijk bij elkaar onder één dak. Het begon allemaal met Helene Müller (en die trouwde later met Anton Kröller – what’s in a name) en de aankoop van haar eerste Van Gogh. Meer dan 110 jaar later heeft het museum meer dan 20.000 werken en moet ook meteen gezegd worden dat het grootste kunstwerk misschien wel het gebouw zelf is. Prachtig in zijn misleidende eenvoud heeft het museum intieme ruimtes en gebruikt het zacht bovenlicht. Komt daar nog de unieke locatie bij, patsboem midden in de Veluwe, en zo heb je toch echt een joekel van een dag uit.

 

Linkerbeeld van Wieneke Hofland; rechterbeeld van Marjon Gemmeke.

Met de kids

Met de kids

Denk ook echt niet dat het Kröller-Müller Museum alleen leuk is voor een dagje deftige cultuur met je vrienden. Eigenlijk is het juist leuk (leuker!) om met je kids te gaan. Leen de buurkinderen of geef een vriend een dagje vrij. Hoe dan ook: neem die kinders mee naar het museum en leer de kunst op een heel andere en luchtige manier kennen. Met z’n allen het dobbelspel spelen bijvoorbeeld of juist een boek lezen met de iets kleineren. Helemaal leuk is de blind-date met een kunstwerk (ja, stiekem vul je dat natuurlijk gewoon voor je zelf in, heel benieuwd) of speel het digitale kinderspel.

Met de kids kun je ook de beeldentuin in. Niet netjes op de paden blijven, maar over het gras rennen, picknicken, verstoppertje spelen én op de kunstwerken klimmen. We hebben gecheckt: dat mag bij sommigen, zoals je hier ziet in de Jardin d’émail. Niet je gewone, saaie museum dus, maar een dag vol rennen, spelen, leren en samen kunst, architectuur en natuur verkennen.

Jardin d’émail is toegankelijk van 1 april tot 1 november, maar alleen als het oppervlak van het werk volledig droog is. Tijdens of kort na neerslag is het werk ook niet toegankelijk vanwege het risico op gladheid. Kijk hier voor meer informatie. Beeld van Marjon Gemmeke.

Alles eromheen

Alles eromheen

Get ready voor een dag gevuld met alleen maar leuke en lekkere dingen als je een trip naar het Kröller-Müller Museum organiseert. Zo is er eigenlijk al genoeg te doen in het museum zelf: struinen, kijken, meedoen, luisteren naar de audiotour, even shoppen in de museumwinkel voor de niet-zo-doorsnee cadeaus. Wandelen en klauteren in de beeldentuin, helemaal als het zonnetje schijnt. Vergeet ook niet om even aan te schuiven bij Buitenrestaurant MJ. Midden in de beeldentuin en met een onmuseum-ish menu. Denk soto ajam, een pittige aubergine en szechuanpeper sandwich of gewoon lekker Nederlands: huisgemaakte friet. Met truffelmayo, dat dan weer wel.

Beeld van Valerie Spanjers

Kröller-Müller Museum

Na het gedol en geravot in de tuinen van Kröller-Müller nog meer uitwaaien in de buurt? Lees hier dan even onze tips voor gezellige boshuisjes, fijne plekken om te slapen, speeltuinen en natuurlijk waar je een warme chocomel en een broodje kroket haalt.

Collectie

Collectie

Via de collectiezoeker op de website van het Kröller-Müller Museum kan de voorpret al een beetje beginnen, maar de werken in het echt zien is natuurlijk het indrukwekkendst. Er is een eregalerij voor Vincent van Gogh (ook met werken van andere kunstenaars) in het hart van het gebouw. Hier vind je de op één na grootste Van Gogh verzameling ter wereld. Niet alleen Van Gogh is represent hoor, ook Mondriaan, Karel Appel en Jan Toorop zijn hier te zien.

Maak een spelletje met de kids hoeveel verschillende groenten en fruit je op de schilderijen kunt vinden (hint: echt best veel!) of kijk wat hun favoriete kunstwerk is.

 

Op naar het Krüller-Möller Museum!

Beeld van Valerie Spanjers